icon

Jednorázové verzus látkové plienky

zoja1234
4. okt 2021

Ahojte, o par dni mam termin a kazdy den premyslam co robit - chcela by som dietatu davat jednorazove plienky (pampersky) pretoze latkove plienky mi pridu velmi nehygienicke. Jednak plachat to aspon 3x pred pranim a potom to hodit a zaprasit si pracku, a jednak travit cas s takouto vecou, ktora nema dalsi vyznam pre to dieta (radsej by som vyuzila cas na pripravu dobrych prikrmov pozdejsie a varenie vyzivy atd.. proste o tomto si myslim, ze ma pre dieta vacsi vyznam na investovanie casu ako umyvanie hovienok..), no ale matka so svokrou su zhrozene a chcu latkove plienky, nevedia ma pochopit. viem ze pampersky idu dost do penazi, ale vzhladom na veci vymenovane vyssie, som ochotna radsej toto zaplatit.. co poviete, rozmyslam zle ci?
Okrem toho, v ramci balenia na siroko si myslim ze bude ok ked mu dam pampersku a na nu este tu starodavnu klasicku kockatu bavlnenu plienku a zaviniem to - robite to takto niektora? dava to zmysel?

veronice
4. okt 2021

@zoja1234 ro namacanie nie je x dni ale fakt len 1-2 😉 a namacat ani netreba ako pise yanni, lri druhom uz len odlozim do vedra a hotovo 🙂 inak kntej vybavicke - ja som vsetko potrebne kupila tu na MK bazari. V skupinke Latkovkarky ti rady poradia contreba a uz si povyberas potom... Ja periem v Eurone, tiez prasok, tiez ekologickybsetrne a periem v tom (sice pre zmenu v geloch) aj satky a nosice. Mozem ti poslat vzorky na vyskusanie, posudis si sama.

A ak chces plienky nove, tak napriklad latkoveienky.sk alebo plienkacik.sk tam kupis vsetko

yanni
4. okt 2021

toto bola nasa plienkova vybava od narodenia az po odplienkovanie. Nejde vzdy ide len o peniaze, ako tu niekto pisal, 2x13 E balenie za mesiac. Ide aj o ten bordel, co clovek vyprodukuje. Jednorazovky (aspon väcsina) nie su biologicky rozlozitelne. Len ich spaluju. Cize aj to su energie a este aj znecistuju zivotne prostredie.

zoja1234
autor
4. okt 2021

@yanni to je super ze mi to aj takto ukazes, fakt som ako hus do piva a nejdem sa hrat na hrdinku ze vsetko viem... vies mi prosim napisat aj priblizne pocty tych vsetkych veci/komponentov? viem ze kazde dieta je individualne, ale ak sa nakoniec rozhodnem plienkovat, tak nech viem kolko coho kupit, aku velku mat zasobu atd... 🙂

henka123123
4. okt 2021

Do 1.kontroly na ortopedii som davala plienku a na to bavlnenu a postolku aby mali mohy na siroko a inak len jednorazove...nezijeme v dobe kamennej doba ide dopredu ppuzivam jednorazove a nkkdy som nemala deti zaparene ani nic

yanni
4. okt 2021

@zoja1234 Neboj, nikto nevie vsetko. Aj ja som to vsetko najskor studovala. Tiez so zvazovala pre a proti, kedze som uz mala skusenosti aj s jednorazovkami. Ale musism povedat, ze to bolo dobre rozhodnutie. Nepotrebovali sme ziadne kremiky, ziadny sudokram, ziadne mydielka, nic. Len cistu vodu. Ritus nikdy nebola zaparena ani len naznakom. A to sme aj pri najmladsej cele jej plienkove obdobie zili v krajine, kde je v lete 50 stupnov v tieni (aj vobec niekde nejaky tien bol).
Ra som mala len ca 20 kusov plienok (rastuce od ca. 3-17 kg). Tie tri male biele vlavo som dokupovala hned po narození (objednávála este v nemocnici), kdeže baby som mala chuducke pod tri kila a tie rastuce im boli vele. (Tie su od ca 2-2,5 kg do 5 kg). Dve nocne ras tuce, ale tie tiez nie su velmi třeba staci ta klasika rastuca plus dve bavlnene vlozky (kazda plienka bola dodavana s domi bavlnenymi plienkdami). V noci som papieruk nedavala, v noci nekakali. Neskor ani ta potřeba papierikov nebyla velka, kedze kandili zhruba pravidelně v rovnakom case, cize ked uz bolo po, boli len v plienke, popr. jednu vložka mali. NO a tie vrchne nepremokave nohavicky v proemeri 2-3 kusy podla kg. Tie sa toit nemusia menit po kazdom prebalovani. Zalezi ako presiakne plienka. Ak vychytis cas a plienka je zvrchu sucha, tak menis nohavicky tak obden. Cize stadia tak 2-3 na tyzden, kdeže to peries spolu s plenkami.

