Školáčka - prváčka v teplákoch
ahojte...možno pre niekoho hlúpa téma 😒 ,ale pre mňa nie. Ja už teraz premýšľam, v čom bude moja dcéra chodiť do školy. Bude prváčka 🙂 (ZŠ) a do teraz chodila permanentne len v teplákoch,max.v leginach,alebo bavlnených kraťasoch. Žiadne rifle,slim nohavice,menčestráky,ľanové či plátené nohavice. 🙄 Málokedy sukienka a šaty. Nechce nosiť také veci .Necíti sa v tom pohodlne. 😖 Čo by ste mi ,prosím navrhli? 🙂 Ďakujem.
@eeffka nechapem, co tu pises 😕. Zila si v UK? chodili ti tu deti do skoly, ze si dovolis takto kritizovat? nikto sa tu v nicom nepari.....to za prve. Su aj letne uniformy, normalne letne satocky (farebne) s ponozkami. Topanky, co ma dievcatko na nohach, su normalne kozene polotopanky, takze nechapem, co na nich kritizujes.
V com ma akoze dieta chodit do skoly? v teniskach a teplakoch? to je teda uroven, naozaj 😠 . A co je zle na pancuchach? ved slovenske deti nosia pancuchy takmer cely rok, aj pod gate, dokonca aj chlapci. To je podla teba hygienicke? tu chlapca s pancuchami nenajdes, ani v minusovych teplotach. Naozaj nechapem tvoj odpor, tvoje argumenty su detinske.
Inaksie ohladom toho obliekania ja sa pamatam ze na moju babku sa zeny z dediny velmi krivo pozerali lebo babka ked isla kupit chlieb tak sa prezliekala do slusnych nohavic - nie slavnostnych - a nejakej bluzky a slusne opatky - tak ju vsetky dedincanky ohovarali ze co sa tak stroji ako keby isla na svadbu - ony vzdy behali po dedine v tych hnusnych, kvietkavych zababranych zasterach, pod tym teplaky- tie silnomodre, a na nohach gumaky alebo papuce ked bolo teplo - vsak naco by sa prezliekali ved boli len v dedine😄😄😄😄😄😄kazdy kto sa obliekal inaksie uz bol odlud 😃😃😃😃😃
@aliza myslela som ze toto je forum, kde moze kazdy vyjadrit svoj nazor ale zrejme nie ked prskas ... Uroven, hmmm...
Nikoho som neosocovala, osobne neutocila tak sa trosku zrovnaj. Bavime sa o skolstve na Sk, nie v UK.
Pancuchy su jedna nezdrava vec kde sa ti potia nohy a zadok ked ti mam takto sprosto napisat cely den.
Ak zijes v UK neviem ci si vôbec zazila minusovu teplotu, tak neporovnavaj ostrovnu a vnutrozemsku klimu. Lebo uz vidim decko z Oravy ako si cupita v sukienke a dederonovej bluzicke s mikinkou do skoly.
@eeffka ved jasne, kludne sa vyjadri, len by bolo vhodne, keby si sa vyjadrila k tomu, s cim mas vlastnu skusenost. Takto prskas prave ty. Chces mi povedat, ze tvoje deti nenosia vobec pancuchy? ked su take nezdrave...a nehnevaj sa, to s tou teplotou v UK si riadne prestrelila... siahas po comkolvek, len aby si na ludi utocila a pritom pises somariny....v UK sa v zime opalujeme, to nevies? 😝 A na Sk davaju matky detom pancuchy pod gate uz pri 15 stupnoch, dokonca aj v auguste, Tak fakt neviem, kto nezdravsie deti oblieka.
@aliza to je tvoja mala? Juuuj aka peknucka 😉 Inak ta bluzocka a suknicka je velmi pekna. A jej fakt pristane.
@eeffka vies ja si tiez myslim, ze si to dost ostro napisala. To sa da aj inym tonom, svoj nazor poveda.
