icon

Ako efektívne obhájiť prácu z domova?

2. jan 2025

Ahojte, obraciam sa na vás, lebo možno mi budete vedieť poradiť nejaké ďalšie argumenty, ako si obhájiť, že chcem mať v zmluve homeoffice.

Pracujem vo firme viac ako 3r a čoskoro mi bude končiť zmluva s tým, že ja by som ju chcela predĺžiť za predpokladu, že bude chcieť aj zamestnávateľ.
Pracujem na pozícii, kde nie je úplne bežné mať homeoffice, ale za tie roky viem, že je to možné - je na to podľa mňa priestor, pretože nemusím vyslovene sedieť v kancelárii, často som tu a napr si čítam alebo len tak surfujem na nete, pretože nemám až taký výtlak, viem si už za ten čas rozlíšiť, ktorú časť práce môžem spraviť z domu (je jej tak 85% z celého množstva), zo zdravotných dôvodov by to bolo pre mňa oveľa lepšie a motivujúcejšie.
Navyše pri podpise novej zmluvy by som chcela len ten HO (moja predstava je 2 dni z týždňa mať možnosť - nie že ju nevyhnutne využijem každý týždeň), žiadne zvýšenie platu ani iné benefity nechcem.

Môj zamestnávateľ je ale taký, že potrebuje viacero silných argumentov a ja premýšľam, čím by som mohla svoju obhajobu posilniť. Nenapadne vám niečo?

zmrzlinka2021
2. jan 2025

Lepšie zladenie súkromného a pracovného zivota co sa týka cestovania.
Vyuzitie HO najmä, ked si chorá, necitis sa dobre - nemusís mat PN.

aurelia2000
2. jan 2025

Keď nemáš až taký výtlak a často len tak surfujes, možno ťa zamestnávateľ ani nepotrebuje a je po probléme.

autor
2. jan 2025

@aurelia2000 či ma potrebuje alebo nie, nechajme na posúdenie jemu. Keby ma nepotreboval, myslím si, že by ma neplatil a nedržal by pozíciu toľko rokov (nielen pre mňa ale aj pre moje prechodkyne). Ja som otvorená aj tomu, že by so mnou už ďalej v pracovnom vzťahu pokračovať nechcel a počítam aj s tou možnosťou.

Chcela by som sa ale pripraviť na tú druhú, pozitívnejšiu.

mimi3008
2. jan 2025

@aurelia2000 toto je fakt rada nad zlato...🙄

muchotrafka298
2. jan 2025

Je vo firme, kde pracujes mozny home office na pozicii, ktoru vykonavas? Lebo to je zasadne. Pretoze v niektorych firmach uz bola moznost home office zrusena. Ak je toto podmienka pre teba pre podpisanie novej zmluvy, tak sa priprav aj na alternativu, ze Ti nebude vyhovene. Neviem, co su podla teba silne argumenty na presvedcenie vedenia. Lebo argument, ze vies vsetko spravit z domu je za mna nic, pokial mas zdravotne problemy, tak ich nespominaj.

alessia443
2. jan 2025

Ja by som zacala tym, ze je v sucasnosti trend, ze vela firiem zavazda hybridny model (alebo ho uz maju ako standardny benefit) a dalej by som spomenula prave ze by to bolo pre teba motivujuce, lebo by to zlepsilo rovnovahu medzi pracou a sukromim, pomohlo by ti to zlepsit zdravotny stav ale zaroven by to bolo vyhodne aj pre zamestnavatela, lebo by si bola flexibilna aj v pripadoch zleho pocasia, dopravnych obmedzeni alebo ked sa necitis natolko dobre, aby si isla do prace, ale zaroven natolko zle, aby si si brala PN. Brala by si to ako benefit, ktory by zvysil tvoju motivaciu a zamestnavatela by nestal nic navyse. Navrhla by som nejaku skusobnu dobu, po ktorej by ste obidve strany mohli zhodnotit, ci vam to tak vyhovuje.
Myslim ale, ze ta tvoj nadriadeny pozna uz natolko, aby mohol zhodnotit, ci mas taku sebadisciplinu a si natolko lojalna, aby mohol takuto alternativu zvazit. Kazdopadne, za pokus nic nedas, pri najhorsom ti nevyhoveju.

autor
2. jan 2025

@muchotrafka298 áno je, ja sama som už niekoľkokrát na HO bola ale po dohode s vedením každý jeden krát. Ja by som to rada mala aj oficiálne v zmluve, že ho môžem mať. Viem o tom, že moja predchodkyňa to tak aj mala, konkr. 30% HO zazmluvnený. čiže možné to je, nie je to bežné.

