icon

Čo všetko potrebujem pre bábo?

petkatvrda
1. júl 2012

viem ze plienky a oblecenie ale to urcite nestaci 🙂 🙂 🙂

zuzka1008
1. júl 2012

hyg. potrby: teplomer do vody,hreben kefka na vlasky, tak toto sme my zabudli 😲 a muž to dokupoval

mia258
Odpoveď bola odstránená
zuzkalenka
1. júl 2012

Hygiena
Vanička
Teplomer na vodu. Vieš, najradšej mám vodičku takú teplú, v akej sa kúpem aj teraz, teda cca 37 C
Podložka do vaničky na kúpanie. To aby si sa ma mama nebála kúpať, že sa v tej vodičke budem kĺzať.
Detské mydlo. To najlepšie je pre mňa také obyčajné, bez prísad. Krabička na mydlo, lebo kam budeš to mokré klzké čudo odkladať?
Olej. Vieš aké je to fantastické, keď ma takým olivovým olejčekom po kúpaní poriadne namastíš a zároveň aj troška pomasíruješ?
Vata na čistenie nosa, ušiek, neskôr vatové tyčinky. S tým čistením to nemusíš preháňať, ale občas to treba.
Kefka na česanie vláskov - veď nemôžem predsa chodiť strapaté.
Teplomer, dobrá je rýchlobežka.
Lieh na čistenie pupčeka.
Odsávačka na hlieny - bŕŕ, to neznie dobre, ale hlieny v nošteku sú ešte horšie
Osuška alebo väčšia plienka.
Cumlík - treba zobrať aj do pôrodnice. Ja viem, že mnohí sú proti cumlíku, ale uvidíš, že aj ty budeš rada, keď si budem chvíľku podudkávať a nebudem iba kričať.
Kalciová masť na bradavky. Viem, to papanie sa budeme musieť spolu naučiť a vraj to aj trochu bolí.
Vložky do podprsenky
Nožničky na nechty
Papanie
Odsávačka na mlieko - aj do pôrodnice, lebo pre mamiačku nie je nič horšie, ako keď sa mlieko tvorí a ja ho ešte nevytiahnem.
Aspoň 1 fľaška na mlieko aj s cumlíkom - veď kam s tým odstriekaným mliekom. A never mama, že keď raz dostanem mliečko z fľašky, už nebudem chcieť ťahať, nie je to tak.
Fľaška na čajík - hlavne v lete budem asi smädné. Detský čajík napr. HIPP už od 1. týždňa, Rasca a fenikel na čaj - to keď ma bude bolieť bruško, ale tento čajík môžeš piť aj ty.
Osobitný hrnček na varenie vody na čajík
Hrniec na sterilizáciu fľašiek, odsávačky, cumlíkov
Malá lyžička na kvapky - Vigantol (vitamín D) dostávajú všetky deti, to aby sme mali pevné kosti.
Plienky. Aspoň 20 - 30 kusov obyčajných plienok .Dávajú sa do perinky, na široké viazanie do ortopedických nohavičiek, na ochránenie perinky pred vracaním, pri papaní, podloženie...
K jednorazovým plienkam sú vhodné aj vlhké a suché utierky na utieranie.
Vedro na odkladanie použitých plienok
Na začiatku budem potrebovať asi 8 kusov jednorazových plienok denne, neskôr mi bude stačiť 4 - 6 kusov za deň. Ale keď ma bude bolieť bruško a budem moc kakať, tak to môže byť aj viac.
Lieky pre bábo pri prechladnutí
Pri nádche – vytierať nos AD vitamínom, odsávanie hlienov, Nasivin pre kojencov, Fyziologický roztok na kvapkanie do nosa.
Pri kašli - suchý kašel Ditustat, odkašlávanie – Stoptusin
Pri teplote - Paralen pre deti, do pol roka iba čipky

(pozn. redakcie: Viem, že sú to zo srdca a z vlastnej skúsenosti dobre mienené rady od autorky článku všetkým mamičkám, ale u novorodenca by sme neodporúčali riešiť ani nádchu či kašeľ z „domácej lekárničky“. Konzultujte nasadenie akéhokoľvek lieku so svojim pediatrom. Rovnako ten cumlík a fľaša nemusia byť problém, ale vačšinou do tretieho mesiaca sú.)
Iné potrebnosti
Deka
Miska na veci pri kúpaní
Podložka na prebaľovanie

zdroj: http://tehotenstvo.rodinka.sk/priprava-na-porod...

