icon

2 živnostníci v jednom podniku

21marianka11
21. jan 2023

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či mi vie niekto poradiť, chcela by som s kamarátom si otvoriť prevádzku taky malý obchod obaja sme živnostnici . Ako to vieme vyriešiť právne. Prevádzka bude jeho a ja by som tam mala byt ako 'zamestnaná ' alé ako ma môže zamestnanať? Nejakou zmluvou len alebo sa to nedá? Prosím poraďte mi ja neviem už koho sa mám spýtať. 🙏🙏🙏🙏🙏 Reálne by som v tej prevadzke robila max. 26h/týždeň.

rol76
21. jan 2023

@21marianka11 Ked si živnostníčka aj ty,tak pre neho môžeš pracovať.A za odpracované hodiny,alebo prácu mu vystavíš vždy faktúru. Budeš pre neho pracovať ako zamestnankina,ale na živnosť.

melanta
21. jan 2023

Uzatvoríte medzi sebou zmluvu, napríklad mandátna zmluva, zmluva o dielo alebo iná, podľa toho čo budeš pre neho robiť. A na základe tejto zmluvy mu každý mesiac vystavíš faktúru a on ti ju zaplatí. Nič také ako zamestnanec ale na živnosť neexistuje. Takže na pojem zamestnanec treba zabudnúť.

melanta
21. jan 2023

A ešte jedna vec, ak prevádzka bude kamarátova, tak nebudeš si s kamarátom otvárať prevádzku. Otvárať si ju bude iba on. Ty pre neho budeš pracovať.