Baví vás záhradkárčenie?
Ahojte. Zvažujem kúpu záhradky. Nie veľkej. Len.pár stromov, nejaký krík, trochu zeleniny. Skôr by to bolo na trávenie času zmysluplne, nakoľko nemám žiadne hobby. Toto ma celkom láka. Myslíte si, že je to dobrý nápad alebo blbosť?
@anonym_autor ako to ovplyvní tvoje rozhodnutie, keď ti tu väčšina napíše, že ich to nebavi? Veď ty predsa musíš vedieť, či máš alebo nemáš k tomu vzťah. Pre mňa je to nočná mora a môže ti byť 500 príspevkov, aké je to úžasné
mňa nijak extra nebaví. napriek tomu som s tým nebola vnútorne ok keď sme predali záhradu. lebo čas tam strávený bol príjemný…
ale pestovali sme len hrozno (rástlo samé), nejaké ovocie (rástlo samé) a jahody (áno, rástli samé). ničomu inému sa tam nedarilo, už len kvetom…
Ja by som kupila hned. Byvame v dome a chcela by som este raz v zivote vymenit za dom a vacsiu zahradu. Ja som zacala v malom. Boli to len kvety na okna. Vsetko okolo trava. Postupne som zmensovala travnik robila som vyvysene zahony, sadila som stromky atd. Uz ked konci leto zacina jesen ,zima chcem aby to rychlo preslo a bola zas jar. Ja uz teraz premyslam ake priesady idem sadit 😂.
Ak je moznost treba kupit vyskusat
@anonym_autor ako to ovplyvní tvoje rozhodnutie, keď ti tu väčšina napíše, že ich to nebavi? Veď ty predsa musíš vedieť, či máš alebo nemáš k tomu vzťah. Pre mňa je to nočná mora a môže ti byť 500 príspevkov, aké je to úžasné
@anonym_b5d977 láka ma to, ale som v tom neskúsená. Preto som zvedavá na názory ľudí. Môže ma odradiť, ak údržba záhrady je finančne mimoriadne náročná, ak pri týchto klimatických zmenách to už nie je hobby ale trápenie, ak je toľko škodcov, že sa mysím vyznať v postrekoch atď atď... Zatiaľ len nad záhradkou uvažujem.
Mňa to baví, ale... Keď je pekné, teplé leto. Nevadí mi kosiť, polievať, trhať burinu keď smaží slnko. Ale keď stále leje ako min.rok, to ma ide rozdrapiť. Rajčiny praskajú, melóny nie a nie dozrieť, burina už vykúka aj z chladničky ..
Nas to bavi, viac menej si to uzivame. Menej si to uzivame ked treba chodit kazdy druhy den polievat, hlavne v tych najvacsich horucavach, ale zas na druhej strane mame zahradu 4 zastavky MHD +10 minut peso, keby bola dalej, tak nepestujem ani to malo co pestujeme.
A na zahrade je vzdy co robit aj ked sa zda, ze vsetko je spravene. Vysadzat a vysievat, bojovat s burinou (nekonecny boj, ktory este nikto nevyhral, len ti najuspesnejsi zaznamenali drobne vitazstva), starat sa o stromy (nie nerastu a nerodia same), kosit travnik, bojovat so skodcami a chorobami alebo sa zmierit s tym, ze vsetko tvoje usilie vyjde navnivoc, lebo daco pozerie to, ine znici taka choroba. Ale zas vyzurit sa s motykou ked ta niekto naserie ma nieco do seba. Alebo zasit sa na zahrade ked ti kazdy lezie na city a ty zahlasis, ze ides polievat. A potom prides domov s vedrom paradajok a to treba spracovat... Ked tak nad tym rozmyslam, ono to az taka zabava nie je. Ale zas nie je od veci mat svoju papriku (ak ju vosky nezozrali), obrat ju, spravit z nej salat k flakote masa, ktora sa prave ugrilovala, zapit niecim fajnovym, zvalit sa do tiena a odpocivat (aspon do chvile, ked treba vytiahnut hadice a popolievat).
Áno, baví je to moja psychohygiena. Mám záhradu 1000 m2
Ja som záhradkárceniu prisla na chuť až po 40. A môžem povedat, že ma to stále baví. Už sa nemozem dočkať jari.
Nas to bavi, viac menej si to uzivame. Menej si to uzivame ked treba chodit kazdy druhy den polievat, hlavne v tych najvacsich horucavach, ale zas na druhej strane mame zahradu 4 zastavky MHD +10 minut peso, keby bola dalej, tak nepestujem ani to malo co pestujeme.
