Estivillova metóda uspávania
Mam 11 mesacne deti a chcela by som ich naucit spavat uz som zufala rozmyslam nad estevillovou formou uspavania mate nejake skusenosti ?
@my_kids_my_love ja mám deti tri, štvrte tesne pred narodením. Uspavam všetkých naraz tak, že si k nim ľahnem. Väčšinou aj večer zaspim, keď niečo treba urobiť, vstanem🙂 počas noci spia pri mne a pri otcovi, necitime sa byt ich otrokmi. Horšie bolo keď sme ich presunuli do vlastnej izby. V izbe som bola minimálne trikrát za noc za každým z dvoch starsich. Takto spim celu noc. Cca raz-dvakrát ma najmladšia zobudi a stredná sa budí raz na vycikanie. Ten čas tak strašne rýchlo zbehne, že sa snažím si to užívať. Potom ma už nebudú toľko potrebovať🙂
ja som chvalabohu na rukách nemusela uspávat, iba supla prso a do chvilky tuhy a tak to fungovalo odjakziva :D teraz staci ked si k nemu lahnem a drzim ho za ruku. ale tak plakat by som nenechala
@evittam a ano som ta ktora nosi a dojci stale ale bavit sa na takych matkach mi pride uz moc teda. Ja tiez neodcudzujem tie čo nechaju vyplakat - ved kazdy robi predsa to co mu vyhovuje a a to , ze ja to nepodporujem tak sa im nebudem za to na nich bavit...
@jenny257 Zle si ma pochopila-ja nikoho neodsudzujem. "Bavim" sa na tých fanatickach co odsudzuju tie co to nerobia a myslia si,ze ak svoje deti dojcia,nosia,spia s nimi do 3rokov a viac tak nie je nad ne. Treba lepsie čítať. Mne je uprimne jedno kto kolko dojci,nosi, spava s detmi len nech netvrdi,ze ak to ine nerobia tak su zle matky, oberajú deti o nieco, pripadne,ze deti nemajú toľko lasky a "bla-bla-bla"....To je všetko.
@my_kids_my_love netvrdila by som ze niekto lubi svoje deti viac a niekto menej. Kazda sme ina a mame iny zivotny styl, ine potreby. Podla mna nema vyznam sa tu pytat nejak u koho ta metoda fungovala. Toto su veci, ktore musis vyskusat a sama vidiet ci to funguje. Urcite nemas nechat deti sa zadusat od placu ale troska placu Obcas patri k tomu celemu. A da sa naucit tie decka vsetko co ty chces a na com tebe zalezi. Len to chce cas a trpezlivost., a hlavne aby si aj ty bola v pohode. Ista miera unavy patri k materstvu najma na zaciatku ale da sa to aj bez toho, aby sa matka uplne vysilila. Okrem toho vsetky tieto metody ako naucit deti spat a podobne su len navody, z ktorych si ty zoberies co je tebe blizke.
@evittam lenze ja som sa tu pytala inu otazku a nie o chlapovi a co uz kazda to mame nejako urcite niesom sama ktora ma takehoto chlapa doma
Ja som tu chcela len ziskat nejake skusenosti a opytat sa ako ine maminky naucili svoje deti spinkat pekne a citala som si o tejto metode tak ci ju nieeekto skusal a tak nic ine som nechcela
@my_kids_my_love prosim neskusaj tu metodu....z vlastnej skusenosti viem ze to po roku bude kazdym mesiacom lepsie....moja mala je stale kojena a to uz bude mat onedlho 15mesiacov,kedysi sa v noci budila cca kazdu hodku a teraz max.3x/ak nie je chora/
@my_kids_my_love to sa vraj nema skusat, ale ist na to a vydrzat. mne po prvom pokuse dcera uplne zmenila spravanie, cely den bola smutna, nedzavotala, ziaden usmev. viac som v tom nepokracovala
@my_kids_my_love nakoniec sme sa v 14 mesiacoch rozhodli ukoncit uspavanie na rukach a uspavat sme zacali v postielke. mame ju v spalni, ja lezim hned vedla a hladkam dcere ruku. vyse mesiaca bolo uspavanie aj hodina, prve dni uplny rev hoci som tam hned bola vedla a hovorila na nu. ale na druhy den bola v pohode. takze sme to len vydrzali, tam bol zhavne problem len si zvyknut. tymto sposobom fungujeme stale a zaspava do tych 15 minut. dolezity je aj spravny rezim spanku, aby cez den spalo tolko, aby si vecer lihalo unavene. zbytocne davat spat o osmej ak poobede spalo do piatej
@tana85 ja som toto uz skusala zatial to nepomohlo lenze je to tazsie neviem sa rozdvojit aby aj jeden aj druhy ma citil ako ho hladkam a rozpravam s nim. No moji buvaju len raz za den od 11:30 do 13 a vecer davam spat o pol 7 unaveny su strasne ale nezaspia bez toho kolisania v noci su hore aj 5 krat uz neviem co robim zle fakt
@ammellia uplne zle, vobec nie je metoda o vyplakani. to tvrdia ti, co knihu ani necitali a ani nevyskusali... teda ak sa bavime o knihe " kazde dieta sa vie naucit spat".
