icon

Kvety vhodné na parapet nad radiátorom, ktoré prežijú chlad

sisa159
8. nov 2025

Ahojte, prosím, poraďte mi aké kvety môžem dať na parapet východného/juhovýchodného okna (slnko v lete svieti cca do 12:30). Pod parapetom je radiátor, ale ten býva nastavený na max. 2 stupeň, doma máme radšej chladnejšie. Cez okno často vetrám. Ešte by to mala byť nenáročná rastlina, v tomto byte mi všetko hynie, hoci predtým som vypestovala hocičo 😒 Väčšinou mi všetko zhnije, hoci kvety neprelievam, polievam až keď je substrát suchý. Ďakujem za všetky tipy.🙂

biba_18
8. nov 2025

mám tak aloe a ešte voľačo, neviem ako sa to volá, ale má to také tenké listy ako tráva a jemné fialkavé kvietky na dlhých stonkách… 😏

slavomira236
8. nov 2025

@sisa159 na parapetoch mam orchodejky uz 10 rokov fialku aloe nadchovnik aj monsteru jednu. V chodbe mam na parapete lopatkovec

sisa159
autor
9. nov 2025
@slavomira236

@sisa159 na parapetoch mam orchodejky uz 10 rokov fialku aloe nadchovnik aj monsteru jednu. V chodbe mam na parapete lopatkovec

@slavomira236 orchideu som mala, viacero kusov a uhynuli. Nejak sa im tam nepáčilo, neviem prečo. Polroka uplna pohoda a potom zrazu zle. Monstera na parapete? To sa sprace na parapetu taký veľký kvet? 😲 Aloe ani žiadne sukulenty nechcem, fialka je priliš malička, potrebujem ten priestor zaplniť aj z praktického hľadisko, aby bolo menej vidno dovnútra.

marianeta
9. nov 2025

@sisa159 ja mám nad radiátorov v obývačke : monstera minima, monstera monkey leaf, Alocaziu Polly aj Dragon scale, pileu a senecio. Radiátor mám tiež len na dvojke a aj to len počas noci. Keď vetram radšej ich zlozim aby nedostali teplotný šok. Zvedavá som aj ja či túto zimu prežijú, lebo nemám ich kde inde dať. V lete mi na to okno prazi slnko a vtedy stiahnem žalúzie tak aby aj svetlo mali a zároveň na ne neprazilo. Možno aj lopatkovec by tam vedel existovať.

slavomira236
9. nov 2025
@sisa159

@slavomira236 orchideu som mala, viacero kusov a uhynuli. Nejak sa im tam nepáčilo, neviem prečo. Polroka uplna pohoda a potom zrazu zle. Monstera na parapete? To sa sprace na parapetu taký veľký kvet? 😲 Aloe ani žiadne sukulenty nechcem, fialka je priliš malička, potrebujem ten priestor zaplniť aj z praktického hľadisko, aby bolo menej vidno dovnútra.

@sisa159 este nemam taky velky monsteru takze sa zmesti..dcera mi zasadila ked rozmnozivala svoju

sisa159
autor
9. nov 2025
@marianeta

@sisa159 ja mám nad radiátorov v obývačke : monstera minima, monstera monkey leaf, Alocaziu Polly aj Dragon scale, pileu a senecio. Radiátor mám tiež len na dvojke a aj to len počas noci. Keď vetram radšej ich zlozim aby nedostali teplotný šok. Zvedavá som aj ja či túto zimu prežijú, lebo nemám ich kde inde dať. V lete mi na to okno prazi slnko a vtedy stiahnem žalúzie tak aby aj svetlo mali a zároveň na ne neprazilo. Možno aj lopatkovec by tam vedel existovať.

@marianeta lopatkovec som musela dať do inej izby, v lete to tam nezvládal. Alokazia sa mi tam už nemesti, tá musela ísť na zem do inej izby, už je obrovská :/