icon

Ako dosiahnuť ticho na hodinách s deťmi?

9. máj 2025

Ahojte, ucim uz nejaky ten rocik, ale s touto generaciou mam problem. Ako dosiahnut respekt? Ticho na hodinach? Uz ma to zacina unavovat. Najhorsie je, ze nemame pochopenie ani od rodicov, ktori si stoja za drzymi, hlucnymi detmi, ktore nerespektuju ziadne pravidla. Milujem svoju pracu, rada by som ich aj nieco naucila, ale v posled.dobe skor vychovavam ako ucim. Mozno mi date nejaku radu, ako dosiahnut ticho na hodinach a moct ucit..

Strana
z4
patus_2
9. máj 2025

Idú prázdniny, bude ešte horšie. Ten máj, jún je divoký a musím priznať, že aj u mňa sa nájdu triedy, kde už zápasíme. Ticho v triede nemám nikdy, ale ja mám rada diskusiu, brainstorming, otázky ale k téme. A nejaká rada? Nájsť spôsob ako zaujať väčšinu v triede. Aj keď viem, že je to občas nemožné, ale keď majú prácu, ktorá ich fakt zaujme tak je to lepšie. Nepíšeš čo učíš a na ZŠ alebo SŠ, skús napísať bližšie a môžme sa tu navzájom inšpirovať 🙂

thereisabear
9. máj 2025

Také, že "keďže vyrušujete, asi už všetko viete, dáme si písomku", ako za starých čias, už nefunguje?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
9. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue ale aby som za 1dieta nemohla vysvetlit nove ucivo?

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
minesasubu
9. máj 2025

keď vyrušuje postav ho k stene a uvidiš či prestane keď bude musieť celú hodinu stáť
naša učiteľka nemčiny to na strednej robila a ver že ticho bolo celú hodinu

lenkasarka
9. máj 2025

Pamätám si keď som drala lavice ja. Keď učiteľ zhukol aj mucha si sadla. Niektoré deti nemajú žiadny respekt,lebo sú tak vedené rodičmi. Ale držím ti palce,aby si nejakým zázrakom dosiahla svoj cieľ.

evienmk
9. máj 2025

Ahoj, áno mala som to podobne, keď som bola v školstve. Síce našli sa aj triedy, v ktorých bolo naozaj ticho a deti mali rešpekt, dalo sa s nimi aj s humorom a potom som mala triedy, kde bolo vkuse ako v úli...
Ťažko radiť, mne pomáhalo, keď po výklade učiva sme robili nákresy, schémy, tabuľky,... Tam niekedy sa stíšili a sústredili sa na to, čo kreslia, rysujú, píšu. Aj som si všimla, že Mária Montessori zdôrazňovala prácu rúk u žiakov, že keď sa sústredia na ruku (t.j. kreslia, píšu, rysujú), tak sa tým zamestnajú a rozvíjajú.
Ináč celkovo je situácia v školstve veľmi náročná a klobúk dole pred všetkými učiteľmi.

zuzanockamt
9. máj 2025
@minesasubu

keď vyrušuje postav ho k stene a uvidiš či prestane keď bude musieť celú hodinu stáť
naša učiteľka nemčiny to na strednej robila a ver že ticho bolo celú hodinu

@minesasubu To by som neurobila. Rodič by to mohol považovať za formu fyzického trestu.

zuzanockamt
9. máj 2025

Mne sa osvedčilo striedať aktivity - aby tam bola aktivita s pohybom, práca vo dvojici, skupine, súťaž, práca s IKT.

sella38
9. máj 2025
@zuzanockamt

@minesasubu To by som neurobila. Rodič by to mohol považovať za formu fyzického trestu.

@zuzanockamt resp. za šikanu, zosmiešňovanie pred triedou....

zuzanockamt
9. máj 2025
@sella38

@zuzanockamt resp. za šikanu, zosmiešňovanie pred triedou....

