icon

Prečo sa mi nedarí pestovať izbové rastliny?

oblaacik
16. dec 2025

Ahojte, chcela by som vas poziadat o radu v pestovani izbovych rastlin. Kupila som si orchideu, svokrin jazyk, 2 zamiokulkasy, mini bonsai, bambusove vetvicky a pothosy. Bonsai, bambus a svokrin jazyk sa ako tak drzia ale orchidea je uplne zvadnuta a jeden zamiokulkas tiez uplne zvadol a na druhom je plesen na hline. Nechapem co robim zle, snazim sa polievat ale neprelievat, sice sa stale ucim pretoze napriklad ten svokrin jazyk som zo zaciatku polievala do stredu, potom som sa docitala ze to sa nesmie. Orchideu som kupala raz za tyzden. Mamina mala tiez orchidei a nikdy jej nevydrzala, a to je vraj nenarocny kvet. Myslim ze sa tie moje rastlinky uz nebudu dat zachranit, mam pocit ze akonahle co i len jedna znamka vadnutia, nie je cesta spat. Co s tym mam robit?

anonym_ffc5a9
16. dec 2025

Tak orchidea je total hysterka rastlina, na nu sa krivo kuknes a zvadne. Zato zamio je nezmar, to sa cudujem.

anonym_1092ef
16. dec 2025

Tiez mi vsetci tvrdili ze zamiokulkas prezije vsetko a vsetkych... Tak mna asi nie 😃 Ten moj tiez akurat zltne a schne, stonka po stonke.
Ale mne aj kaktusy pokapali... Ja som v tomto asi fakt slaba. Orchidea - tam je otazne aj miesto. V jednom byvani mi zili a kvitli ako dive. Prestahovali sme sa, zmenili miesto klimu osvetlenie, a do pol roka zacali vsetky kapat (7ks).

sissy27
16. dec 2025

@oblaacik tazko radit, ked nevieme ake maju podmienky - substrat, kvetinac, odtok vody, denne svetlo, teplo / prievan, ako casto a kolko ich polievas (napr zamio a jazyky staci tak raz za 3 tyzdne)

oblaacik
autor
16. dec 2025
@sissy27

@oblaacik tazko radit, ked nevieme ake maju podmienky - substrat, kvetinac, odtok vody, denne svetlo, teplo / prievan, ako casto a kolko ich polievas (napr zamio a jazyky staci tak raz za 3 tyzdne)

@sissy27 tak substrat som nemenila, su v tom istom v com som ich kupila. Mam ich na parapete pri balkone, z vnutra samozrejme. Polievam presne tak asi raz za 3 tyzdne.

roja01
16. dec 2025

@oblaacik vsetky tieto typy izb.rastlin polievam max.raz za 14 dni a to ich nekupem, len polejem cca 1- 2 dcl vody, podla velkosti rastliny. No vzdy mam vodu odstatu a vacsinou v nej mam niekolko dni namocenu bananovu supku, alebo vodu pripravim do neumytej flase od zincice, alebo kefiru. Kvety raz za rok, no najmenej raz za 2 roky presadzam do noveho kvetinaca s novou hlinou. Zamio som si vypestovala z 1 listku a uz ma 7 vyhonov, aj kvitlo. V blizkosti kvetov nevetram, neznasaju prievan.

oblaacik
autor
16. dec 2025
@roja01

@oblaacik vsetky tieto typy izb.rastlin polievam max.raz za 14 dni a to ich nekupem, len polejem cca 1- 2 dcl vody, podla velkosti rastliny. No vzdy mam vodu odstatu a vacsinou v nej mam niekolko dni namocenu bananovu supku, alebo vodu pripravim do neumytej flase od zincice, alebo kefiru. Kvety raz za rok, no najmenej raz za 2 roky presadzam do noveho kvetinaca s novou hlinou. Zamio som si vypestovala z 1 listku a uz ma 7 vyhonov, aj kvitlo. V blizkosti kvetov nevetram, neznasaju prievan.

