Baby koľko vás vyšla dokopy celá výbava pre babatko? ( postielka, oblečko, hračky a spol). 🙂
nás to vyšlo okolo 500-600 eur, neviem presne, niečo sme kupovali, niečo sme mali....Kočík s autosedačkou 300 €, potom oblečenie, nejaké bavlnené plienky, jednorazové plienky, vanička, kozmetika, matrac do postieľky, súprava do postieľky, postieľku sme mali ešte po mne, super zachovalá, škoda kupovať novú, ale kupovali sme tú cestovnú, máme poschodový dom, aby mala kde malá spávať aj dolu v obývke...Nejaké veci som mala po známej a hlavne som nemusela kupovať monitor dychu, ten som tiež dostala od známej, to mi veľa ušetrilo...Aj som si to všetko písala, ale už neviem, kde ten papier mám...🙂
nás to vyško asi okolo 800eur,kočík sme mali za 35Oeur dovezený cez známeho z Talianska,tu je drahší,postieľka za 65eur,matrac sme mali a veľa vecí sme dostali od známych,prebaľovací pultík som kúpila tu na MK,za dobrú cenu,nie som náročná,i keď si môžeme dovoliť viacej ale podľa mňa je to zbytočné,dá sa veru veľa vecí zohnať za super ceny,bejby ich vynosí veľmi rýchlo,veľa vecí mám aj po dcérke ktorá má síce 15rokov ale sú zachovalé,dobre sme ich zakonzervovali 🙂 niečo dokúpili babky a bolo,chýba nám už len monitor dychu no ten už je v tej sume zarátaný...aj keď poznám baby ktoré sa radi chvália že majú najnovší model kočíka alebo nábytku,ale určite to u nich niekto kupoval a sami si nato nazarobili...je zlá doba všetko ja drahé a treba rozumne uvažovať
@zuksa-like.- my sme zatial vydrzali a jonsons- jeden je v zltom baleni-do kupela. je to aj na cele telo aj na vlasky, v posstate ich az tak vela este nema.. no a po kupeli olejcek, ta ista firma. to je cele. prvy mesiac sme ho kupali iba v cistej vode. bez nicoho. aby sa mu nenarusilo ph. mame pol roka, minuli sme po jednom baleni, 500ml. pokozku ma super. na ritku mal niekedy cervenu, skusili sme asi tri druhy kremov.. nakoniec, najlepsi je stale ten olej jonson, parkrat sme skusili ritku umyt harmancekom a ustupilo rychlejsie ako krermiky. nechtiky strihame s normalnymi moznickami. to je cela nasa kozmetika.
takze si nerob velku hlavu z toho..
@wewerka22 presne toto na kupanie pouziava aj kamoska pri malej... pouzivaju to od narodenia do teraz a to uz ma mala o chvilku 2 roky... krasne to vonia a je to aj dobre pre pokozku babatka... to prve jej naozaj vydrzalo dakeho pol roka a to ju kupala kazdy den 🙂 no vela kozmetiky urcite kupovat nebudeme 🙂 ale aj tak si neviem predstavit co vsetko tie deticky pouzivaju ked je to v hodnote 100 eur... tolko neminiem ani ja na seba a to som dospela....
@eeffka - ten tvoj prispevok si riadne protireci 😀 Kto ma, nech da, ale nie nerozhodujes sa podla prijmu, ale z principu 😀 😀 Isteze rozhoduje AJ prijem, kolko je kto ochotny za vybavicku dat. A dobre sa usmieva niekomu, kto polku vybavicky zdedi a nemusi vsetko kupovat nanovo. Nase babo nas bude stat asi 60 tisic eur 😅 😅 😅 😅 A ma zozerte teraz 😀 😀
Kvoli neplanovanemu prirastku robime velku prestavbu, nove schodisko, novy nabytok, hore tri nove izby, stresne okna a v jednom tahu aj solarne panely na strechu a novy kotol no 😀 Bez babatka by sme sa do toho asi nikdy nedokopali 😀 Tych cca. 2 tisic co bude na postielku, prebalovak, kocik a drobnosti tam uz az tak nezavazi si myslim 😀
@zuksa kazdy den netreba kupat. do pol roka staci kazdy2-3 den. babo iba lezi, ani sa nepoti.. no neviem, 100 ani my neminieme 🙂 harmancek bol fajn aj pre mna, kupala som sa v nom po porode, aby sa mi rany rychlejsie hojili. a bolo to fajn. ak tak, tebe bude treba vela vloziek. volali sa materske- no a boli to klasicke starodavne hrube vlozky ake si pamatam z detstva, ked este tieto tenke nevyrabali. tych som teda monula fakt dost. tie lacne a hrube boli fajn..
