Vychytávky pre bábätko: Čo kúpiť a čo nie?
Nieake tipy tady co kúpiť pre bábätko alebo lepšie povedané co určite nevyužijem ?
@kris_tin257 však preto píšem tu aby mi každá napisla to svoje a ja si vyberiem podľa seba🤦♀️
Určite nekupuj hniezdo do postielky
A podložku na zem určite budes potrebovať. Nenechávajte bábätko na posteli. Potrebuje byť na tvrdej podložke. Takže nejakú kvalitnú podložku. Využiješ dlho.
My sme praveze hniezdo vyuzivali a to som si myslela, ze netreba. Za mna ergonomicky nosic/satka je super, hlavne ked uz mas viac deti, ides na urady, alebo dieta nechce byt v kociku. Tak isto ti neodidu krize a ruky ked ho budes navlacovat.
@cimage z bezpečnostného hľadiska by som nikdy nedala hniezdo
Nám stačila posteľ, kočík, hracia deka, prebalovak, fľaše, cumle, odsávačka 😅
Za mňa nie hniezdo, vrkoč ani vankúše do postieľky, nie baldachyn ani kolotoč nad postieľku ani žiadne zvukové svietiace veci do izby... Za mňa nie šatke ani nosiču... Ja som extra využila vankúš na kojenie a ten som ľutovala že som si nekúpila aj pri prvom dieťati (záleží či budeš kojit či nie)... Určite som veľa využila aj odsávačku a sáčky na mlieko do mrazničky.
A tiež mnohé mamičky volia krásne pastelové farby, ale oveľa vhodnejšie sú pestré sýte farby. Pretože dieťa začína vidieť najprv kontrastné sýte farby. Také krásne pastelové dlho dlho vidieť nebude
Všetko zaleží čo je pre teba ok pri dietati a akým smerom sa chceš vidať
ja som napríklad nechcela nosiť dieta, ohradku, monitor dychu, kolotoč nad postielku (aj ked prvá postielka ho mala) , baldachýn (za mňa lapač prachu)
postielku sme mali ale spal tam len 3 mesiace , chcela som dojčiť avšak maly sa nevedel prisať tak som musela 2 tyzdne kojiť cez klobučiky alebo odsavať a davať do flašky kým sme čakali na termin na prestrihnutie uzdičky - takže som po narodení kupovala flašky, odsavačku, sáčky na mlieko a tak
za mňa must have je vankušik a paperovú perinku od Evy Kiedronovej, knihu aha , ja rastiem ,naštudovanie spravnej manipulácie s babetkom , kresielko BabyBjörn (sme dokupili až ked sme začali s prikrmami) , detsky koberec a pametova podložka (náš malý bol 90% času na zemi), detsku pestunku s kamerou a základna vybavička (kozmetika, oblečenie, hračky, plienky a pod)
všetko sa odvijalo od toho čo chce syn prisposobovali sme sa jeho potrebám
@simona20201309 dieta je dobre vystavovat cierno/bielej kombinacii
Vychytavka je babybjorn a dobry nosic (sestrice). Zbytocnost je kupovat nove veci, strata penazi
Pozri, ja by som kupila striktne minimum. A postupne potom eventualne dokupovala. Je vela milych rozkosnych veciciek, ktore lakaju a zvadzaju. Ale to co je pre jednu mamicku TOP je pre inu uplny prepadak. Napriklad som si pri prvom dietati kupila krasny kocik, prakticky. Nikdy v nom nebolo. Neznieslo kocik. Skoncila som pri satke a nosici, hoci to vobec nebol moj trip a ani najlepsi napad pre chrbticu.
Z toho mala, by som kupovala vankus na dojcenie, vyuzila som od zaciatku tehu a aj potom na dojcenie a vlastne aj dalsie roky. Urcite vajicko, ak pojdete autom. A zvysok, nieco na spinkanie, miesto na prebalovanie, ci uz pultik, alebo len podlozka, par veciciek na oblecenie a ver mi ze vela podostavas od kamosiek znamych atd a ak nahodou bude treba, tak kurier dnes donesie do druheho dna.
Za mna bola este top tripp trapp stolicka, sice investicia, ale sluzi uz vyse 7 rokov a obom detom.
Nekupovala by som hniezdo, mantinel, baldachýn, nosič, kozmetiku
Kúpila by som kvalitný matrac do postieľky, priestranný kočík
Vôbec som nevyužila zavinovačky
Ostatné podľa potreby napr. odsávačku na mlieko, soplíky - ja som ani jedno nepotrebovala.
