icon

Ako by ste zvýšili záujem o vianočné firemné posedenie?

27. mar 2023

Pracujem na bakalárke a vyšlo mi, že zamestnanci nemajú o toto posedenie záujem a v kolektíve sú zle vzťahy, akým spôsobom by ste zvýšili ich motiváciu. Ja som navrhla, že v deň Vianočného posedenia budú mať voľno - pracuje sa vo firme na zmeny. No určite nemôžem zrušiť nepretržitú prevádzku, ako to urobiť aby som neohrozila prevádzku a zamestnanci by aj tak mali záujem sa zúčastniť?

Strana
z2
olimuc
27. mar 2023

@dadis zalezi ale z vlastnej skúsenosti ti poviem, fabriky sú vďačne keď niekoho nájdu … aj keď občas skladba ľudí zospoveda, že ich pozbierali náhodou okolo cesty. Fluktuácia je strašne veľká … niektorí prídu a po prvej prestávke sa nevrátia … 🤷🏻‍♀️ Boli schopní sa aj pobiť, hádzať po sebe všeličo … máš slabšiu smenu a potom úplne zohranu partiu, ktorá vie potiahnuť čo ti predtym neurobili … teória je krásna ale realita je občas na okraji absurdnosti (fabrika nie je len VW alebo Jaguár ale aj všetci dodávatelia) a okrem jedla a € je fakt ťažké niečo nájsť čo by ich spajalo

viestta
27. mar 2023

@olimuc a nakoniec ich aj tie € rozhadaju, aj to jedlo, aj cokolvek co cloveku napadne aj nenapadne dokaze pokazit vztahy v kolektive

viestta
27. mar 2023

@dadis takto vyzeraju vztahy v kolektivoch, tito by hrali cez prestavku sipky?
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/dobry-den-damy-2/#post-86112799

akje
27. mar 2023

Ahoj @autorka
Velmi, velmi, velmi zaujimava tema s vysledkami!

Ak je to 3 smenna prevadzka, vianocne vecierky rozdelit napr. na 3 stvrtky, aby sa neprerusila vyroba uplne, aby mala kazda smena tuto prilezitost a stvrtok preto aby im to neuberalo z vikendu, z ktoreho si nechce ukrojit nikto, kto nema v praci dobry kolektiv a je mu lepsie doma.

Urcite dat vecierok vzdy smene, ktora ma poobednu. Zacnu o druhej a skoncia o siestej- v dany den odpracuju menej a zvysok pracovneho casu bude zabava. Ak ti da niekto na vyber pracovat do desiatej alebo si odpracovat iba polovicu pracovneho casu a zvysok sa ist niekam najest a napit, vyberu si vecierok ;) a rano budu mat cas dospavat ;)

Ak su zle vztahy, na tych treba pracovat cely rok, 1 vianocny vecierok to nezachrani, no nemyslim si, ze je to stratene. V programe by som nevolila timove hry, ale individualne. Idealne miesto, kde su sipky, biliardovy stol, bowling. Jeden proti druhemu :D, nikto nebude pocitovat potrebu byt na druheho mily a zhovievavy, proste mu to natrie v hre ;)
Pre zvolnenie atmosfery by som navrhovala na vecierok zavolat stand up komika. To by ako tak mohlo roztopit lady na pracovisku ;) na dalsi den sa na tom zasmeju vsetci. Ci su spolu alebo proti sebe 🙂

muchotrafka298
27. mar 2023

@viestta to by bol námet na bakalársku prácu takyto kolektív 😁😁😁😁😁😁

viestta
27. mar 2023

@muchotrafka298 z toho kolektivu by vydalo aj na profesuru

muchotrafka298
27. mar 2023

@viestta a v rôznych odboroch - psychológia, ekonomika, matematika a nebojím sa napísať aj policajná pátracka 😜

dadis
27. mar 2023

@viestta No ja som to pisala ironicky, lebo viem ze to, co je v inych firmachbuolny standard, je vo vyrove utopia..vsade na vztahoch zalezi..len ich zamestnavatelia sa tvaria, ze ak by im dali prestavky p.p., tak fabrika padne, preto by chceli radsej vztahy tvorit nejako mimo pracovneho casu radsej 🤣🤣..a ako inak ako komunikaciou by tie vztahy vznikali?