ono to je hlavne o tom, ze kazda co chce byt s dietatom pri sebe 24h a je jej jedno, ze pada na hubu, tak bude tvrdit, ako treba pockat, nebude to večne a blabbla...
ale ked raz zena citi, ze uz nechce, nevladze, nemoze... tak to chce aj riesit. a netrena ju za to odsudzovat.. kazda sme ina 🙂
autorka: ano, metoda funguje, treba odstranit zlozvyky ( prave jeden z nich je hladkanie, dalsi hojdanie...,) a s pravit dietatu rezim, ukladat ho az ked je unavene, spravit vecerny rituual a da sa to.. a vobec k tomu netreba ziadny velky plac 🙂
a nemaju dobry rezim, to ti napisem hned... spia prisli skoro doobeda a prisli skoro vecer.. zacni posuvat cas spania vecer po 15 minutach na neskor a to iste doobeda, davaj postupne neskor po 15minutach, vzdy par dni, az sa dostanes cca na 12h a vecer na 20h.. potom aj v noci budu spat lepsie...... v tej knihe je krasne rozpisane, kolko ma dieta potrebu spanku v akom veku a preco... takze hor sa do studovania...
@my_kids_my_love jo ale teraz citam vek deti.. . tak upravujem casy spania... v tom veku maju este na 90% urcite potrebu dvoch spankov , aj keby ten druhy mal byt len kratky.... poobede..
AK to neurobis, nastava zasadny problem. :
1. deti vecer odkvacnu skoro a beru to ako poobedny spanok..
2. nasledkom toho sa potom po chvilke preberu a bud chcu byt hore nejaky cas, alebo ked aj zaspia, spia prerusovane, lebo nie su dostatocne unaveni, nemali dostatocny cas bdenia pred vecernym spankom ....( lebo ten vecerny mali vlastne namiesto poobedneho a uz potom neboli hore)
TAkze zaklad je upravit a nastavit rezim. Pred vecernym spankom by mali byt hore v tomto veku cca. 4 hodiny... medzi doobednym a poobednym spankom cca 2,5 -3 hodiny....
TAkze ak zavedies rezim, mozno budu spat tak, ze doobeda ti zaspia o tej 10,30 ale len na hodinu.... potom ich ulozis napr. o 14 vonku do kocika a pospia si max. do 15,30 ... potom vecer o 20 ukladas na spanie....
mali by takto spat do rana do 7, mozno s par zobudeniami, ale urcite menej ako doteraz... chce to par dni, aby si rezim nastavila, ale funguje to...
Neboj sa aj deti zobudit, ak by spali anpr. dlho...ono to len prospeje.. ja som tak malu budila v tomto veku, lebo inak by mi potom spala poobede uz dlho a nechcela by vecer spat v normalnom case....Kopec mamin budi deti aj preto, ze anpr. musia stihat skolku druheho dietata apod. takze ziadna tragedia.. uplne v pohode.... vyskkuksaj. mam to overene, funguje to.
