Prvé topánky pre dieťa, ktorému sa potia nožičky

lapoupe
17. feb 2017

Maminky, idem k Vám po radu...moja najmladšia dcera - predcasniatko (nar v 37tt, 1980gr, 45cm) ma 14 mesiacov a začíname chodiť. Mám problém s výberom obuvi. Odkedy nás ockovali, potia sa nám nôžky. Bose, v ponožke...proste viac ako je normálne. Už sme mali proteticke topanky, ponožky s gumenymi podrazkami, je to rovnaké. Máme to chvíľku obude a nôžky mokré ako myš. Mate nejake overené najlepšie polobotky, nie sandalky, ktoré by boli vhodné?
Ďakujem za každú radu 🙂

arwen88
17. feb 2017

Co takto kozene capacky, s dierkami na vetranie? Napr. znacka Capiky alebo Tiki shoes

lapoupe
autor
17. feb 2017

Myslela som skôr pevnú obuv. Predsa len nozicku ma len 11cm.

sykorkauhliarka
17. feb 2017

asi nenajdes take topanky kde by sa jej nespotili nohy ked uz sa aj v ponozkach spotia...my mame papuce od raka a chcem kupit aj ine ked zacne behat...ale ma v tom spotenu nohu ;)

arwen88
17. feb 2017

moje dcery sa ucili (jedna sa teda este uci) chodit v capackach a mame s nimi dobre skusenosti, nozky sa nepotili, mali ohybnu nozku v tom a dobre sa im v tom hybalo...tak len zo svojej skusenosti radim...
ja kupujem detom topánky hlavne na barefootovo.sk a barefootky.sk....tam maju aj capacky aj topánky, ale s ohybnou podrazkou..su lahucke a detom sa v nich dobre chodi

lapoupe
autor
17. feb 2017

@sykorkauhliarka stredná bola tiež predcasna, bez problémov, mala zatvorené boty z lekárne a tiež sa jej potili nohy. Najstaršia zas mala sandalky z Deichmanu a vsetko bolo ok. Možno nakoniec kúpim sandálky ..

lapoupe
autor
17. feb 2017

@arwen88 capacky máme, ale na gumoline sa jej v tom strašne smika a zdá sa mi to nepevne na členok?
Pôjdem pozrieť stránky kt mi odporúčate 🙂

sykorkauhliarka
17. feb 2017

@lapoupe jasne ze je to nepevne na clenok ale to uz su zastankine barefoot to nepochopis ...tak ako oni nechapu nas ;)

marka13
17. feb 2017

@lapoupe Ahoj, ja velmi pochybujem, ze sa nozky potia kvoli ockovaniu....poznam aj deti co ockovane neboli, ale nepoznam dieta , ktoremu by sa viac alebo menej nozky nepotili. U malych deti, to je myslim normalne. Dakde som citala, ze detska nozka ma rovnaky pocet potnych zliaz ako neskor ked uz dorastie, len teda na omnoho mensej ploche.... Skratka treba daco na nozicku co sa vetra. My kupujeme papucky RAK, take s otvorenou spickou, pripadne mi po dome behala v sandalkach. A na von, ked je chladno....jedine castejsie vymienat ponozky, mat viac topanociek na vymienanie, nech sa prve stihnu prevetrat ( aj papucky mavame vzdy dvojmo) a ak je to naozaj velmi silne potenie, tak aj pocas dna nozky sem tam oplachnut, aby dietatko nedostalo nejake plesne a pod....

lapoupe
autor
17. feb 2017

@sykorkauhliarka vieš manžel ma ploché nohy, tak nechcem aby baby mali tiež 🙂
Kuknem tu stránku, keď hovoria, že máš overené. Sasenka je maličká tak čím ľahšie, tým lepšie 🙂

arwen88
17. feb 2017

@sykorkauhliarka prosim? odkial ty vies, ci som zastankyna barefoot? za to ze sa mi pacia take boty? mame doma aj nebarefoot, ale to ty nepochopis,lebo podla teba nikto nechape nikoho...ty kokos..ani nevies co som zac a hned dostanem nalepku...

