Baby poraďte prosím. Nevedela som o tom že na softshellový materiál sa nemá používať aviváž. Normálne som bundu vyprala a mám pocit že veľmi dobre neizoluje teplo. Dá sa s tým niečo robiť? Kto máte skúsenosti napíšte prosím
@agnes28 ahoj no neviem, ci sa da este pomoct. ale ako tu
@dadka28 pisala v exisporte maju specialne pripravky. aj ja to periem v tom, alebo ak nemam tak prasok na pranie min. a ziadna anivaz. Oi sa v avivazi nema prat ziadne funkcne oblecenie, teda termo oblecenie- bielizen, vojenske odevy, a ani monterky.
Este mi napadlo, skus sa spytat v outdoorovych a sportovych shopoch na Impregnacny sprej na odevy, konkretne softshell. myslim, ze som take videla.
ja vsetko softshellove, funkcne perem v speci prasku na to urcenom.
@agnes28 ak ste ju uz oprali ,tak s tym nespravite nic. softshelky sa vobec neperu v beznych pracich prostriedkoch, ale v specialnych ktory je na tieto veci urceny a avivaz urcite tiez nie. ie pracie pripravky na softshel kupite v sportovych predajniach, kde sa tieto veci aj predavaju - budny, nohavice a pod.
No uz s tym nic neurobite, iba kupit impregnacny spray na odevy a nastiekat ju, a potom uz iba v speci praskoch a BEZ avivaze
...no,manzel ma celu vybavi softsheloviek a perieme to vkuse....ale ak uz raz
@agnes28 das avivaz,uz neurobis nic
inak,ja periem v normalnych tekutych praskoch-bez pridavku avivaze a kadejakych zmekcovadiel a neposkodila som ich funkcnost...tie speci prasky som pouzivala zo zaciatku,potom som nemala kupeny a bolo treba prat-vyprala v beznom a nic sa nestalo...takze uz periem tak
@agnes28 ahoj, urobila si chybu z ktorej už niet návratu aviváž má na funkčné materiály "devastačné" nezvratné účinky - aviváž naruší vlákno a to potom okamžite stráca svoje vlastnosti
ako sú odvod vlhkosti, vetruvzdornosť a pod. a úplne stačí jedno použitie aviváže.
...takže nabudúce to už budeš vedieť. Môžeš ešte skúsiť vyprať bundu len v čistej vode bez pridania prášku, možno sa aviváž trochu vyplaví, ale už to nikdy nebude pri novej bunde.
Ak náhodou nosíte aj termo prádlo - nátelníky, CG-čka, športové podprsenky, lyžiarske bundy - aj pri týchto veciach treba dať pri praní pozor a v žiadnom prípade nepridávať k praniu aviváž.
Ja periem funkcne oblecenie, aj softshell, v tekutom prostriedku z DMka DentMit, ktory je na moderne textilie, aj na membranove, je to tam vyslovene napisane. Kedze ma softshellku syn, nedoplatila by som sa na specialnych pripravkoch
Na Goretexoch je vyslovene paisane, ze sa odolnost voci vode obnovi prezehlenim. Manzelove bundy s goretexom teda vzdy po oprani prezehlim (inak nezehlim dokopy nic ).
Takze, ja by som sa pokusila oprat este raz na zbavenie avivaze a potom skusit pozehlit. No a dalej prat uz iba v prostriedkoch na to urcenych, pripadne impregnovat sprejom alebo impregnaciou, co sa vperie.
ďakujem všetkým za reakcie. nie sme veľkí športovci, takže som s tým nemala skúsenosti. odteraz už si dám pozor. ono ide o detskú bundu z lidlu, možno aj tá kvalita neni taká ako u značkových vecí. na to sa mi prášok neoplatí kupovať ten sprej skúsim, možno aj to prežehlenie nie je zlý nápad.
@agnes28 ahoj s tymto neviem ti pomoct...ale ja ak periem taketo bundy vetru a vode odolne..kupujem v exi sporte taky pripravok na pranie a len s tym periem...neperiem ani nasim praskom...a avivaz vobec nepouzivam na tieto bundy