icon

Aké vzdelanie potrebujem pre pozíciu pedagogického asistenta?

24. mar 2025

Mám vysokú školu, ale nie pedagogický smer.ak chcem robiť asistentku v škole, čo si potrebujem doplniť?nechcem ísť na pomaturitné štúdium na strednú školu.je aj iná možnosť?dakujem

autor
29. mar 2025

@kuggis spievať áno viem.hudobný nástroj nie a to je ďalší kameň úrazu.mám kamarátku na pomaturitnom.kedže tú školu máme najbližsie aj ja by som tam išla.a vravela, že ona nástroj v pohode už vedela, ale tie čo nevedeli hrať sa s tým trápia.učielia to berú prísne tak ako u denných študentov.a najhoršie, že prijímačky budú z talentoviek takže aj výtvarná.kamoška tiež vo výtvarnej nevyniká, ale aj tak lepšie ako ja.dalšie čo ma odrádza, že do škôlky od roku 2029 už budú musieť mať učiteľky aspoň Bc.vraj už teraz niektoré škôlky prijímajú učiteľky Bc.

anika
29. mar 2025

A aku mas uz vystudovanu skolu?

diablikovci
29. mar 2025

O chvíľu nebudú peniaze na asistentky. :(

anika
29. mar 2025

@diablikovci veru, skoly ich frlia na kvanta, asistentku mozu robit rozne min. Bc pozicie, ci uz so pg zameranim alebo aj sp zameranim, aj so s maturitou pg smeru, aj potreba sustemu je velka, len peniaze skoly nane nemaju, no....

autor
29. mar 2025

@anika tak asi nechám štúdium tak.asistenti nebudú, škôlky budú potrebovať minimálne bakalarský stupeň a do ŠKD je tak malá šanca sa dostať.niektoré školy ani ŠKD nemajú.

kuggis
29. mar 2025

Nie je zatiaľ definované aké vysokoškolské vzdelanie potrebuje mať učiteľka predškolákov, v zákone je napísané len všeobecne , že má mať prvý stupeň vysokoškolského vzdelania. Bude to veľmi vtipné,pretože veľa žien má len strednú školu,ak ešte spravia povinnou aj menšiu vekovú kategóriu,neviem či bude mať kto učiť v tej MŠ... Každú chvíľu menia ten zákon, donedávna sme mali na výber VŠ alebo inovačné... už to nieje pravda. Môžem povedať, že výplata s VŠ je na smiech ,za to čo od nás všetko požadujú, niekto si myslí, že sa len celý deň hráme s deťmi, ale vôbec to tak nie je ...ani tá VŠ nie je jednoduchá pretože sa to tak berie ,že je to aj pre učiteľky prvého stupňa...Ale zaujímalo by ma akú máš VŠ, mohla by si sa zamerať napr.aj na staršie deti

autor
29. mar 2025

@kuggis pracovných miest je málo.poznám aj Mgr učiteľky a sú v škôlke.aj učiteľka, čo mali vyštudovanú biológiu aj ešte iný predmet a robila asistentku.je pravda aj to, že veľa učiteľov robí v inej sfére kvôli platu.

anika
29. mar 2025

Praveze by som si skor urobila vychovavatelstvo, toa sa da tiez ako dps cez umb

anika
29. mar 2025

@kuggis mozno to spravia, ako so sestrami;)

autor
29. mar 2025

@anika len vychovavateľstvi len do ŠKD?u nás poblizku nie sú internáty.no tom chcela aj písať, že predtým stačilo, že sestrička má len strednú a potim.minimálne Bc.všetky mladé sestričky si dorábali vzdelanie.a teraz to isté s učiteľkami.so strednou asi len do ŠKD alebi asistentky.ak asistentky nezrušia.

kuggis
29. mar 2025

@anika neviem ako to spravili so sestrami, lebo som to nesledovala, ja čo som čítala tak by možno chceli z normálnych učiteliek v MŠ spraviť asistentky ale na to nie sú peniaze ...aby sme sa opičili po západe

kvetinka_2
29. mar 2025

Dobrý deň prajem, máte dve možnosti. Buď šťúdium na VŠ - predškolská a elementárna pedagogika (Trnava - tam viem, že je), alebo 2-ročné pomaturitné štúdium na Strednej odbornej škole (kedysi PASA). 😊

