Aký ovocný strom je najmenej náročný na pestovanie?
Ktory je nenarocny?
Ceresne? Marhula?
@guizui tiež som nechcela striekať, ale musíme.Otec mi ich strihá a postrieka.
@viestta aj mne sa to stalo s marhuľovou polovica stromu uschla, ale polovica je v poriadku, ale málo má plodov tiež ju budeme musieť vymeniť. Stále niečo😉neviem či to je pravda ja som chcela jablká, ale vraj tie treba najviac striekať tak som od nich upustila.Co nezmrzne, to odpadajú kvety, plody pri letných búrkach pri stromoch to je také hop, alebo trop
@luccija my jablone nestriekame, ale zas my nemame zahradu ako sposob obzivy, aj ked take marhule by som radsej (zas) mala vlastne, nie ako posledne roky, ze ich pocitame na kusy a na kompot potom ideme kupit.
Orech neudrzbovy najviac. Ja mam snáď všetko a jedine orechov som sa ešte nechytila
Všetko môže byť nenáročné (nenáročné neznamená, že bezúdržbové), len si treba vybrať správnu odrodu, ktorá nie je náchylná na choroby. Treba to predtým preštudovať a cielene si vybrať, nie len tak ísť do OBI a od oka si niečo vybrať. Som od DS a čo sa tu podľa mňa osvedčí:
slivka Stanley
marhuľa Gönci Magyar/Maďarská Gonci
jabloň mám Admiral a je super
broskyňa jedine Marta z Libínského Sedla, ona je ale pohorská broskyňa, tak teraz testujem, čo s ňou urobia naše suché horúce letá 😉 mám ju pár mesiacov
nektarinku si nekúp, bez chémie skape
mám aj hurmikaki Kostata, ale iba druhý rok, zatiaľ sa jej darí, ale minulý rok plody popadali tak uvidíme ako teraz
tiež mám granátové jablko Mollar de Elche, tento rok prvýkrát kvitne tak som zvedavá či budú aj plody
Moruša je tiež dobrá, len je strašne veľká a môžu ju napadnúť tie veľké chlpaté húsenice. A pokiaľ máte radi mirabelky, môžeš aj to, tá je naozaj nenáročná.
a z višní Feketicsi, ale s tou zatiaľ nemám osobnú skúsenosť

@guizui s kuceravostou a moniliozou je to take, ze niekedy zaberie aj bioochrana a da sa vyhnut chemii. To ale musi byt "dobry" rok co sa pocasia taky. Ale po mojich skusenostiach, radsej 3 postreky spravnym pripravkom, v spravnom case a spravnej koncentracii ako nic, ani uroda. Ja som nasu broskynu strekla na jesen, 2x na jar a ma len par kceravych listov. Vlani casovo nevydalo striekat chemiu, potom som uz isla na biopostrekoch, dokopy nic to nezabralo a som rada, ze vobec prezila. Marhule nam uz par krat dostali porazku, takze tu novu co teraz mame budem striekat, pri starej nie je sanca, ma pomaly 8 metrov, ale mam pocit, ze ten strom uz dlho nevydrzi.
@guizui tiež som nechcela striekať, ale musíme.Otec mi ich strihá a postrieka.
@viestta aj mne sa to stalo s marhuľovou polovica stromu uschla, ale polovica je v poriadku, ale málo má plodov tiež ju budeme musieť vymeniť. Stále niečo😉neviem či to je pravda ja som chcela jablká, ale vraj tie treba najviac striekať tak som od nich upustila.Co nezmrzne, to odpadajú kvety, plody pri letných búrkach pri stromoch to je také hop, alebo trop