natalia1619
4. okt 2021

@zoja1234 necitala som celu konverzaciu ale my mame aj jednorazovky aj latkove. Chcela som malej ma 6 tyzdnov ze na noc jednorazovky lebo je to jednoduchsie ale uz parkrat mala po jednorazovkach zaparenu ritku. A to mame viacere znacky. Tak budem musiet jej davat latkove aj na noc. A po latkovych vobec. Prebalujem cca každú hodinu, iba ked spi tak ju necham. Podla mna to je zdravsie ako plienky plne chenie plus teda co som citala dieta za plienkove obdobie vytvori cca 2t nerecyklovatelneho odpadu.

Ale sprav tak ako myslis ty, mozes vyskusat oboje, latkovky kup z druhej ruky(vyperies na 60 s dezinfekciou a mas ciste) vyskusas a uvidis 🙂

jankalukasova
4. okt 2021

@zoja1234 peniaze peniaze peniaze?? A si mama si svokrou myslia, že tie látkové plienky sú zadarmo? Veď taká štartovacia sada je tak 200-300€. Tie plienky sú drahé, majú iné benefity ale drahé je to viac ako dosť. Ja som si to počítala a na tých 300€ za plienky som sa dostala, keď mala dcéra viac ako rok. Plus platíš vodu, elektriku, dezinfekčný prášok.... Keď niekto používa látkové plienky, tak to určite nerobí pre peniaze...

martinuska
4. okt 2021

Ja som pri prvej skusila latkove. Lebo ekologia, odpad. Po mesiaci som presla na jednorazove. Nebavilo ma to nonstop prebalovanie, lebo bola rychlo pocikana, mokra a to treba hned prebalit. Aj na prechadzke, aj u doktora, a nosis tie plienky so sebou v sacku. Aj v noci musis casto prebalit, lebo to proste je mokre. Takze pre mna to bolo pohodlnejsie balit do pampersiek. Ale od 10 mesiacov kakali do nocnika a odplienkovali sa v 1,5 roku, takze to nebolo dlho co nosili plienky. Babkam povedz, ze to uz nie su tie klasicke biele plienky co oni pouzivali, vyvarali, zehlili, doba pokrocila. Ale ak o tom nie si 100% presvedcena, ze to robis kvoli ekologii tak to nie je pre teba. Lebo myslim si ze je to hlavne ekologicky dovod, preco sa zeny nad tym rozhoduju.

fefka
Autor odpoveď zmazal
fefka
4. okt 2021

@zoja1234 ja som to tak robila pri prvej dcere, prvych asi 8-10 tyz.jednorazove..a potom som objavila latkove a zalubila sa, teraz cakam druhe a chcem to spravit rovnako, prve tyzdne jednorazovky kym sa to "uprace" a potom prejdeme na latkove, myslim ze su o vela (veeela) lepsie ako jednorazovky.
(Nie som znudena panelacka co ma cely den na praci len pranie a vesanie aby ste si nemysleli, mam uz skolopovinnu dceru, musime mat navarene, napecene, zahradu, farmu plnu zvierat a aj chlapske prace okolo domu sa mi nevyhnu kedze mm je do vecera v robote, takze nechcem latkovat aby som bola in, ale preto ze mi to pride lepsie aj na ukor casu 😀 )
A plus usetrila som kopu penazi 😉

nwnw
4. okt 2021

@zoja1234 plienky su iba na Tebea na siroko sa uz nebali, ked nie je treba a ak je treba tak das postolky na pampersku. Vyzivy by som tiez uz nevarila... Bio kupis v pohode a pochybujem ze si davas ovocie a zeleninu na rozbor.

Venuj sa dietatu, hraj sa s nim, maznaj.. vyrastie a na co budes spominat??? Ze si prala plienky a varila vyzivy z ktorych zjedlo 2 lyzicky.