A s tymi pancuchami, no neviem. Ja prave z SK kamosky poznam, a tam decka maju stale pancuchy. Nasi chalani pancuchy nikdy oblecene nemaju. Ani pri 15-20 minus. A tu v DE take zimy mame!!!!! Maju pekne oteplene nohavice a ponozky. Pancuchy (a preco by sa mali v tom potit, ved to je ako ponozky, presne take iste zlozenie bavlny a elastanu) maju nasi len pod lyziarske gate. A predstav si, tie maju tiez cely den pod tymi oteplovackami a nic sa im nepoti. Ani nohy, ani zadok ani vajdala 😀
@yanni A v zime sú v oteplených nohaviciach aj vnútri v škole celý deň? Ja v zime nikdy poriadne neviem čo tým deťom obliecť, aby im nebolo vnútri veľmi teplo alebo potom vonku zas zima, pretože v rámci družiny idú von. Ale u vás asi tak neprekurujú školy, že?
@namornicka normalne su aj v skole v tych nohaviciach. Krpcek v skolke ma v skrinke este extra gate (to ale skor ak by sa nejak zaspinil) ale vie, ze ak by mu bolo teplo, ma tam tensie. Ale to sa este nestalo aby sa prezliekali.
A mas pravdu, tu sa tak neprekuruje. Ani doma tak nekurime. ja ked som v zime na navsteve na Sk, tak mne je vsade strasne horuco. Vdaka bohu, ze moji rodicia si uz tiez zvykli menej vykurovat.
yanni ja som tiez za uniformy, je to jednoduchsie, ziadne dohadovanie sa rano, co si vezme na seba, v skole vsetci vyzeraju rovnako a neriesia ci ma niekto rifle od Hilfigera alebo zo sekacu, pre ucitelky je to jednoduchsie ked idu s detmi niekam na exkurziu alebo prechadzku a jedina vyhrada co mam je, ze tie original uniformy su dost drahe. Jasne, kazdy si dokupi svetfe, tricka, bluzky v danej farbe z lacneho obchodu za par eur a daju tam nasit znak, ale cloveka stve, ze tricko stoji 2-3 eura, nasivka tiez tak, ale ked je to original z obchodu tak za to pytaju 15.
Navyse deti v infant junior/senior (4-6 rocne) maju ako uniformu vacsinou teplaky, tricko a mikinu co je uplna parada, lebo im staci do skoly par veci a je vystarane 🙂
Niekedy mam pocit, ze sa to s oblecenim do skoly az moc prehana, niektore maminky ako keby si z toho spravili modnu show a potom to prechadza aj na deti a navzajom si zo seba utahuju. Ja som ZS koncila v 95tom, ale v rokoch 91-92 som bola akurat piatacka a dve baby, co mali oteckov podnikatelov urcovali sposob akym fungovala trieda. Samozrejme vzdy super nahodene, s doplnkami, kazdu chvilku im nieco zmizlo (ako inak) a nerobilo to dobrotu. Nechcem si ani predstavit ako to funguje v skolach teraz...
ale baby no tak....prečítajte si otázku od zakladateľky a píšte k téme...to že sú v UK uniformy je pekné, ale je to záležitosť tých mamičiek čo tam žijú...a súhlasím s názorom @eeffka, čo ste tu ukázali fotky tých mundúrov, naozaj tam žiadne terno nevidím, aby som si dieťa obliekala do tmavých farieb, no neviem...ja mám síce chlapcov, ale dievčatká tu chodia vyobliekané veselšie...to už uniforma spred mnohých liet s pionierskými šatkami mi príde lepšia....
ja si myslím, že chodiť na SR v teplákoch a teniskách u detí v škôlke a sem tam aj na prvom stupni je úplne normálne a bežné, nechápem na čo sa to tu hráte...možno v nejakých súkromkách kde je peňazí dostatok sa mamičky prezentujú značkovými vecami, ale bežné mamičky tak deti obliekajú a nie je podľa mňa žiadna hanba...
@aliza
som matka v SR a nedávam dieťaťu pančuchy v auguste.... 🙂 tak neviem kto píše somariny... 🙂
@amanda0405 vies, tu sa do skoly nechodi preto, aby sa sutazilo, kto je viac vyobliekany 😎. Uniforma je prakticka, pohodlna a deti sa neporovnavaju. Ano, sukne a nohavice su tmave, preco asi? aby sa nezaspinili, logicke. A akoze nechapem, tak uniforma je pre teba mundur,ale teplaky su super? ja zase neznasam tu nasu teplakovu kulturu, tu chodia v teplakoch len socialne odkazani a nevzdelani....ale to je presne to nase slovenske, vsetko zahranicne je zakonite zle, len my na SK robime vsetko dobre 😖. Najprv je zle, ze sa deti v skole porovnavaju a ti z chudobnejsich rodin trpia, teraz je zase zle, ze uniformy su otrasne...tak fakt neviem, co vlastne chcete. A daj si vyhladat temu asi spred 2-3 rokov, ked v auguste bolo 15 stupnov a 90% mamiciek dalo 'tenke' pancusky.