@kristiii jasne to mas pravdu, kazdy miluje svoje dieta a dal by mu prve aj posledne. Ja som to myslela tak ze kazdy ma ine priority v com zainvestuje napr. taka autosedacka, niekomu kedze malo cestuje staci taka za 30 euro my mame za 300 ale najazdime kazdy druhy treti mesiac 3000 km takze o tom to je. Tak istat kocik keby ze ho mam len na denne jazdenie po mestecku alebo dedinke tak si tiez kupim neaky mozno lacnejsi, ale moj maly ide od 8 mesiacov do jasli potrebujem kocik stabilny, pevny, taky ktory sa da priputat do auta rychlo sa sklada atd. atd. To iste postielka vedeli sme ze maly s nami spavat nebude preto sme kupovali kvalitnu vyrobu a este kvalitnejsi madrac. Je to o tom na ako dlho a naco hlavne to clovek chce. Ale zase napr. co sa kozmetiky tyka tak pouzivame aviril co sa tyka oblecenia tiez kupujeme normalne veci. atd atd a co sa hraciek tyka tak tie radsej nekupujeme aj tak ich po rodinach dostane habadej.
@anjelicek26 si ma dostala najprv citam ze 60 tisic a si vravim tak to bude snad dizajn kocik, aj detska az potom citam dalej ze prestavba domceka. Ha uz som sa zlakla. A co hovoris no sväta pravda, kebyze nemam peniaze tiez zoberiem vsetko od znamych resp. lacno odkupim ale naco? ved mame len jedno druhe bohvie ci bude a ak bude tak az o par rokov a preco sa nevysantit teraz.
@cawes - xixi to by bol fakt pozlateny kocik 😀 😀 V marci zacne prestavba, uz sa "tesim" na ten hluk a bordel 🤐 Ale lepsie teraz ako potom pri miminku a dvoch malych detoch. Vybavicku, co teraz kupim, posuniem sestre, komplet, do dvoch rokov chcu miminko. Penazi nemaju nazvys, tak viem, ze to vyuziju od A do Z, tak som rada, ze to nebude len pre nas, ale potom aj pre nich. Radsej kupim kvalitny kocik, kvalitnu postielku, kvalitny madrac, co viem, ze aj to "podedenie" pre sestrino babo znesie v dobrom stave ;) Rozhadzovat no, to sa uvidi, par blbosti na potesenie medzi tymi vecami tak ci tak bude 😀 😀 A protirecim @amouramour ze rozhadzujeme vsetky len peniaze manzela, tak to prr, niektore z nas (vratane mna) zarezavaju full time v praci napriek detom a veci im kupuju AJ za vlastne peniazky... aj ked teda v rodine by to malo byt dost jedno, ci moje/tvoje, ale proste nase. Len nemam rada takyto podton, ze potom sa dobre rozhadzuje. My na to pracujeme. Hodne. A obaja. A z toho profituju aj nase deti.
@anjelicek26 netvrdim, ze vsetky🙂len som tym chcela povedat, ze ked clovek pozna hodnotu penazi, casto nakupuje racionalnejsie...ale ano, je to aj otazka priorit, my radsej na nepodstatnejsich veciach usetrime a minieme radsej na cestovanie;)
@anjelicek26 tak to suhlasim s tebou ja tiez rozhadzujem moje peniaze narozdiel od mamiciek na sk nie som doma 3 roky ale len 8 z toho 3 mam platenu matersku a zvysok neplatene volno. Nemam ani ten rodicak tych 190 euro na ktore sa tu niektore stazuju ze je to malo atd. NO furt lepsie nez nic.