Vedela by si mi napísať v iac k tomuto? "argument, ze vies vsetko spravit z domu je za mna nic, pokial mas zdravotne problemy, tak ich nespominaj."? Prečo by som podla teba nemala argumentovať tým, že viem prácu spraviť z domu a nespomínať zdrav. probl.?

muchotrafka298
2. jan 2025

Pokial spomenies zdravotne problemy, zbytocne si mozes skomplikovat situaciu pri podpise dalsej pracovnej zmluvy. Na jednej strane, zamestnavatelovi nemusis svoj stav oznamovat, ale nespominaj problemy, o ktorych nevie a nemusi. Ak mala tvoja predchodkyna v pracovnej zmluve zahrnuty HO, tak toto povedz. Ak o tvojich zdravotnych problemoch vedia, mozes to spomenut v zmysle, ze pre teba by to bolo vyhodnejsie aj po zdravotnej stranke. Je to aj casova flexibilita, uspora casu.

zzzuzzzu
2. jan 2025

... @autorka, skúsim pridať pár argumentov, možno pomôžu nakloniť si zamestnávateľa tým, že uvažuješ aj ako zodpovedne si obhájiť svoju požiadavku na home office v zmluve:

1.) Produktivita a efektivita práce:
Môžeš argumentovať, že práca z domu Ti umožňuje vykonávať svoju prácu efektívnejšie, pretože v kancelárii môžeš byť rušená rôznymi faktormi. Z domu sa vieš lepšie sústrediť a zabezpečiť si tichšie a koncentrovanejšie pracovné prostredie. Tento argument môžeš podložiť aj tým, že časť Tvojej práce (napr. administratívna alebo analytická) je efektívnejšie vykonávaná v pokojnejšom domácom prostredí.

2.) Zdravotné dôvody:
Keďže spomínaš, že by to bolo pre Teba i z hľadiska zdravia výhodnejšie, môžeš získať podporu zamestnávateľa tým, že spomenieš zdravotné problémy, ktoré Ti práca v kancelárii spôsobuje. Môžeš vysvetliť, ako home office prispieva k Tvojej rovnováhe, znižuje stres a zlepšuje Tvoje fyzické alebo psychické zdravie. Pre niektorých zamestnávateľov je dôležité, aby sa zamestnanci cítili najmä po zdravotnej stránke plne OK, pretože i to priamo ovplyvňuje ich produktivitu.

3.) Flexibilita a vyváženosť medzi pracovným a osobným životom:
Argumentuj tým, že práca z domu Ti umožní lepšie vyvážiť pracovný a osobný život, čo môže zvýšiť Tvoju celkovú spokojnosť, a tým aj dlhodobú lojalitu voči firme. Možno by to tiež pomohlo s lepšou rovnováhou medzi pracovnými hodinami a osobným časom.

4.) Podporovanie zamestnancov v moderných pracovných podmienkach:
Môžeš spomenúť, že flexibilné pracovné podmienky sú trendom v mnohých firmách, ktoré sa snažia byť atraktívne pre kvalitných zamestnancov. Tým, že firma umožňuje hoci aj čiastočný home office, zvyšuje svoju konkurencieschopnosť na trhu práce. Mnohé spoločnosti sa dnes už snažia ponúkať flexibilitu, aby si udržali dobrých zamestnancov, čo je dôležité práve najmä v konkurencii na trhu práce.

5.) Riziko vyhorenia a dlhodobý výkon:
Môžeš zmieniť i to, že vo všeobecnosti pracovné prostredie, ktoré neberie do úvahy, resp. aspoň čiastočný ohľad na potreby zamestnanca, môže viesť k stresu a vyhoreniu. Mnoho prípadov ukazuje, že flexibilita v práci zlepšuje spokojnosť zamestnancov a predchádza negatívnym dôsledkom. Home office by Ti mohol pomôcť lepšie zvládať pracovné nároky a zostať i naďalej motivovanou.

6.) Efektívnosť práce a monitorovanie výkonu:
Ak je argument o efektivite dôležitý pre Tvojho zamestnávateľa, môžeš ponúknuť spôsoby, ako monitorovať svoju výkonnosť aj na home office (napr. pravidelnými kontrolami výsledkov, dennými reportami, využívaním projektových nástrojov, ktoré ukazujú progres práce). Týmto spôsobom môžeš ukázať, že sa nebojíš zodpovednosti a že nebudeš menej produktívna.