@aliza ja sa len smejem, teraz sa tu budu zeny pretekat v tom, ze doma ani pancuchy nemaju a pritom tu je xyz tem, kde sa bavi o noseni pancusiek a to veru uz okolo tych 15 stupnov a to aj chlapcami.
Uniformy su super, dcera nosila 5 rokov a neviem si to vynachvalit, na Slovensku ale nechapu, ze uniformy sa netvoria podla najnovsej mody, ide o to, aby deti boli do skoly oblecene slusne, prakticky, aby sa dali jednotlive casti odevu kombinovat, aby dlho vydrzali a su casto ladene do tmavych farieb hlavne spodok (nohavice, sukne) a svetre, aby na konci dna deti nevyzerali ako prasiatka, ja na tom teda nevidim nic divne, ani nechutne. Ja by som napriklad uniformy v skolach uvitala, zial tu v Kanade sa nosia len v sukromnych skolach a niektorych specialnych programoch.
Syn ide do prveho rocnika a kym do skolky a Kindergarten chodieval aj v teplakoch do skoly bude nosit urcite nohavice, tiez by bol najradsej v teplakoch, ale na vyber nebude mat, deti treba ucit obliekat sa primerane - inak do skoly, inak do parku, ci na navstevu ....
tak sa tiez musim zapojit k tej uniforme. ja si to neviem vynachvalit. rano nemusim riesit mravcanie, ze si dcera nieco nechce obliect, lebo sa jej to nepaci. kazdy den si oblecie uniformu a hotovo. nie kazda skola ma tmave farby, uz som videla aj cervenu a svetlo sivu kombinaciu, ale ja som rada za nasu tmavo a svetlomodru kombinaciu. z praktickeho hladiska. nemusim to aspon prat kazdy den, kedze moja 5 rocna dcera aj po tych par hodinach v skole vie vypadat ako prasiatko, nielen z desiaty, ale aj od ceruzky, ktorou pisu. keby mali svetle farby, tak by som nemusela mat dva kusy z kazdej casti uniformy, ale minimalne tri,styri a ono to nie je vobec lacna zalezitost. na 5 rocne dieta ma ta uniforma vyjde cca 150e. ak ma niekto tri deti ako ja, tak si spocitajte. plus ak je jeden z nich stredoskolak, tak to pod 200e ani nejde.
a co sa tyka sutazenia, tak to je asi slovensky narodny sport. staci mi obcas mrknut na tie albumy, kde si mamicky fotia "toto uz mame" alebo "toto chceme".
Žienky, ja som maturovala v roku 1991 a poviem vám, keď sa povie povinná rovnošata, nabehne mi husia koža. Na strednej sme nemohli nosiť rifle hneď sme boli ovplyvňované západným kapitalistickým štýlom. 😉 V triedach sme povinne sedeli v plášťoch - väčšina mala modré montérkové, skúsili ste mať inú farbu, ja som mala červenú...... hrôza spomenúť...... a to ani nepíšem, ako sme zámerne začali trhať vrecká, zadné putká, počarbali sme ich........ tak nakoniec povinné plášte zrušili. Učitelia sa zhodli v tom, že budeme lepšie vyzerať v slušnom "civile" ako v dotrhaných a pokreslených plášťoch. Tak zrejme preto tá apatia voči uniformám.
