Aká je náplň práce pomocného pracovníka v zdravotníctve - sanitára?

81viktoria81
22. júl 2022

Ahojte, prosim vas aka je napln prace pomocneho pracovnika v zdravotnictve? Kurz sanitara nemam preto mozem robit iba pomocnika. Viete mi povedat co robi napr. na chirurgii, operacnom trakte a na inych oddeleniach? Dakujem.

jaskolka
22. júl 2022

Skúsim to zhrnúť tak všeobecne.
Tak napríklad pomoc pri hygiene pacientov - niekde aj komplet vserku hygienu robia len sanitari, odvoz na vyšetrenie, podľa potreby asistencia pri vyšetrení (vyzliecť, obliect, pomôcť vyjsť na lôžko) odnášanie biologického materiálu, pomoc pri vydaji stravy, roznos stravy, kŕmenie imobilných pacientov, úprava posteli, dopĺňanie materiálu podľa potreby (ukladanie čistej bielizne do skríň napríklad) odvoz špinavej do pracovne, preberanie čistej, dezinfekcia povrchov, umývanie stolíkov, a rôzne iné prace podľa špecifík oddelenia, trebárs na chirurgii môže odvádzať so sestrou pacirntov na salu, privazat ich nazad, na operačnom trakte hlavne upratovanie a dezinfekcia, niekde sanitarky aj sterilizuju inštrumenty, to už naozaj záleží od toho ktorého konkrétneho oddelenia.
A rôzne iné veci, to ťažko to všetko opísať takto v kocke. Je to každopádne náročná práca, aj fyzicky - dvíhanie pacientov, aj psychická - rôzne reakcie a správanie ľudí po operácii, aj bez nej
Ina je tiež práca na internom, iná na kožnom, iná na šestonedeli a trebárs úplne iná na detskom.