Ako je platená práca v režime 24/7?
Ako je to platene ked je clovek neustale v pohotovosti?
jedna sa o sbs, robia sa tam 12tky a je nepretrzita pohotovost....
zaujima ma ako sa platia tie dni ked by som mala "iba " pohotovost?
Zákonník neumožňuje mať pohotovosť 24/7. Samozrejme, je možné sa dohodnúť aj nad rámec zákona, s tvojím súhlasom, ale kto normálny by to robil? Pohotovosť znamená, že kedykoľvek zavolajú, hneď ideš. Čiže musíš byť neustále doma, prípade len v okolí, nemôžeš ísť na výlet s deťmi, nemôžeš povedať, že teraz si na nákupe v Tescu, tak prídeš za 2 hodiny. Nie je dôvôd, aby normálny človek na niečo také pristúpil.
Inak mzda za neaktívnu pohotovosť, čiže ak si doma, je minimálne 20% z minimálnej mzdy. Ako je to v konkrétnej spoločnosti, sa musíš pýtať v konkrétnej spoločnosti.
Pýtaj sa na podmienky v danej firme.
môj muž tak má, raz za cca dva mesiace musí byť v pohotovosti týždeň 24/7 a dostaviť sa do práce do 30 minút. Tak to majú v zmluve. Je to platené a plus ak musí do práce v tom čase, tak má platené odpracované hodiny. V ten týždeň normálne pracuje 6.00-14.00 a plus navyše táto "pohotovosť" - nemôže ísť v tom čase na dovolenku, cestovať, ani piť alkohol (nesmie nafúkať, ak ho "povolajú"). Všetko má v zmluve.
Pozri si Zakonnik prace, ten upravuje nahrady aj na pripad pohotovosti. Minimalne tolko co uklada ZP ti musi zamestnavatel platit
Tatinko od kamosky maval, nejak 5 dni a pauza a mal to 5 minut pesi od domu. Jednalo sa o fabriku. Normalne bol v praci a potom mal pohotovost tu nahodnu. Pamatam si to, bola som u nich pecena varena.
Ja som maval za 2 tyzdne pohotovosti +500eur. A ked bol vyjazd, tak hodiny platen +100%
@egonsk cize z mesiaca si mal 2 tyzdne pohotovost?
A ked ta "Pocas" zavolali ako to bolo platene?
@melanta dakujem 🙂
no ved chcem ist pripravena na stretnutie, nech ma nieco nezaskoci a viem si odargumentovat aj svoje podmienky🙂
ano, presne tak. A ak nahodou ma zavolali, ten cas co som musel travit robotou bol plateny so 100% priplatkom, samozrejme ak trebalo docestovat, ratala sa aj tato doba do vykonu.
@egonsk a koľko casu si mal na “príjazd” vtedy keď ta stiahli z pohotovosti? Býva to nejak limitované?
Ak môžem v akej oblasti, v sbs?
s bezpecnostou to malo nieco spolocne, ale sbs to nebolo. Ale ako ti pisali ini, kazda firma to ma nejako inak nastavene a treba si najst to, co ti vyhovuje.
@egonsk ok dik
dufam ze tu nebude pohotovost cely mesiac🙈😅
@melanta dakujem 🙂
no ved chcem ist pripravena na stretnutie, nech ma nieco nezaskoci a viem si odargumentovat aj svoje podmienky🙂

Žeby príplatok za pohotovosť?! Švagor tak má v ŽSR.
Ale asi by si mohla napísať trošku viacej, lebo takto radiť,....