Púšťať sa do látkových plien?

molnmon
16. nov 2018

Ahojte, prosim napiste mi uprimny nazor. Mam si nakupit latkove plienky (myslim na prebalovanie, na ostatne potreby samozrejme mam)? Pride mi to velmi dobra vec, nielen pre zivotne prostredie, ale aj pre babatko. Verim tomu, ze to je lepsie. Lenze okolo mna to uz niekolko mamiciek vzdalo (behom prvych tyzdnov). Ze to je prilis narocne, stale sa perie, prebaluje, tiez ze je ten balik na zadocku prilis velky a tak dalej. Prosim aka je vasa zkusenost? Nechcem nakupit drahe latkovky a potom ich nepouzivat.

petra7481
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bocianka123
16. nov 2018

ja som látkovala dlho , viac ako rok .. a bola to fakt dobrá vec, žiadne zapareniny, v pohode dokázali tie plienky všetko "nasať".. ale zvládali sme všetko. a áno pranie - bolo treba prať, no ked sa dostatočne zásobíš, nie je to taký problém.. a hlavne - sú už látkové plienky, ktoré netreba žehliť.. takže smelo do toho.

zuzipolo
16. nov 2018

@molnmon ahoj,tiež som to dlho chcela,no nakoniec som veľmi rada,že som sa nechala ukecaná na jednorazovky plienky..moja malá je od narodenia extra náročná,mala silné kolíky a od 6 do 6 som s ňou cez týždeň sama doma,od bábätka mi nejako extra veľa nepísala,len mne na rukách,nosič ani šatky a ani kočík nechcela dlho..naozaj si neviem predstaviť kedy by som pri takom dieťati mala ešte čas dať si doporiadku plienky,keď som nemala čas ani na jedlo alebo záchod..a čo sa týka zaparenín tak tie nemáme ani pri týchto plienkach 🙂 to je moja skúsenosť 🙂

sisaka
16. nov 2018

Ja som prvé dieťa mala na Slovensku pred 20 rokmi, balilo sa vtedy na široko a nie take že jednorazová a na to látková plienka, ale poctivo takze som 3 mesiace mala možnosť zažiť normálne plienky a za mna ďakujem, neprosím, hneď ako sa dalo som prešla na jednorazové a pri synovi, ktorý sa narodil o 10 rokov neskôr ma to ani len nenapadlo. Zapareniny mala dcéra z látkových, syn nemal z jednorazových nikdy, nanajvýš trochu začervenanie, pomohol obyčajný plienkový krém, niečo ako Sudocrem som nemusela ani kupovať. Pre ľudí, čo nevedia čo s voľným časom, radi sa bavia so smradľavými výlučkami, zbožňujú smrad použitých plienok čakajúcich na opratie látkové odporúčam, inak nie.

ellieellie
16. nov 2018

Ja používam jednorazové, do látkových by som nešla. Životnému prostrediu sa to snažím vynahradiť iným spôsobom 🙂 Napríklad aj tak, že nepoužívam vlhčené obrúsky. Zaparený zadoček nepoznáme.

asia83
16. nov 2018

@molnmon V živote nikdy látkové. Tiež som bola optimistka ako vy, po prvej plienke ma to prešlo. Jedenkrát som malú zabalila do látkovej, po 2 minútach revala tak ako som ju v živote dovtedy a odvtedy nepočula, precikaná, všetko pocikané. Vtedy som si povedala, že budem ruky bozkávať tomu, kto vymyslel jednorázovky. Dieťa ich nemá doslova prilepené na genitáliách ako látkové, ušetrím práčku, čas a nervy s predpieraním, vešaním, žehlením dennodenne xy-krát.

miriam11
16. nov 2018

@molnmon mám 2 deti, som stastna teraz, že som vtedy siahla po jednorazových plienkach. Ked si predstavim, že popri tom vsetkom, čo obnasa starost o babatka by som mala este vycarovat cas na udrzbu plienok atd....asi by som bola teraz pacientkou psychiatrie. Prekvapuje ma to, ze stale niekto o tom rozmysla a sú zeny, ktore sú spokojne. Aj ja mám rada zivotne prostredie, ale toto nedokazem.

