icon

Na čo slúži spací vak pre bábätko?

23. máj 2024

K comu sluzi spaci vak bez rukavov pre babätko?

acer11
23. máj 2024

Na spanie??

luckajozko21
23. máj 2024

mensie dieta sa do deky/periny moze zamotat a prikryt si dychacie cesty - cize riziko udusenia. Vacsie detia, ktora sa v noci mrvi, sada si, pretaca sa by prikryte nicim aj tak nevydrzalo. Takto je istota, ze je vzdy v teple. Dieta ktore sa uz stavia a stvornozkuje je lepsie ked ma spaci vak nozickovy. To ho neobmedzuje v pohybe ani pri spani ani pred spanim. Skvela vec. Treba len prisposobit TOG podla teploty v miestnosti

autor
23. máj 2024

@acer11 Aj ty v nom spis?

autor
23. máj 2024

@luckajozko21 Dakujem krasne. Takze aj uplne male babätko spi vo vaku a nepouziva sa perinka?

kati301
23. máj 2024

Ja som mala perinku asi na prvý mesiac a potom hneď vak, používa doteraz a má rok a 3mes.. bez neho by zaspavala hodinu, tak ako teraz na poobedny spánok 😂🙈🙌🏻

bellaa3007
23. máj 2024

Moja má 4r a stále nosi vak, lebo jej vadi perina :D ale samozrejme s nohami už ma, aj ked bola babo mala vak 🙂 okolo 8-9mes

cookie29
23. máj 2024

Spaci vak je za mna super vec. U mna v nom spia este aj velke deti. Maju nozickove. Inak sa v noci odkopu a maju hole krize 🙂 a babatka, nuz ako Ti pisu vyssie, perinka ci paplon su nebezpecne, dieta sa moze udusit.
My sme perinku pouzivali do kocika a pod, ked som mala dietatko pod dozorom. V noci spaci vak, od narodenia. Mali sme rozne TOG, podla teploty

autor
23. máj 2024

@kati301 Nie je zima na ruky?

autor
23. máj 2024

@cookie29 Dakujem

luckajozko21
23. máj 2024

perinka je na zaciatok super. Alebo taka 'ulitka'. babatko ma este morov reflex kedy rozhadzuje rucickami a budi sa na to. Tam je lepsie ked ma 'menej miesta'. ASi po mesiaci sme prechadzali na spaci vak. Reflex postupne slabne.

bozzie
23. máj 2024

Spaci vak je skvela vec, tiez sme pouzivali riadne dlho. Kupovala som ho teda hlavne kvoli tomu, ze moja dcerka sa vkuse odkopavala a potom mrncala, lebo jej bola zima a sama sa nedokazala zakryt 😀 Takze toto je za mna skvele riesenie pre taketo pripady.

andreatytler
23. máj 2024

Tu kde zijem perinky neexistuju. Kazdy pouziva vak.
Nas syn v nom spal do 2 rokov. Aj chodit v nom vedel.
My sme obliekali overal pizamo s dlhym rukavom a tak isiel do vaku, takze na ruky mu zima nebola. V lete mal body s kratkym rukavom a nohy hole vo vaku a tak mu nebolo teplo.

vyrovnanaosoba
23. máj 2024

Moje deti ani v zime neboli prikryté. V lete spali v krátkom body, v zime v tom overal, či ako sa vola, ruky, nohy a v strede zapínanie 🤣 a už majú 4 a 5r a stále nechcú ani tenkú obličku na prikrytie. V spacom vaku sa mi postavili a nevedeli urobiť krok. Ani svornozkovat v tom. Len revali.

really8
23. máj 2024

Ani ja som jeho ucel nepochopila😁🙈 moj mal proste perinku a potom pyzamko a hotovo. Ved ten spaci vak s nozickami je len moderny nazov pre dupacky

nika23t
23. máj 2024

Pre mňa parádna vec. Prvé týždne som zavinovala do perinky, lebo keď mali ruky von, tak sa trhali zo spánku a casto sa budili, tak som ruky zavinula dnu. Ale od takého 3 mesiaca do 2 rokov som dávala do vaku bez rukávov a paráda, ja som tiež spala pokojnejšie, lebo som vedela, ze im je teplo. Určite odporúčam, využívať to môžeš aj oveľa dlhšie.
Ten vak s nohami, to je pre mňa blbosť. Mala som klasický, co sa zapínal zipsom s tým som bola spokojná.