@katrin21 dakujem za radu ale ja myslim ze mam s nimi dobry rezim co sa tyka spanku zatial mi vyhovuje ze chodia spavat skorej lebo ja som taka unavena s celeho dna ze som rada ze idem o 7 spat aj ja ... problem je v tom ich vecernom budeni raz jeden hore raz druhy a to aj 5 krat za noc. Jeden spinka v postielke a jeden pri mne v posteli mozno je aj to chyba ale ten co spi somnou spinka lepsie. Ked boli mansi spali ovela lepsie ako teras ked su uz dost velky sa nevyspim vobec ak cez noc spin 3 hodiny tak som rada neviem mozno nieco robim zle ja alebo si oni robia somnou co chcu 😀
@my_kids_my_love veď ti to katrin21 vysvetlila, že prečo sa ti asi toľko budia.. mala by si to vyskúšať, možno budú lepšie v noci spať, tým pádom si aj ty lepšie oddychnes a nebudeš potrebovať spať o siedmej 😉
@my_kids_my_love no, len ty chces nieco riesit a pritom necchces pochopit,ze nie je dolezite, co vyhovuje tebe, ale co potrebuju oni este v tom veku 🙂 Pre 10mes deti je byt od 1 do vecera hore este dlho... jednoducho to v ich veku neni este vhodne..
citala si vobec tu knihu? tam je krasne vysvetlene, ze dieta potreebuje v tomto veku cca. 3 hodiny spanku, rozlozene do 2 spankov cez den.. tj ze napr. doobeda hodinu a poobede hodinu a pol
Ak im to nechas potiahnut naraz, jednak budu doobeda uz velmi unaveny a k veceru detto, ty bbudues nerovozna, ze su unavení a mrzutí a das ich spat prilis skoro, lebo si rada, ze uz mas klud tak skoro vecer...a necudujem sa, ze potom padas na nos s nimi vecer od unavy
Ale ver, ze to neriesi situaciiu.... Budu sa ti budit stale, lebo jednoducho tento rezim, co si nastavila je pre ne tak o 5-6 mesiacov.. vacsina deti potrebuje cca do 15mesiacov +- este dva spanky..... az ked dieta doobeda nie je unavene a nevies ho uspat, az vtedy je cas dat jeden spanok cca. o 12,30 -13.00 .... a vecer ukladat potom o20tej , cize kupanie cca 19,30 ...
chcela si radu, ako detom pomoct, dostala si ju.... je to uz len na tebe. Musis si rozmysliet, co vlastne chces, ked ty chces nieco zmenit, ,ale sama nic zmenit nie si ochotna 🙂
a este.... ked sa zobudi jeden, daj rovno jest aj druhemu, aj ked v spanku.. to tiez pomaha... inak deti v noci uz jest v tomto veku nepotrebuju, max. nad ranom.. ja som tak davala, okolo 4-5 keed sa zobudila a neslo ju ukludnitm, dala som flasu a potom zaspala este tvrdo aj do 8... pre mna je lepsie si pospat rano , ako byt o 6 hore, lebo dieta islo prilis skoro spat vecer.
aj ked kniha, co spominam ja, tu napisal A.Kast-Zahn * H. Morgenroth
ak chces, daj mi e mail, poslem ti ju v pdf
citujem z knihy.. take co ti moze pomoct zistit, ako na to.. skus precitat
Najneskôr v 6. mesiacoch je normálny jedenásťhodinový nočný spánok (bez jedenia!), k tomu jeden dopoludňajší a jeden popoludňajší spánok. A dá sa mu naučiť. 11-hodinový nočný spánok bude sprevádzať vaše dieťa do asi piateho roku života. Čo bude ešte dodatočne potrebovať na oddych, dospí cez deň.
Zaujímavé bude zistenie, že vaše dieťa spí dokopy síce dosť, možno aj viac ako je priemer, ale večer nechce ísť do postele alebo sa zobudí uprostred noci a je čulé a chce sa hrať.
Presne takýto prípad bola 12-mesačná Mira: Každú druhú noc sa zobudila okolo 1 hodiny, a hodinu až dve bola úplne fit. Vôbec nechcela spať, ale chcela zábavu. Mama však vôbec nemala chuť na skladanie vežičiek. Skúsila to na ňu s fľaškou, zobrala ju k sebe do postele – ale márne. V zúfalstve ju odniesla späť do postieľky.