pininka
16. nov 2018

Ja obdivujem keď sa niekto nato dá,nie len pre počiatočnú vysokú investíciu, ale hlavne náklady na pranie. Moja sestra tiež látková,asi prvých 6 týždňov kým malý nedostal zápal mechúra a doktorka jej to zakázala. Tiež mi to viac príde ako pridávanie si starosti, určite tu nejde o životné prostredie, to by sme museli prať vo vede,lebo to množstvo otázku čo vyjde s odpadom z práčky určite nešetrí prostredie.

deedol
16. nov 2018

ja som dostala od kamosky celu vybavu po jej detoch, maly sa narodil, mal koliky a reflux, navyse cvicime vojtovku, ma byt co najviac nahy na podlozke (alebo s co najmensou plienkou), takze zatial ich nepouzivam, lebo su objemnejsie (mam all in one). asi 2x som to skusila a krpec sa rozplakal. mozno ked bude vacsi? stale si to hovorim, ale ktovie, ci sa podari :-/

asia83
16. nov 2018

@ellieellie Používali sme jednorázové a zaparený zadok som tiež nepoznala.

zirka
16. nov 2018

Ja som látkovala len druhú dcérku 😉a za mňa to bolo úplne super. Kúpila som si rôzne druhy nohavičkových plienok. V podstate som ju nemusela baliť naširoko, látkové to zasuplovali, pranie sa dalo v pohode zorganizovat, prala som v orechoch, alebo mydlovom slize. Odplienkovala úplne super v 14 mesiacoch.Každa máme iné skúsenosti, ale ja som ľutovala len to, že som o latkovych plienkach nevedela už pri prvej dcérke.

huahua
16. nov 2018

Latkujem uz tretie dieta. Najstarší mal atopicky ekzém a jednorazovky (vsetky-odskusala som asi vsetky) mu to este zhorsovali . Dcera ma tiez citlivú pokožku, po noci v jednorazovke (neprebalovala som v noci) bola rano komplet cervena a vysypana, po noci v latkovke (tiez neprebalena) jej rano nic nebolo. Cize pre mna to bola nutnosť. Tretiemu nic nie je, ale latkujem lebo si myslim, ze je to zdravšie. Periem kazdy druhy-treti den. Nahadzat do pracky a vyvesat ti zoberie asi 10 min. zivota. Poskladas aj vecer pri telke. Ziadne vyvaranie a žehlenie. Jeden rok som latkovala dve ritky naraz a prezili sme to. (Tri deti, muz od rana do vecera v robote, ziadne babky ani rodina nablízku a da sa to 😊) Je tu skupina Latkovkarky, tam by ti dievcata viac povedali 🙂)

asia83
16. nov 2018

@huahua Tak vaše deti zrejme nekakali, nešpinili plienky. Moja mama vyvárala stále a aj žehlila. Hold, niekomu stačia nevyžehlené plienky. Ja vám gratulujem k vašej šikovnosti. 👏

babi81
16. nov 2018

@molnmon je vela druhov znaciek latkovych plienok, takze niektore su praktickejsie niektore hmm vyskusala dom rozne.je to narocne, ale da sa.ja som kombinovala aj s jednorazovimi napr.pocas cestovania, aby som nevlacila spinave.

ajka0207
16. nov 2018

@asia83 dnesne latkove plienky sa uz nezehlia, pokial teda nepouzivas vyslovene stvorce, tie zehlit treba, "vyvari" ti ich pracka na 90 stupnovom programe. Neda sa porovnat latkovanie dnes a pred dvadsiatimi rokmi.

huahua
16. nov 2018

@asia83 niekto pouziva este štvorce, co sme my nosili (aj moja mama ich vyvarala a zehlila), ale v sucasnosti existuje uz milion druhov inych latkovych plienok, od viacvrstvovych štvorcov, ktoré sa daju zložiť po predsitom leme na tretinky aj so zavretými ocami, až po take, co vyzeraju a pouzivaju sa ako jednorazovky. Kakanicu staci zaprat studenou vodou a posuchat zlcovym mydlom a pekne sa vyperie aj na 60C.

lusyc
16. nov 2018

Latkujem od 4 mesiacov, alebo od 6, mam predcasnicku. All in one, vkladam klasicke stvorce, nezehlim, periem kazdy 3 den na 60, stvorce na 95 raz za 2-4 týždne. Na noc jednorazovka, lebo latkova nestačí, ale jedno kratke obdobie stacilo. Len na ten nocnik nie a nie, o chvilu 2 roky, a to som si myslela, ze s latkovymi plienkami to bude jednoduchšie. Ale zapareniny mala len po jednorazovke.

