icon

Ako a kedy používať doma inhalátor?

isis
21. okt 2011

Ešte na jar sme kúpili inhalátor aj s nosovým nebulizérom (nosná sprcha). Používam ho pri oboch deťoch, mladší syn (20 mesiacov) má nábeh na astmu a staršia dcéra (4 roky), odkedy chodí do škôlky má neustále soplíky, kašle, laryngitídy a pod. Keď sa im stav zhoršuje používam inhalátor aj s nosnou sprchou a to buď vincentku, alebo ambrobene, alebo vincentku s kvapkou pinosolu. Keď som sa na to pýtala lekárov od pedaitra, cez ORL, alergológa a neviem ešte koho, každý má na to iný názor. Niekto že je to dobre, iný že je to placebo a na ORL mi povedali, že pri veľkých soploch sa kašle inhalovaním len zhoršujú, pretože sa tým vzduchom hlieny presúvajú dolu na priedušky. Aké sú vaše skúsenosti a rady? Kedy a čo inhalujete?

Strana
z4
slawusa27
9. máj 2017

Mamicky chcem sa spytat ako.dlho trva pri laryngitide kasel ,syn mal pred tyzdnom zachvat ,stekal ako psik ,teraz je tyzden po a stale este kasle ,Dakujem

alenka_tonko
23. máj 2017

Ahojte. Momentalne pise ten tonko z nasho nicku. V 15tich som mal silnu laryngitidu. Taku, ze som mal svalovicu na branici. Takmer som sa nevedel nadychnut. Prvy tyzden ma obvodna liecila s liekmi proti kaslu. Ten sa zhorsoval. Druhy tyzden som kazde rano chodil na kalciovku. Nepomohlo. Potom ma konecne poslala na ORL. Tam ma nevrly (ale dobre hodnoteny) lekar posadil do kresla a za dve sekundy mal diagnozu. Posadil ma k inhalatoru, nalial Vincentku, PRIKAZAL aby som jednu flasu priniesol a chodil som tam 5 dni na ranne inhalacie po 15 min. O tyzden mi bolo o 70% lepsie, slabsi kasel. Uplne sa stratil po niekolkych tyzdnoch ale dalo sa s tym existovat. Skratka solny roztok mi uzdravil sliznice. Bez liekov. Samozrejme nemal som ziadne ine komplikacie, takze berte to ako moju skusenost, nie presadzovanie liecby.

sionell
25. máj 2017

Chcem sa spytat ako dlho uchovavate vincentku po otvoreni v chladnicke? A ako je najlepsie inhalovat pri kasli a upchatych dutinach zaroven? Zatial sa mi zda najefektivnejsie pouzivat nastavec do nosa, lebo cez masku ide vsetko von. Mozno dcerke tie nosne otvory na maske prelepim, lebo aj tak jej celkom nesedi a su tam medzery.
A este sa chcem opytat, naco je pri inhalatoroch Omron ten kryt (taky maly polkruh, nie kryt celej nebulizerovej nadobky). V navode je k nemu napisane, ze "pri rozprasovani s maskou pre dospelych nie je potrebne nasadzovat kryt. Ak je mnozstvo aerosolu privelke, nasadte aj kryt" - tomuto vobec nerozumiem, ved ak odstranim ten polkruh, tak vsetko ide do vzduchu a nie do masky.. Dakujem.

sionell
25. máj 2017

@alenka_tonko
Nepamatate si nahodou, ci vam lekar daval pocas tych 5 dni inhalovat Vincentku z tej istej flase? Uz sa tu jedna mamicka pytala, ako dlho to vydrzi v chladnicke otvorena. Aj mna by to zaujimalo.

hanata
25. máj 2017

@sionell Ja mavam otvorenu aj mesiac. Ked bola mimo chladnicky, vedela splesniet. Dufam, ze nerobim zle.

sionell
25. máj 2017

@hanata 10 dni. Dlhsie by som ju neskladovala z toho dovodu, ze pri inhalovani sa mozu do pluc dostat bakterie a plesne a to je velmi nebezpecne. Viac som nasla priamo tu: http://www.vincentka.cz/cs/poradna JAK DLOUHO MOHU POUŽÍVAT MINERÁLNÍ VODU VINCENTKA PRO INHALACE A PROPLACH NOSU PO OTEVŘENÍ LÁHVE?
Nejpozději by měla být Vincentka spotřebována do 10 dnů po otevření za předpokladu, že nedojde k úplnému odvětrání přírodního kysličníku uhličitého a nezačnou se v láhvi tvořit krystalky solí. Pro kvalitnější uchování Vincentky je vhodnější láhev z hnědého skla se šroubovacím uzávěrem, kterou je možno zakoupit v lékárnách a v některých prodejnách potravin.

hanata
25. máj 2017

@sionell Aha, takze ked su tam krystaliky, tak uz ju treba vyhodit?

hanata
25. máj 2017

@sionell Nechapem, preco nepredavaju tu vincentku napr. po 1 alebo 2 dl. U nas ked inhalujeme, tak minieme tak do deci na celu chorobu. A to inhaluju decka 3x denne.