A ešte som chcela dopísať, že ak si myslíte, že v rovnošatách sa deti nebudú odlišovať, no veľký omyl. Deti sú veľmi vynaliezavé. Tu budú topánočky od Armaniho, tu hodinky od neviem koho, tu najnovší mobil ........ atď. Vždy si nájdu spôsob, ako sa odlíšiť a ukázať ja mám na niečo viac. Toť moja názor 🙂
@andrejka10 no ja neviem ale ja mam uz pomaly 8r dceru a ta estre nema ani sajnu o znackach - absolutne ju nezaujima ci jej tenisky maju fajku alebo tri pasiky alebo su to tenisky zo supermarketu este ani jedno dieta vo veku starsej dcery som nepocula rozpravat sa o znackach oblecenia alebo obuvy - netankuje ich to. Mozno chce mat obcas tricko s monster high alebo jednu tasku s neviem kym ale nie su tym posadnute, vobec nepripisuju vyznam nejakym znackam - moje ani nevedia ze nieco take existuje
@prasiatko30 podla mna je to tym, co vidia doma. ak mamicka odmalicka dieta navlieka do znaciek, tak casom aj to dieta bude pozerat na znacky. tu si do skoly nemozu nosit ani mobil, a na tych topankach od armaniho nie je cenovka, tak tym deckam je to tiez jedno 😉
inak prve topanky do skoly som dcere kupila take kvalitnejsie, ze vsak v tom bude aj v dazdi behat. stali 50e. za dva tyzdne mali zodrate spice az pomaly na vnutorne futro. tak som sa na to vykaslala, kupila jej poltopanky v supermarkete za 12e. a nie som jedina. polovica matiek dcerinych spoluziacok spravila to iste. vo stvrtok maju u nas v lidli akciu na skolske topanky za 8e, tak uz vidim, ze tam bude natresk. kupim minimalne dvojo 😀
Školska uniforma vo mne evokuje jedine anglicke internátne skoly . Pan Boh za plat, ak by to doslo aj k nam......Vacsinou su aj tak ladene do modra a siva - co je des !!!!! Deti su predsa zive, hrave a detsvo by mali prezit v hrach, smiechu, zabave - t.j. aj vo veselych a živych farbach......Moj maly ma napr. od narodenia atopicky ekzem - musim kupovat len cistu bavlnu, so vsetkeho musim strihat visačky. My tiez nosime len teplaky ( zatial ). Ma sice plnu skrinu rifliciek, slimiek a inych nohavic, ale tie si maximalne oblecie ku lekarovi alebo na navstevu. Cely den beha, lieta, skace, poti sa.....ked ma nieco ine oblecene - hned sa stazuje, ze tu ho tlaci, tu ho omina, tu ho skriabe. Do skoly ale budeme musiet asi satnik trosku zmenit. Ved uz aj nohavice, menchestraky a a riflicky sa vyrabaju z poddajnejsich a elastickych materialov.......a uprimne baby .....kym nebudu deti na ZS tak v 5. rocniku ( absolutne neriesia oblecenie a znacky !!!!!). A to viem z vlastnej ucitelskej praxe. Zacina to tak v 5. rocniku.
Trochu sa to tu zvrtlo na obraňovanie "chudobnejších", ktorí chodia v teplákoch vs. "bohatších", ktorí deti zvyknú vyobliekať do školy. Vôbec to nie je o tom, také tepláky kúpiš za cca 10 eur a rifle či menšestráky za tú istú cenu. Tu ide o kultúru obliekania na danú príležitosť (vynechajme z toho oblečenie do škôlky). Ja nemám zatiaľ pocit, že by moje deti riešili značky oblečenia. Raz síce v dcérinej triede niečo také bolo, tak sa ma v aute cestou domov pýtala (bola vtedy tretiačka), či má niečo značkové, pretože jej podľa mňa nešlo do hlavy čo to vlastne baby riešili, tak som jej na to povedala, že značku má prakticky všetko, tak ako vidí v obchoďáku HM alebo Zara, niečo spomenula že spolužiačka mala tričko Adidas (pravdepodobne s ním machrovala), tak som jej na to povedala, že adidas je značka do telocvične tak nech si spolužiačka uvedomí najprv kde to tričko patrí a potom nech hrá frajerku - to som samozrejme povedala naschvál lebo ma to štvalo že takto tie decká vymýšľajú, nešlo vôbec o adidas, chcela som spolužiačku zhodiť z piedestálu aby si dcéra na tomto nezačala zakladať. Odvtedy je zatiaľ so značkami pokoj, samozrejme riešime iné somariny a netvrdím, že toto ešte nepríde. Je veľa ľudových značiek oblečenia, dá sa pekne vybrať a za dobrú cenu, dá sa v akcii nakúpiť dopredu a hlavne netreba mať haldy vecí, veď aj tak raz týždenne periete a nosí sa viac-menej to isté.
