Absolvent si nevie nájsť dobre platenú prácu
Som absolvent sš s odborom a nikde si neviem najst dobre platenu pracu. Všade ponukaju minimum, 700-800 v hrubom. Mam kamarata čo ma vš je absolvent a taktiež si nevie najst v odbore pracu kde by mu ponukli viac ako 900 hrubom. Poznam viac ludi - absolventov ktorym ponukaju male peniaze lebo nemaju prax alebo si vobec nevedia najst to miesto v odbore a tak pracuju uplne inde(Myslite si ze je to zle, alebo teda je tu niekto kto nieco vystudoval na vs a potom v tom nerobil? Nebolo mu to luto? ) . Samozrejme že nemože hned niekto po absolvovani zarabat 2000, no mne pride 700-800 moc malo aj ked to je absolvent. Znalosti nejake ma aj ked bohuzial skolstvo je nastavene skor na teoriu ako na prax…Nemoze byt kazdy manažer v BA s nastupnym platom 1500. No pride mi nefer kolko vš vzdelanych ludi nakoniec robi prace ktore by bez tych 5rokov skoly mohli robit aj so sš. Je ta vysoka dolezita? Je lepsie ju mat? Uplatni sa skor clovek? Dava vobec istotu lepsieho platu? Ked sa clovek nevie presadit a prisposobit moze mat aj 3 vysoke, a skonci aj tak za pokladnou, mam pravdu?
Autor: No musim povedat, filozofujes naozaj poriadne, ale amky pdbor mas vystudovany si doteraz neprezradil, aj ked sa ta viaceri pytali.
Tiez si spomenul, ze odbor ta moc nebavi. Nuz, ber to aku prvu lekciu zivota. Nie je dobry napad 4 (alebo kolko ti bolo) roky nieco, k comu nemas vztah a nevies si to predstavit robit.
Po druhe, realita je taka, ze so strednou odbornou naozaj nemozes ocakavat zazracny plat. Ale za 5 rokov by si mal mat skusenoati a zrucnosti, ktore ta postavia aspon (ak nie vyssie) na uroven tvojich rovesnikov, ktori sa predsa len na tu vysoku ohodlali.
Takze moja rada je, zober pracu co ponukaju, cosi nasetri, nainstaluj si duolingo na phone a za 3 roky sup do zahranicia.
mozno to ut uz niekto spomenul necitala som uplne vsetko ale ak si vystudoval nieco co ta az tak nebavi tak mas este stale moznost vystudovat nieco ine a robit to.
Je tam plno voľných pracovných pozícií aj okrem rušňovodičov.
@mirko84 odbor nespominam lebo to je zbytocne kedze v tom nechcem robit, je to obchod a manazment
Vysoka skola ti lepsi plat nezabezpečí. Viac casto zarabaju stredoskolaci.
Trochu sa uskromni, pol roka s 800 eur vydrzis, pokukas sa po niecom lepsom. Kazdy dako zacinal
Tak problem dnesnych absolventov je, ze ste rozmaznani od rodicov. Kopec z vas ma iphony, apple sluchatka, tablety a notebooky, rodicia vam kupuju auta, mate vodicaky od 18 rokov a potom pridete do realu a zistite, ze vas plat a predstava zivotneho standardu je uplne mimo. Ste rozpatlani a nenazrani. Rodicia casto stare veci, stare jedlo ale caparti maju na co si ukazu. Ked chces dobry plat, tak musis ponuknut zamestnavatelovi nieco vynimocne - dobru vysoku skolu so specializaciou. Su to obycajne tazke skoly, je tazke sa na ne dostat, je tazke ich prejst a dokoncit. Nie je to pre kazdeho. Alebo ukazat ze vies nieco lepsie ako ostatni. Ako ty pises, ze nastupny plat 900e je ti malo, ale svokra je sestricka 40 rokov v praci a ma 780eur. Niekedy mi pride, ze vy ste z inej planety. Vsetci by ste chceli 2000e bez mihnutia oka. Si spocitaj kolko je super hruba mzda a kolko toho. v tej firme vytvoris. Ale predstava, ze sa niekde postavis, ahoj, ja som Jano a daj mi 1500 eur, tak to by som ti povedala, aby si sa osprchoval studenou vodou.
@kittykat22 prosím ťa, čo konkrétne je "rozmaznanosť od rodičov" na tom, že si absolvent uchádzajúci sa o prácu spočíta, že mu to s ponúkanou mzdou nevyjde práve preto, že už nesmrdí u rodičov a stará sa sám o seba?? Že musí zaplatiť náklady na bývanie, stravovanie, dopravu??
Že svokra robí 40 rokov za smiešne peniaze je zrejme iba výsledok toho, že má muža a v rodine sú tak 2 príjmy... Predpokladám, že keby kvôli nízkej mzde kumulovala každý mesiac dlhy, tak by tam už dávno nebola🙄
@tiezjedna on nikde nenapisal, ze nezije u rodičov. Prave prero, ak s nimi zije, si moze dovolit aj skromny start
@zorkahorka on hlavne nie je žiaden abslovent. Len poukázal na ich situáciu. To ale nič nemení na tom, že s takým platom je to o hubu, ak má človek fungovať samostatne,. A nemá to nič spoločné s rozmaznanosťou.
Clovece ty mas obchod a mamazment??? Utekaj na VS - vystuduj ekonomiku alebo pribuzne odbory (manazment, financie, atd) a o pracu sa bat nemusis. V BA urcite najdes a mimo BA minimalne v bankach a poistovniach bude o teba bitka (nie, nemyslim financnych poradcov). Z pociatocnych pozicii sa vies potom posunut dalej velmi rychlo. Alebo ak sa ti uz ucit nechce tak sa nauc remeslo - zaloz si zivnost a budes zarabat ako pan.
