Ako dlho trvá nájsť prácu cez Profesiu?
Ahojte, ako dlho vám trvalo, kým ste si našli prácu cez Profesiu? Ja hľadám, posielam životopisy už vyše mesiaca a buď sa mi nikto neozve alebo mi príde mail, že sa rozhodli pre iných kandidátov 😞
Cca. pol roka. Hľadala som aj mimo profesie (napr. Sluzby zamestnanosti, linkedin ale to je nula bodov, alebo aj soc.siete alebo stránky firiem), no nakoniec som si našla prácu na Profesii. Mám predpoklady na viaceré pozície, ale dosť špecifické a málo takých inzerátov bolo. Teraz nie je ani najlepší čas na hľadanie práce, ponuka je menšia, mesiac je máličko. Ja som si našla nakoniec super prácu pred pár mesiacmi
@bezmena001 A išla si tam pracovať? Ako sa ti tam páči? 🙂 Ja som už aj rozmýšľala nad tým, že by som išla niekam pracovať ako predavačka, nevadilo by mi to, len ten pracovný čas a víkendy ma odrádzajú. Ja som zvyknutá pracovať od pondelka do piatku a od rána do max. 15:30.
@sisi1837 zatiaľ takto : zajtra idem na pohovor, čiže ešte neviem či ma prijali 😀
Praca sa hlada cez znamosti, nie cez portaly 🙂 Alebo musis mat odbornost.
@sisi1837 zavisi aj od toho, ci prave niekoho hladaju. Poslednu pracu som si nasla za 3 dni, poslala som 3 CV a vsade ma zobrali. Teraz posielam uz 2.mesiac a nic, lebo nie su volne miesta
@sisi1837 zatiaľ takto : zajtra idem na pohovor, čiže ešte neviem či ma prijali 😀
@bezmena001 Tak držím palce, nech to vyjde ✊️🍀 A daj potom vedieť, som zvedavá 🙂 Možno by som sa aj ja nechala na niečo také nahovoriť.
@anonym_72bff5 to je blbosť
Ale tak keď nemáš tú odbornosť a reálne čo ponúknuť, asi musíš ísť cez známosti
Ked sledujes dlhsie inzeraty, zistis, ze niektore firmy tam maju nonstop inzeraty, ale ked posles mail dostanes.odpoced, ze si vybrali ineho kandidata, ale inzerat je tam stale mesiac co mesiac.
@anonym_72bff5 dobra kravina. Kazdu jednu pracu som si nasla sama „cez portaly“ bez znamosti.
@anonym_72bff5 dobra kravina. Kazdu jednu pracu som si nasla sama „cez portaly“ bez znamosti.
@anonym_59e5ad nie je to kravina. 80% pracovnych miest ide ci uz interne obsadenie v ramci firmy alebo cez znamosti. Iba cca 20% sa zverejni...
@anonym_59e5ad Ako myslíš 😉
Pre firmy je hľadanie človeka dosť náročné a tak už skoro všetky väčšie firmy majú referral program. Korporácie často najprv zverejnia voľné pozície interne a iba ak sa nikto neprihlási cez referral alebo z iných interných pozícii, potom to dajú aj na profesiu. Takéto administratívne práce sa väčšinou už týmto spôsobom zaplnia a ani sa nezverejnia. Takže ak máš v takýchto spoločnostiach nejaké kamošky, popros ich nech ti pozrú interné voľné miesta. A pripomeň sa im v čase keď sú v práci lebo ak to povieš niekde na káve tak kamoška než dojde do práce na teba aj zabudne.
@sisi1837 4 mesiace
@sisi1837 skús pozrieť growni.sk
@sisi1837 ahoj neviem ale my sme s kolegyňou stratili dôveru k profesii. Poslala si životopis na jeden inzerát ( samozrejme posielala na viacero) a asi týždeň ma to bolo výberové a jej životopis tam vôbec nebol... Zisťovali sme to cez jednu známu a ona to potvrdila. Takže ju jasné ani nevolali ani odpoveď. Na niektore jej príde odpoveď že nespĺňa podmienku, pritom spĺňa všetko, má prax v obchode a podobne. Akoby to bol len automat a ponuky proforma aby spoločnosti dodržali postup... Ja ti odporúčam keď tam aj niečo nájdeš chod priamo na firmu a tam pošli životopis. Aj ona už začala tak robiť a dve ponuky na pohovor. Predtým nič.
@bezmena001 Tak držím palce, nech to vyjde ✊️🍀 A daj potom vedieť, som zvedavá 🙂 Možno by som sa aj ja nechala na niečo také nahovoriť.
@sisi1837 jasné, skúsim napísať príbeh 😂
@sisi1837 čo znamená administratíva? Ak sa bavíme o bežnej administratíve, tak to je za mňa asi jeden z najviac ťažkých hľadaní. Pretože tých kandidátov, ktorí ovládajú iba základnú administratívu, bez špecifických jazykových znalostí je neskutočne veľa. A každý rok ich vyjde niekoľko tisícok zo stredných aj vysokých škôl. Čiže ak je to naozaj bežná administratíva, bez jazykov, tak je potrebné naozaj sa obrniť a byť trpezlivá. Čas hľadania využi sa rozširovanie skills, učenie jazykov. A určite aj s takouto praxou odporúčam urobiť dobrý profil na LinkedIn, mnohí recruiteri sa už úplne presunuli na LinkedIn nielen s manažérskymi a senior odbornými pozíciami, ale aj s bežnými (samozrejme mimo nekvalifikované pozície).
Inak všeobecne platí, že aby si človek našiel prácu naozaj mega rýchlo, dajme tomu do mesiaca, musí ísť o prípad, kedy človek ponúka zručnosti, ktoré práve v danej chvíli niekto hľadá a nejde o zručnosti a pozíciu, na ktorú sa prihlási 500 kandidátov. Inak proste človek musí čakať, kým sa časovo spoja jeho zručnosti a prax s tým, čo niekto hľadá a zároveň mať šťastie, že z množstva kandidátov oslovia jeho. A tu platí, čím slabšie zručnosti, čím menej špecifické zručnosti, tým je kandidátov viac a teda konkurencia brutálne obrovská. Čiže buď je potrebné byť trpezlivý alebo zapracovať na skills a odlíšiť sa od masy kandidátov.
@melanta rada znie super ,ale mne tak napadlo. Ako sa niekto naučí jazyk na takej úrovni,aby ho na základe toho vzali do práce ,za taký krátky čas ? Proste to sa nedá za pár týždňov či mesiacov.
@melanta rada znie super ,ale mne tak napadlo. Ako sa niekto naučí jazyk na takej úrovni,aby ho na základe toho vzali do práce ,za taký krátky čas ? Proste to sa nedá za pár týždňov či mesiacov.
@barbie2023 samozrejme, že sa to človek nenaučí za pár týždňov. Ale preto je potrebné byť rozumný a myslieť vopred. Autorka otázky je z Bratislavy, alebo teda tu žije. Pracovať v BA v administratíve, neučiť sa jazyky a potom sa čudovať, že je ťažké nájsť si prácu, pričom vie to, čo každý 20 ročný absolvent SŠ, rozumné nie je. A nejak tak predpokladám, že hoci tu aj odzneli príspevky žien, že si mohli vyberať z ponúk vďaka jazykom, tak autorka nezačala a zrejme ani nikdy nezačne. Usudzujem z toho, že píše, že by prijala aj slabšie platenú prácu. Pretože tak to je - buď má človek nastavenie, že prijme aj slabšie platenú prácu alebo má nastavenie, že sa pustí do vzdelávania, aby slabšie zarábať nemusel. Ono je v poriadku nechcieť sa vzdelávať, ale nie je potom v poriadku sťažovať sa na nedostatok práce a výšku mzdy.
@sisi1837 ahoj neviem ale my sme s kolegyňou stratili dôveru k profesii. Poslala si životopis na jeden inzerát ( samozrejme posielala na viacero) a asi týždeň ma to bolo výberové a jej životopis tam vôbec nebol... Zisťovali sme to cez jednu známu a ona to potvrdila. Takže ju jasné ani nevolali ani odpoveď. Na niektore jej príde odpoveď že nespĺňa podmienku, pritom spĺňa všetko, má prax v obchode a podobne. Akoby to bol len automat a ponuky proforma aby spoločnosti dodržali postup... Ja ti odporúčam keď tam aj niečo nájdeš chod priamo na firmu a tam pošli životopis. Aj ona už začala tak robiť a dve ponuky na pohovor. Predtým nič.
@fialkadanka Ďakujem ti veľmi pekne, skúsim tak 🙂 To sa mi už tiež veľakrát stalo, že som spĺňala všetky požiadavky a nič, len prišiel mail, že niekto iný vyhovoval viac.
inak tento mesiac sú v KE profesia days...