7.) Zodpovednosť a záväzky:
Pokús sa presvedčiť zamestnávateľa, že aj na home office budeš plne zodpovedná za svoje úlohy a projektové termíny. Preukážeš, že aj bez fyzickej prítomnosti v kancelárii si schopná efektívne plniť svoje povinnosti.

8.) Súhlas s pravidlami a flexibilitou:
Predstav zamestnávateľovi aj flexibilitu – môžeš ponúknuť, že sa prispôsobíš, ak to bude potrebné, a že nie vždy využiješ home office (napríklad ak bude potrebné riešiť niečo v kancelárii alebo ak to projekt vyžaduje). Týmto spôsobom ukážeš, že si pripravená prispôsobiť sa potrebám firmy.

... držím Ti palce, aby bola dohoda vzájomne úspešne vyriešená ku spokojnosti oboch strán 🍀

autor
2. jan 2025

@alessia443 ďakujem krásne, to s tou motiváciou a benefitom, ktoré budú pre firmu bez costu určite použijem. A vlastne celé si to super spísala, v podstate to, čo ja mám v hlave, ale nevevedla som to naformulovať!

autor
2. jan 2025

@muchotrafka298 ďakujem! O týchto zdrav. problémoch vedia práve, vedia čo obnášajú a práve preto som to chcela spomenúť...
to, že mala HO ona nemôžem použiť, pretože to viem len od nej a je to akoby dôverná súčasť zmluvy, teda niečo ako keby som argumentovala platom iného kolegu pri žiadosti o zvýšenie - irelevantné pre zamestnávateľa + by to bral ako nejaké narušenie zmluvných podmienok a nejakej klauzuly o tom, že podmienky zmluvy sú dôverné. Neviem to správne napísať, ale už ho poznám natoľko, že viem, že toto by nebola cesta :(

maranco
2. jan 2025

Zamestnávateľ nesmie zamestnancovi uložiť povinnosť zachovávať mlčanlivosť o jeho pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok a o podmienkach zamestnávania.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

Neplatné sú ustanovenia pracovnej zmluvy alebo inej dohody medzi zamestnávateľom a zamestnancom,
a)
ktorými sa zamestnanec zaväzuje zachovávať mlčanlivosť o svojich pracovných podmienkach vrátane mzdových podmienok a o podmienkach zamestnávania,
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...

autor
2. jan 2025

@zzzuzzzu wow ďakujem ti veľmi pekne!!!

tramtada31
2. jan 2025

@zzzuzzzu toto bolo vygenerované chatom? Lebo mi to tak príde a tým pádom by som to až tak ako nadriadeny neakceptovala🤣🤣🤣

zzzuzzzu
2. jan 2025

@tramtada31 ... len obyčajný supporting file z webinára o pracovných podmienkach ešte z čias (post)covidu, kde sa debatovalo o možnostiach ponechania HO ako plnohodnotého benefitu 😉, ale takýchto voľne dostupných zdrojov je určite i na nete nespočetne veľa, v zásade sa argumentačne zhodujú 👍

moulin20
2. jan 2025

Ako mozes mat po 3 rokoch zmluvu na dobu urcitu, podla zakonnika prace je to max. 2 roky.

buberova
3. jan 2025

@moulin20 nie je niečo také že zmluva na dobu určitú môže byť 2x po 2 roky?

kaciato
3. jan 2025

Mne ten HO nepride az tak benefitny neviem mozno len moj pohlad ale to si uz ani chory neoddychnes mne to pride troska aj ako dvojsecna zbran...ci?

muchotrafka298
3. jan 2025

@kaciato mas pravdu, je to dvojsecna zbran. Hlavne ked si doma, tak mas tendenciu pracovat stale. To nie je pracovna doba ze o 9,00 zapnem pocitac a o 17,00 ho vypinam a dovidenia. Lebo v kancelarii prides, si tam 8 hodin a ides domov.Ja som raz mala takto home office, ked som bola chora. Bolo mi zle, aj tak som musela makat ako bezne. Cize mne to za to nestalo. Lebo v horuckach som po veceroch dorabala veci.

moulin20
6. jan 2025

@buberova nie, podľa § 48 ods. 2 Zákonníka práce, "Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát.