icon

Ako dlho dopredu musí zamestnávateľ oznámiť nadčas?

29. jan 2025

Ahojte, koľko dopredu vám šéf musí oznámiť, že treba potiahnuť nadčas? Je na to niečo v zákonníku práce?

tiika
29. jan 2025

Pracujem často so ZP a veru neviem o tom. Myslím, že to tam nejako stanovené nie je.

lentilka78
29. jan 2025

U nás sú schopní prísť aj 13. 50, že máme ostať na nadcase, pracovná doba konci o 14

81anina
29. jan 2025

@lentilka78 aj u nás tak 🤦

nikaeli
29. jan 2025

Pracujem v škôlke. Bežne sa stáva, že ráno vypadne kolegyňa, či dve a treba zostať poobede. Inak to nejde. Zástupkyňa sa spýta, kto môže ostať - nechá to na nás, aby sme sa dohodli. A keď už vieme, že kolegyňa bude chýbať celý týždeň, podelíme si medzi sebou dni.

nelca84
29. jan 2025

Praca nadcas sa nariaduje/dohaduje v pripade prechodnej naliehavej potreby prace. Nesmie byt planovana a uz vobec sa nesmie vyskytnut v rozvrhu zmien. Takze po spravnosti by mala byt nariadena v dany den.

autor
29. jan 2025

@lentilka78 presne pre toto sa pýtam dnes sa mi tak stalo a ja som neostala a hneď zdute tváre

autor
29. jan 2025

@nelca84
Ďakujem za odpoveď

lentilka78
29. jan 2025

@81anina najradšej som to mala, keď som mala deti v škôlke a škole a muža na poobednej a bola som za čiernu ovcu ze neostávam, ale skutočne som ich nemala kde "odložiť" .. Nuž musela som sa obrnit a nepripúšťat si zazeranie tých pár ľudí, vedúci to chápal, nik ma nevyhodil 😁 dnes už sa len smejem na tom.
Najviac ma ohovárala kolegyňa, ktorá mala už svokru na dôchodku a dcéru dávala vždy ku nej, aj na viac dní, ale to, že moji rodicia aj svokrovci tiež ešte pracujú, to nevidela 😁

lentilka78
29. jan 2025

@autorka treba sa obrnit voči tým zdutym tváram, každý má nárok na súkromný život

tiika
29. jan 2025

@lentilka78 áno ma, zároveň je v nejakom prac.vzťahu v ktorom platia určite práva i povinnosti. Zo zákona ti za konkrétnych podmienok môže zamestnávateľ nariadiť 150h nadčasu ročne.

lentilka78
29. jan 2025

@tiika áno, ja si to uvedomujem, ale to nie je dôvod, aby požadoval napríklad 3 dní po sebe 12stky od zamestnancov a následne štvrtok apiatok normálne odpracovanu 8hodinovu smenu. To je asi trosku dosť a to nie je vraj ani v súlade so zákonníkom práce 😊toť len skúsenosť z minuleho týždňa v našej firme.

nelca84
29. jan 2025

@lentilka78 praca nadcas nesmie presiahnut v priemere osem hodin tyzdenne po dobu najviac 4 mesiacov. Takze ak sa vyskytne nejaky tazsi tyzden alebo dva, ale v inych tyzdnoch napr. nadcasy nebudu, alebo len minimum, tak je to v sulade so zakonnikom prace.

tiika
29. jan 2025

@lentilka78 ako píše @nelca84. Plus k tomu musi byt dodržaný minimálny odpocinok medzi dvomi zmenami (tu tiez ZP chráni na druhu stranu zamestnanca).

lentilka78
30. jan 2025

@tiika a aký je ten minimálny odpočinok?
Je v súlade zo zákonníkom práce odpracovať pondelok 6.00-18.00
Utorok 6.00-18.00
Streda 6.00-18.00
Štvrtok 6.00-14.00
Piatok 6.00-15.00
?
To sa mi zdá už veľa, aj keď to nie je každý týždeň až taky masaker, ale je to pravidelná vec. Jedna sa o prácu vo výrobe.
Plus nezaujíma ich, či maju matky kde nechať napríklad 3 ročne deti atď.

zuzubb007
30. jan 2025

Nikdy sa to neoznamuje, keď už tak aj 5 minut pred koncom sám človek vidí jednoducho veľa roboty automaticky sa ráta, že človek ostane

lentilka78
30. jan 2025

@zuzubb007 a co v prípade, že sa jedná o človeka, ktorý musí vyzdvihnúť dieťa zo škôlky do 16.00,pripadne ma dohodnuté stretnutie v banke, atď atď.
Myslím, že by to malo byt dopredu dohodnuté, aspoň v priebehu smeny, nech sa ten zamestnanec môže skúsiť nejak inak zariadiť.