@amouramour - jj len vies ako to vyznie 🙂 Ja sa radsej vyblaznim na detskom obleceni, cestovanie ma az tak neberie 😀 Kazdy sme fakt iny a netreba sudit za co kto peniazky vyhadzuje, ved su jeho, kazdy si ich zarobil sam... len to tu na koniku niekedy tazko akceptovatelny fakt 😖 Preto jasna odpoved na otazky typu kolko kto da za vybavicku/energie/dovolenku atp. - no kolko chce a moze.
my nezdedime nic, mame odlozenych len par veci po mne a manzelovi ked sme boli maly.Kedze tiez nemame peniazkov nazvys, povedala som si, ze sa musime zmestit do prispevku od statu. Kocik sme si vybrali za 330 eur bexu, postielku za 40 eur novu z netu, komodu za 160 eur, a potom tie ostatne vecicky. Ocakavam, ze vsetko vyuzijem aj pre druhe ak sa nam zadari 🙂
@anjelicek26 tak ale zas je jasne ako taketo temy dopadnu, plus rovnake ako temy o dojceni,choditkach, bio-nebio a ked si pracujuca matka si odlud🙂
@amouramour - Mna to tak fascinuje, ze tri roky plakat doma na rodicovskej, ze je malo peniazkov a potom nadavat maminkam, co idu do prace,ako keby tym svoje deti boh vie ako tyrali. Plus ze kupuju detom vela hraciek, oblecenia, ako mozu... trosku paradox. Nikto ich predsa nenuti zit zo 190 eur mesacne... Stat im dokonca aj keby pracovali ten prispevok necha... to je viac ako velkodusne... ale ony to tak nevidia... ale to uz sme off topic 😀
@amouramour no to s tym odludom si trafila,ja som na materskej a este aj 2x tyzdenne pracujem,co vela ludi z okolia nechape 😒 tie peniaze sa nam dobre zidu a navyse tu pracu potrebujem aj po materskej,takze na par hodin tyzdenne opustam detsku izbu kvoli praci.......stat mi nic nedal,ani na SK nemam narok na porodne,hoci tam mam trvaly pobyt 😒
@amouramour myslim ze si to vystihla, mam zname co nerobia, ale veci pre dieta MUSIA mat znackove lebo ony CHCU, ako OK ale ja na mieste ich manzela by som ich poslala do teplych krajim ( veci typu 5kocik, resp uz 10.nohavice chutnucke...)
v praci neboli poslednych 5rokov. a potom fnukaju ze oni musia jest fazulove privarky tyzden lebo im na konci mesiaca nevychadza... ( komu chuti nech si je, to bez urazky)
@anjelicek26 aj som rozmyslala ci na teba reagovat... ty si shopoholicka, podla mna diagnoza... no ale budiz, mas na to prijem. ja aj keby som mala tvoje pomery by som nedala, lebo som si vsetko musela kupit sama. prva dcera som nemala ani fň, bolo to prve dieta v rodine a viem ze nemusi mat decko kazdu chobocinu, napr pocuvatko na ozvy... ako to naco je POTREBNE?
ze idete prestavovbat dom, ok sa vam dari, tak nech vam to zostane co najdlhsie ale treba sa trosku zaradit a nevyskakovat s nemeckymi vydavkami oproti slovenskemu rodicaku.