PS: mne pri prvom mama vytiahla kosielky snad este po mne a nechci vediet aky krik robila ked to slo do kontajnera. "do coho ho budes obliekat!!!!????""" Postupne uznala ze je to cele blbost tie prezitky.

lenka2710
4. okt 2021

@zoja1234 ja som pri staršej do pol roka používala látkové plienky, ale bývala som s našimi ešte a mama sa sama ponúkla, že ona mi ich bude prať vyvarat atď 🙈 potom sme sa odsťahovali na byt a tu si to neviem dosť dobre predstaviť a predsa len dve deti sú zas o niečom inom ako keď máš len jedno! A k tomu baleniu na široko, staršiu som balila a teraz pri druhom mi povedali, že až nebalim, keď pôjdem k ortopedovi tak potom sa uvidí, ale nie nebolo treba!
Tvoja mama a svokra isto používali látkové, a prečo si ten život trosku neulahcit! Pre mňa je podstatný čas s deťmi ako pranie plienok, každý má iné priority všetko je ok, pokiaľ to danému človeku tak vyhovuje 🤷‍♀️

werony_n
4. okt 2021

@zoja1234 jednoznačne pampers, čas, ktorý by si venovala praniu tých plienok vieš využiť oveľa lepšie, látkové plienky používam len keď mala papa. Druhá vec, žiadne balenie naširoko, kým ti to vyslovene neodporúča ortopéd, tiež zaužívané rady starej matere.

ajka0207
4. okt 2021

@zoja1234 ja sa vyjadrím k Tomu že by si chcela prejsť na látkové až pri tuhsom hovienku, z mojej skúsenosti práveže novorodenecku praženicu zmyjes z látkovej plienky raz dva, zato zoskrabat tie výtvory čo robia deti medzi prvé mesiace na prikrmoch je výzva aj pre silnejšie povahy :D

zuzudrnda
4. okt 2021

Vidis a mne zas pridu fuj a ble plastove bunicinove jednorazky, v ktorych moc kvasi pri citlivych detoch do plienkovej dermatitidy a este viac ble ako zaspinena pracka je u nas skladka komunalneho odpadu aj s plienkami, ktoru nechame tym malym deckam do buducnosti a pre ktore zaroven zo zadrbkanej krajiny chceme ciste kvalitne potraviny. Prepac, ale tie dovod mi nedali...

petamich
4. okt 2021

@zoja1234 balit na siroko mozno vobec nebudes musiet, to sa dnes uz nerobi automaticky, kedze drobca kontroluje pocas prveho mesiaca ortoped a kym od mamy a svokry nepytas peniaze na tie plienky tak ich do toho nic 🤷‍♀️ alebo nech ich potom chodia prat

evica17
4. okt 2021

@zoja1234 ahoj. Ja som na latkovych. Tiez som chcela najprv pampersky, ale mamina ze kvoli ekologii a odpadu su lepsie bavlnene. A pravdu ti poviem, neni to take zle ako som.myslela. Proste dnesne pracky ti to vyperu a vyplakaju, cize je o dost roboty menej. Ze ani nepocitujem nejaky rozdiel, iba som rada ze aku planetu necham svojim detom.
A dnes uz mas tie bavlnene plienky take moderne, ze to je pohldnejsie ako kedysi iba so stvorcami.
Male dieta vyprodukuje az jednu tonu odpadu- pamperksy a vlhcene utierky.

jaroe
4. okt 2021

@zoja1234 ženy ktoré latkuju, to robia skôr kvôli zdraviu a planéte, ako kvôli peniazom. Ak nevidíš benefity latkovych plienok, ani nad tým nerozmýšľaj. Ja som tie benefity videla, aj veľmi chcela latkovat, ale nakoniec žiaľ zvíťazila lenivosť😁 resp. únava. Odlatkovala som len jedno zo svojich detí.

borabalazova
4. okt 2021

@zoja1234 Ja som tiez kombinovala latkove plienky a pampersky podla potreby. V Bratislave ide komunalny odpad do spalovne, cize pomaly sa rozkladajuci odpad pamperskami nevyprodukujes. Ina vec je setrnost k detskej pokozke, ale to zavisi od konkretneho dietata, niektore deti su citlive na jednorazove plienky a rychlo sa im zapari zadocek. Bez susicky je ale v byte latkovanie nepraktizovatelne, oproti tomu na chalupe s dvorom uzasne. Odporucala by som navstivit predajnu BabyBum v Petrzalke, tam som videla vsetky plienkovacie systemy, je to uplne ine ako kedysi. Treba ratat na zaciatok s cca 300 eurami. Prala som v mydlovych orechoch Terra Verde z DMka.

