Aké sú moje práva po návrate z materskej?
Ahojte dobrý deň. Skúsite poradiť? Pracujem v nemenovanej firme prevádzka od pondelka do nedele okrem sviatkov od 6:30 do 21:30 každý deň. Vrátila som sa po materskej na zmeny. Ja ale chcem pracovať aspoň tak že nie dovecera, vraj na to nemám nárok. Syn ma 3,5 roka. Aké mám možnosti?
Veď píše, že pracuje na zmeny.
Mas moznost zmenit pracu na taku, aby to tvojej rodine casovo vyhovovalo
@anonym_autor
Skús poziadat o upravu pracovneho casu.
To je ranna a poobedna asi,na smeny.No tak sa s nimi skus dohodnut len na rannu smenu,ak to nepojde tak bud si to zariadis a zostanes tam alebo budes hladat inde.Nic vynimocne po navrate z rd.
aké máš práva pozri si § 164 Úprava pracovného času
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
V prvom rade, vrátila si sa po rodičovskej, nie materskej. Ako osoba starajúca sa o dieťa do 15 rokov máš podľa zákona právo požiadať o úpravu pracovného času. Urob tak písomne. Zamestnávateľ je povinný vyhovieť ti, ak mu v tom nebránia prevádzkové dôvody. V realite to znamená, že ak ty budeš robiť iba pondelok - nedeľa (bez víkendov) a iba ranky, tak niekto iný musí robiť oveľa viac zmien počas víkendov a poobedky. Ak takých ľudí firma nemá, ktorí chcú robiť každý víkend kvôli tebe, tak ti to neumožní a bude to v rámci zákona.

Odist z takej firmy, to je najrozumensia moznost. Aj ked sa mi nechce verit, ze by si hentak mala pracovnu dobu.