@sella38 Presne, takže toto by som určite nikdy nespravila.

lucka_ke
9. máj 2025

asi nie si veľmi autoritatívny typ, deti to cítia a dovoľujú si... zamenila by som deti za dospelých alebo dokonca seniorov, tí sú vďační

sella38
9. máj 2025
@thereisabear

Také, že "keďže vyrušujete, asi už všetko viete, dáme si písomku", ako za starých čias, už nefunguje?

@thereisabear v dnešnom školstve už nič nefunguje ako kedysi a množstvo vecí si nemôžeš (a napr. ja osobne ani nechcem) dovoliť....

hipuska
9. máj 2025
@lenkasarka

Pamätám si keď som drala lavice ja. Keď učiteľ zhukol aj mucha si sadla. Niektoré deti nemajú žiadny respekt,lebo sú tak vedené rodičmi. Ale držím ti palce,aby si nejakým zázrakom dosiahla svoj cieľ.

@lenkasarka no, to nebol rešpekt ale strach. Buď dostalo od učiteľa alebo doma od rodiča.

Neviem ako to máš v triede, ale nielen deti sú drzé. Veľa učiteľov je nastavených na starý autoritatívny štýl učenia a taktiež ja som tu učiteľ ty si nikto. Takže,.nie je to len o deťoch ale aj o učiteľoch.

lenkasarka
9. máj 2025
@hipuska

@lenkasarka no, to nebol rešpekt ale strach. Buď dostalo od učiteľa alebo doma od rodiča.

Neviem ako to máš v triede, ale nielen deti sú drzé. Veľa učiteľov je nastavených na starý autoritatívny štýl učenia a taktiež ja som tu učiteľ ty si nikto. Takže,.nie je to len o deťoch ale aj o učiteľoch.

@hipuska nepracujem ako učiteľka. Nemali sme strach,ale rešpekt. Žiadny Ucitel nás nebil. Iste s tým súhlasím,sú aj učiteľky doslova hnusne s tým do bodky súhlasím. Dcéra mala takú učiteľku. Ja som učiteľka kto je viac.

benit
9. máj 2025

Ticho na hodine skodi. Mal by byt sum- pracovny. Viem, o com pises. Ale asi uz netreba ucivo pred tabulou vysvetlovat, ale snaxit sa zapojit aj deti, spravit to zaujimave, badstelske, aby pohli hlavami. Ucim, viem o com pisem. Dnes uz deti nebudu sediet s rukami za chrbatom a prednasat ucivo je trochu prezitok. To ujo google a chat gpt im da viac info.

zuzka1117
9. máj 2025

Ja si myslím, že mám celkom ticho na hodinách , málokedy riesim nejaké vyrušovanie, alebo max. treba upozorniť len jednotlivca.

letfenixa
9. máj 2025
@benit

Ticho na hodine skodi. Mal by byt sum- pracovny. Viem, o com pises. Ale asi uz netreba ucivo pred tabulou vysvetlovat, ale snaxit sa zapojit aj deti, spravit to zaujimave, badstelske, aby pohli hlavami. Ucim, viem o com pisem. Dnes uz deti nebudu sediet s rukami za chrbatom a prednasat ucivo je trochu prezitok. To ujo google a chat gpt im da viac info.

Aj ja mávam väčšinou na hodinách ticho, sú triedy, kde to drhne a sú triedy, kde je to bez problémov.

@benit pracovný šum áno, ale pri vysvetľovani nie.

minilla
9. máj 2025

Ak ti vyrusuje stale ten isty ziak, dala by som mu moznost si to pred tabulou vyskusat. Pripravila by som mu materialy na dalsiu hodinu (ktore by ale musel spracovat, aby to casovo vyslo) a “oducil” by ju on. Nie ako formu trestu, ale ako skusenost. Materialy by som prisposobila veku, aby to naozaj vedel “oducit” plus by som ho motivovala k tomu, aby sa nebal si najst dalsie info aj sam a urobil tak “svoju hodinu” este zaujimavejsou.

autor
9. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue v kazdej triede sa najde "taky" ziak. Inkluzia. Deti s diagnozami. Nezvladatelne deti, ktore koncia v lvs-kach. A ze idu rusit spec.skoly a tie deti nam rozhodit do skol. Staci, ze to 1dieta chyba a uz je klud pocas hodiny, da sa ucit, da sa hrat, pracovat v skupinach, s tabulou..

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
9. máj 2025
@letfenixa

Aj ja mávam väčšinou na hodinách ticho, sú triedy, kde to drhne a sú triedy, kde je to bez problémov.

@letfenixa ako to dosiahnut? Ticho pocas vysvetlovania?

tenerifka
9. máj 2025

Neodplvedala si na tu otazku, ze preco uz nefunguje, ze im za vyrusovanie das pisomku.....

tiika
9. máj 2025
@lenkasarka

@lenkasarka nepovažujem za respekt to, že dieťa dostane strach, keď na neho niekto nakrici a ostane titcho. Ale to, keď je ticho kvôli tomu, lebo samo chce a chápe aké to je dôležité. No vela dospelých deti týmto smerom nevedú, potom po nich len hučia a keď to nezaberá, považujú to za nerespekt.
Možno načase, aby sa zmenili mylne predstavy a začal sa budovať skutocny vzájomný respekt s rešpektom a nie násilím, mocou a zastrašovaním.

tiika
9. máj 2025

Je dobre začať tým, že o tom začneš premyslat trochu inak. Nie, čo potrebuješ ty a aké ťažké je to dosiahnuť a komplikuje ti to prácu. No skúsiš sa zamyslieť a vidieť situáciu z jeho uhla pohľadu. Skúsiš odhadnúť, prečo vyrušuje, čo asi potrebuje, chyba mu, chcel by robiť. Následne môžeš navrhnúť spôsob, aktivitu, ako si tuto potrebu môže naplnit a pri tom zostat potichu. Napadajú ti nejaké dôvody, spravania toho dieťaťa?

letfenixa
9. máj 2025
@anonym_autor

@letfenixa ako to dosiahnut? Ticho pocas vysvetlovania?

@autorka najskôr napomeniem, poviem, že ak nebudú dávať pozor počas vysvetľovania, budú si to musieť sami doma prebrať, pretože dostanú veľkú domácu úlohu. Už som aj párkrát toho, kto najviac vyrusoval, posadila za katedru, ja na jeho miesto a musel on učiť. Každý to po chvíli vzdal a ospravedlnil sa. Ak nič nezaberá, napíšem poznámku za vyrusovanie počas výkladu nového učiva. A v poslednej dobe mi stačí ostať úplne ticho a čakám, kým dorečnia, poviem im, čo si majú za ten stratený čas sami prebrať, keďže vyrusovali.

lenkasarka
9. máj 2025
@tiika

@lenkasarka nepovažujem za respekt to, že dieťa dostane strach, keď na neho niekto nakrici a ostane titcho. Ale to, keď je ticho kvôli tomu, lebo samo chce a chápe aké to je dôležité. No vela dospelých deti týmto smerom nevedú, potom po nich len hučia a keď to nezaberá, považujú to za nerespekt.
Možno načase, aby sa zmenili mylne predstavy a začal sa budovať skutocny vzájomný respekt s rešpektom a nie násilím, mocou a zastrašovaním.

@tiika neberiem ti tvoj názor

benit
9. máj 2025
@letfenixa

@letfenixa len vyklad uciva uz je v minulosti.

denkabemommy
9. máj 2025
@tenerifka

Neodplvedala si na tu otazku, ze preco uz nefunguje, ze im za vyrusovanie das pisomku.....

@tenerifka lebo to nefungovalo už v dobe, kedy som chodila ja do školy. Šprti aj tak vedeli a ostatným to bolo jedno alebo mali šťastie a odpísali 🙂.. to je to isté ako sa vyhrážať poznámkami 🙈.. autorita musí prirodzene ísť zo sebavedomia učiteľky

Strana
z4