icon

Šijeme látkove plienky, vložky, vlniaky, bio oblečko. Ako sa vám darí?

monikajan
6. jún 2010

Ahojte vsetci,
verim, ze mnohe latkarky (sucasne aj buduce) tato tema zaujme a potesi 😉 . Myslim, ze vela latkarok ma kupene hotove profi usite plienky a zaroven arzenal doplna svojimi dielkami. Ti nasi drobcekovia su taki chutni v plienkach made-in-mama. Alebo opacne? - tie home made plienocky (aj ked niekedy nie celkom 100%) su take chutne na nasich drobcekoch... 😵
Zopar postrehov o siti plienok, ci pleteni vlniakov sa objavuje v teme Latkove plienky moderne, ekologicke a zdrave, ale som presvedcena, ze toto je na samostatnu temu.
Mamiciek latkarok pribuda 🙂 (chvalabohu) a na Slovensku su zeny vynachadzave a sikovne a nase mamy nas naucili sit, takze mnohe z nas si nejake plienky usili same. Vymenme si skusenosti o strihoch, materialoch, pouziti .... - usetrime si navzajom omyly, ktore stoja cas, peniaze za material a hlavne chut do latkovania. Poznam aj take maminy, co skusili nieco usit, nevyslo to, nemali sa s kym poradit a nechali to tak. Alebo si mysleli, ze usit plienku je taka veda, ze sa do toho ani nepustili. Alebo nevedeli, z coho sit.

To znamena, ak mate hotove produkty (podarene aj nepodarene), odfotit a sup sem s nimi - plienky vsetkych strihov a druhov (viacvrstvove, nohavickove, kapsove, AIO) ,vkladacky, vlniaky (site aj pletene), pulky, flisove gate, oblecko na latkovky, latkove vlozky, prsne vlozky.. (a neviem, ci je to vsetko) . A ked nemate fotky, tak napiste, z coho ste sili, ako sa Vam to osvedcilo, co sa nepodarilo a preco a co sa podarilo ...

Latkovaniu zdar, sitiu z latky tiez zdar!

stassy
4. nov 2011

@rebelie Neratovice jsou fajn, já mám od tama obě holky. Teda jak se to vezme, Barča vykoukla cestou tam 😀 , ale fakt, Nera jsou v pohodě. 🙂
Samozřejmě teda záleží na koho narazíš, porodnice je ok, na šestinedělí už to může být pro někoho hůř snesitelné, ta dra co tam je mi přišla fakt šílená. Se mnou tam byla herečka Simona Babčáková a tu dovedla tak vydeptat, že druhý den po porodu nemá mlíko, že ta se tam skoro rozbrečela a poslala "milou" paní dr do prdele. Doslova. 😀

aerin
5. nov 2011

@lilly2711 ty jo, krasny'!

@caramilla kuk😵 to je cena, vid? ale ten janome stoji taky tak nejaky
http://www.brother-czech.cz/shop/prod.php?id_pr...

kuna
5. nov 2011

@vdovec podložka http://www.sicistroje-shop.cz/rezaci-podlozka-6... a kolečko http://www.sicistroje-shop.cz/kruhovy-rezac-olf...

Jinak já se v tom taky moc neorientuju, tak uvidím, jak mi to s tím půjde. Kolečko jsem si radši nebrala tak velké, jak má Ivuska, protože s tím bych asi zádné oblouky vyřezat moc neuměla 🙂

medvi11
5. nov 2011

@kuna Kolečko mám to samé, jen to větší a obloučky v pohodě 🙂 gratuluji ke koupi 🙂

Dnes jsem sedla k OL a nešilo to vůbec, kličky a vše volné, děs. Jsem proklínala dítě, co mi s tím udělalo...a byla vytažená jedna nit z takového utahovacího kolečka, kde se šteluje napětí nitě...vůbec to nebylo vidět a trvalo mi to asi půl hodiny to zjistit (prvně jsem štelovala všechno možné, nadávala a chtěla stroj proodit oknem...)
Jen by mě zajímalo, jak se jí to povedlo a kdy...

