Estivillova metóda uspávania
Mam 11 mesacne deti a chcela by som ich naucit spavat uz som zufala rozmyslam nad estevillovou formou uspavania mate nejake skusenosti ?
@my_kids_my_love ono mne sa osvedcilo aj to, co pise aj tento Dr., ze nevstavat od malicka hned pri kazdom zamrkani zo spanku.. totiz pri prvej som to robila , myslela som , ze je hned hore a vlastne ona sa len mozno otacala na druhu stranu a pritom nejaky zvuk vydala.. alebo aj sa im niec sniva, poplacu napr. pol minuty a su ticho....
Teraz pri druhej mi to aj sestricky na jiske radili, ze oni to vidia, detom sa vyvija nervovy system, casto len zamrnkaju a spia dalej niekolkokrat... ze mam k nej vstat az ked vidim, ze fakt place, alebo jej nieco je, lebo inak ju len zbytocne preberiem...
A veru mali pravdu.. Robila som tak, mala sa vacsinou naozaj len nejako zo spanku ozvala, ak nieco, ze uz plakala, tak som vstala a podla veku - bud este napapat, prebalit a ulozit, alebo neskor uz len plienka do ruky a dala som dudlik a spala dalej, jasne, ze obcas sa stalo, ze bola aj hore, napr nad ranom aj 2h, ale to som si ju dala k sebe do postele a tak sme boli, niekedy zaspala, niekedy nie... a po max tych 2h som jej dala mlieko a ulozila naspat do postielky a tam spokojna zaspala potom uz do rana.... Ona pri mne spat nejako uz vekom neskor nevedela, mala som pocit, ze ju to rozptyluje.. ako mimino obcas nad ranom spala medzi nami, drzala som ju za ruku a pod... ale neskor cca.okolo roka uz nie.. to uz stale blabotala, ze mama, ňaňa ( ocino) a tak dookola.. takze aj tak musela ist nakoniec do postielky....a tam klud
Ale tak hovorim, to sa stalo len parkrat, napr. pri zubkoch, alebo tak... inak spavala dobre a takmer cele noci s 1-2 prebudeniami ( ked jej sli zuby tak sa budila castejsie na dudel, aj 10x , to tak okolo roka trvalo asi mesiac - dva) ale potom sa to vratilo do normalu....
Takze aj u vas to bude rozne, rezim sa detom meni, ale treba si ho sledovat a upravit tak, aby deti nespali ani prilis vela, ani moc malo, inak je problem 🙂
vela stastia
@katrin21 máš pravdu.. ja som aj preto dala druhého syna do svojej izby spinkat od mala, lebo aj keď bol vo svojej postielke s nami v izbe tak mňa zobudilo aj keď sa iba pohol a hneď som sa sla pozrieť či všetko v pohode, aj keď zamrnkal a samozrejme som potom tiež bola veľmi unavena.. teraz keď spia vo svojej izbe má závisia až keď placu a je to tak lepšie.. ďakujem za tvoje príspevky, aj mne veľa pomôžu, teraz aj neskôr 😊
@katrin21 Tak ja som to tak nejak robila automaticky,ze az ked zacali naozaj plakat,som vstala,ak mrnkali,neriesila som. Neskor som sz dozvedela,ze takto to robia i Francuzi (z knizky A dost!).
Neviem,napriek tomu,ze zaspavali na prse, sa v noci nejak nebudili.. Maly do 3.m.raz,mala do roka raz,ak teda u nej nepocitam koliku,lenze aj tu bola v noci hore raz,ale hodinu ci dve..mala sa castejsie budila len.pri teplote ci sopli,ale to som si ju vtedy nechala pri sebe celu noc,kedze sa mi nechcelo vstavat a presuvat ju hore-dole..navyse som vzdy pri tom aj tak zaspala..
@my_kids_my_love sama pises, ze si o nej citala.. Az ked prides do stadia, ze budes vnutorne presvedcena, ze chces deti naucit spat podla danej metody, vtedy do toho chod..pokial si nazoru, ze je to trapenie alebo vahas atd. tak ani nezacinaj.. Vela uspechov a spravnu volbu,ktora bude vyhovovat vam vsetkym (aj otcovi deti 😉..)
@katrin21 a aj o tom spankovom rezime- mne prislo normalne,ze ked ak dlho spi,nevie zaspat ve er v obvyklom case, ak spi do urcitej hodiny,zaspi ako obvykle bolo zvykom...
Bez knih nacitanych mi doplo,ze ju teda nemozem nechat spat do 15-16,ked vecer nevie zaspat do 21,ale strasi aj o 22,nuz som ju budila najneskor o 14:30 a zacala spavat zas do 21.
