icon

Ako funguje jednoosobová s.r.o.?

carduelis
19. nov 2025

Ahojte, môžete mi prosím jednoducho vysvetliť ako funguje jednoosobová sro? Snažím sa naštudovať si to, ale na tento ekonomický smer nemám rozum a nerozumiem tomu.
Manžel zrejme od januára pozastaví živnosť a založí si sro. Bude odvádzať menej peňazí? Akou formou sa dostaneme k výplate? Treba si dopredu urobiť rezervu?
Ďakujem

a0
19. nov 2025

@carduelis s týmto si sadnite radšej ku účtovníčke osobne, nech vám všetko vysvetlí, je tam toho viac - aj možnosti výberu peňazí, aj ročná larva za licenciu,… 🙂

anonym_7812f4
19. nov 2025

@carduelis aké mal ročné tržby na živnosti mal aspoň nad 30 000€?

carduelis
autor
19. nov 2025
@a0

@carduelis s týmto si sadnite radšej ku účtovníčke osobne, nech vám všetko vysvetlí, je tam toho viac - aj možnosti výberu peňazí, aj ročná larva za licenciu,… 🙂

@a0 ďakujem, asi to tak urobíme 🙂

carduelis
autor
19. nov 2025
@anonym_7812f4

@anonym_7812f4 áno, nad 80 000

mamadievcatiek
20. nov 2025
@anonym_7812f4

@anonym_7812f4 30 000€ v hrubom alebo v čistom? Toto je nejako ohraničené? Ako je potom možné že môj ex mal čistý príjem zo živnosti 18 000€ za rok a v ďalšom roku hneď v januári si založil jednoosobovú s.r.o. ?

a0
20. nov 2025
@mamadievcatiek

@anonym_7812f4 30 000€ v hrubom alebo v čistom? Toto je nejako ohraničené? Ako je potom možné že môj ex mal čistý príjem zo živnosti 18 000€ za rok a v ďalšom roku hneď v januári si založil jednoosobovú s.r.o. ?

@mamadievcatiek však môže si človek otvoriť sročku aj s nulovým príjmom. Ide o to, že sa to nie vždy oplatí. A už vôbec nie pri malých zárobkoch, len to tvojmu ex asi nik nepovedal 🙂

anonym_ed1731
20. nov 2025

Vie niekto poradiť, či sa to mne oplatí pri príjme 8500-9000€ ročne? Som SZČO, iný príjem nemám.

synne
20. nov 2025
@anonym_ed1731

Vie niekto poradiť, či sa to mne oplatí pri príjme 8500-9000€ ročne? Som SZČO, iný príjem nemám.

@anonym_ed1731 Ak fakturuješ len 9000 za rok, tak zavri živnosť a zamestnaj sa.

iv007
20. nov 2025
@anonym_ed1731

@anonym_ed1731 z takeho prijmu dokazes vyzit? Alebo robis aj cernotu?

anonym_ed1731
20. nov 2025
@iv007

@anonym_ed1731 z takeho prijmu dokazes vyzit? Alebo robis aj cernotu?

@iv007 Žiaľ, černotu nemôžem robiť. Vždy v robote som prihlásená v systéme, dá sa to skontrolovať kedykoľvek.

mamadievcatiek
21. nov 2025
@a0

@mamadievcatiek však môže si človek otvoriť sročku aj s nulovým príjmom. Ide o to, že sa to nie vždy oplatí. A už vôbec nie pri malých zárobkoch, len to tvojmu ex asi nik nepovedal 🙂

@a0 Tak môj ex tvrdí že takto platí nízke odvody a že on namiesto dotovania štátu, svoje peniaze investuje do zlatých a strieborných tehličiek.A že jeho účtovníčka si takto kúpila byt.A teraz keď už je v dôchodkovom veku tak ho prenajíma a má pasívny príjem.Jeho cieľ je vyhnúť sa plateniu odvodov, už rok a pol má s.r.očku.To radil aj mne aby som tak tiež urobila.Roky som mala živnosť ale odvody som platila.Teraz mám prácu na TPP a nič lepšie som nemohla urobiť.Vela živnostníkov sa radšej zamestná pri takto zvyšujucich sa odvodoch.U nás už dve ženy rušia kamenné obchodíky a vypredadávajú tovar Sú to ženy nad 50 rokov a ťažko sa im bude v tomto veku hľadať práca.