rebelie
5. nov 2011

@caramilla Tak to je hustej porodní příběh... po takové zkušenosti bych asi fakt chtěla rodit doma... Já mám za to, že ty Neratovice jsou přeci jen jiné a tudíž doufám, že se takovýmhle zkušenostem vyhnu (při takovým chování bych snad ještě během porodu odjela, nebo fakt nevím).
@stassy Díky za pozitivní refrerence, doufám, že v těch Neratovicích máme šanci porodit nějak pěkně... a pokud bude vše v pořádku, ráda bych jim co nejdřív zdrhla, takže bych se odd. šestinedělí mohla vyhnout...
Jinak pořád slintám nad zde vystavenými výtvory - šijete fakt krásné věci... Já vůbec nestíhám, takže nemám ani těch pár čistě užitkových věcí, co bych chtěla udělat... Snad příští týden...
Mimochodem - poraďtě, jak ušít natahovací prostěradlo? Koupila jsem si froté se zátěrem, že ušiju prostěradlo na mimčo a teď váhám - udělat jen větší obdelník a pokraji gumičku, nebo udělat obdelník přesně na rozměr matrace a kolem našít nějaký lem s gumou?

lillyzelvicka
5. nov 2011

@ivuska.h no střih to je asi ta jejzdlouhavější část spolu se stříháním.Moc u toho uvažuju 😀
@maya84 střih mám ověřený a jen ho upravuju jak zrovna potřebuju.Péjsek parádní 😉
@caramilla hele já zas nemám nějak potřebu vyhrát si u malých bund s ozdobama jako ty 😅 ale kupodivu ty linie navazali v pohodě
@kuna lemuju proužkem sežehleným na půl přišiju OL a z líce prošiju dvoujehlou, a na ramením švu si to podložím a už nelemuju

lillyzelvicka
5. nov 2011

A teda ten bambusový výplněk paráda šije se z něj ´jedna báseň a moc příjemné skvělá barevná kombinace s tím starorůž. fineribem.Už mám tričko

lilly2711
5. nov 2011

@caramilla mam tento coverlock http://www.sijacie-stroje-patchwork.sk/janome-1... a k tomu som si dokupila toto : http://www.sijacie-stroje-patchwork.sk/lemovac-...
V podstate tam do toho len zalozim pruzok latky- upletu a z druhej strany vytiahnem uz naskladane a do toho naskladaneho vkladam latku, ktoru chcem olemovat. Tak to je z jednej strany dvojradovy steh a z druhej overlockovy. Tym padom je to rychle hotove a mimoriadne pruzne vdaka stehu. Len mam stale pocit, ze som na vsetky finty neprisla.
A k tomu tvojmu porodu, to je sila, ja som si myslela, ze sa takto uz nerodi. 😝 . Ja som tretieho rodila na SK, ale vydobila som si vsetko alternativne, co sa dalo a boli schopni zariadit 😀 😀 😀 ale asi musim smutne skonstatovat, ze tomu dopomohlo aj to, ze som vsetkych poznala osobne, robila som pred tym kurzy pre tehotne, tak ma poznali.

@ivuska.h to ta chapem. No ja som zvedava ako to tu bude. Viem, ze do porodnice ma prijimu az ked budem otvorena na viac ako 4 prsty, skor nie, posielaju domov vzdychat. A kontrakcie musia byt silne a pravidelne kazdych 5 minut. Domov posielaju aj ked mas odtecenu plodovu vodu a nemas pravidelne bolesti. Ked uz ta prijimu, ponukaju vanu, masaz, miestnost s kreslom, rebrinami, loptou a svieckami a hudbou. Ponukaju aj sprchu, ale uprednostnuju vanu na uvolnenie od bolesti. Vodu neprepichuju, len v najnutnejsom pripade a nastrih je tiez az na poslednom mieste, ked je treba zmenit polohu, mozes sa aj na luster ovesit, ale nenastrihnu. A po porode ti daju mimino na hrud a zakryju a nechaju tak. Potom, ked im to dovolis, tak ho hned vedla teba vysetria a zabalia a vratia ti ho a nechaju ta odpocivat. Po 2 hodinach chodia sestricky a pomozu s hygienou a prezlecenim a opytaju sa, ci si prajes odist po 6 hodinach od porodu, alebo chces ostat 24 hodin. Navstevy su kedykolvek aj o pol noci az na izbu.Za to dojcenie sa tu az tak nepreferuje, co ma trosku zaraza. Povedia ti o tom vsetko, ale pri problemoch sa s tym nebavia a daju UM.
@caramilla ja by som do porodu doma sla, ale ako som pisala Samko ma traumu uz len z toho, ked mi ide krv z prsta. 😒 pri jeho diagnoze by to nebolo prenho dobre, vidiet ma akokolvek trpiet nejakou bolestou.

