icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

caramilla
30. okt 2011

@ivuska.h Kde ty bereš ty háčkující babičky, tchýně, tetičky ???
Já jsem se ve svém okolí snažila najít někoho, kdo mi uplete svetr z merina na zimu a ptala jsem se 30ti lidí a nikoho jsem nenašla. Nemají čas nebo mají artrozu v rukou a nemůžou plést.... Já chcí taký!

lilly2711
30. okt 2011

@caramilla dakujem, to boli posledne veci pre decka, ktore su uz na svete, teraz konecne nieco aj pre drobca. S tymi velkostami dakujem, mam totiz len väcsie velkosti a kedze midwife strasi, ze do porodu max. 44 dni, tak uz aj ja zacinam hystericit, ze nic nemam kupene, usite a hotove 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Inak body kupujem väcsinou H&M, lebo u nas mavaju vela zlavy a vzdy som bola s nimi spokojna. Ale planujem aj usit nejake, tak som zvedava.

ivuska.h
30. okt 2011

@lilly2711 Naše děcka unosily i 52/56... U 62 byly moc dlouhé rukávy a u triček moc široké tělo. Narodili se oba s +/- 3.5 kg a 50 cm, takže průměr. Extendory jsem nikdy nepotřebovala, ale je fakt, že jsem nepoužívala nějaké extra mega pleny, spíš z těch štíhlejších na trhu. A u overálků ti extendor stejně nepomůže.

@lillyzelvicka Moc hezké! Já tu mám žáby a ještěrky, ale zatím jsem se k nim nedostala...

@alinn Vypnout podávání látky (zoubky se zasunou pod stehovou desku) a nasadit quiltovací patku.

@caramilla Moje babička plete tak nějak odjakživa a tchyně asi taky... Obě jsou hodně zkušené a pečlivé, takže to mají hezké a rychle k tomu, samy si vymyslí střih, když jim dá člověk jen rámcovou představu atd. I když teda na ty vlňáky jsem tchyni dala návod, protože se tam tak zvláštně přidává na zadku, aby to mělo objem na plínu (aby sed vzadu vyšel výš, než vpředu). Jinak doporučuju oslovit pletařky z Fleru, takhle jsem se dostala k paní, co mi pletla ty první vlňáky s bolerkem a jsou tam kvanta dalších, co hezky pletou a berou zakázky, jen to přímo nikde neinzerují. A za práci si vesměs berou až trestuhodně málo.

ivuska.h
30. okt 2011

Jinak jsem dneska moc nešila, jen manželovi na gaučík do práce přehoz (vpodstatě jako napínací prostěradlo) z flísu, co mi tu jen tak ležel (hnusná zelená 😀 ). A pak jsem nařezala na novou mikinu pro Ondru, když tu první nedostane chudák přes hlavu...

aerin
30. okt 2011

Holky nadhera...chjo, zavidim, fakt☹ my uz mame hotovy softshell, jeste aplikaci na bundu a nazehlovacky...je to krasny, precizni....a to diky moji mame, chjo ☹

@ivuska.h Ivi, prosim te, ten obr. bambus predeprat na kolik?

stassy
30. okt 2011

@palosek Myslím, že u všech ne, jsou i značky (typy), u kterých zoubky zasunout nejdou, ale dá se to řešit jejich zalepením lepenkou. 😀
Povedlo se mi načíst kousek toho videa a je to tak, jak jsem psala, jen s tím rozdílem, že paní si tam patku nechala, já preferuju takovou, přes kterou víc vidím. 🙂 Takže zasunout zoubky spodního podávání a pak už je to jen o cviku s látkou, jak s ní manipulovat, aby se stehy dělaly v místech, kde já chci. 😀

lillyzelvicka
30. okt 2011

@ivuska.h a to používáš to řezací kolečko na všechno?J8 si nějak neumím představit s tím řezat průramky průkrčníky a tak.Jak ses s tím pracuje?
Jinak já jsem už musela soft šel na druhou kolej jsem objednala tolik o látek na bodýnka a už mi fakt došli tak jsem musela začít, a je to fakt muchlovací matroš 🙂 ještě jednou děkuji za myly onjednávku 😉

caramilla
30. okt 2011

@ivuska.h Na Fleru se mi líbily pletené věci jen od jedné paní, ostatní bylo takové divné, vůbec se mi to nelíbilo. A ta paní mi uplete kukličku a kamašky, ale víc už nestíhá, protože začala chodit do práce.
Už jsem přemýšlela, že si dám nějakou poptávku po přesně stejném svetru, co mám, jen ho nafotit🙂
Klidně uvítám IP s kontaktem na tu paní, co ti dělala ten kompletek, ten se mi moc líbil🙂
Ne, že bych chtěla teda ten kompletek🙂))) Neboj 😀

stassy
30. okt 2011

a teda asi z vás dostanu mindrák, já se tu pachtím s vsadkou do kabátu pro kamarádku - jako ušít to tak, aby to bylo reprezentativní (tj. zip hezky schovat mezi vrstvy) a dolů gumu k lehkému zřasení.. to je fakt nad moje schopnosti tento víkend.. 😀 A vy tady šviháte takové epesní kousky.. 😵

ivuska.h
30. okt 2011

@aerin Na tolik, na kolik to pak hodláš prát, až to bude ušité. Takže asi na 40.