a0
21. nov 2025
@mamadievcatiek

@a0 Tak môj ex tvrdí že takto platí nízke odvody a že on namiesto dotovania štátu, svoje peniaze investuje do zlatých a strieborných tehličiek.A že jeho účtovníčka si takto kúpila byt.A teraz keď už je v dôchodkovom veku tak ho prenajíma a má pasívny príjem.Jeho cieľ je vyhnúť sa plateniu odvodov, už rok a pol má s.r.očku.To radil aj mne aby som tak tiež urobila.Roky som mala živnosť ale odvody som platila.Teraz mám prácu na TPP a nič lepšie som nemohla urobiť.Vela živnostníkov sa radšej zamestná pri takto zvyšujucich sa odvodoch.U nás už dve ženy rušia kamenné obchodíky a vypredadávajú tovar Sú to ženy nad 50 rokov a ťažko sa im bude v tomto veku hľadať práca.

@mamadievcatiek napadlo mi, 18k mal zisk, či tržby? Ak zisk, tak sa mu to rozhodne oplatí. Inak je to pre malé firmy také no, z blata do kaluže.

a0
21. nov 2025
@anonym_ed1731

@anonym_ed1731 nie neoplatí sa ti s takým príjmom mať sro, tam hlavne funguje úplne inak výber peňazí a veci s tým spojené, nie tak ako pri szčo. Mimochodom, fakt, z čoho žiješ, či nie si hlavný zdroj príjmu v domácnosti? Na szčo 9k je ozaj malo však to nemáš ani minimalku za rok. 🙈prehodnoť to, kde pracuješ.

anonym_ed1731
21. nov 2025
@synne

@anonym_ed1731 Ak fakturuješ len 9000 za rok, tak zavri živnosť a zamestnaj sa.

@synne hej, v 50-tke sa všetci o mňa pobijú🤔

synne
21. nov 2025
@anonym_ed1731

@anonym_ed1731 Podľa tej vysokej fakturácie sa idú zjavne potrhať aj o služby

mamadievcatiek
22. nov 2025
@a0

@mamadievcatiek napadlo mi, 18k mal zisk, či tržby? Ak zisk, tak sa mu to rozhodne oplatí. Inak je to pre malé firmy také no, z blata do kaluže.

@a0 Zisk. Ale on to urobil účelovo aby neplatil vysoké odvody.Poradila mu to jeho účtovnička.

mamadievcatiek
22. nov 2025
@anonym_ed1731

@anonym_ed1731 50tka není vysoký vek.Mam po 50tke a normálne pracujem.

mamadievcatiek
22. nov 2025
@anonym_ed1731

@anonym_ed1731 Živnosť som ukončila po dlhych rokoch tento rok a bolo to najlepšie rozhodnutie, neľutujem.

a0
22. nov 2025
@mamadievcatiek

@a0 Zisk. Ale on to urobil účelovo aby neplatil vysoké odvody.Poradila mu to jeho účtovnička.

@mamadievcatiek ak samotný zisk, tak sa mu to rozhodne oplatí. Lebo v takom prípade môže mať tržby aj okolo 100k ročne 🙂.

anonym_ed1731
22. nov 2025
@synne

@anonym_ed1731 Podľa tej vysokej fakturácie sa idú zjavne potrhať aj o služby

@synne prácu (klientov) mi prideľuje šéf, neovplyvním to. V podstate by ma mal zamestnať, no je mu výhodnejšie zamestnávať ľudí na živnosť.

anonym_7812f4
23. nov 2025
@anonym_ed1731

@synne prácu (klientov) mi prideľuje šéf, neovplyvním to. V podstate by ma mal zamestnať, no je mu výhodnejšie zamestnávať ľudí na živnosť.

@anonym_ed1731 to je nelegálne