Ako ďalej s prácou?

11. jan 2024

Ahojte dievčatá, idem sa s vami poradiť. Mám prácu, náplň práce je fajn, len celkovo ma žiaľ práca stresuje. Nadriadený, kolektív, stres, deadliny apd. U mňa sa stres prejavuje na chrbtici, s ktorou mám problém už 20 rokov. Začne ma veľmi bolieť krčná chrbtica a trapézy, točí sa mi hlava, mám závraty, je mi na odpadnutie apd. Práca je veľmi dobre ohodnotená, myslím, že sa finančne mám momentálne fajn - nad 3.000 eur. Áno, možno pre niekoho je to normálna suma, pre mňa je to celkom pekný plat. Rozmýšľam čo ďalej, ako ďalej. Idem brať úver, teda prácu potrebujem. Ale za každú cenu, aj cenu zdravia? Problém však vidim v sebe. To ako prežívam stres je len ma mne. Ak zmením prácu, čo tým dosiahnem? Zase nové prostredie, zase nový šéf, nové prostredie, kolegovia, ani tam to nemusí byť super. Mám zo seba pocit, že si ten stres vytváram sama, že predsa ja môžem za to, ako spracovávam stres a je to len a len moja vina. Žiaľ celý deň som v práci a nemám čas íšť ku psychológovi, ktorý by mi pomohol so spracovaním stresu. Skúšala som online terapiu, ale to mi veľa nedalo. Nechcem o prácu prísť, ale nechcem sa ani zničiť. Točím sa v začarovanom kruhu ako škrečok.

domkakvet
11. jan 2024

Popozeraj inzeraty, ak ti nieco bude vyhovovat viac, tak vyskusaj.

autor
11. jan 2024

@domkakvet pozerala som, aj som niekde reagovala, nikto sa mi neozval. A ine inzeraty su vyrazne pod moje ocakavania. Cize materializmus sa teraz vo mne bije s vnutornymi potrebami.

loliki
11. jan 2024

Vymením sa s tebou. 🙂 Len neviem, čo robíš. Ale plat máš celkom pekný.

bluka2
11. jan 2024

Popis presne, čo ta stresuje. Takto ťažko povedať, či je problém v tvojej tolerancii stresu alebo je to tam napriek platu na figu.

autor
11. jan 2024

@bluka2 nadriadený, veľmi vysoké očakávania, čokoľvek správim nie je dostatočne dobré, na všetkom nájde chyby. Mám kolegu, s ktorým sedím v jednej kanceláríi, ale my vôbec nevieme spolu vyjsť. On povie biele, ja čierne, úplne sme opačne orientovaní, snáď viac odlišných ľudí od nás dvoch som ešte nezažila. A to je o 10 rokov mladší odo mňa, ale my si nemáme čo povedať, toto ma veľmi mrzí. Práca je časovo veľmi time consuming a naozaj idem z meetingu na meeting, z callu na call a častokrát sa nemám čas ani najesť, ako dnes som od rána zastala o pol štvrtej na pol hodinu a pokračovala ďalej do 18.00. Niektoré úlohy sú popravde pre mňa too much a mám pocit, že mám veľké rezervy. A mám turbo mega namakanú kolegyňu, ktorá ide po mojom fleku a dosť to dokazuje na dennej báze mne, ale aj môjmu šéfovi. Je tam kopec iných drobných vecí, ktoré tu teraz nemôžem rozoberať.

tttbb
11. jan 2024

Ak je naozaj problem stres tam ti tazko pomoze nieco ine ako zmena prace, ale s tou chrbticou by som skusil silovy trening. Ja som IT, cely den za PC a taktiez som maval problem s krcnou chrbticou. Akonahle som zacal cvicit (hlavne mrtve tahy mi pomohli) a hodinku denne kracam, vsetky problemy su prec.

1fifinka1
11. jan 2024

Časom prídeš do bodu, kedy zistíš, že to zdravie ti už nikto a nič nevráti. Bude neskoro. Nie každú prácu môže robiť každý. Ak je tvoja tolerancia stresu nízka, škodís svojmu zdraviu ani nevieš ako. Poviem ti to tak, jedného dňa ta vypne a potom ti bude celkom jedno 3000€ euro, a premotivovaní kolegovia. Šéf ta smahom ruky nahradí, a ver mi to zničené zdravie ti už nikto nikdy nevráti. Ak máš pocit, že to, co robíš nezvládas, resp.nedokážeš takému stresu čeliť zmeň prácu. Úplne naozaj. Hoci aj za nižšiu mzdu.

autor
11. jan 2024

@tttbb hej, viem, ze potrebujem cvicit, ale popravde ja nemam kedy. Ked pridem domov vecer z prace, som absolutne K.O a nevladzem. A zacinam chodit na rehabilitacie, ale skoro rano pred pracou. Zase budem v praci do osmej vecer, aby som vsetko stihla.