euka210
4. júl 2012

teraz su vanicky aj s teplomerom
odsavacku do nemocnice vobec netreba...mali by mat a aj tak to ide najlepsie rucne...a ak budes mat babo na izbe pri sebe, tak ked ho budes kojit ked bude chciet, tak ziadne tvrde prsniky...ja som to nezazila, lebo moj bol hlados 🙂
a ked chces kojit, tak ziadnu flasu...zbytocne to laka pri problemoch s kojenim prejst na UM...my sme jednu dostali, ale nas flasu s cumlom nepozna, staci mu mliecko a pri horucave (v oktobri uz nebude 🙂 ) voda davana lyzickou, teraz mame naustok ci hrncek
prvy mesiac ziadny cumel...bude mat predsa prsnik. Svagrinin dostal v nemocnici flasu a rano sa jej uz neprisal...a to je bohuzial bezna prax v nasich nemocniciach...mesiac sa trapili s krmenim po prste s cievkou kym prijal prsnik...je to sice individualne, ale zbytcne nedavat flasu
caj ked feniklovy alebo detsky sackovy, ziadne sladene granule ani ovocny...ale tiez lyzicka a nie flasa (ked vypijes caj Ty, tak prejde aj do mliecka)
nadobky na mrazenie MM...zide se ked pride nejaka kriza alebo nieco ine...neskor sa hodia na mrazenie prikrmov
mast Bepanthen na bolave bradavky...necuduj sa, ked bude kojenie prvy mesiac boliet...bradavky nie su na nieco take zvyknute, ale po 1m- 1,5m to prejde a kojenie si budes uzivat
mast na zadocek (bepanthen, sudocrem, rybilka...nieco dostanes aj v kufriku v nemocnici)

lucka1987
4. júl 2012

na nete najdes velmi vela zoznamov.. ja som si nakupila najskor kozmetiku.
plienky, sudocrem , mydlo tekute, olejcek, potom som nakupila nieco z lekarne, fialovu masticku / nepotrebovala som / mast na bradavky, lieh na pupcek, tampony vatove, nurofen od teploty, mast pupik na brusko, espumisan kvapky ,,,
kocik , postielka, zavinovacky, plachty vajicko do auta. fusak, hojdacie lehatko / netreba, ale nam velmi posluzilo /
bavlnene plienky, / kupila som aj taku s velkym rozmerom a tak do cca 3 mes som ju pouzivala na utieranie smejka, namiesto frote uteraku / manikuru detsku, kefku na vlasky ... urcite som vela veci zabudla.. tak je najlepsie si vytvorim vlastny zoznam.. 😉

katkanova
4. júl 2012

ja by som ti rada poradila co nepotrebujes - podla mna zbytocne sme kupovali vanicku (kupali sme v umyvadle), odsavacku, vankus na kojenie, sterilizator (vyvarala som), specialne uteraky pre babo (nechapem), kefka, teplomer na vodu. no a co sa tyka oblecenia osvedcilo sa mi kym bol maly kombinezky - velmi prakticke, nenastruha v tom paradu ako v riflickach a teniskach ale myslim ze hlavne je aj tak aby babu bolo prijemne... a hlavne vsetko sa da dokupit ked treba, ja som urobila chybu ze som vopred pre istotu vsetko skupovala ako keby isiel koniec sveta 🙂

zuzanocka11
4. júl 2012

Milujúcu mamicku 😉 vsetko ostatné sa dá kúpit a nájdes niekolko zoznamov na nete.

luciferkax
4. júl 2012

Veľa trpezlivosti a lásky, to ostatné sa dokúpi neskôr :D

nelicefo
4. júl 2012

stačí hodiť do googlu "detská výbavička" 😉

ritusuk
4. júl 2012

Staci, nestaci...mne uz lezu tie siahodlhe zoznamy krkom...da sa to bez polovice (ak nie viac) veci z mudrych zoznamov co najdes na nete...ja som napr. v zivote nepouzila teplomer do vody (sice nebudem klamat, raz tomu tak bolo vari), ani rukavicky...ani zavinovacku...ani cumliky...atd atd...neskor som zistila, ze jedine co babo potrebuje, je aby bolo ciste, syte, v teple a pri maminke...