dzina007
27. mar 2023

u nas je vianocny vecierok tesne pred zimnou celozavodnou pripadne pocas nej takze vela ludi uz zacina cerpat dovolenku kedze stroje vypiname postupne podla procesov. Takze vacsina dojde preto ze nemusi ist do prace. Ti co su na poobednej vedia este dojst po praci sa najest, ti co idu na rannu tak bez alkoholu aspon na chvilu najest sa zadarmo a zabavit tiez pridu.

Tahacom su svedske stoly s velkym vyberom jedal, a zaujimavy program. Najradsej maju ked pride Skrucany lebo ten vie take chobotiny kecat. Teraz boli hotovi aj z Bicana i ked jeho humor mne nesadol ale ludia sa bavili a hlavne zeny ho zrali... 😀

viestta
27. mar 2023

@akje nepretrzita trojsmenna prevadzka znamena, ze ide v rezime 24x7, teda tie stvrtky su utopia. Zjavne je to prevadzka, kde sa nemozu zariadenia odstavit na 4 hodiny aby si zamesnanci spravili mechechce, o tom, ze pri kolotococh sa inac striedaju ludia na smenach, nie po tyzdni
@dadis pozri sa, toto je ciste akadamicka teoria, odrhnuta od zivota uz vo svojej podstate. Kolektiv alebo je, alebo nie je. Taketo dobrovolne-povinne skolektivnovanie nefunguje v praxi, v teoretickej rovine je to len mlatenie prazdnej strany. Nech by to v konecnom dosledku vyznelo akokolvek famozne, v konecnom dosledku je to uplne na dve veci. Ci s vecierkom ci bez neho, ci so sipkami vo svacinarni a saunou cez pracovnu dobu alebo bez nich.

elizita
27. mar 2023

@autorka ak by bol zlý kolektív,jediné čo by mňa nalákalo niekam ísť je že by sme išli celá rodina s nejakým rodinným programom.. nás berie šéf každý rok celú rodinu na bowling.. teda aj ostatných kolegov.. a potom si dame slávnostnú večeru. Vždy idem,kolegov ani nepoznám moc,lebo robím z domu a vždy sa dobre s nimi aj ich deťmi zábavime. Lebo nespája len alkohol ale aj deti 🙂

dadis
27. mar 2023

@viestta Suhlas 😉

zic
27. mar 2023

Mozno najprv zistit anonymnym priekumom, preco su zle vztahy na pracovisku... Ak su zle z nejakeho konkretneho dovodu, neviem, preco by vecierok (alebo nieco ine, co neriesi prvotny problem) malo pomoct... Akoze ked som hladny, tak orosena voda ma nespasi (nie natrvalo) 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vulka
27. mar 2023

No hádam najskôr popracovať na vzťahoch na pracovisku a až potom riešiť zábavu(večierok).

svetlonos
27. mar 2023

Tlacia vam v skole do hlav tolko sprostosti. Ved nad tou temou ostava rozum stat! To su vazne problemy, takato tema na bakalarku, prisim ta co studujes??
Ved sa zamysli ty sama ako by si sa chovala v realnom zivote v danej situacii?
Chces travit cas s kolegami, ktorych neznasas? Co by ta motivovalo byt s falosnymi intrigantskymi ludmi vo svojom volnom case ? Take jedla este nevymysleli.
Kamoskyn sef rad organizoval fajne party a zamestnanci museli na ne chodit! Super pre slobodnych, na ho... pre zeny nebodaj este s malymi detmi. On ich totiz robil este v susednej krajine a idealne este s ranajkami a obedom. Boh ochranuj ak niekto odisiel pred pol ocou domou, no hromy blesky padali. Tam chodili zo strachu pred vypovedou- super motivacia...
Ja som chodila rada, boli sme fajn kolektiv a bola ozaj zabava sranda, korporat, bolo nas asi 400-500. Niektori nesli, proste introverti.
Ja by som pracu viedla v duchu zlepsenia kolegialnych vztahov na pracovisku - zacala by som nadriadenym! Ten by mal ako prvy prehodnotit svoje chovanie a pouvazovat, co vo firme zmenit aby bola klima medzi kolegami prijemna. Alebo aspom nie nevraziva. Az ked by sa vyriesili/ odstranili zistene dovody zlych vztahov na pracovisku, az potom by sa majitel mohol zamyslat ako motivovat ludi ist na taku akciu.
Tato tema, pokial sa nepise hlbie o pricine vzniknutej situacie, je proste cisty vymel mozgu na odputanie od ozaj zi otne dolezitych tem.

