icon

Kde kúpim kvalitné posteľné prádlo?

alzbetka17
2. júl 2014

ahojte mamičky rada by som sa poradlila kde kupit kvalitne slovenske obliečky do postieľky či na velku postel🙂

Strana
z2
rawmamka
7. apr 2016

@ojojak Vymenili sme si IP a každý máme na to svoj názor - môj znie: áno, dezén je vzor, ale nie 2D ako je na textíliách, ale 3D ako je napr. na pneumatikách.

ojojak
10. apr 2016

To co hovoris, stale o pneumatikach je uvedene az na cca 4 mieste,..Kde beries tu drzost vnucovat ludom iba svoj nazor?..napriek ich vyse 20rocnym skusenostiam..napriek odbornym vykladom,..napriek https://sk.wikipedia.org/wiki/Dezén
...Preco si skratka nevies priznat omyl a povedat prepac,mylila som sa.. Rozsir si obzor,daj dole klapky na ociach a prijmaj nove ..pre teba nove..veci ako samozrejmost a nebojuj s tym zbytocne, ked je proti tebe cely internet. Jednoducho si to nevedela,tak si to osvoj, ale netvrd mi tu kraviny o 2D,..3D,..odjakziva je dezen mysleny ako kresba na textiliii,..ibaze ty to pocujes prvy krat,ale je to skratka tak..ci sa ti to paci,ci nepaci... Vid kopia z vyhladavaca:
Dezén

Dezén (staršie: desén[1]) môže byť:

všeobecne[2]: vzorka, kresba
v textilníctve: tlačený, pestro tkaný alebo väzbový vzor na tkanine[3], pozri dezén (textil)
v garbiarstve: umelá kresba vytlačená na povrchu plošného materiálu (napr. usne)[4], pozri dezén (koža)
v obuvníctve: pozri dezén (obuv)
v automobiloch: vzorka na plášti pneumatiky, ktorá zabezpečuje jej správny záber s vozovkou[4], pozri dezén (pneumatika)

Referencie

BEŇAČKA, Štefan, et al. Anglicko-slovenský technický slovník 2 K – Z. 3. vyd. Bratislava : Alfa, 1993. 687 s. ISBN 80-05-00846-5. S. 590.
dezén. In: Slovník cudzích slov (akademický). dostupné online
desen. KORBAŘ, Tomáš, ed.; STRÁNSKÝ, Antonín, ed. Technický naučný slovník 1 A – F. 1. vyd. Praha: SNTL, 1962. s. 361.

dezen. In: Technický slovník naučný 2 D – F. 1. vyd. Praha: Encyklopedický dům, 2002. ISBN 80-86044-18-1. s. 65.

Symbol rozcestia

Toto je rozlišovacia stránka. Obsahuje rozličné významy uvedeného hesla.

rawmamka
13. apr 2016

@ojojak Milý pán Ojoják,
myslela som, že na Váš impertinentný príspevok neodpoviem, ale predsa - slušnosť káže odpovedať.

Sporíme sa tu o význam slova DEZÉN - každý kto si túto diskusiu prečítal vidí ten rozdiel v komunikácii, ja som na Vás reagovala slušne, len s upozornením, že slovko dezén pri textilných obliečkach nie je práve to správne orechové. Od Vás som sa dočkala komunikácie na úrovni tretej cenovej triedy v tom najlepšom prípade - citujem "Kde beries tu drzost vnucovat ludom iba svoj nazor ?, .............Rozsir si obzor,daj dole klapky na ociach a prijmaj nove ..pre teba nove..veci ako samozrejmost a nebojuj s tym zbytocne, ked je proti tebe cely internet. Jednoducho si to nevedela,tak si to osvoj, ale netvrd mi tu kraviny...........

Ak takto reaguje na akúkoľvek pripomienku aj v pracovnom či osobnom živote, tak som neskutočne rada, že s Vami zdieľam iba tento virtuálny priestor. Pán Boh chráň Vášho zákazníka, ak by sa nebodaj
opovážil podať reklamáciu a mal tú drzosť mať iný názor ako Vy, milý pán Ojoják 😉 . Chýba Vám elementárna slušnosť a zjavne nepoznáte obchodnícke zlaté pravidlo, že tovar sa predáva sám, ak je predajca slušný a úctivý.