vinifred
4. júl 2012

..tak ja som miesto teplomera do vane používala lakeť... 🙂 ako podložku na kúpanie som použila moje ruky.. 🙂 hrniec na sterilizovanie nikdy..použila som obyčajný hrniec a šporák.. 🙂 osobitný hrnček na varenie čajíku?? 😀 Nikdy.. 😀 ....a nakoniec,jedine,čo som si dokupovala a ľutovala,že nemala skôr,odsávačku na mlieko a odsávačka hlienov na vysávač..

nibiru
4. júl 2012

no skor by som tu pozrela do tem zbytočnosti! pre babo nepotrebuješ vela hlavne seba 🙂 plienky platene ja som mala 30 pouzivala som len 10 balila som na široko do 3m.teplomer do vane netrebalo,lehatko do vane netrebalo,vanička nepotrebna kupali sme vo vani,x body,tričiek,satičiek netrebalo uplny ideal overali s teska doma sme nosili len tie taktiež na spanie,zbytočne ručna odsavačka soplikov neprakticka blbost ktora týra dieta,kefka na vlasy mi sme mali dcerku bez vlasov. čo sme využivali boli perinky2ks,osuška,mydlo,olejček,poštolky do velkosti 2.potom už netrebalo,rektalna rurka,manikurove nožnice ,teplomer do ritky,paralen čipky (nurofen,paralen pre novorodencou nie su vhodne)jednoznačne odporučam odsavačku na vysavač,opthamo septonex na očka dost sa nam zapalovali,vlhčene utierky,rybacia mast,infadolan,libenar,cebion,vigantol to by bolo s liečiv oblečko fakt na prvy mesiac staci po 3ks mne narastla dcerka za prvy mesiac 7cm takže 56 veci su zabalene a cakaju na druhe.určite by som odporucala odsavačku mlieka to som lutoala že som sice mala ale uplne zlu nakoniec som musela kupit avent a teda max. spokojnost vyuziali sme ju casto.flašky 😀 😀 😀 vdaka nim a mojej zufalosti,neznalosti som si pokazila skoro dojcenie ak dokrmovat kup si velku stiekačku a dokrmovat cez nu nie flašou v neskoršom veku prosim ale nie hned po narodeni dieta si rychlo vyberie čo ide lahko nam sa osvedčila flaša lovi mame aj avent ale tie nechcela.čaje jedine sačkovy alebo čisty fenikel par zrniečok vyluhovat.cumlik je na tebe.vyvarala som v hrnci či odsavačku alebo flaše,cumle.ja som dost spotrebovala tesko sacky na mliečko ale už som ich davno nevidela 🙄 mali super cenu,pre seba som pila caje na podporu mlieka ak došla kriza homeopatika na podporu ak boleli calciovu mast a gencianovu violet.

fialkaa
4. júl 2012

Nooo, ja by som ten zoznam v prvom prispevku riadne prekopala a hned usetris peknych par eur. Myslim, ze viacere maminy budu so mnou suhlasit.