A na zahrade je vzdy co robit aj ked sa zda, ze vsetko je spravene. Vysadzat a vysievat, bojovat s burinou (nekonecny boj, ktory este nikto nevyhral, len ti najuspesnejsi zaznamenali drobne vitazstva), starat sa o stromy (nie nerastu a nerodia same), kosit travnik, bojovat so skodcami a chorobami alebo sa zmierit s tym, ze vsetko tvoje usilie vyjde navnivoc, lebo daco pozerie to, ine znici taka choroba. Ale zas vyzurit sa s motykou ked ta niekto naserie ma nieco do seba. Alebo zasit sa na zahrade ked ti kazdy lezie na city a ty zahlasis, ze ides polievat. A potom prides domov s vedrom paradajok a to treba spracovat... Ked tak nad tym rozmyslam, ono to az taka zabava nie je. Ale zas nie je od veci mat svoju papriku (ak ju vosky nezozrali), obrat ju, spravit z nej salat k flakote masa, ktora sa prave ugrilovala, zapit niecim fajnovym, zvalit sa do tiena a odpocivat (aspon do chvile, ked treba vytiahnut hadice a popolievat).
@viestta toto su dobre postrehy. Vlastne ano, urodu treba potom spracovat. Nezavaram kecupy ani dzemy. A to polievanie tiez, kazdy druhy den polievat je za mna dost casto.
Určite super. Čo doma vypestuješ je oveľa zdravšie ako tie odpady v obchode
@anonym_b5d977 láka ma to, ale som v tom neskúsená. Preto som zvedavá na názory ľudí. Môže ma odradiť, ak údržba záhrady je finančne mimoriadne náročná, ak pri týchto klimatických zmenách to už nie je hobby ale trápenie, ak je toľko škodcov, že sa mysím vyznať v postrekoch atď atď... Zatiaľ len nad záhradkou uvažujem.
@anonym_autor My nestriekame skoro vôbec a všetko zdravé, samozrejme nie sú také pekné na vystavu
Mulčujeme, tým pádom ani burina nie je až tak veľa.
Finančne náročné to nie je, ale ak máš za záhradkou niekde dochádzať tak to vie byť dosť časovo náročné. Je iné poliať niekoľko m2 za domom a ísť 10 km za záhradkou a tam poliať. A tak isto vedia odradiť zlé roky. Tento rok sme mali moc biedne rajčiny. Alebo mi niečo pojedli srnky. Skôr ma to tak občas mrzí koľko energie do toho ško a niekedy prd z toho. Ale s tým treba rátať.
@viestta toto su dobre postrehy. Vlastne ano, urodu treba potom spracovat. Nezavaram kecupy ani dzemy. A to polievanie tiez, kazdy druhy den polievat je za mna dost casto.
@anonym_autor No ak sú horúčavy tak aj každý deň treba polievať aj ot buď skoro ráno alebo už ke´d slnko zachádza aby sa listy nespálili na slnku.my máme záhradu o zeleninu a ovocie sa stará muž a ja o kvetinky je to super takí relax.Nuž bez muža by som asi ťažko poorala,pohnojila a toľko bolo polievané.Postrek len vtedy použije muž keď obžierajú vo veľkom pásavky zemiakové listy zemiakom ináč nič nepotrekujeme ja kvietky jarovou vodou ak sú vošky.Ale domáce sú domáce úplne iné než z obchodu tá chuť sa nedá porovnávať.To cítiš že tá zelenina a ovocie zrelo na slniečku.
@anonym_autor da sa aj menej polievat, da sa aj bez polievania. Zavisi podla toho co pestujes a aku urodu ocakavas. My sme vlani polievali aj stromy, co bolo jedno obdobie strasne sucho. A to sme polievali stromy, ktore nemali jedineho jablka, pretoze kvety pomrzli, ale ak by sme ich nepolievali asi by to bolo biedne aj tento rok s urodou, uz islo udrzat stromy pri zivote. Co sa chorob a skodcov tyka, mozes ist do chemie, mozes si vybrat ekologicke alternativy, mozes ist uplne bez ochrany. Kazde ma svoje pre a proti ale treba vediet kedy cim a ako zasiahnut. A niekedy sa snazis par mesiacov, ako my vlani, od aprila sme pestovali priesady uhoriek, po rokoch konecne vyzerali, ze z nich aj nieco bude a potom posli z tyzdna na tyzden, lebo ich daco zozralo. Obrali sme presne 5 uhoriek z 20 sadenic. A z 8 jabloni 0 jablk, 0 marhuli, 0 broskyn. Malin, ribezli a cernc sme mali na mrte, cesnak a cibulu ukazkove, mrkvy tak asi 2 kila ale cvikly bolo tolko, ze sme ju rozdavali.