Mira aj hodinu plakala. Skôr či neskôr s plačom zaspala. Takto prebiehala každá druhá noc. Náš rozhovor ukázal, že hlavným problémom boli časy, kedy Mira spávala. Počas „dobrých“ dní spala od 19 do 7 hodiny a cez obed ďalšie tri hodiny. Spolu teda 15 hodín. To bolo priveľa! Práve preto bývala Mira v noci hore – z nedostatku únavy. Náprava bola jednoduchá. Miru bolo treba po 1 ½ hodine na obed zobudiť. Po druhej noci už spala bez prerušenia. Jej mama bola celá bez seba. Jednoducho precenila potrebu spánku svojho dieťaťa.
Oveľa častejšie (vo vyše 90% prípadov) súvisia poruchy spánku s návykmi. Pre ich vznik je rozhodujúce: Čo sa udeje po 23.00 hod., resp. po trojhodinovom hlbokom spánku dieťaťa? V našom príklade nastupuje okolo 23.00 hod. prvá REM-fáza (snívanie), ktorá potom nasleduje ešte šesťkrát. Nadránom sú fázy snívania zvlášť dlhé a časté. Za každou REM-fázou je šípka. To znamená, že každé dieťa sa na chvíľu prebudí, skôr než opäť upadne do (už nie až tak) hlbokého spánku. K takémuto prebudenie dôjde za noc asi 7 razy, zvlášť často od 3 hodiny ráno. Mnohí rodičia presne vedia, v ktorých hodinách sa ich dieťa ozve. Žiadne dieťa skutočne neprespí celú noc! Všetky deti – ale aj dospelí – sa v noci viackrát prebudia. Rozdiel je len v jednom: Kým jedni rýchlo opäť zaspia bez toho, aby si to rodičia vôbec všimli, tí druhí sa celkom prebudia a začnú plakať. Vytrhnú zo spánku rodičov a tí ich musia opäť uspať. Pri všetkom šťastí ich dieťa zobudí len raz alebo dva razy za noc. Môže sa však aj stať, že sa dieťa ozve po každej fáze snívania, teda dokopy aj 7- a viackrát. Tento plač však nemá nič spoločné so zlými snami, ako sa domnievajú niektorí rodičia
Aj my sa môžeme po fáze snívania okamžite prebudiť v prípade podozrivých zvukov alebo napr. ak zacítime oheň. Pri každom prebudení zisťujeme, či je všetko v poriadku. A presne to isté robia aj deti. A tu sa dostávame k odpovedi na druhú otázku. Aj deti pri prebudení kontrolujú, či je všetko v poriadku: Ležím dobre? Mám dosť vzduchu? Je mi teplo alebo zima? Nebolí ma nič? Prekontrolujú teda svoje vlastné telesné funkcie. A to je veľmi dôležité. Ale tiež si preveria: Je všetko tak, ako keď som zaspával? Pripadá mi všetko normálne?
Zoberme si príklad šesťmesačnej Vanessy. Mama ju večer položí do postieľky, dá jej pusu na dobrú noc a odíde z izby. Vanessa sa pritúli k svojej plienke, možno si dá do úst palec a zaspí asi dosť rýchlo. Po troch hodinách sa prvý raz prebudí. Preverí, či je všetko v poriadku: prostredie, plienka, palec? Všetko je ako má byť. Všetko jej pripadá normálne. Nie je potrebné aktivovať „výstražný systém“. Vanessa spí ďalej, skôr než by sa úplne prebrala. Vie zaspať celkom sama. Nie len cez obed a večer, ale aj v noci.