@roja01 tak ten prievam by este mohol byt dovodom pretoze tie kvety mam na parapete pri balkone a ja vetram dost casto a hlavne cez balkonove dvere. Cez ten jeden listok si to ako vypestovala? To by som skusila.

o__o
17. dec 2025

Ja mam svokine v substrate pre sukulenty (kamienky) a polievam raz mesacne, v lete raz za 2 tyzdne. Zamio mam vo velmi príepustnej pode (rovnaky pomer substratu na izbovky - mam znacku profik, perlitu a substratu na orchideu) a polievam v lete raz za mesiac a v zime aj raz za 2 mesiace. Pothosy mam tiez v takejto pode a polievam v zime raz za 2-3 tyzdne a v lete raz tyzdenne. Orchideu mam v klasickom substrate pre orchidei a v priesvitnom kvetinaci a polievam ked ma korienky uplne svetlo zelene, tj ked je uplne sucha, mozno raz za mesiac.. od aprila do septembra zvyknem vsetko hnojit raz za mesiac alebo ked si spomeniem.. takze tak, skus menej polievat a menej sa starat a uvidis 🙂

dadis
17. dec 2025

Ja som absolutny ignorant k rastlinam.. polievam, len ked vidim, ze listy omldlievaju na jednom kvete v obyvacke (ani neviem co to je za typ)..ale teda orchidei mam dve a su ukazkove - mam ich niekolko rokov a teraz maju obe puky, budu coskoro kvitnut, kvitnu kazdy rok v tomto obdobi az do jari.. nemaju radi vela svetla a vodu. Moje maju vody fakt minimum - mozno raz za 2-3tyzdne im trosilinku dam.

anonym_1f2caa
17. dec 2025

Zamio polievať raz za týždeň dva,photos podobne aj svokrin jazyk
Ostatné neviem
Ale asi to bude prílišnou zalievkou a momentálne ide o to či už korene hniju
Ak mas plesen skus usypat škoricu na vrch
V lete samozrejmé situácia je ina a podľa toho ako je teplo aj každý den alebo obden
Ale Zamio stále menej polievať ako ostatné

anonym_1f2caa
17. dec 2025
sissy27
17. dec 2025
@oblaacik

@sissy27 tak substrat som nemenila, su v tom istom v com som ich kupila. Mam ich na parapete pri balkone, z vnutra samozrejme. Polievam presne tak asi raz za 3 tyzdne.

@oblaacik ak si ich nekupila od pestovatela, ale niekde v obchode (kaufland, lidl, obi, atd), tak praveze potrebuju presadit. Ten substrat je len prevozny, nevydrzi dlho. A aj od pestovatela to nie je istota, ze su v spravnom substrate - treba sa spytat.
Pri presadzani skontrolovat korene, casto byvaju este v takej plastovej sietke, mozu hnit alebo byt inak poskodene.
Substrat tiez treba dat rozny, orchidea potrebuje iny typ ako napr. zamio.
Tiez mozes mat skodcov, to je celkom casty problem.

mimikarol
17. dec 2025

Zamio polievam teraz cez zimu raz do mesiaca, tak isto svorkine jazyky. Orchidea mi tiež skape, teraz skúšam mať ju vo vode, nie v substráte, tak uvidíme.
Ak máš kvety na parapete nad radiatorom tak tým sa dariť nebude, takisto možno majú veľa svetla, zimu keď vetráš.
Pokojovky od Lucie sledujem na FB. A aj tu @viseta (opravte ma, asi som napísala zle nik) dáva dobré rady ohľadom kvetov, mimo iného

tibor79
17. dec 2025

@oblaacik nám sa orchideam extrémne darí. A to ich nepolejem aj dva týždne. Nemajú rady vodu. Malý kochlik potrebujú, korene mi trčia kade tade. A kvetináč mám priesvitný, to sa mi veľmi osvedčilo. Zamia nezničitelná. Potrebuje minimálnu zálievku. Ja raz za dva týždne trochu. Mne vždy uhynu fialky a co ma veľmi mrzí tak nádchovnik - v lete krásny každý rok a v zime môžem vyhodiť. Neviem prečo. A zistila som, že kvety sa neoplatí kupovať v zime. Na jar alebo v lete najlepšie