aerin
5. nov 2011

holky moc prosim, aplikace fleece na fleece, jaky je nejlepsi postup??? diiiky 🙂

kuna
5. nov 2011

@lillyzelvicka aha, dík...no OL nemám, tak se nechytám... 😀

zojec
5. nov 2011

@lilly2711 hm.. porod ako z knizky 🙂 a to som pocula vela mamiciek sa na "nestarostlivost" UK nemocnic sa stazovat :( kiez by taka "nestarostlivost" bola aj u nas.. a neboj, tu sa tiez nikto nepretrha, aby ti v porodnici pomohol pri dojceni, ked su nejake problemy :(
vytvory krasne, ako vzdy 😉
@aerin aplikaciu nalepim a zasijem po okrajoch, klasickym rovnym stehom. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/zojec/album/... 😉 sila som aj cikcakom, ale takto sa mi zda ze to lepsie vyzera 😉

aerin
5. nov 2011

@zojec super, diky! ale podlepujes to teda, jo?

anelisa
5. nov 2011

ahojte, viete mi napisat ci a o kolko asi sa pranim zraza suedecloth a cesky bambusovy flis stredny?
dakujem

zojec
5. nov 2011

@aerin ano, lepsie sa to sije 😉
@anelisa suede sa nezraza a flis cca 10%, ja beriem vacsinou 1,30, zrazi sa na 1,20 po oprati 😉

anelisa
5. nov 2011

@zojec dakujem 🙂 uz sa mi hadam najneskor tento tyzden podari objednat tie materialy na vkladacky, lebo to uz riesim tak dlho akoby som nove auto kupovala 🤐 😅
a este mam jednu otazku: mozem kupit farebny suedecloth alebo je lepsi biely?....farebny je lacnejsi, len ci nie su v nom nejake zbytocne farbiva a pod.

caramilla
5. nov 2011

Dneska jste byly vzrone, neukecane, tak to mam rada 😀
@aerin Ta cena ty v.... 😕 😝 Nepotřebuju... Něco takového mám na klasický stroj a leží to v šupláku "k ho..."🙂))) Díky za odkaz🙂
@rebelie Prostěradlo šiju tak, že si rozměřím přesně rozměr matrace do středu látky, na kraje přidám cca tak 20 - 30 cm (podle toho, jak látka pruží) - na obepnutí výšky prostěradla a podehrnutí. Vyznačím si na prostěradle rohy matrace, tam udělám šev OL (ale můžeš i klasika + cikcak) tak, aby to odstřižené byl čtverec (jestli mi rozumáš🙂 Prostě tam udělám rohy a ten odstřižek, co mi zbyde, obšiju a je to čtvercový ubrousek na prdelku nebo žinka🙂
A pak udělám tunálek a COL ušiju okolo a navléknu gumku. Bez COL můžeš udělat klasický podehrnutý lem nebo jestli se to netřepí, tak jen ušít rovně.
Je to pochopitelné nebo se to nedá vysvětlit? 😀
Něco na mě leze, tak jsem trochu mimo 😀
Btw. máš u mě 10 m lastinu a budeš mít i ten metr toho oboustranného vlizelinu z postaramese, ale vazne to na Strimě, ještě nedošly furt ty nitě (alespoň tak byly poslední zprávy od Definitiv minulý týden). Až to budu mít doma, ihned píšu a posílám.

caramilla
5. nov 2011

@anelisa Já mám radši barevný, není na něm vidět fleky od hovínek. Barvu nepouští, čím je to barvený a jestli je to nějaký zizikovější než ostatní barevné látky, to nevím...

anelisa
5. nov 2011

@caramilla ved aj mne sa paci ten farebny - teda chystam sa na nejaku jemnucku farbu, velmi sytu nechcem (presne ako pises, aj kvoli flakom 😉) a navyse je aj lacnejsi, tak objednam farebny a hotovo. Dakujem 🙂

kuna
5. nov 2011

@aerin ja nasivam fleece na fleece tou moji slavnou kracejici patkou cikcakem a je to v pohode, nicim nepodlepuju. Kdyz jsem lina ji tam davat a siju normalni, tak se mi to taha.

Holky, jak jste tu nedavno resily nasivani aplikaci rovnym stehem namisto cikcaku - delate to i u platenych aplikaci? Nebo jen u upletovych? Nevytrhava se to, a jak to vypada po par vypranich? Mne ty obsite hustym cikcakem prijdou takove vic profi, ale nemam srovnani.