A teraz si predstavte iné dieťa, napr. tiež šesťmesačného Tima. Rovnako ako Vanessa je plne dojčený. Vanessu však ukladá mama od 3. miesiaca bdelú do postieľky, Tim však od narodenia zaspáva pri prsníku, cez deň aj večer. Jeho mama väčšinou sedí v hojdacom kresle a jemne ho
22
hojdá. Tim pokojne zaspí a po 10-15 minútach ho môže opatrne preniesť do postieľky. Rovnako ako Vanessa sa po troch hodinách prebudí. Telesne sa cíti dobre – ale čo sa to stalo? Kde je mamine teplo a vôňa? Kde je to jemné hojdanie? A predovšetkým, kde sú prsia? Veď ešte pred chvíľou si pochutnával na mliečku! Tim kontroluje ako aj Vanessa, či je všetko o.k. Ale v jeho „výstražnom systéme“ sa rozozvučia všetky zvony. Nič nie je v poriadku! Je sám v prostredí, ktoré je úplne iné, ako keď zaspával. Tim sa okamžite prebudí a z celej sily začne plakať. Netrvá dlho a mama ho už hojdá v kresle a dojčí. Áno, myslí si Tim, tak to má byť, keď zaspávam. Takto je to v poriadku. Hoci nie je hladný, i napriek tomu si pochutnáva na mlieku a pritom zaspí. To sa opakuje o 1.00 hod. v noci, potom o 2.30 hod., 3.30 hod, 4.30 hod., 5.00 hod. a 5.30 hod. Tim je zdravé, živé, priateľské dieťa. Rodičia sú hrdí a šťastní, že na svoj vek už toľko toho dokáže. Ale jedno sa ešte nenaučil: Keď sa prebudím v noci, nič nie je také, ako keď som zaspával. Musím najskôr plakať, kým nepríde mama a urobí všetko tak ako má byť. Keď niekedy nepríde hneď, musím kričať dlhšie a hlasnejšie, ale potom mi vždy vytvorí tie podmienky, na ktoré som zvyknutý. A len to, čo poznám, je predsa správne. To je jasné. Presne takto rozmýšľa Tim. Na svoj vek vie toho skutočne veľa. Mama mu každú noc viackrát pomáha pri zaspávaní. Dojčenie nemôže za ňu prebrať nik iný. Preto ju nemôže ani nikto vystriedať. Svojou láskavou obetavosťou, ktorá ju doháňa na pokraj vyčerpania, nedosiahne však žiadne zlepšenie. Skôr naopak: Sama bráni tomu, aby sa niečo zmenilo. Tim totiž nemá žiadnu šancu, aby sa naučil: Zaspať sa dá úplne normálne aj bez cudzej pomoci. Keby sa to mohol naučiť, určite by skoro dokázal noc prespať.
Niektoré príklady sa nezainteresovaným môžu zdať priam komické. Hovoria však len o fantázii bezradných rodičov, ktorí sa pokúsia o čokoľvek, len aby svoje ratolesti uspali. Všetky tieto kroky spôsobujú však pravý opak toho, čo chcú rodičia dosiahnuť. Bránia dieťaťu naučiť sa noc prespať. „Úspech“ je vždy len krátky. Zaspanie však patrí k úplne prirodzeným vrodeným schopnostiam, ktoré ovládajú už dojčatá, ak im to umožníme
Malá Vanessa v našom príklade (na str. ..........) si vie v noci poradiť sama. Svoju plienku a palec vždy nájde. Keďže už od prvých týždňov zaspáva v postieľke sama, považuje to za celkom normálne a cíti sa pritom dobre. Plienka či plyšová hračka je vhodnou pomocou pri zaspávaní. Oboje možno ľahko nájsť aj v noci. Bez cumľa dieťa asi objaví svoj palec. Nech namietame proti cmúľaniu palca čokoľvek: Takéto deti mávajú len zriedka problémy so spaním.
....
Ak nechce dieťa v noci po dojčení ihneď zaspať, nechajte ho pokojne chvíľku mrnčať. ( vacsina deti sa upokoji po chvili aj sama) Až keď začne poriadne plakať a očividne sa nebude vedieť samo upokojiť, pomôžte mu. Môžete ho hladkať, hojdať, niečo mu zaspievať alebo sa s ním hore dole poprechádzať. Nemá ale zmysel mu dávať zakaždým prsník či fľašku, keď už je sýte. Len vo výnimočných prípadoch by malo dostať k upokojeniu prsník. Inak bude ťažké predlžovať časy medzi dojčením – aj v noci. Čo vám to pomôže, keď dieťa síce v noci nebude hladné, ale každú hodinu bude na upokojenie potrebovať prsník či fľašku. Ak ho častejšie upokojíte iným spôsobom, môže sa skôr naučiť zaspať aj bez prsníka. Potom sa zrejme v noci zobudí len vtedy, keď bude skutočne hladné.
