Ako efektívne reagovať na neistú pracovnú ponuku?
Ak je tu niekto, kto má naštudovanú psychológiu, sem s radami prosím 😀
Po dvoch MD+RD si hľadám pracu. Prax v odbore mám, flexibilná som vďaka manželovej práci, daný odbor milujem.
V našom meste je iba jedna ponuka tohto charakteru. Ozvala sa mi personalistika začiatkom leta, vypytovala sa ma na určité veci a na nástup (ktorý som zamýšľala od 1.9.), že docestuje osobne a dáme stretnutie. Nič. Volala som im 1.9., zas sa ma spýtala dajme tomu podobné otázky a že sa ozve do 2 dni. Tie prešli, nič.
Táto prevádzka je iba z núdze, nakoľko má veľmi nešťastné otváracie hodiny a o rok mám prísľub iného miesta. Z telefonátu som ale vyrozumela, že im asi človek papierovo chyba (mali by mať na tejto pozícii jedného človeka), ale asi až tak sa im nechce platiť lebo vidím, že je to nové, chodí tam malo ľudí. Pýtala sa ma napríklad veci typu, či by som zastúpila aj pracu kolegyne keď odíde skôr domov (nemám na toto VŠ), nemôžem to oficiálne zo zákona robiť a mne zaplatia menej ako jej🙂))))
Pracu potrebujem a nemienim čakať napríklad ďalšie 3 mesiace či ma vezmú, čo som aj oznámila, že mám prísľub niečoho iného, kde ale musím cestovať, takže ak o mňa majú záujem, uprednostnim túto pracu. Čím viac o tom premýšľam, tým menej sa mi to páči. Veľkým benefitom ale je, že je to v našom meste…
Ak by sa mi ozvala, ako by ste reagovali? Kládli by ste si aj podmienky (napríklad že nebudem robiť kolegyne, ktorá je o pozíciu vyššie) atd? Pripadne ako jej slušne povedať, že buď nastúpim čo neskor, alebo idem inde? Od marca nemám RP, živí nás len manžel a už to naozaj cítime, dieťa je v škôlke, niet načo čakať.
Povedala by som jej ze potrebujem nastupit teraz a ked nechcu, idem inde. A hladala by som aj nieco ine. Na prislub prace o rok by som sa nejako velmi nefixovala, predpokladam ze to mas len ustne, za rok sa moze vselico zmenit. Hladala by som si plnohodnotnu pracu kde chcem vydrzat uz teraz.
@modrahruska Nefixujem sa na pracu o rok, preto chcem teraz nastúpiť inde, napísala som to len v súvislosti s tým, že nečakam, že tam zostanem dlhodobo 🙂
Povedala by som jej ze potrebujem nastupit teraz a ked nechcu, idem inde. A hladala by som aj nieco ine. Na prislub prace o rok by som sa nejako velmi nefixovala, predpokladam ze to mas len ustne, za rok sa moze vselico zmenit. Hladala by som si plnohodnotnu pracu kde chcem vydrzat uz teraz.
@modrahruska Nechcem pochopiteľne písať o čo ide, každopádne opisem to tak, že tu v meste je sľúbená práca o rok (možno) pre väčšiu spoločnosť. To mi vyhovuje. Toto je tiez spoločnosť ale menšia. Zvysok sú súkromníci, ktorí ani nehľadajú, ani neposkytnú plnohodnotne vykonávať náplň mojej práce. Či sa do tej spoločnosti dostanem o rok, o dva alebo o tri… raz niekto vypadne a ďalšie deti už neplánujeme. Teraz ale potrebujem pracovať.
podľa toho čo píšeš nie sú seriózni, hľadala by som inde
Úprimne si nemyslím, ani len že sa ozvú, keď od začiatku leta nič, takže zbytočne sa nad tým zamýšľať... a ak aj hej, nemala by som záujem pri takomto jednaní, hľadala by som už dávno niečo iné
1. Ponuka, z ktorej sa neozývajú - vrcholne neprofesionálne. Teoreticky, ak celá komunikácia prebieha výlučne s jednou pracovníčkou HR, mohla by si si myslieť, že ide o neprofesionálnu komunikáciu jednej osoby, že inak je firma ok a že tvoj potenciálny šéf je ok. Ale to je veľmi teoretické. V každom prípade, ak prach nemáš a potrebuješ ju, tak to prijmeš (ak k tomu príde vôbec) a budeš si aktívne hľadať iný job. Ja by som to neprijala. Vopred však odmietni zástup kolegyne, ak vykonáva prácu, na ktorú zo zákona je potrebné VŠ a ty ho nemáš.
Píšeš, že je to u vás v meste jediná ponúka tejto práce. Ak aj to je niečo veľmi špecifické, neznamená to, že ďalšie ponuky neprídu a tiež je vhodné myslieť na to, že pri úzko profilových pozíciách sa často hľadá neverejne, čiže bez zverejňovania pracovného inzerátu.
2. Máš sľúbenú prácu v inej spoločnosti u vás v meste o rok, v úvodzovkách možno. To je čo? Neviem, koľko ľudí som nie ako HR ale ako mng prijala, veľa, nie 100 či 200, veľa, ale nikdy som nesľubovala prácu o rok či dva. To je neseriózne. Ani najlepší stratég nevie, ako sa o rok skutočne pohne trh, ľudia vo firme a pod. Jediná situácia, kedy som to sľúbila, bolo keď sa zamestnankyňa ozvala, že za rok jej bude končiť RD a či budeme mať prácu pre ňu. Tam som vždy sľúbila, že ak aj nebude jej pozícia, vždy nájdeme niečo, čo jej bude vyhovovať z pohľadu práce aj príjmu.
Máš ešte ďalšiu možnosť. Nájsť si dočasné inú prácu, iného charakteru. Kde budú seriózni a kde počkáš, kým nájdeš svoj job.
To že proste treba zastúpiť kolegyňu je prirodzené, to by som ako mínus nebrala, ale toto neseriozne jednanie ohľadom termínu nástupu, že sa ozvú a neozvú by ma odradilo. Ja som v tomto trocha autista a potrebujem prácu kde všetko funguje ako má, zmätok a chaos nedávam.
@anonym_autor neseriozna spoločnosť, pokial pracu potrebuješ, ries inú a nečakaj.
Co sa tyka prác.ponuky o rok, vsak v pohode môžeš zmeniť. Teraz často sa dava PZ na 1 rok a potom sa uvidí co a ako.