Jo a nasla jsem to udelatko, co jsem se na nej ptala - je to zakladac sikmych prouzku, http://www.sicistroje-shop.cz/zakladac-sikmych-... uz jsem si ho pridala k objednavce 🙂. Kdyz delate lemovku z platna, je treba to strihat sikmo, nebo muzu rovne? A treba finerib na lem u krku? Ja to striham rovne, ale treba to delam blbe, co ja vim 🙂.

crawler
5. nov 2011

@lilly2711 kompletek je překrásný 😵 a možnost takového porodu závidím Tobě a i @ivuska.h . Já si porodnici vybírala podle 1. možnost porodu do vody a za 2. procentuelně nejnižší počet nástřihů u prvorodiček. Strašně jsem se na porod těšila. 11dní přenášení, prdla voda, pravidelné kontrakce po 2 hodinách přestaly, klistýr, nic...ruční otevírání - nic...2 litry oxytocinu...nic...ATB....po 16 hodinách jsem skončila na operačním sále ☹ ...Miluju film Orgasmický porod a byl by to můj sen, ale těžko říct, jak to jednou u druhého dopadne - aspoň, že doba "natolik" pokročila, že nedělají automaticky druhého císaře, ale dají šanci na přirozený porod...

a můj dnešní výtvor pro mě - stále jsem totální začátečnice, takže dost nedostatků, ale nosit se dá - už ji mám na sobě 🙂 A je to opravdu moc pohodlný matroš (finerib)...

zojec
5. nov 2011

@anelisa mam prevazne biely do kapsoviek, lebo ten pasuje do kazdej 😉 ale mala som aj bezovy, levandulovy, cerveny 🙂 farby nepusta, ritka je rovnako v suchu, pokial ma certifikacie, nic skodlive by tam nemalo byt. ten lacnejsi u moniky, je aj trosku jemnejsi na dotyk ako ten drahsi 😉

ivuska.h
5. nov 2011

@rebelie Ano, asi jediný strach z domácího porodu co mám, je právě z reakce zdravotníků v porodnici, kdyby byl nutný převoz... Ale je to naštěstí u vícerodiček dost málo časté (a nejčastější příčinou je zadržená placenta, takže to už přecejen není takový stres, když už je dítě venku a člověk nemá bolesti), tak je zas škoda to kvůli tomu ani nezkusit.

@caramilla To sis teda užila ☹

ivuska.h
5. nov 2011

@lilly2711 Hm, to je jak ze sna, taková péče, jsem zvědavá, za jak dlouho se toho dočkáme i u nás 😖 Četla jsem směrnice pro péči o těhotné a rodičky v UK a fakt jsem se nestačila divit. S podporou kojení to tu obecně taky moc slavné není, sestry na 6N dávají protichůdné informace, dokrm hned 1. den je běžná věc atd.

lillyzelvicka
5. nov 2011

@anelisa a ty máš ten coverlock janome jsi spokojená?A prý se tam musí dávat jen origoš jehly?
@ivuska.h držím palce s porodem, já jsem byla spokojená s porodem u nás , ale s odstupem a s tím co jsem se už dozvědvěla by se toho dalo o dost zlepšit
@crawler pěkné co to máš za barvy?

crawler
5. nov 2011

@lillyzelvicka foceno mobilem pod umělým světlem- jak jinak v této době - takže petrol a tyrkys by v tom člověk nehledal 🙂

ivuska.h
5. nov 2011

@lillyzelvicka V tom textu píšou, že je to na normální Schmetz jehly, aspoň jsem to tak pochopila... No jsem v pokušení 😀 A dík za držení palců, však pak nahlásím, jak to dopadlo 😉

rebelie
5. nov 2011

@caramilla Snad jsem to pochopila... Asi musím řícit tátovi, aby mi už dovezl tu postýlku a já si to mohla na té matraci vyzkoušet... Bo to nějak spíchnu a uvidí se, max. to bude mít nějaké drobné chybky, ale nepoužitelné to snad neudělám... Na ten vliesofix se těším, lastin jsem mezitím kousek koupila na ŠD, tak to nehoří... Stejnak se nemůžu dostat k šití, ale snad příští týden bych nějakou tu plínku z ručníku dát mohla...
@ivuska.h Tak u mě je to taky jediný strach, ale brání mi v tom to zkusit... ale pravda, jsem provorodička... navíc nejbližší porodnice je jedna z nejhorších, tak o to je ten strach větší... Držím palce, abys měla krásný porod - budeš rodit prakticky na Vánoce, co? To by pro mě možná byl další důvod, proč do toho jít doma. Já mám termín na začátku prosince, tak doufám, že to sfoukneme ambulantně (to je takový kompromis) a budeme brzy doma...
@lilly2711 Tak takové porodnice závidím... I když věřím, že pro některé mamky to musí být zas moc laxní a že jsou třeba naštvané, když je ještě pošlou domů... ale mě by ten přístup vyhovoval...

