Ako byť ekologický s plienkami pre novorodenca?
Vyvarat/prat okakane latkove plienky nechcem. Budem mat co robit s novorodencom ako prvorodicka.
Chcem sa ale opytat ake su momentalne moznosti byt viacej eko v pripade plienok, ale zaroven mat aj pohodlie? Da sa to vobec? Nerada by som znecistovala prostredie plastovymi zncistenymi plienkami.
Máte nejake tipy okrem prania ? 😅 ☺️
@egonsk verim, co by som neverila...moj manzel nechcel prebalovat, lebo ze je mu z toho zle...dlho som myslela, ze je to len vyhovorka, ale raz mimo domu ked sme boli, tak uz som verila, lebo ho tak naplo, ze som myslela, ze sa fakt pogrca 🙂 ...darca krvi, ale toto nebolo pre neho.
Látkové plienky vs. chemické (inak to nazvať neviem)
Malý sa nám z chemických plienok vyhádzal a mal na ritke absces. Používali sme Pampers a Huggies, žiadne No name. Lekárka hneď povedala, že je to z plienok. Takže bez ohľadu na ekológiu sme začali používať klasické látkové plienky. Všetko zmizlo. Všetky ďalšie deti mali do roka len látkové plienky. Treba mať dostatok plienok do zásoby a dá sa to zvládnuť. Veď už žiadna neperiete na potoku, ale máte doma automatickú práčku. 😉
@andrejkap123 pozri na moj profil, mam tam stale aj album s latkovymi plienkami ako som to mala ja. Isty cas mi robil manzel aj sliz na pranie...ale potom šedli, ci som skusila upliest vlnene vrchne nohavicky a lanolinovat ich. Mna to proste bavilo.
My sme skúšali kopu plienok. Pampers premium care a harmonie sa nám najviac osvedčili. Skúšali sme lidl, tesco, dada, kolorky- po nich sme mesiac latkovali a to sme ani nepoužili celý balík tak mu to vyzralo ritku. Mali sme aj active baby, naozaj hlavne teda keď sa narodil sme skúšali kadečo. Ale napríklad nepoužívame vlhčené, alebo teda v minimálnom množstve, vyslovene len na cestách a von teraz keď je väčší ze mu ruky pretriem. Inak len repikovy čaj, naozaj sme iba vtedy raz mali problém po tých kolorkach s ritkou. A napríklad nemôže rybiu masť, ta bola v nemocnici a už sa mu začala zapalovat tak som dala sudokrem a v poriadku. Sestra ma super skúsenosť s lidl plienkami. Ale chalani to majú trochu inak. A nebolo ani to latkovanie také zlé, ale bol často aj bez aby sa mu ritka zahojila. A mali sme doma už pred tým kvantum plienok latkovych čiže som nemusela kupovať. To za normálnych okolností šli aspoň 3 latkove plienky denne, ak nie aj viac. Mame ich doma okolo 40.

@majlo1234 aj sesternica išla látkovať pri prvom. Nakúpila tie XXKo plienky, a hrôza des. Malý jej všetko precikával aj keď ho prebaľovala každú chvíľu. Veľmi rýchlo ju to tiež prešlo. Ja si to osobne neviem predstaviť. Moja malá prespí celú noc, ráno má 20 kilovú plienku, no látková by to nedala. Plus, od narodenia kakala aj 4-5krat denne (kojená), takže to by bolo tiež o hubu. Akože byť Eko je pekné, ale v tomto prípade si to ja osobne radšej odpustim 🫤🙄