icon

Biela sobota - práca v záhrade

18. apr 2025

Poprosím o radu,hlavne tých čo bývajú na dedine? Aké sú zvyky na Bielu sobotu? Môže sa pracovať na záhrade,kosiť atď. nepobúrime susedov? Neviem ako to chodí a potrebujeme pokosiť u rodičov na chalupe,nakoľko oni momentálne nemôžu... ďakujem za každú radu

Strana
z2
isis234
18. apr 2025

V sobotu sa môže pracovať. To len dnes, na Veľký piatok sa nesmie robiť nič so zemou.

januska12323
18. apr 2025

Môže zajtra nie je sviatok.

maja22
18. apr 2025

Som z dediny a som veriaca. Zvykneme pracovať v záhrade, nie je to zakázané. Na Veľký piatok veľmi nie - z úcty k Ježišovej smrti, je zvykom byť viac potichu. V sobotu už dedina zvykne ožiť, ešte stále sa mnohí snažia o tie tichšie práce, ale kto potrebuje kosiť, kosí.

1aduliatko1
18. apr 2025

Ja uz som pocula ze aj dnes sa mohlo - so zemou robit 🙈 mzm pocit, ze si to stale ludia upravuju 😃

slavomira236
18. apr 2025

Ja som kosila vcera polku zahrady vsetci dokola kosili orali..chcela som zajtra dokoncit no dnes pada cely den tak nic z toho bude mokro

xckaretxxx
18. apr 2025

Užívaj si veľkonočné sviatky, prácu na záhrade si nechaj na budúcu sobotu

tetapetra
18. apr 2025

Samozrejme,že môžeš

vanilkovazmrzka
18. apr 2025

Na svojej zahrade si mozes robit co len chces kedy chces /samozrejme v medziach ze neohrozujes alebo neobtazujes okolie/

maja22
18. apr 2025

@1aduliatko1 To vyšlo z protestantského prostredia nerobiť so zemou na Veľký piatok. Napr. pre evanjelikov je dnes najväčší sviatok. Ale katolíci to zvykli rešpektovať. Už aj preto, že sa drží hladový pôst a obrady začínajú zvyčajne o tretej popoludní.

euka210
18. apr 2025

Aj my este ideme pokosit, co sa nestihlo v stvrtok. V stvrtok bolo pocut kosacky po celej dedine. A sme veriaci. Ja by tiez najradsej sla aj do zahrady, ale zajtra varime, pecieme, upratujeme, Velka noc ma teraz prednost 😁

hipuska
18. apr 2025

So zemou nerobiť pramení z úcty, pretože je "nasiaknutá" jeziskovou krvou. U nás na veľký piatok je v dedine ticho, nepracuje sa vonku. Ale, v sobotu už od rána

autor
18. apr 2025

Ďakujem veľmi pekne za rady...a pekné veľkonočné sviatky všetkým prajem

zobaka
18. apr 2025

mozes robit co len chces

abcabcada
19. apr 2025

Pracuj vtedy, kedy máš na to čas a kašli na susedov. Či majú právo ťa súdiť a pôsobia za teba, keď si v práci? Aj ja som včera prala, vysávala, vysádzala balkón a aj piekla, hoci sú rôzne povery... Názor susedov mi je ukradnutý, pracujem okolo domu vtedy, kedy mám na to čas 🙂

hipuska
19. apr 2025

@abcabcada no, ono je rozdiel keď žiješ na dedine a keď žiješ v meste. Podľa mňa, dodržiavať tradície je pekne. A navyše, hovorí sa tomu rešpekt, voči komunite v ktorej žijem. Nikoho nezabije, keď ten jeden jediný deň z roka nebude pracovať.

slavomira236
19. apr 2025

@abcabcada aj ja vysavam kazdy den ci je sviatok ci nie. k by nepadalo kopem vcera aj ma zahrade. No kosacku by som na velky piatok nezapla koli susedom.robim si na dvore aj v zahrade co treba ale nic hlucne so strojmi

17alexis
19. apr 2025

Byvame na dedine medzi poboznymi ficovolicmi a je mi uplne jedno, kto si co mysli. Robim si doma a na dvore co chcem, kedy chcem. My sa nestarame, co robia druhi, tak druhi nech sa nestaraju, co robime my.

pikachu999
19. apr 2025

Normálne si urob čo potrebuješ..sobota nie je na toto až taká ako napríklad veľký piatok 😅
V kľude si pokoste keď treba 😊

dankabg
19. apr 2025

Ja som dnes plela a sadila. Ráno ma zobudili susedia, ktorí kosili 😂

abcabcada
19. apr 2025

@hipuska to nie je jeden deň, to sú aj Vianoce a iné kresťanské sviatky... Ale ja ako pohan to neriešim, plus žijem vo vyspelej civilizácii mesta, kde ma za to teta Irenka z horného konca neohovori

katrin21
19. apr 2025

Tu su zvyky...citanka 3.rocnik

erika4117
20. apr 2025

@hipuska Nie každý človek je veriaci. Neveriaci tieto zvyky nemusia dodržiavať

hipuska
20. apr 2025

@erika4117 a čo to má spoločné s vierou? Rešpekt voči ostatným?

erika4117
20. apr 2025

@hipuska Že sa to považuje za najväčší kresťanský sviatok

hipuska
21. apr 2025

@erika4117 A? Veď neveriaceho nemusí zaujímat dôvod. Ja píšem o rešpekte voči komunite v ktorej žijem. To je celé. Keby boli ľudia voči sebe ohľaduplnejsi, žilo by sa o dosť ľahšie.

princezna_bosorka
21. apr 2025

pokial pracujes tak, ze nerusis nocny klud, tak to zbytocne riesis. btw - pokial by som pracou v zahrade mala nastvat niekoho, kto veri na bachorky, ktore mali pomoct ovladat v stredoveku masu nevzdelanyvh poddanych, just by som pracovala cely den. sorry jako...

maja22
21. apr 2025

@princezna_bosorka Mmmm. Aj to je postoj. Ale inak si tolerantna ku všetkym a ku každému. Len k tym veriacim ani za svet…

erika4117
21. apr 2025

@hipuska Ale prečo by neveriaci mal rešpektovať v niečo čo neverí? Vela ludí vo sviatky pracuje.

erika4117
21. apr 2025

@princezna_bosorka Súhlasím

hipuska
21. apr 2025

@erika4117 áno, jasné súhlasim. Bavíme sa ale o tom jednom jedinom dní. Nechajme to tak, to je úplne jedno

Strana
z2