slawusa27
25. máj 2017

Na Vincentke je napisane ze po otvoreni spotrebovat do troch dni a uchovavat v tmavsom chladnejsom mieste ja ju dlhsie ako tri dni nepouzivam ,radsej kupim novu .

slawusa27
25. máj 2017

Ja syna inhalujem tri krat denne po 3ml a tu mamicka spomina,ze ju neminu celu,veru ani my ,tiez minieme tak 1dl a ostatne som po troch dnoch vylievala ,nakolko to u nas nikomu nechuti pit,tak teraz to riesim tak,ze vylejem Vincentku aj do zvlhcovaca 🙂

sionell
25. máj 2017

Na pitie je dobra 3 dni, na inhalovanie 10 - tak to pise vyrobca na svojom webe. A ohladom mojej otazky nikto nepozna odpoved? Mame inhalator Omron: A este sa chcem opytat, naco je pri inhalatoroch Omron ten kryt (taky maly polkruh, nie kryt celej nebulizerovej nadobky). V navode je k nemu napisane, ze "pri rozprasovani s maskou pre dospelych nie je potrebne nasadzovat kryt. Ak je mnozstvo aerosolu privelke, nasadte aj kryt" - tomuto vobec nerozumiem, ved ak odstranim ten polkruh, tak vsetko ide do vzduchu a nie do masky.. Dakujem.

hanata
25. máj 2017

@sionell Ja nechapem otazku. Ved odfot to, co myslis.

slawusa27
25. máj 2017

Ja mam tiez inhalator omron a ten polkhruh tam musi byt ,inak by to neslo von maskou ale tym co by chybal ten polkruh ,musi to tam byt .

slawusa27
25. máj 2017

Takze na inhalovanie mozem Vincentku.pouzit aj 10 dni?no super ja som ju najskor po troch dnoch vylievala a neskor davala do zvlhcovaca 🙂 Dakujem za radu 🙂 a este jednu dobru radu chcem poradit kto.ma dieta s laryngitidou ako.moj syn je super inhalovat yabro ,jedna ampulka vide cca a 2,50 ale inhaluje sa raz za den ,trva to sice viac ako.pol.hodinu a my musime minut aspon 5 pokial nam zaberie ,financne je to dost ,ale nam to pomaha 🙂

kvik1
10. sep 2017

Ahojte kocky, prosim vas nestalo sa vam niektorej ze ste po inhalacii hned ochoreli? Ja som si kupila inhalator ze pre maleho lebo nastupil do skolky a preventivne som si teda vcera poinhalovala Vincentku, a do pol hodiny ma zacalo bolieť hrdlo, zdurili sa mi uzliny, vytvorili zltozelene sople a celu noc som soplila ako v strede megachripky. Mam pocit ze mi ten chladny vzduch z inhalatora urobil zle (a to som si Vincentku este aj nahriala ale moc rozdiel som nepocitila). Nemali ste to niekto? Teraz neviem ze co lebo vsade na taketo stavy odporucaju prave inhalovat ale ja uz sa bojim si to zas dat...

sionell
10. sep 2017

Podla mna vas syncek uz bol nakazeny, a vy ste sa nakazili od neho. Mne teraz dcerka priniesla do skolky nejaky virus, vsetci sme z neho ochoreli. V stredu bola v skolke, vo stvrtky ju tam nedavam, bolaale zdrava. Vo stvrtok v noci uz mala 38 teplotu a sople. V sobotu rano sme ochoreli my aj svokrovci. Inhalovanie nam tentokrat nepomaha, tiez neviem preco. Minule sme mali nejaku bakterialnu infekciu, a inhalovanie nam na sople pomohlo, behom 3 dni sme boli ako tak zdrave.

dankilla
29. okt 2017

Ahoj všetci prosím môže sa inhalovať keď je teplota ?

hanata
30. okt 2017

@dankilla Ano, inhalovat sa nemoze, len ked sa naparuje nad horucim hrncom. Tie elektronicke inhalatory su ok.

kvietok123456
15. sep 2018

My mame ACC a fyziologicky roztok mate neaku skusenost?

katarina1107
5. feb 2020

Môže sa ambrobene kombinovať?
Myslím tým ze inhalovat a aj užívať ako kvapky.
Kúpila som Ambrobene 7,5mg peroralny a inhalačné roztok

sionell
5. feb 2020

@katarina1107 Nie som zdravotnik, ale v letaciku nie je napisane, ze by sa nemohli. ALe pri malom dietati by som bola opatrna, napr. rano+vecer by som mu dala inhalovat a naobed kvapky, druhy den naopak. Lebo sa moze stat, ze dietatko zahlieni - je to napiane v letaciku. ROzrieduje hlieny, ale zaroven moze docasne zvysit ich tvorbu.

baklik
6. feb 2020

@katarina1107 staci dat inhalovat, je to ucinnejsie ako uzivat peroralne, lebo to posobi priamo tam, kde ma, bez toho, aby sa to muselo dostavat do celeho tela. to, ze sa najprv dieta pri uzivani ambrobene viac zahlieni, je bezny jav...

Strana
z4