Najlepšou pomocou pre dieťa pri zaspávaní je pravidelný rytmus. Dieťa, ktoré cez deň a večer ide spať vždy v rovnakom čase, bude po niekoľkých týždňoch vždy o tomto čase aj unavené. Nadstavia sa tak jeho vnútorné hodiny. Aj kŕmenie v rovnakom čase je tiež dôležité. Vnútorné hodiny sa napr. len ťažko prestavia na „nočný kľud“, keď je noc prerušovaná viacerými kŕmeniami. Teplota tela, hormonálny obraz, telesné aktivity – pravidelné striedanie rôznych telesných funkcií vypne naše vnútorné hodiny. Priebeh dňa musí s nimi súhlasiť, inak budú vyvedené z rovnováhy. Robotníci pracujúci na smeny to dobre poznajú – počas nočnej smeny sa v čase, kedy by mali spať a jesť, neozve ani únava ani hlad. Mnohí z nich majú preto zdravotné problémy. Mnohé deti majú často poruchy spánku, lebo im rodičia neurčia žiadny rytmus. Namiesto toho ponechajú na dieťa, kedy chce spať a jesť. Určite sú deti, u ktorých sa to „spraví samo“. Môže sa však stať aj to, čo 6-mesačnému Jánovi:
Matka si uvedomila tento „chaos“ až po tom , čo 10 dní zaznačovala do protokolu všetky časy spánku, dojčenia a plaču (viď str. .......)
Vo veku medzi 6-timi a 12-timi mesiacmi potrebujú takmer všetky deti spať 2-krát za deň. Jánova matka stanovila nočné spanie na 20.00 hod. Aspoň prvé týždne sa mala snažiť dodržať túto hodinu v rozmedzí maximálne 30 minút. Z toho vyplynuli nasledovné časy spania:
• Nočný spánok: 20.00-07.00 hod. • Dopoludňajší spánok: 10.00-ca.11.30 hod. • Popoludňajší spánok: 14.30-ca.15.30 hod.
Rodičia najlepšie vedia určiť, ktorá hodina večer im najviac vyhovuje, aby išlo ich dieťa spať. Ak má dieťa spať už o 19-tej hodine, posunú sa všetky časy o jednu hodinu dopredu. Ak chcete dávať dieťa spať až okolo 21.00 hod., posunie sa rovnako spánok cez deň o hodinu neskôr. Bude trvať niekoľko dní, kým dieťa začne akceptovať pevne stanovené časy spania. Pomôžete mu, ak zohľadníte nasledovné tipy:
• Väčšina detí spí v noci ca. 11 hodín. Ak má dieťa zaspať o 19.00 hod., bude ráno o 06.00 hod. vyspané. • Pred každým ďalším spánkom by malo byť dieťa hore aspoň 3 hodiny. Najdlhšia fáza bdenia – aspoň 4 hodiny – by mala byť pred nočným spaním. • Dieťa si na pravidelný rytmus spania zvykne najlepšie tak, že ho uložíte do postieľky vždy bdelé. • Zobudenie robí divy! Nebojte sa vaše spiace dieťa zobudiť, keď nastal určený čas. Pomôžete mu tak nadstaviť sa na nový rytmus. • Aj jedenie by malo byť pravidelne zaradené do priebehu dňa. Môžete rozhodnúť, kedy budete dávať dieťaťu jesť, či pred obedným spánkom alebo radšej po ňom. Dôležité je, aby zvolené poradie bolo dodržiavané.
Neskorý popoludňajší spánok vedie rovnako ako u Barbary takmer vždy k problémom pri večernom zaspávaní a nočnom spánku.