@tiezjedna taký plat určite nie je na vyskakovanie ale on sa ešte nikde nevypracoval, len vymýšľa.
Takze ty mas strednu skolu, ale nechces pracovat v skoncenom odbore. Cize pre zamestnavatela si v podstate clovek so zakladnym vzdelanim. Ak ti ponuknu 800 eur, mal by si byt maximalne vdacny.
@kittykat22 zil som aj zijem v chudobnejsich podmienkach, nemam iphony a podobne veci, nikdy som nebol rozmaznavany. prave preto chcem lepsi zivot ako mali rodicia, drali sa aby boli nejake peniaze a bolo ich malo vzdy… ja chapem ze sa musim snazit ale aj snaha niekedy nieje dost
@omg1992 ano toto som chcel pocut, nazor na tu vysoku, ci je ten titul nieco, ci s tou vs viac mam viac dokazem, ci je vacsia pravdepodobnost, lebo vsade chcu len prax. tak je lepsie hned pracovat aj ked za minimum ale zbierat prax no nie?
@janababana nieje to zas tak lahke, dost ludi poznam co maju vs s tymto odborom a pracuju uplne inde, vsade uz len sami manazeri a obchodnici
@ivka225 no rozmyslam o nejakych kurzoch alebo tej vš, ale skor prax by som chcel než kopu teorie
si mlady, nemas ziadne zavazky, tak odid za hranice. Je kopec pracovnych agentur. Staci si len vybrat. Teraz tiez pracujem cez agenturu a vlastne cely cas odkedy som v NL. Ale bola som uz aj bez prace.
Mam VS, prax niekolko rokov a...plat tych tvojich spominanych cca 900eur. Takze bud rad za 900 eur plat.
@terina25 no ale mali by ste mat ovela viac… ked aj vš aj prax, 900 je smiešne… ale pravda, slovensko.
Ale treba začať pracovať vo vyučenom odbore, na každú prácu treba mať vyštudovaný iný odbor, ako už tu písali pri práci v inom odbore nemáš splnenú ani SŠ, to je pre zamestnávateľa úplne k nčomu taký uchádzač, keď majú záujemcov so školou. To nie je tak iba na Slovensku, to je všade tak, bez odborného vzdelania nemôžu dať plat ako nejakému odborníkovi. To je vlastná chyba vyštudovať niečo a nerobiť to, zlý začiatok.
Ja som po strednej skole isla do roboty a plat 350 aj so stravacmi a bola som stastna ako blcha ze mam peniaze 😄. Bud rad ze platy sa zlepsili. V kazdom pripade mozes ist do zahranicia je to na tebe.
Mas nejake skusenosti z brigad,praxe v ramci skoly? Nie? Tak bud rada ze ti ponuku prilezitost pracovat a naberat skusenosti hoc aj za minimalku,neviem aky nas odbor ale da sa zarobit viac na priplatkoch,premiach atd. Zo zaciatku ma malokto dreamjob,lebo nema prax,skusenosti,pracovne navyky...
@bessie12 toto iste som mu aj ja napisala. Mlady clovek zarabat chce a co preto robi? Aby sa.nevedel upratat? Kazdy nejako zacinal a asi malokto hned na dobrej pozicii s dobrym platom. Ale brali sme co bolo a postupne sme sa rozhliadali a rozhodovali studovali alebo menili pracu. A toto len fnuka. Chcem cchem ale kde? Uz mohol mat najdeme kontakty na agentury a dohodnute pohovory. Ma? Asi nie
@kissinka111 platy sa zlepsili, ale ceny vsetkeho isli 2x tolko hore
@omg1992 no ako si najst pracu aj v odbore ked vsade chcu uz hotovych? Toto ma zaraža že všade chcu profikov s 10r skusenostami, zaucat nechcu, tak potom ako ma clovek zacat? Mimo odboru mu to bude zbytocne :D
Sú aj také miesta, kde zoberú aj absolventov bez praxe a sú také miesta, kde len s praxou. Treba hľadať.
Stále nieje nikde napísaný odbor. Predpokladám, že " sociálna práca ". Sa ani nedivím. Je veľa zbytočných odborov. Nad tým trebalo premýšľať predtým. A tých odborov je zbytočných viac. Niekedy je stredná škola viac než " zbytočná " VŠ.

Autor,
neviem čo touto témou sledujes, pretoze tu ohladom teba chýbajú velmi dolezité informácie:
- čo si vyštudoval (máš iba strednú školu, ak som pochopila)
- v akom okrese funguejs, resp. hladas pracu
- aké pozície hladáš na svoje uplatnenie a s akou náročnosťou práce
Bez tohto je táto téma iba tak trochu o tlachaní a slovenskom stazovaní sa. Lebo realne si zober, čo ty ponukas teraz svojmu potenciálnemu zamestnávatelovi? Ak ide o odbornú prácu, kde potrebujes nabrať vela vedomostií a skúseností, ty si prakticky prývch sest mesiacov takmer nepouzitelný pre neho a on musí ta zaucit, investovat do teba, ty musis chodit po skoleniach a makat na sebe. Po 6 mesiaochc nabehnes na nejaky systém práce ale stále budes v rovine, ze budes potrebovat urcitý dohlad nad sebou. Odbornú a dobre platenú prácu budes vedieť poskytovat az rokmi.
Ja som nastupovala do práce z VS za 800 v hrubom (pred rokmi pradaze) a dnes som platovo uz diametralne uplne inde.
Ak ide o poziciu "prehadzovanie papierov", kde stačí niekto, kto spraví podla pokynov, tam nikdy necakaj neviem akú mzdu.