vilma7
28. mar 2023

No tak neviem či by voľno potešilo, skôr si.myslim, že čas strávený na večierku by mali zarátané ako odpracované hodiny. Čiže bonus navyše.

andreatytler
28. mar 2023

My mame skvele vztahy na pracovisku ale nemam najmensi zaujem s nimi stravit ani minutu pocas svojho volna. Na ziadny vianocne vecierok po pracovnej dobe by som nesla. Ja by som ocenila dobry vianocny obed ako donasku do firmy s tym ze kazdy moze doniest nieco co on navaril - taky mix domacich dobrot na ochutnavku. Popri jedle si uz ludia pokecaju. To staci.

andreatytler
28. mar 2023

@viestta Povedz nejake pikosky. Ja som nikdy nebola na takom vecierku kde sa uvolni atmosfera.☹

akje
28. mar 2023

@elizabet173
No vidis.. a mna by nieco take presvedcilo.. 100 ludi, 100 chuti..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
viestta
28. mar 2023

@andreatytler ake pikosky? Ti co sa nemuseli sa nemuseli ani po vianocnom vecierku. Ti co sa hadali sa na vianocnom vecierku pohadali este "kvylitnejsie". Tie co ohovarali, po vianocnom veciierku mali temy na uvahy este do Velkej noci a potom este aj pocas roka mali co rozoberat, ked nahodou dosli namety. Ti co spolu vychadzli pred vecierkom, vychadzali aj na vecierku aj po nom. Ziaden skolektivnovaci zazrak sa nekonal, vsetko bolo po starom, akurat u niektorych jedincov sa stratili zabrany primerane mnozstvu poziteho alkoholu. (ak cakas pikosky, ktore stale prebera zelezna Katarina, tak tie som nezachytila)

waldosinka
28. mar 2023

Party priamo na linke... hudba. A stánky s občerstvením... 😆

evica17
28. mar 2023

Ja ako introvert nenávidím takéto akcie. Nie kvôli zlému kolektívu, ten je fajn u nás v práci, len proste neviem čo s nimi kecat a tam je to také trápne potom,že len sedím a som ticho a cítim sa divne, ale keď je nejaký kolega opitý a vykecava sa,nejaké somariny,tak ja som tá čo počúva a on spokojný že niekto počúva tie jeho drísty. Šéf však má rád tie teambuildingove aktivity ,tak chodím ,keď idú všetci ale teda vždy sa zdrzim len chvíľku, a idem preč,prípadne sedím tam kde kecaju taký starý dôchodcovia svoje zážitky a mám.
A či utuzis celkovo kolektív niečím ? Nemyslím si, pretože ak niekoho nemám rada,nebudem ho mať rada ani po vianočnom večierku ,ani po inej akcii ( prípadne ti čo robia intriky,ohovárajú,nezmení sa to po žiadnej akcii) a koho mám rada,tak s ním pôjdem aj mimo pracovného času a za svoje peniaze. Za mňa sú tie teambuildingy strata času, väčšinou voľného času jediné kde som bola na firemnej akcii bolo,keď sme.mohli ísť s rodinami, u ocina vo firme (koľko chcel členov rodiny si vzal, za určitý počet neplatil,bolo v cene a zvyšok si doplatili nejakú sumu na jedlo) ,bolo to vonku,ktivity pre deti,dospelých a jedlo, hudba ,tombola.

Strana
z2