karolinakovac
11. jan 2024

Musíš si vybrať, či budeš mať túto dobre platenú prácu a stres, alebo nejakú možno menej platovo ohodnotenú, ale budes mat pokoj.
Ja som sa taktiež vzdala dobrej práce, len kvôli stresovemu prostrediu, nevedela som dobre zvládať stres a hned sa mi to prejavilo na zdraví a nemohla som ďalej riskovať, bolo by to horšie a nechcela som sa úplne zničiť. A teraz som v klude, síce menší plat, nemôžem si dovoliť kúpiť také veci ako predtým, ale neriešim. Mám klud.
Alebo skus ešte si nejako ten stres zahnať napríklad cvičenie, relax atď. Možno pomôže.

autor
11. jan 2024

@1fifinka1 len ja som menila pracu uz pred rokom. A teraz mi je naozaj blbe menit pracu. Mam vysoke mesacne naklady. Neviem to aktualne znizit...

bluka2
11. jan 2024

Tak toto by bolo aj na mňa veľa, neznášam keď som celý den v meetingoch a hovoroch a nie je čas na tu prácu. Sú aj ine práce za ten peniaz, ale tak neviem, či hľadáš v nejakom konkrétnom mieste, kde je ťažko takú najst.

evelyn246246
11. jan 2024

.. plat mas na dnesne pomery krasny , ALE stoji za tvoje zdravie ?ja by som pomaly hladala nieco ine ... medzitym sa daj na PN ..dvovod k nej mas ...popripade este docerpaj podporu ...

1fifinka1
11. jan 2024

@autorka tak druhá možnosť, musí sa z teba stat totálna mampičistka. Vyprdi sa na buzerovanie, na kolegov, kolegyne, urob si svoje. Všetko púšťaj z hlavy. Inak sa zbláznis. Bez srandy.

regina22
11. jan 2024

Kolko mas rokov, a prečo nevieš znížiť výdavky a ešte akú máš pracovnú poziciu

mandzula
11. jan 2024

@autor plat mas slusny, zrejme teda nerobis uplne obycajnu pracu, ale nieco, co vyzaduje trochu specialnejsie schopnosti, teda by si asi nemala az taky problem najst si ine miesto. Ak vychadzam z toho, co si uviedla na prvym miestach, co sa stresovych faktorov tyka, tak ten sef a ten kolega sa zmenit daju, zvysok by si mozno potiahla - v tej novej praci.
Dalsia moznost je polavit z narokov, znizit zivotne naklady - to vsak musis vediet ty, ci to ide.

muchotrafka298
11. jan 2024

Co najskor a urgentne si stanov hranicu, ze toto je praca a toto je sukromny zivot. Proste aby si mala ten work life balance. Kym je cas. Mas pracovnu dobu a je jedno, ci ti niekto ide po krku, Mas krasny nabeh na to, aby si jedneho dna skolabovala a bude Ti prd platne, ze mesacne mas 3000 EUR. Urob si svoju pracu, neries kolegov, neries nic po pracovnej dobe, pocka to. Nech sa ludia naucia, ze mas pracovnu dobu, pocas ktorej vybavujes agendu. Nie po nociach alebo vikendoch. Vykasli sa na to, co nevies zmenit. Mas kolegu, s ktorym si nerozumies? Vies kolko ich mam ja? Ja som si to nastavila tak ,ze do prace sa nechodim kamaratit. A prezijem. Nemusis sa s nim debatovat, proste pracovne veci a rob si svoje. Daj si sluchatka a hotovo. Tak budes mat cas na fyzioterapiu, cvicenie, prechadzky, cokolvek.

autor
11. jan 2024

@regina22 mam 40 rokov, vydavky mam vysoke kvoli dvom najmom, ktore teraz taham a mam partnera bez prace, aktualne. Toto sa najblizsi pol rok nezmeni a musim este brat uver.

domkakvet
11. jan 2024

Tak nemusis premyslat, ked na vyber ani nemas.

mimikas
11. jan 2024

Si si ista ze stres mas s prace nie z toho ze vies ze si ju musis udrzat lebo sama zivis partnera? Nemusi to hyt len praca samotna. Zaroven stres je aj tboj pohlad na vec a prezivanie. Stres sa treba naucit zvladat a hlavne si veci nebrat k telu. Da sa na tom pracovat.

autor
11. jan 2024

@mimikas vies co vela veci, partner, moje problemy v rodine, zdravotne problemy, ktore sa kopia, a do toho tato praca.

