Ako vybrať rýchlo rastúcu tuju na ohraničenie záhrady?
Ahojte,nutné si potrebujem ohradiť záhradu,plot zvyšovať veľmi nejde,uvažujem nad turkami.Chapem,že to trvá,než vyrastú.Poradte,prosím,nejakú jednoduchú na údržbu.Vdaka.
Tuja smaragd....ale keď to chces mať pekné,starať sa treba
@doriiis starať sa áno,skôr sa obávam,aby nezozltla,nevyschla a pod.Vdaka.
No veď práve preto sa musíš starať.Strihat,aby zhustla,hnojit,aby nezozltla a polievať,aby nevyschla
@doriiis ahaa
@doriiis len niekedy vyschnúť,aj keď sa staráš,niektoré druhy,každý potrebuje iné prostredie
@doriiis že sa strihá,aby zhustla,to som nevedela,vdaka
Ak jej odstrihnes vrch,začne rásť do šírky a bude gulatejsia.Ano,vyschnúť môže.Aj mne sa jedna z mnohých neujala.S tým nespravis nič.
Ale s tým,aby neschli za chodu a boli pekné zelene...nato sa musíš starat
@doriiis jeej,dakujeem
Tuje su haklive...neviem kde byvas, ale tuto u nas su vsade okolo repkove polia a odtial chodi chrobak, ktory ich zerie...zvladaju to len starsie tuje ale su skarede...ak zivy plot odporucam turkmestnasky brest ci jak sa to pise, rastie ovela rychlejsie a ma vacsiu vydrz, aspon tot moja skusenost.
@tinqua ďakujem žijem v okolí Dunajskej Stredy
Skus si pozrieť vavrinovec novita, rychlo rastie, nie narocny na starostlivost, raz rocne rez,kedy ti zahusti. Ja mam po 3 rokoch zivy plot vysoky cca 180 cm,kupovala som 60-80 cm vysoke vavriny.
@papa2 uuha,fajn veru
Ja ich aj prihnojujem horkou solou 2x do roka,mozno aj preto tak krasne rastli.
vysadiť môžete aj rouzne kríky a stromčeky, stálozelené aj opadavé, ozdobné listom aj kvitnúce. Taký pestrý plot môže byť veľmi pekný a splní viac účelov. Zeleň, kvety, vôňu, okrasu, ochranu
@cacianka dakujem
Tuje potrebuju vela vody v pode a vysoku vlhkost vzduchu. Nase suche horuce leta neznasaju dobre a kedze klimaticke zmeny idu tymto smerom, podla mna sa v sucasnosti neoplati investovat do tuji. Radsej naozaj ten vavrinovec alebo fotiniu, borievku, alebo ak chces nieco co sa vzhladom podoba na tuju, tak cyprustek (Chamaecyparis).
@feb13 ďakujem,pozriem to vsetko
@cacianka môže,určite,som laik úplný,no rozhodnutá ísť niečo posadit
@papa2 vďaka za tip
Ďakujem Vám za skúsenosti 🙏🌳🌲
Tuju smaragd si v žiadnom prípade nekupuj. Tie a aj iné druhov tují a borievok na Slovensku skončili. Napadá ich krasoň. Pozri si čo dokáže spôsobiť. Ešte docela odolný je cupressocyparis leylandii. Ale skôr ti odporúčam prunus laurocerasus. Je síce listnatý ale rastie docela rýchlo.
Tuje smaragdove sú veľmi haklivé . U nás radom každému vyschli, ale len tie štíhle vysoke bledé . Zato cyprušteky sú pravý opak. Rastu oveľa rýchlejšie, stačí dva krát ročne poliať horkou soľou. Rezať ich musíme 2x ročne, to je tak všetko. Najstarší je už pomaly vyšší ako dom, rezeme ho z hora každý rok, je mohutný, pevný, všetky deti z okolia naň lozia a stávajú si v ňom bunker 🙈😂. Vzadu máme mladšie, tie na foto, akurát ich čaká jarný strih cez vikend.
Za mňa naj riešenie, lacné, nenáročné a rýchlo rastúce.
len nezabudni na odstup od plotu, aby korene nezničili základy,
hlavne aby nezasahovali konáre na / nad pozemok susedov,
Ked sa obavas, ze ju napadne krason, co je uz celkom realne riziko na velkej vacsina Slovenska vysad nieco ine. Cyprusy, ciprusovce, tisy, stlpove borievky, cervienku, vtaci zob alebo aj smrek mozes, ale ten treba velmi precizne strihat
Ďakujem Vám pekne za info.Velmi ste mi pomohli,u. Sa len rozhodnúť a do toho
Odporucam cyprusovec lejlandsky- pri dobrych podmienkach rastu aj meter za rok. Tuju smaragdovu neodporucam ako pisali vyssie
A ešte úplne super živý plot je aj vtáci zob

,tuje - oprava