anonym_525c0c
17. dec 2025

Ja mam kvety aj v prievane. Ak nepolievas vela, co nevieme posudit, lebo polieva sa podla prostredia, teploty, vlhkosti a pod. . Napr. Ja mam kvety aj na podlahovom kureni a tie sa polievaju uplne inak, ako kvety polozene inde.
Mozno nemas "stranu" na kvety. Mne orchidea kvitne len v jednej izbe, inde nie. Benjaminov mam len v obyvacke.
Skus teda potosy, to mozes pestovat aj vo vode, tam.nic nepokazis.a je im jedno ci je svetla, tmava, severna, juzna... strana

anonym_0d14bc
17. dec 2025
@oblaacik

@roja01 tak ten prievam by este mohol byt dovodom pretoze tie kvety mam na parapete pri balkone a ja vetram dost casto a hlavne cez balkonove dvere. Cez ten jeden listok si to ako vypestovala? To by som skusila.

@oblaacik, ja som odtrhla 2 zdrave listky zamia a zasadila priamo do zeme. Jeden sa pekne ujal, ale druhy uschol. Listky treba trocha poliat kazdy tyzden. A upozprnujem, ze to trva velmi dlho.
Vyskusala by som dat listky aj priamo do vody ci vyzenu korienky skor.
Ked ti odchadzaju aj ine rastlinky, tak zachran z kazdej po 2 odnoziach alebo listoch. Daj ich do mensieho mnozstva vody a stale kontroluj, ci maju vodu.

luga_luga
17. dec 2025

95% ludi, ktorym sa kvety nedaria, ich prelieva, zrejme si to aj ty. Kupila si si rastliny uplne odlisne na starostlivost, svetelne podmienky, ale na zaciatok je to v poriadku, pretoze potrebujes vybrat rastlinu pre svoj interier, nenapisala, ake mas doma podmienky: na ktoru svetovu stranu je okno, kolko svetla, vela svetla je pre vacsinu rastlin velmi potrebnych, tie epipremna (ako si ich nespravne nazvala pothosy) znesu aj menej svetla, viac vody, ale pri velkom mnozstve vody im tiez vedia uhnit korene. Orchidea, ak ju mas z marketu - prve treba presadit a vybrat taku "spongiu" ktoru tam davaju, drzi sa v nej voda, v prirode ma phalaenopsis korene volne, nie su zvyknute byt nonstop vo vode, takze potom odchadzaju korene, pripadne su haklive na hnilobu srdiecka, ak sa don dostane voda, preto sa nesprchuju. Svokrin jazyk ti tu nadielku vody este nejaky cas vydrzi, v letnom obdobi, ak sa letni na balkone a ma vhodny substrat sa mu to moze ta zalievka celkom pacit, v tomto obdobi vsak nie, ked uberame kvoli svetlu a zime vsetkym rastlinam vodu. Zzvysne dva: bambus a bonsai maju radi vodu, takze preto sa im u teba dari, ale v zimnom obdobi sa moze objavit z tejto vlhkosti plesen na povrchu substratu..

anonym_2b8c62
17. dec 2025

@oblaacik
Musim vas sklamat v domacich podmienkach svokrine jazyky je taka burina ako chren na slovensku, my stale s nimi bojujeme., orchidei mame len onsydie absolutne ziadna starostlivost a fantasticky kvitnu velmi dlho, len su zasadene vonku v kvetinacoch oni sa radi tlacia na seba potom vela kvitnu teraz nam kvitne zivy plot z helikonii s podrastom zazvoru .

