Ako zachrániť orchideu s hnilými koreňmi?
Dobry den,moja orchidea,aj ked kvitne krasne,zrazu ma take zrohovatele listy a postupne zozltnu a odumru..dnes som isla pozriet korene a sa mi zdaju akokeby plesnive..a v substrate som nasla plno takych malych bielych musiek..co mam robit ? Co mi poradite? Dakujem

Ostrihaj len tie suche a zhnite, povyberaj zvysky zo substratu. Substrat menit nemusis, nevyzera byt uplne rozlozeny a uz v nom ziju spriatelene bakterie, ktore pomahaju zivit rastlinu. Len zakomponuj vsetky zive korene do substratu
Ostrihaj len tie suche a zhnite, povyberaj zvysky zo substratu. Substrat menit nemusis, nevyzera byt uplne rozlozeny a uz v nom ziju spriatelene bakterie, ktore pomahaju zivit rastlinu. Len zakomponuj vsetky zive korene do substratu
@viestta lenze praveze tie korene ktore su zhnite,boli v substrate,ked ich ostriham vsetky nezostane ani jeden koren…tie ostatne korene su tie vonkajsie,vzdusne,ci ako sa volaju
Suché a zhnité korene odrezať, osetrila som skoricou, dala nový substrát a presadila. Ale mali by nejaké zelene korene zostať, inak to asi neprežije.
@lukbe no ved nema ani jeden zeleny koren ..hmm neviem co spravot
@patrixxx23 tie vzdušné daj normálne do substrátu
@patrixxx23 však tie zeleno-sivé korene daj do substrátu. Phalenopsys ma len vzdušné korene, ktoré v prirodzenom prostredí čerpajú vlahu zo vzduchu a dažďa. Doma nemáš ani vysokú vlhkosť ani každodennú tropickú búrku, tak sa korene dávajú do substrátu, kde je aspoň ta vysoká vlhkosť. Maximum koreňov ma byt v sú strate.
Ja by som sa nebála výmeny substrátu, robím to tak vždy. Ostriham všetky zhnité, nechám fakt dva - tri korienky, rany osetrim skoricou a rastlinu listami na týždeň ponorim do vody. Potom zasadím do nového. Moja najstaršia orchidea má 14 rokov.

Suché a zhnité korene odrezať, osetrila som skoricou, dala nový substrát a presadila. Ale mali by nejaké zelene korene zostať, inak to asi neprežije.