Zvlášť nás dojala dva a pol ročná Nadine. Medzi 3-tím až 6-tym mesiacom prespávala, ale potom si spánok narušila a rodičia boli z toho zúfalí. Vyhľadali viacerých pediatrov. Ani lieky nepriniesli požadovaný úspech. Vyzeralo to nasledovne: Nadine sa nechala bez problémov uložiť do postieľky okolo 20.00 hod. Rýchlo zaspala a zobudila sa o 21.00 hod. s tým, že chcela vstať. To aj urobila, nakoľko vždy zlyhali všetky pokusy rodičov, aby opäť zaspala. Bola s rodičmi v obývačke, hrala sa a jedla oriešky. Väčšinou sa pokojne hrala a televízor bežal. Striedavo s ňou musel ostať pred televízorom unavený otec alebo mama, keďže Nadine bola vytrvalá. Zaspala na gauči okolo 0.30 hod. Potom sa nechala odniesť do postele a spala do 08.00-09.00 hod. Niekedy spala okolo 12.00 hod. hodinku cez deň. Pri Nadine bolo rozhodujúce stanoviť správnu diagnózu. Medzi 20.-21.00 mala totiž svoj „obedný spánok“. Nedokázala hneď po ňom zaspať. Jej vnútorné hodiny
boli nadstavené na ďalšie 3 ½ hodiny bdenia. Zvykla si na taký rytmus. Chrúmanie orieškov a chipsov jej udržiavalo krvný obeh v pohybe. Zmena spočívala len v tom, aby „obedný spánok“ prebiehal v správnom čase a postupne sa posunulo večerné spanie. Nadine bolo treba ráno o 08.00 hod. zobudiť. Už po štyroch dňoch ukladali rodičia Nadine do postele o 21.30 hod. Obedný spánok načasovali ihneď na obed. Všetko prebehlo bez protestu: Nadine prespávala noci, ale spala 1-2 hodiny dlhšie ako predtým. O 7 mesiacov sme sa dozvedeli, že Nadine spí od 18.30-07.30 hod. - ešte dokonca o hodinu dlhšie.
Rodičia využili pri riešení problému len dva jednoduché prostriedky: presunutie časového režimu a budenie. Budenie robí divy vždy vtedy, keď dieťa pravidelne doháňa nočný spánok cez deň alebo ráno. Rovnako to bolo aj u takmer dvojročnej Jenny. Narodila sa o 3 mesiace skôr a trpela silnými „trojmesačnými kolikami“. V noci bola vždy dlhšie hore. Hoci strávila čas od 20.00 do 09.00 hod. vo svojej postieľke, v noci sa vždy aspoň raz zobudila a bola hore niekoľko hodín: Hodinu sa sama hrala a džavotala si, potom začala plakať, dostala čaj a na chvíľu ju rodičia zobrali na ruky. Potom sa to opäť opakovalo. Bola hore 2-3 hodiny. Na obed spala väčšinou 3 hodiny bez problémov. Jenny spávala dostatočne. Ale nevyhovovalo jej rozdeleniu spánku. Rodičia museli urobiť len jedno – zobudiť ju. Ráno o 08.00 hod. a každým dňom o čosi skoršie, až nakoniec o 07.00 hod. Cez obed ju budili po 2 hodinách spánku.
O niekoľko dní Jenny noci prespala. Keďže zameškaný spánok nemohla dohnať ráno ani cez obed, veľmi rýchlo pochopila: Noc je určená na spanie!
Mnohým rodičom je zaťažko budiť svoje spiace dieťa, hoci cez noc málo spalo. K tomu sa pridáva aj ich vlastná únava a pochopiteľné prianie konečne sa môcť vyspať, hlavne cez víkend. Ak je však rytmus spania narušený ako u Jenny, neexistuje lepší prostriedok ako zobudenie. Po niekoľkých týždňoch sa nový rytmus zabehá natoľko, že budenie nebude potrebné. Rozšírený je ešte iný problém: Mnohé deti sa budia veľmi skoro ráno. Ako u dospelých aj u detí možno rozpoznať tendenciu medzi „ranostajmi“ a „nočnými vtákmi“. Napriek tomu sa s tým netreba bez námietok uspokojiť, ak ratolesť vstáva pravidelne o piatej ráno.