sykorkauhliarka
17. feb 2017

@arwen88 ty si prezentovala barefoot zeby si aj inu znacku mi uniklo ;)

yanni
17. feb 2017

@lapoupe Ked sa jej potia nohy aj v ponozkach, tak je jedno ake topanky kupis (aj sandalky), budu sa jej potit aj tak.
Ak este poriadne nechodi, stacia jej ABS ponozky. Nasi ani jeden nemali capacky, len ABS ponozky popripade ABS pancusky. Ked este len zacinali chodit, tak sme zaidne topanky nekupovali, kde ich bude mat obute? V dome? Ked urobi len dva-tri kroky a bac, tak vonku dieta "behat" este nenechas. Ked zacne riadne chodit, musis sa rozhodnut sama ake topanky. A tiez podla rocneho obdobia.
Ono na vsetko budu dve strany, nasi mali vzdy topanky "neortopedicke" s velmi ohybnou kaucukovou podrazkou. Uplne barefootove ja nekupuje ale tzv. "near barefoot". Cize najmäkksie a najohybnejsie ako sa da.
Mam to vyskusane, v takych topankach zaciatocnik, ktory je este neisty na nozkach, chodi ilepsie ako ked ma obute pevne topanky a nemoze ohnut (zrolovat).
Ploche nohy moze (nemusi) byt aj dedicne, ale prave preto, ze v rodine ploche nohy mate, je najlepsie nechat dieta behat bose a najlepsie po roznych povrchoch. Cize v lete aj po trave, kamienkoch, piesku atd. Tym sa spevnuje svalstvo.

arwen88
17. feb 2017

@sykorkauhliarka tak ked na zaklade tohto hodnotis,ze som zastancom barefoot,tak mas prilis malu.informacnu vzorku na to,aby si.utvarala nejake zavery...tikky som odporucala,lebo su tam dierky a.nozka viac dycha plus maju aj s pevnejsou podrazkou a capiky maju tiez take dierkove...a teraz mi na zaklade tohto povies,ake topanky mam v botniku?

sykorkauhliarka
17. feb 2017

barefoot ako ochrana pred vpichom niecoho do nozky na piesku trave v lese atd to je OK a prospesne ale nechat santit dieta na betone to uz nie 🙂 videla som jedneho dilina ako bezal v origos barefoot po chodniku v Bratislave ten to musi mat v hlave vymetene

arwen88
17. feb 2017

@sykorkauhliarka a kto povedal,ze moje.dieta.chodi po.betone v capackach?

sykorkauhliarka
17. feb 2017

@arwen88 ani ja ani ty ;) aby si to autorka tak nevysvetlila

yanni
17. feb 2017

@sykorkauhliarka ono nechcem sa hadat ale barefoot neznamena, ze nemaju nijaku podrazku. Neviem ci si mala v rukach napr. take Livia and Luca pre Toddler, cize deti, ktore uz vedia poriadne chodi, starsie deti, tak 1,5, dva roky. Uplne normalne topanky, len maju velmi ohybnu flexibilnu podrazku. Nic sa ti tam nenapichne, neprepichne chodidlo a ani beton necitis. Ved ako aj, nechodis bosa.
Ono je ine capacky. To je len jedna vrstva koze ako podrazka. Tie prakticky nemaju nikaju podrazku. Capacky je hlupost na entu. To co dokazu capacky, dokazu aj ABS ponozky. Len, ze capacku uz vyzeraju trochu a topanky a su väcsinou kozene. Ale ani v ponozkach ani capackach nenechas dieta behat po vonku, hlavne ked je mokro a zima.

moni244
17. feb 2017

@lapoupe a naco ju doma obuvas? Skus sa ty obut doma, ci sa ti nebude noha potit. A spajat to s ockovanim? Dobra blbost. Inac, aj ty si len teraz zacala chodit? Ak nie, tak pouzivat mnozne cislo je divne

lapoupe
autor
17. feb 2017

Asi sa mi bijú názory. Lebo keď bude vonku, máme dvor tak najlepšie naboso to je jasné. No ešte je zima tak potrebujem do domu boty, moja predstava je pevný členok, polozatvorene. Pre istotu keď zakopne tymi malými prstekami 🙂