tradaaa
11. jan 2024

Tvojej práci venuješ podľa toho čo píšeš všetku svoju energiu. Krátkodobo sa to dá vydržať, ale nie dlho. Ani ak si workoholik. Nemáš čas na riešenie svojho fyzického ani psychického zdravia, nieto ešte na koníčky. Rodine, partnerovi sa neviem kedy venuješ, keď končíš o 18-tej a si k.o. Neviem, či sa zdravo stravuješ, ale asi nie pravidelne. Toto sú všetko mínusy, ktoré hovoria za zmenu práce, ale zdá sa mi, že o takéto rady nestojiš🤷 a k tým vysokým životným nákladom ti poviem: koľko zarobiš, toľko si schopná minúť. Keby máš 5000€, nastaviš si ešte vyššiu životnú úroveň. Kopa ľudí musí vyjsť s oveľa nižším platom ako máš ty a verím že sú šťastnejší.

muchotrafka298
11. jan 2024

Ja na vystrahu napisem sem realny pribeh cloveka, ktoreho som poznala. Posobil na vysokych managerskych poziciach, pracoval doslova 20 hodin denne, on spal par hodin a proste nepoznal ine len robota a domov sa vyspat. Vsetko robil sam, lebo ostatni boli neschopni urobit veci. A raz isiel na prechadzku a skolaboval tam. Bol v nemocnici niekolko tyzdnov, total kolaps organizmu. A vies ako dopadol? Ano, v robote ho vyhodili, lebo "nemal vysledky ake chceli". To, ze to nebola jeho chyba, ale chyba firemnej obchodnej politiky bolo vedlajsie. Tak aby si nedopadla takto. Este citam, ze zivis partnera bez prace. To fakt?

bluka2
11. jan 2024

@muchotrafka298 možno je chorý alebo sa mu niečo stalo. Pochybujem, že sa pri inteligentnej žene jedna o príživníka

deti95060810
11. jan 2024

ja by som určite ešte na danej pozícii zostala... takú mzdu hoc - kde nenájdeš.
skúsila by som niečo na povzbudenie organizmu... popýtaj sa v lekárni.
mňa skôr zaráža ten partner - chlap bez práce? a po finančnej stránke to ťaháš aj za neho? už len dúfam že vieš čo robíš a máš to aj v tomto smere pod kontrolou...

muchotrafka298
11. jan 2024

@bluka2 hej to mas pravdu, nevieme ci nie je PN alebo tak. Ale za mna je aj tak hlupost mat tolke vydavky a este uver brat. Ked je 1 plat v domacnosti, aj ked podla mna 3000 EUR je velmi slusny plat.

regina22
11. jan 2024

Sorry ale ja by som sa na to vykaslala. Nedala by som sa tak zapriahnut. Načo?

autor
11. jan 2024

@bluka2 presne tak, žiaľ

bluka2
11. jan 2024

To máš ťažké. Ale dávaj na seba pozor. Ja som tak pracovala asi 1,5 r., potom sa mi podarilo zmeniť. Asi mesiac po zmene, keď som si vydýchla, začali zdravotne problémy, ktoré som nikdy nemala.

autor
11. jan 2024

@bluka2 hej, bojim sa o seba, priznam sa, viem ze zo stresu moze prist kadeco...

dollyzv
11. jan 2024

Prispejem z môjho pohľadu..začala som pracovať od drobcovych 10tich mesiacov kvôli financiám, za pol roka som sa vypracovala na vedúcu pozíciu,ani som sa nenqzdala a zrazu som mala pod sebou 20 ľudí,ktorí potrebovali nonstop usmerňovať,pomáhať,podporiť +celú prevádzku na starosti..aktuálne som na tej pozícii cez 2 roky,svoju prácu som milovala,nebudem sa chváliť,ale podarilo sa mi vybudovať fakt super tím šikovných a kvalitných ludi..popritom som samozrejme musela fungovať aj s malým dieťaťom doma ,ktorého otec pred rokom odišiel do zahraničia na turnusy,začali sa u nás doma k tomu točiť choroby zo škôlky každý druhý týždeň chorý krpec aj ja..nebudem ti klamať,bolo to ťažké..hoci som prácu milovala a stres som si nepripúšťala,doľahlo to na mňa minulé leto..ten nekonečný kolotoč povinnosti,furt na behu, imunitu som mala vždy výbornú,okrem covidu som nebola chorá hádam 7 rokov..dnes som zdravotné na Tom tak,že som chorá každý mesiac,hoci drobec má už len občas sopel,trochu pokasle a ja som na 2 týždne odstavena aj z obyčajnej nádchy..absolútne nepochybujem že ten potláčany stres má na Tom nemalú zásluhu + sa mi z ničoho nič začali obvajovat strašné úzkostné stavy,každé ráno keď mám ísť do práce mi je na zvracanie( a to mám šéfa fakt v pohode)čo som mala psychiku vždy v poriadku..našťastie som sa dokázala so šéfom dohodnúť na preradení na inú (menej stresujúcu) a menej časovo náročnú prácu..moja rada znie z vlastnej skúsenosti: ak sa už teraz cítiš pod stresom a tlakom,časom sa to bude len zhorsovat..a žiadne peniaze na svete ti to zdravie nevynahradia.. žiadne