2 živnostníci v jednom podniku
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či mi vie niekto poradiť, chcela by som s kamarátom si otvoriť prevádzku taky malý obchod obaja sme živnostnici . Ako to vieme vyriešiť právne. Prevádzka bude jeho a ja by som tam mala byt ako 'zamestnaná ' alé ako ma môže zamestnanať? Nejakou zmluvou len alebo sa to nedá? Prosím poraďte mi ja neviem už koho sa mám spýtať. 🙏🙏🙏🙏🙏 Reálne by som v tej prevadzke robila max. 26h/týždeň.
Uzatvoríte medzi sebou zmluvu, napríklad mandátna zmluva, zmluva o dielo alebo iná, podľa toho čo budeš pre neho robiť. A na základe tejto zmluvy mu každý mesiac vystavíš faktúru a on ti ju zaplatí. Nič také ako zamestnanec ale na živnosť neexistuje. Takže na pojem zamestnanec treba zabudnúť.
A ešte jedna vec, ak prevádzka bude kamarátova, tak nebudeš si s kamarátom otvárať prevádzku. Otvárať si ju bude iba on. Ty pre neho budeš pracovať.

@21marianka11 Ked si živnostníčka aj ty,tak pre neho môžeš pracovať.A za odpracované hodiny,alebo prácu mu vystavíš vždy faktúru. Budeš pre neho pracovať ako zamestnankina,ale na živnosť.