arwen88
17. feb 2017

@sykorkauhliarka takze ti to.zhrniem a ty si sama ohodnot svoje schopnosti.dedukcie a odsudzovania...zakladatelka.temy chcela poradit topanky pre.zacinajuceho chodca a spotene nozicky..neuviedla do.akeho terenu,ja.som jej poradila.podla vlastnej skusenti.vhodne topanky,ktore nezatazuju nozku.zacinajuceho chodca..co.mam.odskusane na.svojich detoch...capacky milujeme pre.ich krasny dizajn a lahkost na doma, v.lete na.dvor,obcas.na detske.ihrisko,su super.na.lezecku stenu....na.prechadzky a teraz pozor ma starsia.nebarefootove topanky?a preco?lebo na.betone treba mat podrazku,co tlmi narazy nohy o.teren...aj.ked mame little blue lamb,ale.to nie.je.barefoot,ale.su.mega.lahke a super sa obuvaju...mladsia (10 mesiacov) sa.vezie,este sa.len uci.chodit,tak topanky na von zatial.nema..a ja nemam barefoot,ale po trave na dvore a na ihrisku chodim rada bosa...takze pozor na mna,totalnu barefootmaniacku,ktora.nic.a nikoho.nechape:joy::clap:

yanni
17. feb 2017

@lapoupe preco potrebuje do DOMU boty? A s pevnym clenkom? Praveze po dome ma behat bose a BEZ topanok. Ak uz riadne chodi, obuj dietatu ABS ponozky a mas vybavene. Ani mu nebude zima na nozky a ani sa neposmykne, ak mate parkety a pod. A tiez, na boso, bez pevnej podpory, sa svalstvo tvaruje, spevnuje. Ak nema diagnostikovane uz teraz ploche nohy, tak nepotrebuje pevnu ci ortopediku obuv. na doma najlepsie bez dopanok, papus a podobnych somarin, nech aj cvici chodzu. V topanka, hlavne v pevnych, noha "zlenivie", lebo je stale 2podborovana". A tiez, zaciatocnici su v topankach neistejsi ako na boso.

yanni
17. feb 2017

baby nehadajte sa. Nech si kazdy urobi ako chce. Mne sa napr. uplne barefootky pacia ale len pre totalnych zaciatocnikov. Dieta, ktore uz lieta ako sarkan, nepotrebuje sice pevny clenok ale lepsiu, sice flexibilnu, ale tvrdsiu (hrubsiu) podrazku, aby pri behu (a ano, uz aj niektore 18 mesacne deti vedia vcelku dobre bezat) tlmila na tvrdom povrchu narazy.
Ja mam vcelku rada "near berefoot". Napr. pediped, fajne su aj Pablosky, dd steps 015tsky, Pepino od Ricosta (ale len tie s kaucukovou podrazkou) atd. je ich fakt vela, ktore nie su uplne barefootky ale zase ani nie uplne tvrdaky.

lapoupe
autor
17. feb 2017

Po dome teraz mala behá len v ponozkach a podľa potreby prezuvame..v dome máme gumolin, koberec, drevenú podlahu. Podlahy sú studené, máme kamenný dom. Vyskúšane na sebe. Niečo na nohu treba. Keď bude teplo, bude vonku naboso (podľa včiel atd...) teraz je zima a sme vnútri. Všade rovné plochy. Tak ako? Ponožky? Barefoot? Sandále? Capacky? Tenisky? Polobotky?

lapoupe
autor
17. feb 2017

Dodatok: mala nebeha ako šarkan, robí cielene pomalšie kroky, spraví pár krokov, sadne, capne, ale prejde celý dom a chodiť ju baví. Len ako som spomínala na úplne rovnom povrchu.

arwen88
17. feb 2017

@yanni mna len zarazilo to vyjadrenie,ze ja nepochopim,lebo som.zastanca.niecoho...a pritom ma.ani.nepozna a odpalkovala ma...ja som.len napisala,co sa nam.osvedcilo..

momoqui
17. feb 2017

@lapoupe na doma kozene copacky, nam sa v tom vobec nesmyka na ziadnom povrchu a na von kozene ak sa jej poti nozka ... alebo menej obliekaj mozno jej je teplo prioadne doma nechaj na boso