januska12323
17. dec 2025
@mimikarol

Zamio polievam teraz cez zimu raz do mesiaca, tak isto svorkine jazyky. Orchidea mi tiež skape, teraz skúšam mať ju vo vode, nie v substráte, tak uvidíme.
Ak máš kvety na parapete nad radiatorom tak tým sa dariť nebude, takisto možno majú veľa svetla, zimu keď vetráš.
Pokojovky od Lucie sledujem na FB. A aj tu @viseta (opravte ma, asi som napísala zle nik) dáva dobré rady ohľadom kvetov, mimo iného

@mimikarol @viestta
Mne všetko vykape ale orchidey sa držia, tie stačí poliať raz za čas.

nelca84
17. dec 2025

Zamiokulkas je určite premoceny, on neznáša preliatie, stačí ho poliať raz za mesiac. Stlac list v tej spodnej hrubej časti a uvidíš ako je napity vodou...

viestta
17. dec 2025

@oblaacik polievat treba skor malo ako vela, netreba sa hanbit a strcit prst do substratu aby si vedela, ci treba poliat, ci nie. Po kazdej zalievke skontrolovat, ci nestoji voda pod kvetinacom. Myslim si, ze to co si opisala ked zacne vadnut, tak je preliate, nie suche, Svokrine jazyk klude aj menej ako raz za mesiac, zamio to iste, orchidey treba kontrolovat korene, to vidis aj cez kvetinac, kym su zelene, netreba polievat, az ked korene zbeleju. Ja moje macam raz za mesiac v zime, raz za dva tyzdne v horucom lete.

luccija
17. dec 2025

@oblaacik práveže svokrin jazyk je kvet, ktorý býval všade na zdr.strediskach, kanceláriách úplne nenáročný na všetko.Zamio málo vody a mám ich na svetle pri okne.Orchideu raz týždenne namočím mam ich na parapete na slnku.Ale tie mi raz rocny vždy chytia vosky a musím ich postriekat a vymeniť substrát.Svokrine jazyky mám 14 kusov😆pekne sa vedia rozsadit.Ja mám rada anturie kvitnú skoro stále biele, ružové a sú nenáročné.Ked máš hnilu zeminu veľa polievka.Zamio presádzam veľmi málo on má rád natlaceny kochlik a polievam všetko zhora okrem orchideí.Pozri sa či nemáš stecenu vodu v kvetinaci

marci9
17. dec 2025

Keď ich máš na parapete pri balkónových dverách, počas vetrania v zime ich prelož do druhej izby, lebo izbové kvety neznášajú náhle prudké poklesy teploty, keď na nich prúdi ľadový vzduch. To môže byť príčina, prečo ti zahynú.

anonym_2b8c62
18. dec 2025
@anonym_2b8c62

@oblaacik
Musim vas sklamat v domacich podmienkach svokrine jazyky je taka burina ako chren na slovensku, my stale s nimi bojujeme., orchidei mame len onsydie absolutne ziadna starostlivost a fantasticky kvitnu velmi dlho, len su zasadene vonku v kvetinacoch oni sa radi tlacia na seba potom vela kvitnu teraz nam kvitne zivy plot z helikonii s podrastom zazvoru .

@anonym_2b8c62
Mne sa nepacia betonove ploty z helikonii to vyzera lepsie

zara3
18. dec 2025
@anonym_ffc5a9

Tak orchidea je total hysterka rastlina, na nu sa krivo kuknes a zvadne. Zato zamio je nezmar, to sa cudujem.

@anonym_ffc5a9 😂

merlinja
18. dec 2025
@anonym_1092ef

Tiez mi vsetci tvrdili ze zamiokulkas prezije vsetko a vsetkych... Tak mna asi nie 😃 Ten moj tiez akurat zltne a schne, stonka po stonke.
Ale mne aj kaktusy pokapali... Ja som v tomto asi fakt slaba. Orchidea - tam je otazne aj miesto. V jednom byvani mi zili a kvitli ako dive. Prestahovali sme sa, zmenili miesto klimu osvetlenie, a do pol roka zacali vsetky kapat (7ks).