vdovec
30. okt 2011

něco jsem objevila, je to z toho climayarn z MTX
http://www.branakdetem.cz/kojici-triko-merino-s...

ivuska.h
30. okt 2011

@lillyzelvicka Jo, řežu tím úplně všechno, i samotné střihy z papíru (pečícího 😀 ). Mám kolečko o průměru 45 mm, na některé hodně prudké křivky už to není nic moc, ale s trochou cviku se to dá. Nebo existuje i menší kolečko (25 mm) a tím to jde úplně v pohodě. Chce to prostě trochu cvik, ale já bych bez něj nemohla žít, ušetří to spoustu času a všechno je krásně přesné.

@caramilla Ta "moje" paní má nic Ludmilek.

@stassy Jo, hlavně ten můj dnešní kousek je fakt epesní 😀 😀

caramilla
30. okt 2011

@ivuska.h Dík 😀

A na čem to řežeš?
Já jsem taky se tě už na to chtěla zeptat. Jako to kolečkování si umím představit, že je super, ale na čem to řežeš? Když to jsou větší kusy? Jako máš rýsovací prkno? (Asi se ptám jak dement, nikdy jsem nešila patchwork, tak možná proto ☹ )
Ale když ty víš všechno 😀 😀 😀

ivuska.h
30. okt 2011

@caramilla Na řezací podložce, mám takovou středně velkou (60x45 cm), dělají se i větší. Na té své musím větší kusy posouvat, ale i tak je to pořád super. A fakt jsem s tím takto začla díky patchworku a pak taky pod vlivem amerických diskuzí, tam jsem snad nikdy nečetla, že by někdo něco stříhal nůžkama. Pro zájemce můžu natočit video 😀

sufik1
30. okt 2011

@vdovec no taky chystám z climranu triko, vzala jsem metřík na vyzkoušení a uvidím.

@caramilla kolečko - já teda řežu hlavně rovné plochy a na podložce (která je stále malá 😀 )
jen je pořád tupé ☹

caramilla
30. okt 2011

@ivuska.h video chci, abych záviděla a koupila si další vymoženost do své dílničky, teď bych to i měla kam dát 😀 😀 😀

Jinak mě teda stříhání docela baví, je to takové, no zábavné. Asi jsem jak ty děti, co dělají "stříhy stříhy"🙂 A to mám úplně debilní krejčovské nůžky, co jsou furt tupé ( @sufik1 😀 😀 😀 ). Ony, když jedou dennodenně, tak je fakt brousím co 2 měsíce. Ale debilní je, že to nabroušení je na 14 dní (oni to vybírají, jednou za týden to pošlou do pRahy a za 10 dní do dovezou zase do Benešova, děs!)

Jinak jsem znova projela svetry na Fleru a fak děs běs, asi jsem fakt meganáročná, nechápu to!
Jediný fakt bombový svetry jsou tady: http://www.fler.cz/r-t-e-p-0 To teda člověk hodně slintá 😀

sufik1
30. okt 2011

@caramilla to já mám pletací tchýni, plete fakt nádherně, když já ty výtvory ala čepice na 10 kg brambor nějak nemusím. Malýmu upletla úžas svetr, ale je tak huňatý, že v něm chudák ani neohne ruce 😕

a ještě autíčková na vánoce.... těch dětí po příbuzenstvu je nějak moccc

caramilla
30. okt 2011

@sufik1 NO BOŽÍ!!!
To už teda do svého předvánočního plánu pro Ježíška pro synovečky nedám, tak příští rok 😀

A máš teda pravdu, že je zase lepší mít nepletací tchýni než tchýni, co plete něco, co pak nechceš nosit, to je au au 😀

Já se asi budu muset naučit plíst normálně:D

ivuska.h
30. okt 2011

@caramilla To je teda divné, já mám nůžky (Kai) už asi 2 roky, denně teda nestříhám, ale velmi často ano a nikdy jsem nebrousila, jsou jak nové... Co to máš za značku?