@siska53 ano, ja som to pri prvej dcere tiez robila intuitivna a pri druhej tiez, knihu som citala az ked mala asi rok 🙂 ale milo ma potesilo, ze som to robila spravne a pomohla mi len dotuknut nejake veci k dokonalosti 🙂 a zas nastastie mala spavala aj spava celkom fajn, az na par obdobi, ktore som popisala... prva dcera , to bol iny des... do 8 mes uspavanie hodinu na rukach... a nie jemne, ale riadne hojdanie... cele zle... viac ako 8 mes som nevydrzala... muselo to skoncit... uz som nevladala . odchadzal mi chrbat a vsetko.. ale v noci sa budila tak 3x asi do 3,5roka.... tato druha je lepsi spac , ale aj ja som ina vekom, pokojnejsia nez vtedy.. ( ked mala prva dcera 2 roky rozvadzala som sa) pripisujem to taj tomu... na dieta sa vela toho prenasa...aj ked pred nou sme sa snazili byt OK, ale aj tak, nejake hadky a pod... to vnima. alebo smutnu mamu, niekedy nervoznejsiu, nez by sa patrilo... lebo ved lahke to nebolo.. ale je to za nami..
@redlola Naozaj? Autorka predsa na prvej strane jasne napísala, že tie, ktoré nechajú dieťa vyplakať sú "zlé matky" !!!! Každá matka nech rozhodne sama, ako uspí svoje dieťa... netreba hneď odsudzovať, ak to iná robí ináč, ako ona sama...však
@my_kids_my_love ???
@cecilia68 nemyslela som to tak ze zle matky ziadna matka nieje zla. Len kazda si robi veci podla seba ja som chcela vediet.kolko zien to vyskusalo a ako to asi prebiehalo a tak ale ja by som nemala.na to pocuvat dve placuce deti naraz. Tie matky co to skusali mali vydrz a odhodlanie zmenit to podla nich je to vychova ... ale ako si spravis tak mas no mala som mtsliet na to skor
A keby si myslim ze tie matky su zle a tak asi by som nad tym nepremyslala aj ja ze by som to skusila
@my_kids_my_love No napísala si to tam...na prvej strane ☹
Knihu som citala a nepochopila ako moze ulozenie do postielky predlzit cas spania. U nas to akurat predlzilo plac. A tie posuvania casov spania u mojho dietata nefunguju. On chodi spat pred siedmou. Ked bol este male babatko ( teraz ma 16 mesiacov) a spal treti denny, pripadne neskor druhy, spanok do 17.00, aj tak zaspaval pred 19. Rano vstava skoro, velmi skoro. Ale zas som si v tom nasla pozitivum, ze ho aspon nemusim rano budit. A v noci sa budi a place. A chce ma. Teraz uz aj povie mama, vola ma. Ale postupne sa to vsetko zlepsuje.
Ja som pri tretom dietati zmenila vela, hlavne som si prestala vsimat hodiny a vsimala si len dieta, jeho reakcie, spravanie, sposob hrania. Vsetci moji traja loptosi sa pytaju spinkat sami, cez den aj vecer, uspavanie trva max 10 min.alebo zaspia sami. Raz sa mi dostal do usi jeden vyrok: necitaj knihu, ale svoje dieta. Ja s tym plne suhlasim. To prave riesenie je az tak jednoduche, ze nam napadne az ako posledne. Drzim ti palce, z casti dokazem pochopit, ako velmi si unavena, mam medzi detmi 18 mesacny rozdiel. Aj by si chcela nieco zmenit, ale uz ani na to nie je sila dokopat sa do toho. Mne uz tiez dosli baterky 😔
@diana20 tak som to nemyslela fakt ospravedlnujem sa

@katrin21 ale ved v poriadku, neurazaj sa. Ja som nikde netvrdila ze tvoje metody su zle, ze dieta nepotrebuje nejaky rezim, tiez som netvrdila ze niekto tu dieta odlozi a viac sa nan nepozrie .... Okrem toho na kazde dieta plati nieco ine. Vyjadrila som sa k tomu nechavaniu dieta vyplakat, ja som to tak neriesila, u nas zabera pozornost a laskave slovo a naozaj zabera, poviem ide sa spinkat, mala mi da pusu, otoci sa a zavrie oci, niekedy si este zamrmle ze pohladkaj mi prosim ta chrbatik.... Musim povedat ze aj u pubertaka mi viac zabera pochopenie a podpora ako nejaky krik a zakazovanie, nie ze by sa nevedel ofucat, ale to je ina kapitola