icon

Ako nájsť prácu?

jasha77
10. feb 2014

Ahojte zienky.chcela by som poradit.kukam inzeraty asi vsade a ziadna normalna praca len sami poistovaci a pod ☹ Hladam si pracu na jednu smenu kedze mam dcerku skolkarku ale bohuzial nedari sa.je to tazke.neviete poradit nejake zamestnanie okr.Martin.

misinka26
12. feb 2014

Ďakujem 🙂 a že Kôň je na nič ... aspoň som sa niečo nové dozvedela 🙂

misinka26
12. feb 2014

@mima4 ...áno v tomto máš pravdu, musím sa priznať, že občas je problém aj vo mne lebo ja som nikdy nebola zvyknutá byť od niekoho závislá a vždy som si na seba zarobila 🙂 Materské som mala skoro najvyššie lebo som mala super plat, odstupné ( teda u nás to nazvali odmena ) som dostala 4 mesačné + plus mi preplatili celú dovolenku a rodičovský príspevok je tiež lepšie ako nič, takže aj napriek tomu, že muž je ten zarábajúci, ja som nikdy od neho nemusela nič pýtať ( nie že by mi on nedal, proste moja hrdosť ) ... takže prax je jedno a pocit sebestačnosti je druhé ... ale to je len a len moja chyba a musím s tým bojovať ... viem, že prax sa hodí a lepšie sa pozerá na človeka s praxou ako bez praxe ...

sunshineka
12. feb 2014

@misinka26 ja mam tiez specificky odbor,jednym smerom zamerany.momentalne mi chyba este par mesiacov k autorizacii a sup vypoved.vdaka krize nemam sancu najst pracu v odbore,sama podnikat nemam na drahe pristroje.som zufala.kludne by som isla pracovat do inej sfery,ale neovladam jazyky len na zakladnej urovni,neovladam softvery,ktore potrebuju napr.uctovnici,kontrolori atd.ovladam len nase specialne softvery.a este k tomu nebyvam v Ba,ale v mensom meste,takze sanca uboha.vzdy som za pracou dochadzala niekolko km,s tym som sa zmierila,ze po praci musim este cestovat,ked uz ini su doma.ale co si teraz pocnem fakt neviem.

kare84gufa5
12. feb 2014

Dobrý deň prajem,

Všimol som si, že je tu diskusia "ako si nájsť prácu". Píšem diplomovu prácu s témou " Nezamestnanosť a jej negatívny dopad na život mladých ľudí". S prosbou sa na Vás obraciam, či by ste mi mohli vyplniť dotazník. Dotazník je samozrejme anonymný a slúži výlučne len pre účely diplomovej práce. Práca je zameraná na skupinu mladých ľudí od 19 do 25 rokov.

https://docs.google.com/forms/d/1fzq35MDikgcmYV...

ďakujem

S pozdravom

Miroslav

alexandramaria
12. feb 2014

@misinka26 ja ti držím palce, aby si všetko vyriešila k spokojnosti. Máš veľkú výhodu že ťa to až tak netlačí, manžel je schopný vás uživiť, už to je skvelé 🙂
Ale ako svoju kolegyňu ťa chápem. Právo je tak rýchlo meniaca sa oblasť že človek si jednoducho nemôže dovoliť zaostať, ty si drela v škole 5 rokov, tak ako aj ja, a predsa nezostaneš niekde ako sekretárka ... 😠
Na druhej strane, spomínaš, že máš už viacmenej odrodené, tak možno to s tou robotou nebude až taký problém 🙂
Ja preto s takýmito vecami tiež počítam už teraz, lebo babinko veľmi chcem, a nemienim naň čakať do konca 5 ročnej koncip. praxe. S pár spolužiakmi frčíme na vlastnom obč. združení, robíme prednášky ľudom, v domove pre senirov, právne poradenstvo, etc. Pár koruniek hádam bude aj tam 🙂
Držím prst a hlavne, nech má malý dobrú imunitu a zvláda jasle na jednotku ! 😉