@my_kids_my_love moj nazor a moja skusenost je takato. Deti v sirotincoch neplacu, pretoze vedia ze nikto nepride, deti ktore v afrike lezia na zemi vyhladovane na smrt uz tiez neplacu, tiez vedia ze nikto nepride. Viem ze je to trosku extrem, ale ja chcem aby moje deti vedeli ze my rodicia sme tu pre nich a vzdy budeme. Ak dieta place, je to volanie o pomoc, volanie toho komu najviac doveruje. Predstav si nejaku velmi tazku situaciu, budes zranana, na kolenach a NIKTO nepride aby ta podrzal a znova postavil na nohy. Casom sa na ne postavis sama, ale necha ti to znamky na dusi. A teraz konkretnejsie k nam. Nasa dcerka spavala donedavna s nami v posteli. Sama sa bala, mala obrovsku izbu, teraz ma malinku izbicku a je tam rada. Zaspava tak ze som s nou, lahnem si k nej, ale vie ze potom odidem do svojej izby, aby mala viac miesta aby sa dobre vyspinkala a my tiez. Ma pootvorene dvere, my tiez a svetielka v chodbe. Povedali sme jej ze moze hocikedy prist. Obcas pride nadranom a obcas nie, ale ma istotu ze sme tu vzdy pre nu
@katrin21 no dneska skusam menit tie casy rano sli spat o 8 teras ich uspavam budu spat do 14 pojdem s nimi na prechadzku a potom ich dam spat pozdejsie uvidim co s toho bude mozno ked si.postupne zvyknu tak to bude uz dobre mozno je to fakt len v tom case kedy maju ist spat no skusim dakujem za vase rady
@my_kids_my_love kedy rano vstavaju?? o 8 je skoro na spanok.... precitaj si tam maas presne v tom, co som skopirovala, ako v ich veku maju mat priblizne spanok.. ten poobedny by mal koncit do tej 15 -15,30 , alebo tak, dlhsie nie.. ale o 14tej je este skoro aby boli uz po spanku ... no ved uvidis, poskusaj, ale urcite rano by som dala okolo 9,30 spat.. na hodinu a potom poobede pekne.... urcite aj tebe dobre padne 2 x chvila kludu pocas dna 🙂
+Ja som pri doobednom spanku vzdy navarila, poobedny som si uzila ako relax, alebo som nieco pozehlila pri telke a tak
@henikav prepac, ale kto jjej radi, aby dala deti do postele a viac sa o ne neobzrela ? to vobec nie.. aj ked sa dieta uci zaspavat same, vie, ze rodic je nablizku, chodi za nim atd..... takze nedobry priklad s tym sirotincom a Afrikou 🙂 trochu pritiahnute za vlasy....Aj moje deti vzdy vedeli, ze som tu pre ne .
@katrin21 nebudem sa s tebou hrat na slovicka, tiez si nebudem od nikoho pytat povolenie na svoj nazor. Moj nazor je nenechavat deti vyplakat. Ale nech si robi co kto chce. Nevyjadrovala som sa k tomu co kto radi, lebo som celu diskusiu ani necitala, cize nereagovala som ani na tvoj ani na nici konkretny prispevok (necitala som ho), som len proti tejto metode. Viem tolko ze moje deti som nenechavala plakat a mam kludne a vyrovnane deti, co sa o susedovych deckach povedat neda, jacia kazdy den a noc stale v jednom kuse
@henikav to , ze oni jacia kazdy den a noc, tak to nebude o ziadnej metode, to bude asi problem niekde inde.. ja ti svoj nazor neberiem, len som nan reagovala 🙂 a vysvetlila tiez svoj postoj, lebo my neradime nechat bezprizorne revat, ani nic take...a ja nepisem o Estvilovek metode, ale o metode ineho odbornika na spanok + neurologa... kniha ma hlavu aj patu, ked si ju clovek precita a staci zmenit par rezimovych opatreni a odstranit par zlozvykov a deti sa ukludnnia... cize ak by tvoji susedia robili nieco normalne, tak deti by im neplakali.. u nas ziadny plac nie je doma 🙂
Ja som sa rozhodla ze tuto metodu ani zavadzat nebudem skusim to uplne inak aj vecsina s vas maminiek pise o tom ze to je zle a ja by som nemala na to ani srdce pocuvat moje deti plakat racej och pokolisem a do postele prenesiem a fajn bez placu bez kriku skusim pozmenit trosku rezim a uvidin ako bude

@tinaa64 Amen.😉