icon

Čo vysadiť v tienistej záhrade?

lucyhatala
25. jún 2024

Ahojte, pozdĺž celeho domu máme asi 2m široký pás kde svieti slnko minimálne takže tráve sa tam asi moc nebude dariť.chxeme tam dať kamenné dlaždice ako malý chodník ale nevieme čo by sme dali ako porasty Rozmýšľali sme nad machom.Mate niekto skúsenosti alebo poraďte prosím čomu sa bude dariť ale s minimom slnka.Mame okolo celého domu vysoký Biely kamenný múr tak chceme čo najviac zeleného.dakujem

milanemila
25. jún 2024

@lucyhatala my mame takyto chodnicek na severnej strane asi 20 dlhy. Mame tam kamenne slapaky a pomedzi to nasadene heuchery, hosty, astilbe, paprade, pachysandry, bruneru atd. Skus pozriet trvalky do tiena/polotiena. Inac paradoxne vela machov ma rado slnko 🤷🏼‍♀️

katrinka8
25. jún 2024

Ako píše @milanemila - tieňomilné trvalky alebo trvalky do polotieňa, je ich veľa. Hosty, heuchery, astilby, rôzne paprade, brunnera, alebo aj hortenzie kalinolisté...

viestta
25. jún 2024

Mame za chatou chodnik vysiaty travou. Kupis aj travne zmesi do tiena. My tam mame plastve zatravnovace, pretoze tam byva dlho blato a trava sa vzdy v dazdivom pocasi zaslapala, odkedy su tam zatravnovaky, tak sa jej dari. Ked tadial chcete chodit, tak by som vysadila len jeden pas trvaliek na vzdialenejsej strane od domu, lebo vacsina trvaliek, ktore boli vymenovane narastie dost velkych a potom sa uz nebude dat pomedzi to chodit

katrinka8
25. jún 2024

@viestta - ešte mi napadli nejaké pôdopokryvné trvalky do tieňa. Som si neuvedomila, že to je len 2 m pás celkovo a asi ako píšeš, že tam chcú chodiť, čiže plus nejaký "chodník" alebo niečo.

lucyhatala
autor
25. jún 2024

@katrinka8 Na celý ten pás... ďakujem za rady 🙂

viestta
25. jún 2024

@lucyhatala okapovy chodnik nebudete robit? Lebo ak ano, tak to mas pol metra dole a na ten zvysok vysej travu, pripadne kvetinovu luku, daj slapaky az po TC a mas po starost. x v roku to prebehnes strunovkou a nechas to lezat tam kde padne. Co najde dobre podmienky, to tam porastie, co nenajde dobre podmienky tak sa neuchyti

feb13
26. jún 2024

machovicka sidlovita, zbehovec, hluchavnik zlty, plucnik

pikachu999
13. júl 2024

Hosty paprade heuchery hortenzie a brunery