@namornicka presne tiez si myslim ze slusne oblecenie = to najdrahsie co existuje na trhu. da sa kupit a velmi pekne a kvalitne oblecenie za dobru cenu - niekedy omnoho lacnejsie ako nejaka teplakova suprava adidas 😀
@ladywitch26 ja mam rada jednu tunajsiu znacku topaniek - sice su drahsi ale napr pred dvomi rokmi prisli na to ze deti znicia topanky na spickach a teraz ich siju este s jednym flajstrom takej pevnejsej koze na spici - tie vydrzia celu sezonu bez toho ze by som potrebovala dokonca co i len tie farebne kremy pouzivat na osetrenie - i ked samozrejme sa pouzivaju - ale tie su v podstate neznicitelne lebo tym ze spevnili tu spicu ta topanka u deti vydrzi omnoho viacej
baby, ono ani tak nejde o znacky. Nasi tiez nevedia o znackach. Ale uz aj nas najmladsi (4 roky) na chce pekne obliekat. Ma rad svieze farby. A o strednom ani nehovorim. Krpcek sa mi kolko krat opyta, ze kde som to kupila. Tak ja mu len poviem, ze v obchode. Alebo,ze som objednala na internete. Znacky ich nezaujimaju. Ani toho najstarsieho. Ma 8 rokov.
a presne ako @namornicka napisala. SK je trosku cudne. Zakladaju si na Adidas a Nike atd. To su pre nas len sportove veci. Inak ich vobec neobliekame. Nasi ani len tenisky adidas nemaju. Je aj ina, lepsia sportova obuv pre deti. A sportovu maju fakt len na behanie.
Mne sa uniformi nepacia, preco musia byt vsetci obleceni rovnako? Ja mam predsa svoj vlastny vkus, tak ako ho ma moje dieta, ktore sa postupne uci co sa oblieka von, co sa oblieka do kostola, na navsrevu, na oslavu, ci do skolky a skoly
Baby tu casto pisu, ze uz 5-6 rocne slecny maju vazne vyhrady k tomu co si oblecu, ale ved dnes rodicia deti oplieskavaju neskutocne peniaze na oblecenie, kedysi sa tolko oblecenie neriesilo a prezili sme
Noak by som decku do skolky dala 2 dni po sebe rovnake tricko, ucitelka by sa na mna pozerala ako na divnu matku a ostatni rodicia by ma mali za socku
Decka v UK nosia sice do skoly uniformi, ale v 14 nemaju ziadny vkus, baby chodia poobliekane pardon za vyraz ako kurvy, chalani des a hroza pozriet, vobec nevedia rozlisit co je slusne a decentne a co je sportove a neformalne, asi aj preto, lebo ked konecne vyzlecu tu "uzastnu uniformu" tak nevedia co na seba od radosti
Apropo, oblecenie uz vobec tak "nekastuje" decka ako kedysi, dnes su mobily, tablety, gameboy a ine technicke hracicky - trosku s deckami tiez robim, tak nepisem len tak
Dnes je na trhu tolko "fake" veci, topanok, kabeliek, teplakoviek a triciek, ze uz ani pan boh neviem co je fake a co je naozaj
Ano uniformy by vyriešili všetky obavy a nebola by v školách šikana kvôli oblečeniu !!!
@prasiatko30 mas pravdu. Na to prislo uz vela vyrobcov detskej obuvi. Ja kupujem len superfit a primigi (tieto koli tomu, ze su dost siroke a stredny a maly maju siroke nohy a vysoky priehlavok) a tie tiez maju spevnene spice a päty. Je to fakt super. A take adidasy to je umelina. Aby boli lahke. VEd je to aj sportova obuv.

odporucam nakupit leginky, dnes je dostat kupit take krasne, vzorovane, ze v nich bude tvoja mala isto kocka 🙂k tomu nejaku tuniku a hotovo... ja tiez uprednostnujem leginy pred riflami, lebo sa tak citim lepsie...a na zimu sa daju zohnat aj zateplene leginky...na tvojom mieste by som nevesela hlavu nad tym, ako sa tvoja dcera oblieka...na tvojom mieste by som bola stastna, ze dieta vie co chce aj sama 🙂 a neskor mozno odpozera nejaku inu modu a mozno sa jej zapacia aj rifle a suknicky...a ked nie, tak nie..a co...svet sa nezruti..hlavne, ze bude stastna a sama sebou... 🙂