@anonym_1092ef nepíšeš o mne?

simca06022011
18. dec 2025

@oblaacik no napisem ti to jasne a strucne: pri tychto rastlinach, ktore si si kupila je menej starostlivosti = viac starostlivosti. A to fakt. vela spravi aj stav rastliny ked ju kupis, a to ty nevies... ci prechladne po ceste, alebo bola inak zvyknuta (preliata, presusena... atd), velakrat vyzera kvet na zomretie, kym sa aklimatizuje a potom vyzenie cela rastlina "na novo"
Orchidea je celkovo narocna aj ked sa to nezda, ma rada vlhky vzduch, teplo, vela veci sa jej nepaci a je aj nachylna na skodcov. Ja som ich v byte mala hadam 10 a v dome neprezila ziadna, po par rokoch mam jednu jedinu zo vsetkych co som mala, aj ta nekvitla roky len listy prezivaju. Potrebuju napr parapet na vychod/juho-vychod, polievanie skor take ze namocit, nechat nech sa napije riadne, pohnojit, odkvapkat a odlozit... Zamio ja polievam asi raz za mesiac, fakt, je v polotieni, darilo sa mu aj v kupelni s malym oknom na sever...proste hocikde. neprelievat. Povlak na zemine sa aj mojmu robil. neriesila som. Ak je to plesen = polievas ho vela.
Svokrine jazykmi mi prezili aj v stavebnom neporiadku zabudnute, vyse pol roka nepolievane = naoazj ich polievaj minimalne, ano ako vsetky kvety neliat vodu "do rastlin". Photos je uplne nenarocna rastlina tiez = polievat az ked je vysuseny.
bambusove vetvicky su za mna blbost, to podla mna ani dlho nevydrzi, nekupovala som ale, neviem. Bonsai je haklivy, na to ani ja doma nemam velmi prostredie, ani na fikus napr. Vsade mam na to prievan, dvere, a vzdy mu opadaju vsetky listy, nahodi nove a takto dookola, jedine vonku sa mu dari ked je od jari do jesene.

Pri vsetkych kvetoch treba davat pozor na prievan/studeny vzduch. Inak najlepsie by bolo keby si hodila fotky. To co opisuje vobec nemusi byt vadnutie, to bude skor preliatie. Ale vela skodcov (z obchodov bezne donesies) sa tiez prejavuje tak ze rastlina neprospieva (tam mam tiez zazitok, ked som skoro celu 2,5metrovu monsteru dostrihala, kym som prisla na to,ze to nie ja som vadna, ani svetlo, ani voda = ale skodcovia)... Ty musis podmienky v byte prisposobit starostlivosti o tie kvety, ak nemas suchy vzduch doma, kvety nie su presusene (zemina!!) nepolievas... a je fuk, ci 10dni nepolejes = nie je suchy = nepolejes. Ak ti kvet prechaldne (aj na parapetoch, pri studenom okne sa to stava niektorym, mne posledne fialky a tiez takto listy orchidii = zosuveria sa, zvraskaveju), to nie je koniec sveta, proste nechat rastlinu v klude, zamedzit zimu (v lete zase moze uskodit priame slnko, ze sa spalia listy), vyzenu nove, stare odcvaknes. Ziadna panika, klud... :D ja som minuly rok cely vikend prerevala, v ramci upratovania kvetov mi spadla 20rocna slonia noha, odlomili sa jej vsetky hlavy(listy) a s revom som ju odniesla do kompostu v tom strese = o dva dni ukludnena som sa docitala, ze som to mala nechat tak a listy by jej dorastli... :( clovek sa uci na svojich chybach🙂 pri kvetoch nepanikar, riad sa menej je viac. Mozes sa docitat v mudrych clankoch o hnojeni kazde dva tyzdne a polievani rannou rosou 5x v tyzdni, kasli na to... rozumom. Nerobit kvetom soky, teplotne, vodne, svetelne a dat im pokoj :D

simca06022011
18. dec 2025
@mimikarol

@mimikarol napr moje orchidky milovali okenny parapet, vlhky byt a miesto nad radiatorom :D mala som to tam ako v džungli