Vanička ANO
Teplomer na vodu. Vieš, najradšej mám vodičku takú teplú, v akej sa kúpem aj teraz, teda cca 37 C ZBYTOCNOST
Podložka do vaničky na kúpanie. To aby si sa ma mama nebála kúpať, že sa v tej vodičke budem kĺzať. ZBYTOCNOST
Detské mydlo. To najlepšie je pre mňa také obyčajné, bez prísad. Krabička na mydlo, lebo kam budeš to mokré klzké čudo odkladať? PRAKTICKEJŠÍ JE SPRCHÁČ A V PRVÝCH TÝZDNNOCH NAJLEPSIA CISTA VODA
Olej. Vieš aké je to fantastické, keď ma takým olivovým olejčekom po kúpaní poriadne namastíš a zároveň aj troška pomasíruješ? DNES SA UŹ NEODPORÚĆA NATIERAT OLEJOM, KOŽA POTOM NEDÝCHA
Vata na čistenie nosa, ušiek, neskôr vatové tyčinky. S tým čistením to nemusíš preháňať, ale občas to treba. ANO
Kefka na česanie vláskov - veď nemôžem predsa chodiť strapaté. ZBYTOČNOSŤ
Teplomer, dobrá je rýchlobežka. ANO
Lieh na čistenie pupčeka. ANO, DOSTALI SME V PORODNICI
Odsávačka na hlieny - bŕŕ, to neznie dobre, ale hlieny v nošteku sú ešte horšie ANO
Osuška alebo väčšia plienka. ANO, PO 2 KS Z KAZDEHO
Cumlík - treba zobrať aj do pôrodnice. Ja viem, že mnohí sú proti cumlíku, ale uvidíš, že aj ty budeš rada, keď si budem chvíľku podudkávať a nebudem iba kričať. U NÁS ANO
Kalciová masť na bradavky. Viem, to papanie sa budeme musieť spolu naučiť a vraj to aj trochu bolí. ANO
Vložky do podprsenky ANO
Nožničky na nechty ANO
Papanie
Odsávačka na mlieko - aj do pôrodnice, lebo pre mamiačku nie je nič horšie, ako keď sa mlieko tvorí a ja ho ešte nevytiahnem. ODPORUCAM MAT VYHLIADNUTU A KUPIT, KED JE UZ NAOZAJ POTREBNA, PRETOZE NIE KAZDA MAMINA JU AJ VYUZIJE A JE TO DRAHSIA VEC
Aspoň 1 fľaška na mlieko aj s cumlíkom - veď kam s tým odstriekaným mliekom. A never mama, že keď raz dostanem mliečko z fľašky, už nebudem chcieť ťahať, nie je to tak. ANO, JA SOM JU VSAK POUZILA PRVYKRAT, KED MAL MALY 6 MESIACOV
Fľaška na čajík - hlavne v lete budem asi smädné. Detský čajík napr. HIPP už od 1. týždňa, Rasca a fenikel na čaj - to keď ma bude bolieť bruško, ale tento čajík môžeš piť aj ty. NEVIEM, JA SOM NEPOTREBOVALA,
Osobitný hrnček na varenie vody na čajík ....
Hrniec na sterilizáciu fľašiek, odsávačky, cumlíkov MA KAZDY DOMA
Malá lyžička na kvapky - Vigantol (vitamín D) dostávajú všetky deti, to aby sme mali pevné kosti. ANO
Plienky. Aspoň 20 - 30 kusov obyčajných plienok .Dávajú sa do perinky, na široké viazanie do ortopedických nohavičiek, na ochránenie perinky pred vracaním, pri papaní, podloženie... BOHATE STACI 10
K jednorazovým plienkam sú vhodné aj vlhké a suché utierky na utieranie. ANO
Vedro na odkladanie použitých plienok UPLNA ZBYTOČNOSŤ
Na začiatku budem potrebovať asi 8 kusov jednorazových plienok denne, neskôr mi bude stačiť 4 - 6 kusov za deň. Ale keď ma bude bolieť bruško a budem moc kakať, tak to môže byť aj viac.
Lieky pre bábo pri prechladnutí ODPORUCAM NEKUPOVAT DOPREDU, KYM BUDES POTREBOVAT, MOZE TIE LIEK EXPIROVAT (ja som si pred prvou dlhsou cestou s babatkom, ked mal cca 3 mesiace kupila pre istotu panadol a nurofenove cipky, pouzila som ich omnoho neskor)
Pri nádche – vytierať nos AD vitamínom, odsávanie hlienov, Nasivin pre kojencov, Fyziologický roztok na kvapkanie do nosa.
Pri kašli - suchý kašel Ditustat, odkašlávanie – Stoptusin
Pri teplote - Paralen pre deti, do pol roka iba čipky

(pozn. redakcie: Viem, že sú to zo srdca a z vlastnej skúsenosti dobre mienené rady od autorky článku všetkým mamičkám, ale u novorodenca by sme neodporúčali riešiť ani nádchu či kašeľ z „domácej lekárničky“. Konzultujte nasadenie akéhokoľvek lieku so svojim pediatrom. Rovnako ten cumlík a fľaša nemusia byť problém, ale vačšinou do tretieho mesiaca sú.)
Iné potrebnosti
Deka ANO
Miska na veci pri kúpaní ....
Podložka na prebaľovanie ANO, NAJLEPSIA S PEVNYM SPODKOM