Ale k veci - citujete z wikipédie a nemusím Vám snáď hovoriť o tom ako sa informácie do tejto internetovej ľudovej encyklopédie dostávajú. Autor wiki príspevku použil zdroje zjavne staršie, viď Anglicko-slovenský technický slovník z roku 1993 alebo sa jedná o české výkladové slovníky, ktorými nie je vhodné suplovať slovenské, pretože aj keď sú si slovenčina a čeština v mnohom podobné, sú to dva rozdielne jazyky.

Oslovila som s našou 🙂 dilemou odborníkov, ktorí celý svoj profesijný život neriešia nič iné len správne používanie slovenského jazyka - sú to odborníci z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied a tu je ich odpoveď 😉 :

Citujem: "Podstatné meno dezén (z francúzskeho dessin – kresba) sa v Krátkom slovníku

slovenského jazyka (2016) vykladá ako odborný výraz s významom „vzorka, kresba (na

tkanine a pod.)“, ale uvádza sa pri ňom príklad zimný dezén (na pneumatike), lebo v súvislosti

s pneumatikami sa slovo dezén v súčasnosti používa najčastejšie. V najnovšom Slovníku

súčasného slovenského jazyka (2. zväzok, písmená a – g, 2006) je slovo dezén spracované

takto: odb. „hlbší vzor, kresba na povrchu výrobkov (obyč. na tkanine, na podrážke obuvi)“,

napr. d. pleteniny; gumený d. vibramiek; letný, zimný d. pneumatík...

V súčasnej jazykovej praxi sa používa slovo dezén najčastejšie v súvislosti

s plastickým vzorom na pneumatikách, napr. dezén pneumatiky (na pneumatike), hĺbka

dezénu, dezén plášťov (pneumatík), dezén behúňa (t. j. vonkajšej časti pneumatiky). Okrem

toho sa slovom dezén pomenúva plastický vzor na podrážke obuvi (protišmykový dezén

podrážky) a na rozličných technických materiáloch (dezény tvárnic), ako aj vzor na podlahe

a nábytku, ktorý nemusí byť plastický, napr. laminát s dezénom dreva alebo kameňa.

S pomenúvaním textilného vzoru slovom dezén, ako napríklad šaty s výrazným dezénom

kvetov, sa v súčasnosti stretávame len zriedkavo.

Podľa lexikografického spracovania možno slovom dezén pomenúvať aj vzory, ktoré

nie sú plastické, ukazuje sa však, že chápanie slova dezén sa v súčasnosti spája predovšetkým

s plastickým vzorom pneumatík a dochádza tak k modifikácii jeho významu. Preto

v súvislosti s textilnými materiálmi, ako sú posteľné obliečky, považujeme za vhodnejšie

uprednostňovať podstatné mená vzor, vzorka a potlač, resp. dekor. Významy týchto slov si

môžete overiť v slovníkoch slovenského jazyka sprístupnených na stránke Jazykovedného

ústavu Ľ. Štúra SAV slovniky.juls.savba.sk.

S pozdravom

PhDr. Katarína Kálmánová

za jazykovú poradňu JÚĽŠ SAV

Z uvedeného vyplýva, že moja poznámka k Vášmu nevhodnému používaniu slova dezén v spojitosti s posteľnými obliečkami bola správna a rada prijmem Vaše ospravedlnenie - ani nie tak za to, že ste sa mýlili, lebo človek je len človek a bytosť omylná 🙂 , ale najmä preto, že Vaše správanie je viac ako úbohé.

Myslím, že túto tému sme už nadobro uzavreli a že si ďalšie poúčanie strčíte za klobúk 😀 .

daniel14
20. jún 2016

ahoj ja som našiel super obliečky pre nášho martinka tu
http://oblieckymasaamedved.sk/

ojojak
23. jún 2016

hej,..bol som uz vytoceny tou temou,..a mozno uz nevhodne,ale hladat niekoho, kto bude mat taky nazor,ako vy na ten dezen,..neni tazke.. 1 sa lahko najde,..ale skuste presvedcit tych tisice ludi z praxe,aby prestali toto spojenie pouzivat..?! A to len zato, ze sa to 1 pani nepaci,..a druha zo SAV jej dala za pravdu.. Keby jestvovali cechy,ako dakedy,..tak si to "svoje" chrania ako oko v hlave a kaslali by na nazor SAV.. Je to dezen,bol to vyse 20 rokov dozadu dezen..a este minimalne 20 rokov dopredu to bude dezen.. Ako to chcete tych x tisic ludi odnaucit?..je to nase,..a nik nam to nevezme..