My sme veľmi dobre využili kolotoč nad postieľku, látkové plienky, obyčajné biele aj obrázkové ako podložku do postieľky, do kočíka, autosedačky
Na oblečenie boli super bavlnené pyžamkové overaly
Od narodenia som používala aj prenosnú - sieťovú ohrádku
Ano- hniezdo, odsavacka soplov na vysávač, hracia podložka na zem, hracia hrazdicka, oblečenie od veľkosti 52 (len pár kuskov), zavinovacka na začiatok jedna, aspoň 2x cumel, odsavacka mlieka (na začiatok aj z druhej ruky, je dobré to mat pre istotu doma). MONITOR DYCHU !
Nie- ten predrazeny kos na plienky, kolotoč nad postielku, pančušky a bundičky.
U nas bolo MUST HAVE detska postielka polohovacia na kolieskach,ktora sa dala z boju rozzipsovat a prisunut k manzelskej posteli.a mala super vychytavku,nozicky sa dali prerobit na hojdanie,cize za 3 sekundy bola postielka s funkciou kolisky.polohovanie sme vyuzili kedze deti mali reflux a aj pri soploch to bol vyborny pomocnik.postielku som pocas dna na kolieskach presunula hocikam po dome.
Za nevyhnutnost povazujem ohradku, pri detoch na UM ohrievac na flase. U mna bola zbytocnost postielka.
Počas tehotenstva som sa veľmi chystala, že kúpim cumeľ s teplomerom. V realite som ale mala dieťa bez cumľa, takže ten s teplomerom by mi nepomohol.
Za najlepšiu vec považujem kúpu obyčajného rádiobudíka - kedykoľvek som sa zobudila, mohla som sa podľa neho zorientovať v čase aj priestore.
Ohrievačka na fľaše a príkrmy je veľmi dobrý pomocník. Ak aj nevyužiješ na umelé mlieko, tak neskôr na príkrmy sa zíde.
A bezkontaktný teplomer nielen na teplotu dieťaťa, ale napríklad aj na teplotu vody na kúpanie. Niekedy som bola taká unavená a nevyspatá, že som si radšej pomohla technikou.
Nutnosť - kamera!!!! Ja neviem ako dokážu ženy bez nej existovať 🤣
Nebudem ti tu písať postieľka, kočík atď, to hádam ti je jasne ze je treba. Ale ta kamera, to je najlepšia vec aká existuje.
Za mňa je blbosť hniezho a prebalovaci pult. To by som už nekúpila.
Co som maximalne vyuzila: kocik, vajicko, hojdatko babybjorn (neviem si to bez neho predstavit), nosic (podobne), satku na nosenie do 2m (podobne), vysielacky na zvukovu kontrolu babatka, sklena flasa 1x, cievky_laktacna pomocka pri dokrmovani, odsavacka na obe prsia sucasne, vanicku, ulitku sleepee (pri prvom), penove puzzle na zem od 3m, hniezdo cocoonababy prve 2 mesiace pri oboch detoch top, montessori nizky matrac na zem _ na denne spanky od 6 do 12m, prebalovacia podlozka na postel.
Co som nevyuzila: klasicke zavinovacky, dudliky (pri prvom, druhe si ziada dudel), postielku (spala so mnou, realne bola vo svojej posteli az od polroka), prebalovaci pult, monitor dychu (iba v nemocke, zaobstarala by som iba pri dietatku s predispoziciou alebo nedojcenom), pri druhom zase zavinovacky fungovali, ulitku nechcel, v postielke zatial tiez nespi. Prve dojcene dieta nevedelo pit zo ziadnych flasiek a poharikov s naustkom, vsetky kupene zbytocne, pilo z normalneho pohara. Moj nazor je, ze kazde dieta je ine a najma tie veci, ktore sme najviac vyuzili, sme kupovali v case nudze, ked vsetko ostatne zlyhavalo a neboli nachystane dopredu.
U nas boli potrebne: postielka, monitor dychu, nosic, kocik, vajicko ktore nakliknes na kocik, vanicka na kupanie so stojanom, prebalovaci pult, podlozka na hranie, kolotoc nad postielku, ohrievacka na jedlo...
Co sa tyka oblecenia, tak odporucam zaobstarat si ho z druhej ruky 🙂 dietatu je to uplne jedno, ze ci je nove alebo nosene, ty usetris koooopu penazi 🙂
Nikdy som nevyužila prebaľovací pult ani podložku, sterilizátory a ohrievače fliaš, nosič, navyše som stále dokupovala pyžamá a dupačky (keďže som ich často menila...), využívala som aj takú malú vsadku, resp. opierku z vaničky na kúpanie, ktorú som dala rovno do veľkej vane...
@lucia13022023 V byte sa dá bez kamery existovať úplne v pohode.