Za uplne zbytocne povazujem vsetky mozne ohrievace stravy a sterilizatory flasiek a prilis vela flasiek, to by som dokupovala, az ked vznikne potreba, pretoze su to veci, ktore mozno nebudes vobec potrebovat. Zbytocne su podla mna aj rozne podlozky do vane, podlozky, aby sa babo neprevalilo apod. Ked uz tak by som kupila kvalitny monitor dychu (staci z druhej ruky).
Aha a rozhodne by som myslela asi viac na seba - kup si aspon 3-4 baliky vloziek v lekarni a mne po porode velmi pomohli vyplachy s Rosalginom, ale nemusi potrebovat kazdy, ja som mala gynekologicke problemy. A urcite si pre seba kup glycerinove cipky, ocenis, ked pojdes po porode prvykrat na velku...

elzu
4. júl 2012

Včera jsme se s mužem shodli, že dítě potřebuje skutečně minimum věcí...a že polovinu z toho, co jsme celí hrrrr nakupovali, nám leží někde na dně skříně nebo komory...
Jako prvotěhule bych sama sobě nevěřila, ale po zkušenosti můžu říct, že méně je více!
Z kosmetiky voda, krém, štětičky do uší (jak na pupíček, tak ouška), líh na pupek, sterilní čtverečky na překrytí pupíku, něco na zadeček a třísla proti opruzeninám (bepanthen), později nějaké mýdlo nebo gel na mytí telíčka a vlásků,dále plenky, podložky na přebalování, vlhčené ubrousky.
Z lékárny preventivně teploměr, rektální rourku na prdíky (nám moc pomohla!!! při bolení bříška), odsávačku na hleny, vigantol (dá ti recept doktorka), já jsem měla doma v pohotovosti kapky do nosu a Paralen čípky, abych v nouzi nemusela nikam běhat a shánět.
Z oblečení 5x body s krátkým rukávem, 5x s dlouhým, 5x dupačky, 5x overaly (ty jsme vynosili a dokupovali-rychle oblíkneš, svlíkneš, nikde to neškrtí. Nějakou mikinku, tepláčky...ale pro mimi fakt stačí ty overálky a dupačky, navlíkat je do riflíček a šatiček je podle mě zbytečné-my jsme měli jen pár slušňáckých kousků k doktorce :D k zimnému mimču kombinézku, čepičku...¨
Z dalších věcí jsme využili zavinovačku (jedině v ní Johie usnula), houpací lehátko (v něm mě pozorovala, když jsem uklízela-vařila...), 2 dečky (dodnes jsou v kurzu), bryndáky, odsávačku mléka jsem vužívala hodně kvůli tomu, že jsem chodila do školy a nechávala Malé doma svoje mlíko. Z nábytku jsme koupili komodu s přebalovacím pultem a na něm přebaluju Malou dodnes, fakt super věc, nemusíš se sklánět k přebalování a nebolí záda. Když se naučila sedět, dostala dřevěnou židličku ke stolu.

Totálně zbytečně jsme kupovali trojkombinaci kočárku-stačila by nám jen hluboká verze, sporťák Johie nenáviděla, nosila jsem ji v šátku, pak koupila golfky, které naopak Johie zbožňuje... Celý první rok jsme nevyužili postýlku, Malá spala s námi v posteli, místo dřevěné bych koupila přenosnou cestovní. Monitor dechu jsme ani nezapojili, na váze jsme vážili třikrát. Flašky jsme koupili zbytečně, Tommy Tipee ji nevyhovovaly, pila jen z jedné značky- NUK- mlíko, co jsem odsála.

sante81
5. júl 2012

nekupovala by som ziadnu kozmetiku na začiatok, pre dieta je najlepsie kupovat ho v ojlatume aspon prvé 3 mes, na predpis stojí 44 centov a bez predpisu 11e, natierat olivovym olejcekom, tiez dostat na predpis. vecicky teraz pri druhom dietati kupujem priebezne, podla potreby, sme doma z pôrodnice 6 dni a uz sme toho dostali dost od rodiny známych, niekto dal peniaze, kupim čo sama uznam za vhodné, vela vecí prvy syn vôbec nenosil, a neznosí ani dcéra, nakolko je vonku teplo, obliekam len body s krátkym rukávom.

