icon

Aké sú povinnosti a pracovný deň starostu obce?

neveriacitomas
3. nov 2025

Zdravím,

Viem, že sa to takto nerieši ale z čistej zaujímavosti sa zaujímam o post starostu obce.

Vo veci sú jeho právomoci a povinnosti hlavne.

Chcel by som o niekoľko rokov kandidovať za starostu obce, v ktorej žijem. Nešiel by som cez žiadnu politickú stranu ale len ako nezávislý. Viem že k tomu potrebujem podpisy občanov aby som vôbec mohol kandidovať.

Čo ale moc neviem a zaujímal by som sa čo vlastne taký starosta robí. Aká je náplň práce v bežný deň. Akým spôsobom vykonáva danú prácu. A či je tá práca zvladaténá.
Viem, že zvoláva a vedie zhromaždenia, reprezentuje obec navonok alebo rozhoduje vo veciach, ktoré nespadajú pod zastupiteľstvo. Ale mňa zaujíma konkrétna náplň prace napríklad za celý týždeň.

Sú to veľmi všeobecne otázky ale rad by som bol keby sa niekto našiel a kľudne sa aj rozpísal.

Ďakujem pekne

anna777115
3. nov 2025

Chceš kandidovať za starostu a nemaš ani poňatia o jeho naplni prace. Trocha zvláštne, nemyslíš?

oriesocek
3. nov 2025

no ono je rozdiel aka obec tam je a co vsetko pod starostu spadá - iné je ak je to malá obec, kde nie je skoro nič a iné, ak veĺké spádové obce s rozsiahlou infraštruktúrou, xx zamestancami, matrikou, stavebným úradom, atd... kazdopádne na starostu je najlepšie niekto s manažérskymi skúsenostami, ktorý si vela veci vie sám zistit, vybavit a zariadit.., má kontakty. moj spoluziak z gympa robil dlhé roky jedného z najvyssích v medzinárodnej korporácii, teraz je okrem toho aj na ciastocny uväzok starosta malej obce a vybavuje vsetko, co povodný starostovia nevybavovali, riesi eurofondy, ma plno projektov, plánov... takze je rozdiel "starosta" a starosta...

anonym_6344fd
3. nov 2025

@neveriacitomas o niekoľko rokov? Voľbý sú na budúci rok v októbri. Či v tých potom? To už ani nemusia byť.... Obecné úrady na malých obciach sa plánujú zrušiť, budú spoločne úrady. V súčasnosti už bežia pilotné projekty.
Mal by si skúsiť by aspoň poslancom OZ.
O akú veľkú obec ide? To je základ, koľko zamestnancov? Mš?zš? Škd? Jedáleň? Atď....
V malej obci nemáš na koho delegovať činnosti buď urobiť sám alebo zaplatiť firmu....len aby bolo z čoho. Platy vo verejnej správe sú zamrazené za tie úbohé tabuľkové platy ťažko nájsť kvalifikovánú pracovnú silu keď v súkromnom sektore dostane aj dvojnásobok.
Bola som starostkou a nikdy som nemala ani len plný úväzok, pri mne pracovala dôchodkyňa na dohodu pár hodín dva dni v týždni. Proste málo financií a bude to ešte horšie. Robila som všetko čo bolo treba.
Vo veľkej obci, v meste to môže byť úplne inak ale financií nikde nemajú prebytok.

grolmulina
3. nov 2025

asi by si si predtym mal o tom nieco "nastudovat" 🙂 nech teda vies ASPON zhruba, do coho ides. takto mi to fakt nepride uplne rozumne.

sendy1977
3. nov 2025

@neveriacitomas v týchto voľbách kandiduj za poslanca OZ 😉

anonym_fc60a3
3. nov 2025

@neveriacitomas ja suhlasim na 100% so @sendy1977... postup - najprv poslanec... zistis vobec, "co sa deje a ako to funguje" a potom starosta... Myslim si, ze kopec ludi, co boli kadejaki aktivisti po zvoleni za poslanca zistili, ze to nie je len tak a predstavovali si to trosku (moznosti obce, ako vsetko hned napravit) ako Hurvinek valku...

anonym_6569f1
3. nov 2025

preco to chces robit ked ani nevies co to je za pracu?

katica06
3. nov 2025
@anonym_fc60a3

@neveriacitomas ja suhlasim na 100% so @sendy1977... postup - najprv poslanec... zistis vobec, "co sa deje a ako to funguje" a potom starosta... Myslim si, ze kopec ludi, co boli kadejaki aktivisti po zvoleni za poslanca zistili, ze to nie je len tak a predstavovali si to trosku (moznosti obce, ako vsetko hned napravit) ako Hurvinek valku...