Problém je v dome, keď dieťa spí napr. na poschodí
Tak ja som práveže dosť využila prebaľovací pult lenže my ho mame tak že na komode takú tu prebalovaciu podložku položenú pozdĺž steny, nič špeciálne .. .a v tej komode mam rovno plienky a všetko potrebné na prebalenie plus oblečko, prišlo mi to celkom praktické takto … je to super lebo sa nemusím tolko zohýbať a nebolia ma kríže, čo mňa zvyknú..a hned vedľa mám kôš na plienky. Tiež sme dosť využili hniezdo keďže som ho mala na gauči často, to som proste vedela, ze bude na gauči s nami a nechcela som ho tam mat len tak nevoľno … drevená hrazdicka bola super vec, zabavilo to malého, lehatko babybjorn tiež .. kamera je za mňa určite potrebná vec.
@patka06 no ja si to neviem predstaviť. Mame veľký byt, a moje dieťa sa nebudi a plačom, niekedy len tak sedí čiže kamera je nutnost
@patka06 byvame v dome,ale nie v poschodovom,mame bungalov ale v kazdej detskej izbe mam kameru.a je to naj vec aku sme mohli kupit.syn sa takisto cez den budi bez placu,resp.snazim sa vystihnut moment pokym sa nerozplace-vtedy sa mi zial neda uz douspat.ak vidim na kamere ze sa zacina budit,pridem,pohojdam kocik a spi dalej.ak by som cakala na moment kedy zacujem plac,tak by bolo zle nedobre.takto mozem ist do zahrady,na terase vesat pradlo a mobil s appkou na kameru zapnuty.
@julish tak ale izbicku pre dieťa si asi nikto nedá čierno bielu 🤔 kvoli prvým trom mesiacom...
Za mna najvacsia blbost bol teplomer na meranie teploty vody.
Podla mna zalezi aj od toho v ktorom rocnom obdobi sa dieta narodi a ako byvate, ci dom alebo byt, ci kojis…
Co som ja najviac vyuzila je pestunka - vysielacka lebo mame poschodovy dom a to pouzivam doteraz ked spi aby som ju pocula ze je hore alebo ma vola. Na zaciatok monitor dychu, odsavacka, sterilizator na flase. Velmi sme vyuzili aj hniezdo, zavinovacky som mala dve lebo vela grcala. Stolicka na jedenie polohovacia to vyuzivame doteraz. Mojkacik toho ma od narodenia doteraz (2.5 roka). Vyuzili sme bezdotykovy teplomer. Vyuzila som vankus na kojenie spavam s nim doteraz. Aj mantinel, ten uz ma vo velkej postielke. Vyuzila som rukavice na kocik ale znovu plati - zimne dieta.
Co som nevyuzila bol nosic, mame velke dieta a mna z toho seklo v chrbte, nevladala som ju nosit. Nemam fitloptu. Uz by som nekupila ani prebalovaci pult, realne ho vyuzijes kym je dieta male a potom sa ti tam uz aj tak nezmesti, prebalovala by som na posteli. Nevyuzila som poporodny pas. Nikdy som nekupila ten parny hrniec s mixerom na prve prikrmy, uplna zbytocnost pre mna.
Tehotenske oblecenie som si kupila iba par kuskov a to mi stacilo. Na zaciatok staci par veci pre dieta aj z druhej ruky, aj tak vacsinu ogrcia a my sme mali zimne dieta stale len vo fusaku az pomaly do maja tak ani nebolo vidiet co ma oblecene a doma je to jedno.
No a co sme vobec nepotrebovali bola samostatna detska izba, tak do 2 rokov uplne zbytocne u nas.
Podľa mňa je pri bábätku potrebné dbať na 2 veci láska a bezpečnosť. Takze dieťa potrebuje milujucich rodičov, mlieko a plienky. A čo sa týka bezpečnosti kvalitné vajíčko, monitor dychu, kameru a kvalitný matrac a odsavacku na vysávač.... Všetko ostatné je maximálne individuálne. Nosič, kočík, typ postieľky, podložky, vaničky, oblečenie typy cumlov, flasiek, značky mlieka, hračky, senzoricke pomôcky zavinovačky, ulitky, pulty, kôš na plienky, hniezdo a podobne sú absolútne individuálne čo sa týka mamičky a dieťaťa. 10 mamiciek ti tu môže napísať ze využili hniezdo a tebe bude padať prachom...
@simona20201309 ja som napriklad na hniezdo dopustit nedala, ale teda do postielky urcite nie, ako pises. Mala som ho na posteli, na gauci, na koberci, na zemi, tahala som ho so sebou vsade, ked som maleho potrebovala na chvilku 'odlozit'. Pokým nebol schopný vyliezť z neho von, poslúžil ako malá zábrana a využila som ho maximálne, trávil v ňom veľa času.

To je veľmi individuálne čo áno čo nie, každé dieťa a každá mama sú iné a využijú rozdielne veci 🤷