S tím pletením -- já jsem spíš sledovala, jak to má dotyčná zvládnuté technicky, protože jsem měla přesné zadání, tudíž mě nezajímal až tak vkus té pletařky, jako spíš ta samotná dovednost a pečlivost. Což je i "vada" mé babičky -- je až moc kreativní a její vkus se úplně neprotíná s mým, takže musí mít velmi přesné zadání a ještě průběžné korekce, aby byl výsledek dle mých představ. A taky má nějaký vrozený odpor k vlně, furt plete z akrylu, který já nasnáším (elektrizuje to a vůbec) a z různých zbytků. Takže jí musím dát přesnou přízi a přesný návod a pak to jde. S tchyní tento problém není, ta naopak vyloženě prahne po drahých přírodních přízích (např. Klárce, když byla mimino, pletla svetřík z kašmíru s hedvábím a jiný zas z velblouda, dávejte to pak děcku, co se každou chvílí poblije 😀 😀 ) a vkus má výborný.

ivuska.h
30. okt 2011

@caramilla Já jsem upletla kdysi kuklu, ta celkem ušla, akorát vyšla asi 2x tak velká, než měla 😀 A pak jsem pletla overálek z merina, ten jsem dopletla asi do půlky a manžel furt prudil, že to je asi na vnouče, když mi to tak dlouho trvá. Tak jsem s tím pak švihla, celé to dala Medvi a co ona z toho pak upletla, to už nevím 😀

caramilla
30. okt 2011

@ivuska.h 😀 No, baby z kostela mi říkaly, že na tom prej nic není, to zvládne každý (myšleno jednoduchý svetr hladce/obratce nebo jak se to píše 😀 😀 😀 😀 )

Hele a ještě mi poraď - kterou přízi je nejlepší koupit na svetřík, který chci z merina, heboučkej, nekousavej a hooodně teplej?

Nůžky? 😀 😀 😀 😀 Sedni si pořádně na zadek, ať z toho neporodíš. Připravena?
Kaufland 😀 😀 😀 😀 (Jako značka nevím, ale koupila jsem je tam, nouze veliká ....) Musím si koupit pořádný, ale těch peněz... (Ale určo se to vyplatí!)

irmositta
31. okt 2011

@monr a netreba pouzivat take tie antibakterialne? som niekde citala, ze na plienky su fajn tie.

vdovec
31. okt 2011

@irmositta já peru látkovky (používám kapsové pleny: PUL a bambus) v persil senzitive a program v pračce dávám na baby care (40st). Máchá to v teplý vodě. A ten program skvěle pere.. zkoušela jsem je prát na normální bavlnu, ale to zůstávaly fleky..

terezita
31. okt 2011

jezis vy jste krafandy!! 😀 😀 😀
paradni vytvory tu pribyly!
ja testovala emmciny softshellky na horach, ale zapomnela jsem vzit puncochy, toz kdyz jsme se vraceli v noci po hrebeni zpatky, tak pod nima mela uz studene nozky.. ale az bude mit ty merino podvlikacky tak to bude fakt parada! 😵

a jdu prat latky, at mam z ceho sit.. 😅

lillyzelvicka
31. okt 2011

@terezita taky peru teda už suším látky ať můžu šít 🙂

caramilla
31. okt 2011

@lillyzelvicka
@terezita
Ty nemáte z čeho šít??? 😕 😕 😕

Já to dělám asi jinak - jak přijdou látky, šup do pračky, usušit a pak uklidit, protože nesnáším, když mě popadne múza a mám nevysrážené látky. A navíc jsem se snažila, dokud bylo hezky....
To mi připomíná, že tu mám krabici nevysráženého MTX 😖

zikie
31. okt 2011

Ahoj děvčata, ještě ad Mylly, vzhledem k tomu, že jsem v rámci objednávky zatoužila po merinu v barvách které nejsou zrovna dostupné, tak jsem do Mylly napsala, zda netuší, kdy dostupné budou. Komunikace je skvělá- odpověděli takřka ihned, že zásilku nových merin očekávají v nejbližších dnech, datum ale nevědí přesně. Poprosila jsem aby mne o jejich dodávce informovali mailem, tak nevím jak budou ochotní v tomto.Každopádně bych to vám obratem ohlásila( nebo to bude každopádně označené přímo a stránkách mylly, jak mi psali) Nedala by se tedy případně posunout uzávěrka první objednávky, aby byly skladem všechny barvy?

terezita
31. okt 2011

@caramilla to co chci a musim ne.. 😀 😀 😀
kdyz ja jsem lina chodit 3 patra dolu do sklepa za prackou.. proto mi to trva tak dlouho 😅 😀

monr
31. okt 2011

@irmositta ak treba, tak sa mozu pouzit aj specialne prasky, presny názov nepamatam, kočky v latkovej teme by isto poradili. Ja uz som tam dávno nenakukla.

mooncaa
31. okt 2011

Já mám nůžky Fiskars, jedny velké na látky a jedny malinké s ostrýma špičkama na nitě a na párání. 😀
Teda kolik stojí nevím, já je oboje postupně dostala od rodičů k Vánoců/narozeninám. Mamka stejné měla, když jsem byla malá, takže mi připomínají teplo domova.
Stříhají pěkně, ale málem jsem přizabila tchýni, když je chtěla použít na roztřižení nějakého pokoveného pytlíku.