rawmamka
24. jún 2016

@ojojak Pán Ojoják pre mňa je táto téma definitívne uzavretá, ja Vám neberiem Váš názor, Vy láskavo akceptujte ten môj 😉 .
P.S.: Robila som si taký miniprieskum u nás v NR u rôznych predajcov posteľných obliečok (aj na tržnici, aj v kamenných prevádzkach,...) a keď som sa spýtala ako volajú to, čo je "nakreslené" na obliečkach, tak odpovedali : "no veď vzor alebo potlač", keď som sa pýtala, či náhodou nie aj dezén, tak sa na mňa pozerali ako na blázna 😅 .
Skúste si založiť ten cech predajcov posteľných obliečok a dajte si do stanov ako pravidlo číslo jedna, že vzor sa bude volať dezén. Držím palce.

batolashop
29. jún 2016
mirusssss
27. júl 2016

no tak tu sa to inak zvrhlo 🙂 takže k téme posteľná bielizeň ... musím sa Vám pochváliť teraz som si objednala obliečky na stránke: http://matracshop.sk/bavlnene-obliecky
a sú super a aj cena je paradna, sú vyrobené v Čechách som s nimi najskôr komunikovala a to ma presvedčilo, že vyskúšam
Dúfam, že do budúcna budú mať aj flanelové lebo v zime si tie neviem vynachváliť 😉

alma_m
28. júl 2016

Ja sa určite nechcem zapájať do tejto polemiky no ja napr. nakupujem v scanquilte a ten tiež uvádza na obaloch obliečok vzor a nie dezén a rovnako je to aj na ich eshope. To len tak na doplnenie, určite každý z vás má kúsok pravdy tak sa už toľko nehádajte ;)

rawmamka
29. júl 2016

@alma_m Ahoj, ja som ani nemala v úmysle sa hádať 🙂, som za slušnú argumentáciu podporenú faktami a každý kto si našu výmenu názorov s pánom Ojojákom 🙂 prečítal, si môže urobiť svoj vlastný názor.

zdenka2904
1. sep 2016

Z jemnej 100% bavlny kvalitné sem http://disneymania.sk/obliecky-do-postielky

robco2801
15. sep 2016

Ak by ťa zaujímali vyslovene detské obliečky tak mám jeden typ. Odporúčame ich s manželkou každému, sú skvelé a pekné http://www.oblieckymasaamedved.sk/

emillka258
26. sep 2016

Ahojte dievčatá, prosím prosím aj mňa zaujíma kde nájdem kvalitné obliečky. Už ma nebaví hľadať a vždy sa sklamať. Myslíte že je lepší eshop alebo kamenný obchod ?

emillka258
29. sep 2016

Všimla som si, že tu vznikli nejaké hádky/nedorozumenia? Ani neviem. No však teda aj keď som nedostala odpoveď :D tak som si prešla všetky komentáre a je tu veľmi veľa linkov na rôzne stránky. Veľmi mi to pomohlo tak sa chcem aj tak poďakovať za pomoc/rady (skôr napísané) :D ... Nakoniec sme sa rozhodli pre obliečky .. http://www.evenit.sk/postelne-obliecky-luxusne-... .. verím, že sa budú páčiť. Tieto sme si vybrali aj na základe referencií na iných stránkach/soc, sieťach. Tak hádam aj tento môj komentár niekomu pomôže v budúcnosti. 🙂 Ešte raz Vám ďakujem. :-*

sisa2525
Odpoveď bola odstránená
alenka008
Odpoveď bola odstránená
kika666
16. júl 2017
Používateľ kika666 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od kika666.

Skus popozerat na stranke 4home.sk tam maju naozaj siroky vyber a myslim, ze kazdy si tam pride na svoje. Navyse, ak vyuzujes nejake zlavy zo stranky http://www.kuponyzdarma.sk/4home-sk/ tak este aj usetris pekne peniazky, co vzdy cloveka potesi 🙂 odporucam jednoznacne! ;)

andrejka_l
Odpoveď bola odstránená
dusanazlatko
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2