Výskyt fialky voňavej na severnom Slovensku
Ahojte akurát je čas kedy začína kvitnutie fialky voňavej- fantastickej byliny vhodnej napríklad na veľmi chutný džem. Nemáte niekto typy na jej výskyt v oblasti severného Slovenska?
V lesíku, na lúke.. Zvykne i blízo medvedieho cesnaku. Na jednom sídlisku - ale západné SK rastie veľa.
@janinah tiez ma napadlo kolko kvietkov treba na flastcku dzemu🤔 este som taky nejedla🙂
@janinah Prosím?😀 Fialka je rozšírená bylinka ktorá donedávna rástla aj u nás na záhrade ale bohužiaľ vymrzla. Chcem si zasadiť priamo z prírody, nemyslím si že musíš byť takáto nepríjemná a označovať to ako "ničenie". Príroda nám dáva dary v podobe byliniek a fialka napríklad pomáha pri chorobách dýchacích ciest, pri chronickom kašli, zachrípnutí, nahromadení hlienu v prieduškách a pri zápale. Dá sa z nej vyrobiť aj sirup alebo džem s jedinečnou chuťou. Ja bylinky v kuchyni využívam bežne a rada sa vraciam ku tradičným receptom
@slavomira236 To veľmi záleží, ja väčšinou na jednu flaštičku roztriedim na plytký tanier aby pokrývali jeho plochu. Ale rada doň pridávam aj iné ovocie napr. jahody, čučoriedky lesné alebo čierne ríbezle. Ak by si chcela recept kľudne daj vedieť, je neskutočne jednoduchý.
@kukuratko ano,dava nam dary,ale nie aby sme nevedeli kedy dost...preto sa pytam kolko fialiek z prirody,nie z vlastnej zahrady chces vynicit kvoli dzemu? Lebo jednu malu flasticku vyrobit sa ti neoplati...
Nepisem o beznom zbere liecivych bylin pre vlastnu pitrebu...
Ja ani z vlastnej zahrady netrham kvety,nech ziju,kupujem tie chudata z tesca,co im velakrat ani vodu do vedierka nedaju
@janinah Asi si ma nepochopila, nechcem "ničiť prírodu" ani nič také. Samozrejme že nejdem zbierať aby som mala plné police džemu, stačí košíček a hlavne zo dve priesadky domov na záhradu a tam čo mi vyrastie pôjde na to čo bude potrebné. Zberu sa venujem už dlho takže neboj viem kedy dosť.
Príroda je tu pre nás. Prečo by sme nemohli zbierať liečivé byliny? veď nevytrháme celé záhony s koreňom. To ani v lete nezjete jahody, či jablká zo stromov? radšej ich necháte zhniť? neurobíte kompót, neusušíte? nezúžitkujete ich všetky? fialky tu o dva-tri týždne nebudú, prečo nevyužiť ich liečivú silu? ani ja som spod balkóna nevytrhala všetky, a to ich tu mám každým rokom stále viac a viac..

Kolko fialiek treba znicit,aby si mala flaštičku džemu? Malo mas ineho ovocia?