canis_lupus
4. okt 2021

Tá práca s látkovaním je tak max polhodinka 2x do týždňa. Len očistiť od 💩, hodiť do vedra, raz za 2-3 dni hodiť do práčky, vyvešať a poskladať. Ak sa ti veľmi chce a používaš klasické štvorce, tak ožehliť. Ľudia si to stále predstavujú ako kedysi, že človek vyvára v hrnci a žehlí každý deň 100 plienok 😂 Ja som začala po 600nedelí s látkovaním, teraz má dieťa 2,5r a už má plienky len na noc, ale všetky látkové preciká, takže je zas na pamperskách. Látkovanie bolo super, plienky sme mali z druhej ruky komplet výbavu možno za 50€. Pri malých bábätkách je super, že sa neprekakávajú až tak ako pri jednorázovkách, lebo látkovky majú všade pevné gumičky. Pri starších zase, že sa pravdepodobne skôr odplienkujú. Chodili sme s látkovkami aj na výlety, sú na nich nepremokavé vrecká, kde sa dajú nosiť. Čiže za mňa látkovky super 👍

zoja1234
autor
4. okt 2021

Ďakujem vám všetkym za názory a nápady, porozmýšľam lebo obe varianty majú svoje pre aj proti.. okrem toho chcem teda zájsť sa pozrieť do toho obchodu Babybum v petrzalke- len neviem či nemajú OTP režim.. prosím vás neviete ešte o inom podobnom plienkovom obchode (alebo aspoň kde majú plienky a veci okolo nich) v BA, prípadne Senec/Pezinok?

ledgerka
4. okt 2021

@zoja1234 ja pouzivam latkove od narodenia. Prestuduj si nieco o tom, aj o prani, vobec to nie je taka veda ako pises v uvode. Vidno ze nemas sajnu. U mna bolo rozhodnutie ekologicke. Neviem si predstavit vyrobit tolko bordelu kym jedno dieta vyrastie z plienok. Ja mam take velke vedro ktore tesni, tam zbieram plienky aj 3-4 a tak davam prat. Nie su ani namocene. Vedro potom oplachnem a zbieram znovu. Kym len kojis, hovienko nemusis riesit, rozpusti sa (pracka nam stale zije). Akonahle zacnes prikromovat musis to cistit. Ja to sprchujem do zachoda (mam zachod a sprchu hned vedla seba). Cize to nijako nezoskrabavam :D. Porad sa v obchode co treba a potom pouvazuj. Dalsia super vyhoda, nepouzivame ziadne pudre a ani kremy na zadok, netreba. Akurat sa priznam ze na noc davam pampersku lebo nechcem aby ma v noci budila mokra plienka. To som ale zacala az ked mal drobec 6 mesiacov, dovtedy tak ci tak vstaval na kojenie.

zoja1234
autor
4. okt 2021

@ledgerka no prepáč že nemám šajnu. Čakám svoje prvé dieťa, nemám kamošky v okolí ani sesternice s deťmi, žeby mi poradili čo sa dnes používa/ nepoužíva, tak som sa prišla opýtať sem, pokiaľ viem práve na toto slúži toto fórum a nieje to žiadna hanba sa slušne opýtať.. tvoja reakcia je trochu neprimeraná, avšak díki za názor..

ledgerka
4. okt 2021

@zoja1234 ja som v zahranici a tiez som nemala sajnu kym prislo prve dieta. To ze nemas sajnu nebola urazka, ale konstatovanie. Myslim ze som ti napisala aj skusenost a nie len jednu vetu ktoru si si evidentne vsimla.

ledgerka
4. okt 2021

@zoja1234 tiez som nemala sajnu a naucila sa vela veci za pochodu. Bol to fakt, netreba sa urazat.

zoja1234
autor
4. okt 2021

@ledgerka ešte raz, ďakujem za názor. Ale prvý dojem je prvý dojem, áno tvoju hneď tretiu veru som zobrala trošku osobne, ale asi si si nevšimla, poďakovala som ti za názor. Btw to že niekto žije v zahraničí z nejakého dôvodu, nemá nič spoločné so získavaním vedomosti alebo skúsenosti..

ledgerka
4. okt 2021

@zoja1234 jasne ze nema, len to znamena tiez tu nemam ani kamosky, sesternice alebo rodinu ktora by poradila tak ako si pisala vyssie

evica17
4. okt 2021

@borabalazova nesuhladim. Byvam v byte, dokonca v garsonke a nemam susicku a latkujrm v pohode . Vsetko sa da ked sa chce, a tie susiaky nezaberu az tak miesta

luciannka83
4. okt 2021

@momo289 lenze svokra si predstavuje, ze bude davat klasicke latkove stvorce mozno este po jej synovi😅

momo289
4. okt 2021

@luciannka83 aha :D jasne take zazltnuté po hovienku 🤭🤭🤭🤭