nie kazdy je povaha ako ty ze chcem, platim,beriem
ja napr nieco sa mi zapaci , si necham tyzden na to ci mi to treba a ci to fakt chcem, ti poviem ze jedny topanky som chodila obzerat 2m a nakoniec nevyrabaju moje cislo 😀 (36,5)
baby,ja sa tiež po pôrode chystám naspäť do práce,asi tiež cca 2-3x do týždňa,aj keď počúvam z okolia že načo som teda išla na materskú a načo mi je dieťa,keď idem naspäť do práce...no bohužiaľ taká je doba,o prácu nechcem prísť,mám 15r dcéru a druhé dieťa prišlo až teraz...no a čo? moja vec,naša vec,tak sme sa rozhodli a dohodli,že aj pracovať pôjdem,uvidíme aké bude bejby keď sa narodí a zariadime to nejako,všetko sa dá vyriešiť...nie som workoholička,ale obdivujem mamičky čo dokážu vyžiť z tej akože materskej,buď muž zarába veľa peňazí,ale pomáhajú rodičia,ja viem že každý,teda skoro každý má úver,leasing a iné platby...no je to tak ak si chceme udržať nejaký životný štandard,tak ak sa ponúka práca treba ju brať...aj ja rada nakupujem,no tiež s rozumom...nechám si to prejsť hlavou a možno bude akcia alebo nejaké euráče nazvyš a potom to kúpime...toť môj názor
@stellamaris na sk nemas narok na porodne? ako teraz myslis na prispevok pri narodeni dietata? tak to si asi velmi zle informovana lebo ja na sk nezijem pracujem a zijem v zahranici, maly sa mi narodil v zahranici, mame zahranicny rodny list. ja mam trvaly pobyt na sk a dostali sme porodne 850 euro
Asi 400 eur, ale nic sme nemali zdedene, okrem postielky a vanicky na kupanie. Da sa kupit vela veciciek na doma na bazariku, do poradne a tak som kupila par novych, aj podostavate. Sportovy kocik sme kupovali, az po pol roku, ten vysiel nejakych 80 eur. A vacsie veci dokupujeme teraz postupne. Potom uz je horsie, ak sa napr. neda dojcit a treba kupovat aj mliecko, plienky, kase, atd. To nam zhltne mesacne cca 100 eur plus nejake to oblecko a topanocky, to kupujeme stale, kedze dcerka hrozne rychlo rastie.
@cawes no ten prispevok myslim,otec bol sa informovat,chodil po uradoch a doniesol formulare,....neviem,ci ho zle informovali,vraj ked neplatim odvody do socialnej poistovne a zdravotnej na SK,tak na prispevok nemam narok....vies ako to funguje,ako si to mala ty?mam tam trvaly pobyt,ostatne platim v zahranici...skoda eurikov,zisli by sa...
@stellamaris ja tiez neplatim odvody do socialnej poistovne ani nie som zdravotne poistena na sk, to neni kriterium na dostanie toho prispevku. najlepsie je ak si na stranke upsvar. sk stiahnes tie dokumenty vytlacis vyplnis a posles. Mozes to urobit ale len do 6 mesiacov od narodenia
@stellamaris aj my sme za hranicami, doma nic neplatime. papiere sme poslali, peniazky by mali byt. ale skoro sme to nestihli do 6 mesiacov. je to prispevok na dieta nejakych 150, a priplatok k prispevku, okolo680? - na ten druhy potrebujes potvdenie od lekarky.
@wewerka22 poslem aj ja,skusim to,zahranicny rodny list maleho uz je na SK,ostatne vybavim...prave na to kukam na upsvar.sk
@eeffka ja si myslim, ze casto to kupuju prave tie zeny, ktore to kupuju hlavne za peniaze manzela🙂kto uz peniaze zaraba a vie co to je, tak rozmysla dost racionalne...ja som kupovala postielku novu (stala 150 s fakt, ze kvalitnym matracom, perinkou aj vankusom) aj kocik, ale nie za x y stoviek, nie, ze by sme na to nemali ale jednoducho, ze to pokladam za hlupost, kvalitny kocik zozenies za menej a my maminy sa pozname a s kocikmi aj pekne vymyslame, takze casto ma kazda este aspon jeden dalsi kocik...vajicko sme kupili cez bazar, bolo ako nove a aj s blockom a stalo 6o eur...na znackovom obleceni sme neulietavali, da sa zohnat aj normalne, velmi pekne...a navyse je to aj zbytocnost, lebo poniektore veci to babo ponosi fakt ze aj len dva tyzdne...