@anonym_fc60a3 súhlasím, ak nezoženie dotácie tak môže akurát tak kúriť a svietiť, a bude rád ak bude vedieť uhradiť faktúry v čas

anonym_238ac3
3. nov 2025
@anna777115

Chceš kandidovať za starostu a nemaš ani poňatia o jeho naplni prace. Trocha zvláštne, nemyslíš?

Tak to zvláštne nie je ani náhodou. A vy myslíte, že všetci starostovia idú do toho a vedia, čo to obnáša? Možno niektoré neviete, že na miesto starostu nie je predpísané vzdelanie napriek tomu, že hospodária so statisícami €. Preto je veľa starostov so základným vzdelaním, ktorí netušia, čo tá práca obnáša. Naučia sa za pochodu,alebo aj nie. Veľa za nich robia ostatní zamestnanci úradu. Mám vlastnú skúsenosť. Bolo to o držku, odišla som, kolegyňa ostala a modlila sa, nech tomu šoféfovi Tatrovky rýchlo skončí volebné obdobie.

anna777115
3. nov 2025
@anonym_238ac3

Tak to zvláštne nie je ani náhodou. A vy myslíte, že všetci starostovia idú do toho a vedia, čo to obnáša? Možno niektoré neviete, že na miesto starostu nie je predpísané vzdelanie napriek tomu, že hospodária so statisícami €. Preto je veľa starostov so základným vzdelaním, ktorí netušia, čo tá práca obnáša. Naučia sa za pochodu,alebo aj nie. Veľa za nich robia ostatní zamestnanci úradu. Mám vlastnú skúsenosť. Bolo to o držku, odišla som, kolegyňa ostala a modlila sa, nech tomu šoféfovi Tatrovky rýchlo skončí volebné obdobie.

@anonym_238ac3 Tak, potom vyzerá cely štát, keď ho riadia ĺudia, ktorí nemajú ani poňatia o tom ako sa to má robiť. Keby som išla šoférovat auto vo frekventivanej premavke a nepoznala by som vyhĺašku a predpisy, ako by to asi dopadlo.

anonym_6344fd
3. nov 2025
@anonym_238ac3

@anonym_238ac3 v mojom rodisku v čase keď sme sa odtiaľ sťahovali, nemali ani starosta ani poslanci ani len ucnovku, jeden iba iba 4tr zs

anonym_238ac3
4. nov 2025
@anna777115

@anonym_238ac3 Tak, potom vyzerá cely štát, keď ho riadia ĺudia, ktorí nemajú ani poňatia o tom ako sa to má robiť. Keby som išla šoférovat auto vo frekventivanej premavke a nepoznala by som vyhĺašku a predpisy, ako by to asi dopadlo.

@anna777115 plne s tebou súhlasim. Štát s tým nič nerobí. Pritom na každé miesto v št správe sú predpísané kvalifikačné predpoklady, len na starostov nie.

marcelaf1
5. nov 2025

@neveriacitomas Aby si sa dostal do problematiky, skús kandidovať najskôr za poslanca obecného zastupiteľstva. Naštuduj si zákon 369/1990. Práca starostu záleží od veľkosti obce, teda koľko má zamestnancov. Budeš musieť ovládať zákony: stavebný, o sociálnych službách, o verejnom obstarávaní, o odpadoch, o majetku obce, o obecnom zriadení, ďalej viesť evidenciu civilnej ochrany, materskú školu, organizovať kultúrne podujatia pre deti, dospelých, dávať rôzne hlásenia na štatistický úrad, povoľovať stavby, riešiť čierne skládky, susedské spory. Ďalej rozpočet, zimná údržba, kosenie zelene, údržba cintorína, verejný vodovod, bytovky, čistička, budovanie obce, rekonštrukcie, výstavba. Smernice, VZN, zamestnanci, dane, poplatky za komunálny odpad. A samozrejme získavanie peňazí z rôznych zdrojov, lebo eurofondy ti neprídu na účet len tak, že zavoláš na ministerstvo. Celý proces trvá niekoľko rokov. Stačí na začiatok? 🙂