@sisi1837 Zacala som hladat a o dva tyzdne som mala pracu. Pozerala som aj na jar, ale to som este len tak checkovala, ci ma nieco oslovi. Tak realne som zacala hladat a posielat zivotopisy az v auguste.
Ono nejde ani tak o rychlost, to nie su preteky, zavisi hlavne od toho, co vies firme ponuknut a samozrejme od kvality vypracovanych podkladov.
Zivotopis musi byt tip-top, prehladne vypracovany, s fotkou, pouzi v nom klucove slova z inzeratu (niektore firmy zacinaju na take to prve vyselektovanie kandidatov pouzivat AI boty a ak nemas v inzerate pre nich klucove slova, rovno Tvoj zivotopis vyradia bez toho, aby ho vobec videl zivy clovek... na nete su aj sablony na zivotopisy, takisto na profesii alebo si mozes vytvorit v canva svoj zivotopis podla vlastnej predstavy. Rovno si ho vypracuj aj v anglictine, chyby si nechaj skontrolovat niekomu, kto je naozaj dobry v tom jazyku.
Takisto motivacny list (neposielat hromadne, vzdy si o firme vopred co-to zisti, takisto o tom, co vyzaduju a prisposob tomu aj ten motivacny list. Nejaku zakladnu sablonu je fajn mat pripravenu, ale zamestnavatel musi mat pocit po precitani, ze wow, tento clovek sa mi hodi do teamu, toto je to, co hladame). Motivacny list nemaju byt nejake prazdne blaboly, ale podloz v nom svoje tvrdenia. Napr. rada sa vzdelavam, pracujem na sebe a ucim sa nove veci, preto som pred polrokom zacala navstevovat kurz cinstiny... To bol priklad, ale skratka aby to nebolo len take ako skopirovane z nejakej stranky. Alebo napr. tazkosti pre mna nie su prekazkou, ale vyzvou - a zase nejaky priklad.
Zivotopis ma byt strucny a prehladny, ale nepis len roky a meno firmy. Uved vzdy aj poziciu a zodpovednosti / okruh uloh, ktory Ti bol zvereny. Nemusis uvadzat uplne vsetko, uved to, co je podstatne. V motivacnom liste mas potom priestor svoju profesijnu cestu lepsie opisat, eventl. vysvetlit medzery v zivotopise (znovu: tak aby z toho bolo jasne, ze si toto obdobie vyuzila na nieco, co vo firme vyuzijes, resp. nieco, pri com si si budovala soft skills atd.).
Neboj sa, casom si pracu najdes. Na mna sa manzel uz na jar hneval, ze si nic nehladam riadne, ze len tak checkujem. Ale mali sme pred sebou letne prazdniny, on v skusobnej dobe tiez, no kam by sme deti dali? Ked som v auguste zacala pozerat, nasla som inzerat, pri ktorom som si povedala, ze wow, toto je presne to, co hladam a po com tuzim. Mala som v hlave 5 poziadavok na idealnu pracu a tato splnala 4 z nich. A oni mali zase dost narocne poziadavky a ja som ich na 90% splnala. Ale aj tak som poslala zivotopis. Nemusis posielat len na take, kde 100 % splnas. Mnohe sa da vykompenzovat snahou, ochotou sa ucit a vzdelavat dalej.
Zacni teda tym, ze si prekontrolujes podklady, ukaz ich pripadne kamaratke alebo niekomu, komu doverujes a nech Ti otvorene povie, co je na nich dobre a co by vylepsil. To nie je kritika, to je pre Teba objektivny pohlad z vonku, ktory Ti moze velmi dobre pomoct. Drzim Ti palce a verim, ze coskoro najdes pracu, kde sa budes citit dobre! Hlavne sa nevzdavaj a sleduj profesiu, ale takisto rozhod siete medzi znamymi, v ramci rozhovor povedz, ze si hladas pracu, v akej oblasti by si najradsej pracovala atd. Takisto mnohe velke firmy hladaju zamestnancov cez agentury (ake su podmienky pre zamestnancov netusim, ci sa plati, ked si u nich "nechas" zivotopis... napis / zavolaj a uvidis). Niektore velke firmy zvyknu mat priamo na svojej stranke podstranku Hladame kolegov / Volne miesta atd.