Ale mozes mat aj zahradu len na okrasu, obcas pokosis travnik, kvety ak dobre vyberies a dobre vysadis tak nemusis ani vyplievat, postaraju sa o seba same, ty len odstranujes odkvitnute kvety a skoro na jar vystrihas vlanajsie byle az pri zemi.
Mňa to nebaví respektíve baví tak možno 10 minút za mesiac že si to užívam hrabanie v zemi. Preto nepestujem nič len jahody a kríčky. Radšej mám kvietky v kvetináči či vonkajšie alebo vnútorné, to ma baví trocha viac.
@anonym_autor keď ťa to láka, nezáleží na tom, že si neskúsená, naučíš sa za pochodu.
Veľmi a čím som staršia tým viac. Kontakt s pôdou upokojuje a je zdravý. Odporúčam školu permakultury - aspoň základný kurz. Zmení to to pohľad na záhradu a pôdu, celkovo prístup.
Zelenina,ovocie,ovocne stromy - nie.Kvety, stromy, kríky, atď.- ano
Ak to chces ako psychohygienu, tak sa skor zameraj na okrasnu zahradu, nie je s tym tolko roboty ako s uzitkovou a vyzera dobre 😊 Budes mat cas si aj na travniku rozlozit lehatko a precitat knihu.
@anonym_autor No treba nasadit plodiny odolne voci skodcom. U nas je napriklad uplne samoudrzbova ceresna a vzhladom na cenu ceresni v poslednych rokoch sa asi najviac oplati. Paradajky su tiez dobre, ale treba ich zalievat. Ale zase oplati sa to kvoli kvalite, chutovo su uplne inde ako tie bezne z obchodov. Teraz mame aj mandlu, ta sa tiez javi odolne. Naopak vlasske orechy v poslednych rokoch katastrofa, napriek snahe. Vinic, to zavisi od odrody, tam je skodcov coraz viac a mnohe odrody treba vkuse striekat. Takisto je fajn mat bylinky, nie je s nimi vela prace a v kuchyni cerstve potesia.
Milujem moju záhradu. Každý rok sa nemôžem dočkať jari, je to úžasný psychický relax a aj fajn fitnescentrum. Mám ju rozdelenú na okrasnú a úžitkovú časť, mám tam jazierko s rybičkami, hojdačku...Neviem si už predstaviť život bez záhrady. Určite odporúčam.
nevyskusas nezistis. skusenost je neprenosna. v najhorsom ju zas predas.
mna to nebavi, manzela ano
skusal rozne zeleniny, kazdy rok nieco prida, pripadne aj ubere, ak sa to nepodarilo vypestovat
a ja potom hladam recepty, co s tolkymi uhorkami, tekvicou, cernicami, jahodami ... potom spravit :D
@anonym_autor nebavilo by ma to, ale teba mozu bavit ine zaluby, pripadne mozes zacat najskor pestovat nieco doma v kvetinaci, aj ked to je dost velky rozdiel paprika v kvetinaci a v zahrade, ale mozno ti to da nejaky obraz.
@anonym_autor Ďakujem Vám všetkým za Vaše postrehy a rady.
@anonym_autor áno, je to relax. My sme si postavili dom a máme kúsok úžitkovej záhrady, tiež exotiku. Zbožňujem tu zeleň, aj cervenajuce paradajky.
@anonym_autor 😊👍
Je to super napad a nepotrebujes polievat kazdy den, zeleninka ti nezgagne 😁. Kup taku kde je voda a najlepsie aj nejaky pristresok. Ked si budes potrebovat oddychnut, nech mas nejaky tien. A najlepsie aj nejaka chatka rovno 😁. Ja milujem vyvysene zahony, tak sa lepsie pracuje a aj ma to tak viac bavi.
@anonym_autor Skôr ma to nebavi ako baví, ale keďže žena záhradu chcela, tak ju aj máme a aspoň máme kam chodiť s deťmi.Ale zase v lete tam máme bazén (čo som chcel ja), takže je to OK.

@anonym_autor je to fajn nápad.. mať svoje jahody čučoriedky maliny a kvietky a nejaký ten strom..choď do toho len kúp takú aby bola aj voda 🍀