jvlo
16. nov 2018

Latkujem od 4 mesiaca. teraz ma dcera 2 roky aj 2 mesiace a plienku ma len na spanie. Nepredstavuj si latkovanie ako kedysi, teda mozes aj ty pouzivat klasicke latkove plienky a na to nepremokave pul nohavicky, ale da sa to aj inak. Pouzívam kapsové plienky, kde sa do vnutra dava vkladacka, na spanie nohavickové plienky a na to nepremokave pulky. Starostlivost o plienky vyzerá tak, ze každé 3 dni nahádžem plienky do práčky, pridám prášok a sanytol. Z práčky idú všetky vkladačky a nohavičkové plienky do sušičky a kapsy a pulky na sušiak, poskladané ich mám potom za pol hodinku,takže pri prebaľovaní už beriem hotové plienky.

mircalla
16. nov 2018

@molnmon Ani omylom. Podla mna je to totalna a neprakticka blbost. Akoze zivotne prostredie, fajn, ale nie

gia111
16. nov 2018

Druhe dieta mam odlatkovane.uplne bez 1 masti, bez zapareniny. Mam skvely pocit, ze som urobila vsetko pre zdravie mojich deti, chmikalie v jednorazovkach su hnus a 24 hodin v tom babo...cela azia robi bezplienkovku. Od roka som kupila malemu 17 nohavic a ked sa pocika vidi to, ja mam podlahy a uz v 15 mesiacoch mame len nocnu, pri latkovkach si najdes svoju cestu, drzim palce nech sa dari

behulka
16. nov 2018

Nekupuj toho veľa dopredu, na vyskúšanie Ti postačia jedny vrchné nohavičky v uni veľkosti a pár plienok dovnútra. Uvidíš, či vám to bude vyhovovať a keď tak dokúpiš. Veľa mamín funguje s látkovými len doma, na von a na spanie dáva jednorázovky - aj toto je možnosť.
My sme všetky deti balili do látkových, jeden čas aj dve deti naraz a pohoda 🙂 aj muž to zvládal. Perie pračka, vyvesené za pár minút, nežehlila som, nezháňala jednorázovky v obchode. Je pravda, že treba prebalovať častejšie, no aspoň bábo nie je dlho naložené vo svojom moči. Plus úspora peňazí bola fakt veľká, keďže deti podedili plienky po sebe.
Nájdeš tu aj skupinu o látkových plienkach, ak by si sa chcela dozvedieť viac.

mareka49
16. nov 2018

Ahoj, tak ti poviem, kedy mas termin porodu? Ja som rodila v aprili a mala spm ambiciu tak pol roka platene. Pytam sa preto, lebo mne velmi prialo pocasie a veru zhruba toho pol roka to bolo fajn. Vetrik, slniecko, bez problemov. Akurat sme s tym skoncovali, lebo byvame b byte a veru na susiaku, ci v kupelni by mi to prislo neprakticke. Balkon a fajn rocne obdobie nam priali. Byt tebou skusim a kupim cca 40 na ritku. Na noc mizes skusit davat jednorazovu a uvidis ako budes stihat a ake sa ti budu zdat reakcie babatka. Nesmiem zabudnut, ze som poctivo zehlila asi len dva tri mesiace a potom len.poskladanu prebehla zehlickou. Bola to oproti inym mamickam trocha uspora casu..Odporucam skusit, nie je to az taka horibilna investicia a ak nebudes zvladat, stihat, alebo malemu nebudu pasovat v domacnosti latkove pouzijes vsade a na jednorazovky prejdes hravo😊

mareka49
16. nov 2018

Jaj a balik na zadocku nemyslim, ze je taky strasny. Napriklad ja som fungovala jedna platena obalena mjednorazovou. Nikedy som pouzivala aj nohavicky gumene, ale aj ten.prvy sposob v pohode. Zipsy su dnes celkom kvalitne, takze platena plus na vrch jednorazova sa dalo pouzit aj trikrat a ked aj premoklo, ze viacej cikal drobec, jednorazovka to na vrchu pekne zachytila.co do hrubky mi to prislo prijatelne. Ked boli mega horka, davali len jednorazovku..