bambinkaa
5. júl 2012

uf veru dlhy zoznam, ale aj my sme pokupovali vsetko. Nakoniec sa vsetko aj pouzilo, skor ci naskor. Napr. detske mydlo az ked lozila po zemi a rucky sme umyvali, olivovy olejcek obcas aj ja si dam, ked mam moc suchu pokozku. Ja Ti poradim: taku tu beznu kozmetiku kupte miminku napr. cistic do usi, alebo krem na zadok, lieh na čistenie pupčeka, noznicky, lebo od rodiny pravdepodobne dostanete iba saty. Ta prebalovacia podlozka je fajn vec, ked sa aj vycika pocas prebalovania, netecie to po posteli 🙂

rora
5. júl 2012

ja ti skor poviem co sme nepotrebovali - vanicku (od narodenia kupeme vo velkej vani na penovej podlozke), sterilizator flias, teplomer do vody, vankus na kojenie, zavinovacku, kos na plienky.

ducci
15. sep 2012

dlhe zoznamy 🙂)... my z hygienickych zalezitosti pouzivame mydlo bioderma (aj na vlasky) - pouzivame len na rucicky, noicky a ritku.. a bepanthen na ritkku, ked ju mala zaparenu alebo zacervenanu 🙂... a tycinky do usi, z inych veci sa nam velmi osvedcil video monitor, ked mala spinka, aby sme ju nerusili a aj monitor dychu no a zavinovacka, tu mame doteraz 🙂 aj ked mame uz 18 mesiacov, je to proste teraz jej perinka...

blackcat8885
6. okt 2012

Neviem do ktorej témy to dať skúsim sem.Bábo sa narodí koncom januára to bude veľkosť oblečenia asi 56 ale kedže vo febr.aj marci ešte môže byť dosť zima akú veľkosť overalu kúpiť aby to nebolo hned malé ale ani zbytočne veľké.Overal je drahšia položka ked to porovnám s body a pod.tak preto sa pýtam či kúpiť napr.jeden 56 a ešte jeden napr.62?Alebo radšeh len ten väčší?

adelajda2012
16. okt 2012

obavam sa ze ti kazdy poradi nieco ine 🙂... kazdej mamine a babatku vyhovuju ine veci... urcite budes mat aj zbytocnosti a urcite budes dokupovat veci, ktore si na zaciatku nemala. Ja napr. kupem uz v kybliku v pripravku balneum hermal (mali sme veelmi suchu pokozku), na odsavacku soplikov nedam dopustit, na ritku nivea SOS, cumlik fungoval na uspavanie ako zaklinadlo a sterilizator pouzivame takmer denne...

hori
16. okt 2012

@blackcat8885 mozes to spravit tak, ze maj overaly vyhliadnute a kup tak cca tyzden-dva pred porodom... zariadis sa podla sona, aku vahu bude mat babo, ak je predpoklad, ze sa ti narodi dieta vyse 3,5 kilove, tak 56 overal je uz zbytocny, isli by ste v nom akurat tak z porodnice... ja som kupovala aj 56, aj 62... mala som malinke babo, vyuzili sme aj ten mensi, ale ak je to uplne vrchny zimny overal, pod ktorym je viac vrstiev oblecenia, tak radsej 62... ono to zo zaciatku bude vyzerat tak, ze sa v nom topi, ale bude to len velmi kratky cas...

emogeon
16. okt 2012

blackat 8885 ahoj, chcela som dat odpovedat ale tu sa neda.... vies co urcite ten vacsi a mozno aj 68 by som kupovala,pod overal pojde este bunda a na nohy vela vrstiev, nebude to velke...

lolarey
16. okt 2012

Podľa mňa potrebuješ aj dobrú zavinovačku, ak teda chceš svoje bábätko zavinovať. Napríklad, PERINKOVÁ ULITKA ti vydrží až do 6 mesiaca. Bábätko je tesno zavinuté až po krk, takže mu určite nebude zima. Niektoré bábätká zavinovanie nepotrebujú, alebo ho potrebujú menej ako tie citlivejšie, no jednu nejakú dobrú zavinovačku ti určite odporúčam.Pozri viac na nasom profile aj referencie, možno sa ti moja zapáči 🙂

ekinderko
13. mar 2015

Všetko čo Vaše detičky potrebujú nájdete na www.ekinderko.sk/