icon

100% náhrada mzdy počas tehotenstva

20tatianas
12. okt 2016

vybavovala niektora z vas 100% nahrady mzdy pocas tehotenstva? ako ste postupovali?

Strana
z2
nivea777
16. mar 2017

@berunka1982 1. krátiť by sa mala až keď by si bola viac ako 100 prac. dni na PN takže podľa mňa nemá pravdu.. 2. Nárok na náhradu mzdy máš ak pracuješ v nepriaznivom prostredí a zamestnávateľ ti nie je schopný poskytnúť inú prácu ktorá by nebola nebezpečná v tehu.. 3. Nechápem prečo chces ukoncit PP kvôli nemocenskemu,ja byť tebou zostanem zamestnaná..Keď dáš výpoveď ty tak odstupné nedostaneš.. Som laik,takže ak som niečo zlé napísala nech ma opravia skúsenejší

regina14
16. mar 2017

@berunka1982 Ak si na PN od januara nepretrzite a neodpracovala si aspon 60 dni, povedala by som, ze ti narok na dovolenku za tento kalendarny rok ziaden nevznikol, kedze nemas splnenu podmienku odpracovania... A ano, pocas dlhodobej PN (viac ako 100 dni) sa dovolenka krati, ale to musis odpracovat aspon 60 dni v danom roku..
Za co by si chcela nahradu mzdy? Bud budes cerpat staru dovolenku (ak nejaku mas) alebo pojdes normalne do roboty, alebo budes na PN a dostavat davku.
Narok na odstupne mas ak by on dal vypoved tebe. Ak by ste sa na ukonceni pracovneho pomeru dohodli, tak mas narok na odstupne len ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť
1. zrušuje alebo 2.premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce. Odstupne ti ma zabezpecit prostriedky pre pripad, keby ta zamestnavatel vyhodil a nedostanes ho ak podas vypoved a dobrovolne z prace odides.

berunka1982
16. mar 2017

Nivea777,ďakujem,nemôže mi dať inú prácu,pretože je to firma zo Zvolena A tu V okolí nemajú už inú firmu A pracuje sa tam S chemikáliám,sú tam výpary,hluk,....robila som upratovačku na dielní lakovne...A prác.pomer musím ukončiť kvôli vyššej materskej Z min.dobrovolneho nemocenského,lebo od zamestnávateľa mi vychádza uuuuplne mala.takze nemám sa dať A trvať na tom aby mi dal náhradu mzdy? Aspoň tak to všade píše,len už neviem...

berunka1982
16. mar 2017

V januári mám odpracovaných 18dní,potom som na PN.ale jeden má nemá kam preradiť na inú prácu A nemôžem tam ísť kvôli zdrav.stavu,lebotamjehluk,smrad, vypary,prach...tak sa môžme dohodnúť na výpovedi S tým,že mám ahoj na odstupné nie?

nivea777
16. mar 2017

@berunka1982 mám to chápať tak,že chceš ukončiť PP a začať si platiť maximálne DNP??

berunka1982
16. mar 2017

Nie,na sociálnom mi povedali,že mi stačí pred vypísanim na materskú zaplatiť si deň dva Z minima A bude sa mi rátať Z minima A mne to vyjde lepšie ako od zamestnávateľa

Strana
z2