huahua
16. nov 2018

@mareka49 v jednorazovke je teplejšie nez v latkovke, len je tensia...

selest
16. nov 2018

Neviem si to predstavit. Maly ma reflux cize prania mam az az. A nevydrzi bezomna minutu, cele dni na rukach. A co sa tyka ekologie tak neviem ked si predstavim kolko plienok denne vymenim a tym padom vsetko to pranie navyse. Cize voda energia atd. V tomto smere jevto podla mna porovnatelne s jednorazovkami. Mozno z financnej stranky sa to oplati, neviem..
Ja si to neviem predstavit.Ked uz nieco robit ekologicke tak ja uz vacsinou nepouzivam vlhcene ale maleho oplachnem.

esterba
16. nov 2018

@molnmon za mňa je kombinácia látkové + BKM výborná, pranie raz za tri dni, a to som používala aj klasické štvorce, AIO minimálne. Zakakane plienky sme prakticky nepoznali, väčšina sa odchytila vďaka BKM, zvyšok zachytila taka ta vkladačka, čo sa dava do látkových plienok a potom sa vyhadzuje, to inak veľmi doporučujem. Zapareniny sme nepoznali, nočník sa ujal.

jenifer87
16. nov 2018

Od začiatku tehotenstva som bola presvedčená o tom, že budem látkovať. Tiež ma odhovárali, ale nedala som sa a úspešne látkujem 20m syna a už sa pomaly odúčame. Všetko je to o tvojom presvedčení a ako sa ku všetkému postavíš. Zo začiatku je to náročnejšie, ale dá sa to zvládnuť. Keď chceš vedieť viac informácii alebo skúsenosti pridaj sa do skupiny Latkovkarky.... Tam je všetko

oslo1
16. nov 2018

Ahoj ja mam 5 mesacneho chlapceka. Latkujem zhruba od jeho 1-2tyzdna. Zacali sme, ked mu pupocnik odpadol. A velmi pozvolna, najprv iba sem tam doma latkove, vonku jednorazovky. Potom doma uz iba latkove, na noc jednorazovky a teraz uz iba latkove.
Drobec mal zo zaciatku pri kazdom prdiku blato v plienke, mala som aj 12 plienok za den.
K jednorazovkam sa uz nevtatim, resp.caka nas dovolenka na slovensku, tak tam poslednykrat.
Dnesne plienky netreba ani vyvarat, ani zehlit.
Treba mat viac druhov a potom pomaly dokupit.
Pridaj sa do skupiny, tam ti poradia.
A inak, aj dnes sa vela latkuje, ak by si bola v Londyne, tak niektore councily prispievaju na nakup latkovych plienok.

willino1
17. nov 2018

@asia83 ja som latkovala dvojčatá... Latkovala som nie pre presvedčenie ale pre peniaze...🙂 Pri dvojkach som prala každý deň a susila v sušičke... V živote som ich nevyvarala...maximálne prala na 60... A v živote som ich nezehlila... Ani ma to nenapadlo...🙂 Na stolicu som do plienok vkladala len také obrúsky, čo prepúšťajú len tekutinu... Dieťa má väčší pocit sucha a keď naloží tak sa aj s obsahom vyhodí do wc... Pokiaľ sa len pocikalo, tak sa obrúsok dal vyprať...v rámci mojej lenivosti som plienky ani len do práčky úplne nerozoberala (mala som tie, čo sa vnútro pripísalo na patenty) rozopla som polovicu patentov tak aby sa plienka rozvinula a dala som prať... Potom som ich mala poskladané za chvíľu... Žiaden problém ..

modrykonik84
6. jan 2019

Ja som jednoznacne za. Mam 2 deti na plienkach, takze periem casto, ale nie iba plienky. Kupila som si susicku, nic nezehlim a hned poskladam. Na jednoraze mala velke zapareniny a teraz ked mladsej na nejaku dobu musim dat jednoraz, tak zasa zapareniny. Urcite do toho chod. Na vacsi zadok si zvyknes, aspon sa lepsie drzi, prebalovat bysa mala aj jednorazovka kazde 2-3 hodiny. Co vela mamiciek nerobi. Moc sa rozklada aj v nich a je to pre pokozku vacsie svinstvo. Preto nasa generacia, co bola na jednoraze trpi problemami.