ivuska.h
5. nov 2011

@rebelie Já jsem první dítě rodila taky v porodnici, měla jsem tehdy velké štěstí, že vše proběhlo vpodstatě dle mých představ (i když dnes bych to chtěla trochu jinak, nicméně žádná hrůza se nekonala). Na oddělení 6nedělí už to ovšem byla jízda, po 3 dnech jsem byla vydeptaná jak nikdy v životě. To byl u druhého porodu fakt propastný rozdíl, jak ten průběh a pocit, že je to všechno úplně normální, ne žádná "operace", tak potom to, že je člověk vklidu ve svém a může se soustředit jen na dítě a ne se ještě přizpůsobovat chodu nemocnice, být oddělena od manžela atd. No nic, to už je tu off-topic 🙂 Termín mám 19., takže s mou přenašečskou tendencí to vidím na porod při konzumaci kapra 😀 (kdybychom teda kapra na Vánoce dělali 🤐 )

lillyzelvicka
5. nov 2011

@crawler no tak to bych netipla ani náhodou ale fakt super, já jsem dneska nakombinovala cyklám výplněk a staro. finerib a taky pěkné 😉
@ivuska.h jsem taky v pokušení 😀 no a psala jsem na e-shop Dobrý den, chci se zeptat na coverlocky Janome 1000 a brother M 2340.Zda mají stéjne stehy u brotheru jsou vyobrazeny ještě dole stehy umí je i janome?A celkově když by jste je porovnali ze zkušenosti který by jste doporučili?Předem děkuji Franková
ODPOVĚĎ: Dobrý den,
oba stroje umí stejné stehy.
Poslední steh u Brothera je ozdobný steh vrchem krycí, provedený na líci látky pomocí ozdobných nití.

Je velmi těžké říci, který je lepší. Oba nabízí totéž a v obou případech se jedná o kvalitní stroje stejných funkcí.
Janome se prodává o něco více - ale jen kvůli ceně a volnému ramenu.

Na druhou stranu musím říci, že na Brother 2340 jsme ještě neměli žádnou reklamaci. Zákazníci jsou s nimi velmi spokojeni. Předností zase je, že je možno používat naprosto běžné jehly pro domácí šicí stroje 130/705H. U Janome musíte vždy zakoupit speciální jehly pro coverlocky (jsou vpravo v souvisejícím zboží u produktu).

Pokud bych si vybírala pro sebe, tak pokud bych nepotřebovala voné rameno, tak bych si vybrala Brother už kvůli těm jehlám.

caramilla
5. nov 2011

@lillyzelvicka :D Tak jsem vás neodradila? 😀 😀 😀
Pokud šijete hodně trička a tak, tak si myslím, že to úplně k zahození krám není 😀 😀 😀
Ale na silnější materiály ve více vrstvách (např. flíz) to neee 😀
@ivuska.h Můj porod dopadl taky vlastně krásně, mám z něho hezký zážitek, žádné trauma, těším se na další, nebojím se ho, jen se bojím toho rozhodování, kde to vytlačit 😀 V Benešově už nee. A jako ty máš to s tím "Tajením, že doma", tak já budu v rodině za vyvrhele, že zanevřu na vychvalovaný Benešova, ale už to tu nechci zažít, i když to mám kousínek od domova a do porodnice dojdu pěšky. Mohlo to určitě být horší, porod vlastně neměl až na mé natržení ve finále žádné komplikce, byl pomalý, pozvolný a krásný. Jasmínku jsem dostlaa na bříško. Jen jsem si nemohla zvolit polohu pro 2. DP. Ale když slyším příběhy jiných z Benešova, jsem fakt Bohu vděčná, že jsem dopadla tak dobře! Měla jsem u sebe dulu, tak mi jekot asistentky byl sice nepříjemný, ale dule jsem se vyplakala a hned mi bylo zase dobře 😉 Tvoje rozhodnutí úplně chápu a myslím, že sis zvolila dobře, určitě to zvládnete krásně a dobře! Držím také palce 😉