Plynový gril verzus gril na uhlie
Ahojte, doteraz sme používali gril na uhlie a zvažujeme nad plynovým, no zaujímalo by ma názor tých čo s ním máte skúsenosti ako ste spokojní, nie je to ako varenie doma na plyne? Toto jediné ma trocha odrádza že či bude cítiť tú vôňu toho grilovania.. priateľ vraví že áno a že to bude aspoň aj rýchlejšie hotové a zdravšie no ale zaujímalo by ma reálne vaše skúsenosti.. konkrétne zvažujeme kúpu tohto

@rony7 mame plynovy, drahsi, aj na uhlie. Pouzivame vylucne plynovy, manzel tuzil po tom na uhlie, pouzil par krat a nechal tak. A vona grilovania? Jasne, ze ju citit, ale mozno nie tak, ako ohen.
Jednoznačne plynový, je to rýchlejšie, pohodlnejšie, praktickejšie, keď chceš napr. pridať alebo ubrať oheň.
ja grilovanie milujem prave kvoly tej vone a chuti vyudenia z uhlia takze jednoznacne za mna na uhlie..elektricky mam len klasicky domaci v zime ale to sa neda ani porovnat
naši majú plynový a aj tak sa častejšie griluje u nás, lebo máme na uhlie 😉 mne ten plynový nemá význam, to je ako v rúre
Ja používam na uhlie – Lotus XL. Ovláda sa ako plynový, vháňaním vzduchu do uhlia. Je to nepriame grilovanie, takže zdravšie ako priamo na uhlí. A keď si dáš to jedlo potom večer, tak tá vôňa robeného jedla na drevenom uhlí je fakt super. Nehovoriac o tom, že spotrebuje asi tak dve-tri hrste uhlia, keď grilujem pre 8 osôb. Rozpálený je do 5 minút na maximum. Odkedy ho mam, tak som na svoj velky super drahy Webber grill ani nepomyslel (teda pomyslel, ale len ked som premyslal, ze uz by som ho mohol predat)
Ono zalezi asi od pouzitia. Uhlie je urcite lepsie, ale narocnejsie na pripravu a regulaciu. Narocnejsie na udrzbu (cistenie po grilovani - popol, atd). Na plynovom si urobis aj dve klobasky, alebo rychlu veceru. Ten na uhlie nebudes rozpalovat kvoli 2 kuskom masa. Plus, je na niektorych miestach je grilovanie na klasickom grile zakazane.. Ak mas velku terasu a zahradu - a grilovat budes len tam, tak kludne uhlie - nieco ako ten Lotus XL. Ja mam ale napriklad iba plynove grilly, kedze vela kempujeme, prenasam to, a nemam kde davat bordel (kedze byvam v byte) + plus casto grilujem len 1-2 porcie.
Kúpila som manželovi na narodky plynový aby to bolo rýchlejšie a nemusel pri tom v kuse stáť, použili sme to 3krat a predali sme ho. Preňho to nebolo grilovanie ale len varenie
Mali sme na uhlie a teraz mame plynovy a iny by som uz nechcela. Grilujeme teraz ovela castejsie aj parkrat do tyzdna hocikedy na rychlu veceru, netreba nic dlho rozpalovat cistit a pod, to nam na tom vyhovuje. Ano, pre niekoho to nema to caro lebo je to “ako v kuchyni”, nam staci prave to, ze sa to robi von v zahrade a nezasmradzujeme dom stejkami a podobe. Klobasy a podobne udeniny nejeme, robime na tom vylucne stejky a rozne druhy masa a grilovanu zeleninu/zemiaky. Plus je tiez ze nesmradime susedom, byvame v dome v meste s maozaj malymi pozemkami.
Tazke kazdemu co vyhovuje ;)
My máme plynový. Je to super. Urobene rýchlo a aj zdravšie ako na uhlí.Inak.s tým grilom na uhlie sa treba aj naučiť robiť. Jedlo je aj ťažšie a nezdravšie ako na plyne
@rony7 boli sme u známych na grilovacku na plyne, to ako by som doma navarila, chýbala nám tam ta uhlová vôňa. My máme na uhlie, mäsko cítiť inou vôňou ako z plynu. Za mňa uhlovy 👍
Ak ta grilovanie bavi, tak jednoznacne uhlie/brikety. Kup si ale poriadny gril, nie tie papierove vyrobky z obi, merkury, lidl co vydrzia max dve sezony. Napriklad Weber master touch. Pozri videa na youtube, griluj nepriamo. Samozrejme treba kupit aj kvalitne uhlie/brikety koli teplote ktore dosiahnu a dobe horenia. Mozes dokupit drevene stiepky na zaudenie pokrmov. Ta chut je potom neskutocna. Plynaku som neprisiel na chut, je to ako v kuchyni, akurat ze to robis na vonku, mam aj elektricky a to uz vobec nie.

Jedine na uhlie. Plynový elektrický je oničom, Tak možeš variť aj v kuchyni