kati301
23. máj 2024

Vôbec nie je zima, v zime mala hrubší vak a dlhe pyzamko, teraz má mušelín vak a ešte stále dlhe pyzamko a keď bude teplejšie bude mat krátke, v tých najhorúcejších dňoch má len pyzamko.. vzdy má deku ale v postielke čiže ak v noci mrnci a cítim že je studena tak prikryjem dekou 🙂 nasa zatiaľ nie je suca spat bez toho 😂🙈 furt sa len otáča, pretáča, zdvíha.. možno, snáď, na jesen 😁

cookie29
23. máj 2024

@really8 blbost... spaci vak moze byt nozickovy aj beznozickovy a s dupackami to nema nic spolocne. A ked je v spalni 15-16°C tak si neviem predstavit dieta len v pyzamku

really8
23. máj 2024

@cookie29 sak ok. Ale my v spalni nemame 15 stupnov. A velmi pochybujem ze pri takej teplote spavaju rodicia s novorodencom alebo batolatom. A existuju aj teplucke overaly.
Ale sak nehadam sa. U nas sme tomu na chut neprisli.
A aky je rozdiel medzi nozickovym a dupackami? Pytam sa lebo vobec neviem, nepoznam to iba som si googlila ako vyzera.

cookie29
23. máj 2024

@really8 oboje su spacie vaky. Nozickove su pre vacsie deti 3-4-5 atd, kde dieta je v spacom vaku a napriklad rano vystrci nozicky a prejde do obyvacky a pod. Respektive vela ludi vetra tak, ze vystrci nozicky von s pod paplona, takze aj deti maju tuto moznost. A ja patrim k ludom, ktori v spalni realne tych 15-16°C maju. Mna by slak trafil keby bolo 20°C nevedela by som spat.

lucia23529
24. máj 2024

@luckajozko21 možem sa prosím opýtať ako ste prechadzali na to spací vak? Máte prosím nejaké typy, postup? Naša je tiež v zavinovačke len už je dosť teplo ale nevie bez nej zaspať a chceme prejsť na vak. Ďakujem pekne

anavixy
24. máj 2024

Presne tak, perinka sa vobec na spanie neodporuca. Z hladiska bezpecnosti spanku je to uplne nevhodne, umelo predlzuje a prehlbuje spanok, co sa sice rodicom paci, ale pre dieta to nie je prirodzene. Spaci vak nenahradza pyzamko ani dupacky, nahradza prikryvku. Pod vak sa dieta oblecie viac ci menej podla toho aku hodnotu tog ma vak a ako teplo je v miestnosti. Je to to, co by nemalo chybat vo vybave na rozdiel od nepraktickej a zbytocnej perinky (ktoru ma ale takmer kazda mamicka…). Existuju aj swaddlery, ktore nahradzaju perinky, ak dieta vyzaduje byt zavinute, no cim skor sa dieta nauci spat bez zavinutia, tym lepsie, pokial ma silny moro reflex, da sa zavinut aj do muselinovej plienky napr (zavinutie postupne uvolnovat, nohy maju byt vzdy na volno). V spacom vaku dieta ma/moze spat od narodenia, prechod na spaci vak je taky isty ako oducanie od zavinovacky, trebak vyskusat, ako dieta reaguje bez zavinutia, aky silny ma moro reflex, bude treba mozno prve dni viac douspavat, ale dieta si zvykne, ak je moro reflex silny, tak zavinut do vyssie spomenutych alternativ, ale akekolvek zavinutie musi (malo by v ramci bezpecnosti) byt zrusene do doby, kym da dieta zacne pretacat na brusko.

luckajozko21
24. máj 2024

@lucia23529 mam pocit, ze u nas som ja bola ta co 'nebola pripravena' :D a nie moje dieta. Postupne som viac a viac uvolnovala perinku. Ked som pri spankoch videla, ze dieta je v pohode aj ked sa mu uz rucky uplne uvolnili, tak sme sa rozhodli skusit to.

Druhe bude letne, tam vobec neviem, ci budem davat do perinky na spanok. Mam pripravenu meyco ulitku este po synovi (planovala som to ako medzikrok od perinku k spaciemu vaku). Tam ako pisem ju vobec nebolo treba. Takze teraz to skusim asi takto a uvidime