anika
29. mar 2025

@kuggis kedysi , dajme tomu pred cca 20 rokmi dali vynimku , ze sestry do urciteho veku si uz bc nemusia robit, tie ktore mali este vzd3lanie ako vseob. Seztra, prip. Zdrav. Sestra a detska sestra, ale mohli samozrejme. Lebo sestra musi matuz min. Bc vzdelanie, prakticke sestry( zdrav.asistenti po starom) maju stredoskolske, ci uz 4 rocne alebo pomaturitne.vzd.- to bolo tske prirovnanie, ze je mozne, ze to takto osetria

anika
29. mar 2025

Hej skd, internat

autor
29. mar 2025

@anika tu v okolí škd sú väčsinou len polovičné úväzky.ranná družina tu také nefunguje ako v mestách.a internáty mám ďaleko.preto som sa chcela uberať skôr cestou pedagogickej asistentky.deti s poruchami učenia pribúda, myskela som, že sj asistentky budú školy potrebovať.nevedeka som, že sa možmo aj zrušia.

anika
29. mar 2025

Podla mna nezrusia, len ich skoly nevedia zaplatit, preti je ich malo na pocet deti so svvp

ankare
29. mar 2025

Poznám jednu pani, ktorá teraz ukončila vzdelávanie cez Nivam.

autor
29. mar 2025

@ankare vies aj nieco blizsie?narocne?ako casto mala skolu?

kuggis
29. mar 2025

Áno máš pravdu deti s poruchami učenia pribúda a hlavné je , že integrujú deti do škôl ale väčšinou to tak spravia,že dieťa integrujú a na asistentku nie sú peniaze, teraz sú väčšinou také projektové, no projekt tiež raz skončí.

ankare
29. mar 2025

Neviem nič bližšie.

autor
29. mar 2025

@anika no bolo by potrebné počet zvýšir a niw znižiť.potom na jednu je toho veľa

autor
29. mar 2025

@kuggis áno.to raz mi známa vravela,že je len cez projekt.a potom, že jej predlžili zmluvu lebo ďalší projekt.ake pracuje tam stále, tak možno bola dobrá, tak ju nechali

zuzanockamt
29. mar 2025

Autorka
Predstavuješ si to veľmi jednoducho. Odkiaľ majú školy zobrať peniaze na asistentov a navýšiť ich počty? Všetky sú cez projekt, zmluvy sa predlžujú vždy na rok, takže istota práce nulová. Teraz sa ženy hrnú robiť túto prácu, aj keď vzdelanie nemajú, lebo ich láka vidina "prázdnin" a nenáročnej práce - mnohé to ozaj flákajú a neovládajú základné veci.

palicka
29. mar 2025

Nápis mi správu, pomôžem, myslim

autor
29. mar 2025

@zuzanockamt nemusis hned utocit.ja pisem len tolko, ze deti pribuda a na asistentov je toho vela.a pocet asistentov sa znizuje.to, ze niekto flaka, to je vsade tak.su poctivi a taki, co flakaju.

zuzanockamt
29. mar 2025

Autorka
Na asistentov je toho veľa? A čo potom učiteľ, ktorý musí zvládnuť intaktných žiakov, A variant, niekoľko dyskárov. V jednej triede.

autor
29. mar 2025

@zuzanockamt a kde som pisala, ze na ucitelov toho nie je veľa?nič talé som nenapísala.a viac na teba reagovať nebudem.ja som sa tu neprišla hádať, ale poradiť.

palicka
29. mar 2025

@kuggis už je- učiteľky MŠ so strednou školou a 15 rokmi praxe budú mať výnimku z VS štúdia. Predstavil to minister školstva na výjazdovom stretnutí. Chystá sa veľmi veľa zmien aj ohľadne absolventov kvôli nedostatku niektorých učiteľských odborov. Čo sa PA týka, iste ich nezrušia. Je to však zatiaľ dosť neistá pozícia, o postupne prechádza pod štátny rozpočet, takže by sa to malo ustáliť. Zatiaľ stále platí podmienka pedagogického vzdelania. Teda SOŠ pedagogická, Bc.alebo Mgr. Stupen pedagogiky, sociálna praca alebo 2 ročne kvalifikačné štúdium NIVAM.

autor
29. mar 2025

@palicka zajtra napíšem

anonym_6177ff
16. aug 2025

zdravím.Mám otázku môžem robiť pedagogického asistenta poprípade vychovávateľku v školskom klube ak nemám pedagogické vydelanie ale od septembra nastúpujem na pegagogickú fakultu externé štúdium?ďakujem