misinka26
12. feb 2014

@alexandramaria Ďakujem ... nápodobne aj tebe želám, nech si taká húževnatá ako teraz 🙂, nech si ideš za svojim snom a hlavne nech sa ti splní čo si si zaumienila 🙂 Držkaj sa 🙂

mima4
12. feb 2014

@alexandramaria
@misinka26

no vidite baby a je po sporoch a hadkach 🙂

... ako keby sme neboli ani na koniku 😀

alexandramaria
12. feb 2014

@mima4 ale veď ja som sa nehádala, to nie je môj zvyk 🙂 nemôžeme byť všetky rovnaké , každá máme svoj názor, a za ten bojujeme, veď klasické ženské 🙂

misinka26
12. feb 2014

@mima4 ... to nebola hádka ale výmena názorov 🙂 každá z nás má v podstate svoju pravdu a snaží sa ju prezentovať 🙂 🙂

dai
12. feb 2014

@mima4 mimka, vies ze ja s tebou v milion veciach suhlasim... ale v tejto sa skor priklanam k zenam, ktore uz tu realnu skusenost, byt na materskej a vraciat sa z nej, maju... Idealy su super, ale ako vsetko vo funkcnom vztahu sa okresava, prisposobuje situacii etc. ...
poznas ma trochu, vies ze my sme 2karierove manzelstvo - fakt ale je, ze hlavne teraz ked mala mi nastupila do skoly a mam aj dalsie dieta, tak zacinam mat vo veciach ine priority, vidim ich inak ako ked som bola bezdetna. Hladat si pracu po materskej, ci vraciat sa do nej, je brutalne tazke - vidim to okolo seba neustale... rodina funguje v urcitom rytme pocas tvojej materskej a vela veci budes robit automaticky - lebo budes mat na rozdiel od tvojho muza nato cas... neverim ze budes cakat cely den do vecera na muza pokial sa vrati aby napr. opral - aj ked predtym praval on... automaticky preberies domacnost, tak ako on automaticky preberie rolu zivitela rodiny - so vsetkymi zavaezkami, hypotekami, skolnym a dovolenkami - proste tak ako ty zostanes sama na urcite veci, tak na ine zostane sam on - a pokial sa nedokazete pochopit a vzajomne ocenit tak budete mat v manzelstve po dietati velke problemy ( z toho aj prameni strasne vela hadok a rozvodov v prvom roku dietata - u zeny pracuju hormony, uplne novy zivot, chlap z toho vela nema len musi zrazu zarabat za dvoch😉 ) cize ono to dalej funguje 50 na 50 ale trosku inak😉

k tej otazke co treba robit... hlavne asi byt aktivny - ako tu uz pisali dievcata, kazdeho do toho zatiahnut, rozpravat o sebe, navstivit vsetky personalky v okoli - pisem vedome navstivit, nie poslat cv - budete mat sancu sa ukazat v co najlepsom svetle, predat sa a oni si vas omnoho viac zapamaetaju ako niekoho bez tvare a emocii... od druhu prace, kariery co ma clovek za sebou etc. ... zalezi co bude dalej - urcite treba sledovat ponuky, zaregistrovat sa na linked a podobnych portaloch ( mne znama z perzonalky potvrdila ze momentalne hr- isti strasne vela pracuju s tymito sietami a cez ne hladaju ludi ) a teda hlavne tie cv posielat, otravovat, nechavat pracovat pre seba inych ludi ( tym ze rozsirim svoje hladanie na inych...)
ja stale verim ze ten kto chce, si pracu najde - otazka potom je ci je ochotny akceptovat podmienky ktore tam su a nehladat si dalsie vyhovorky preco to nevziat...

cobhan
12. feb 2014

@misinka26 vymena nazorov musi byt, lebo kazda je v inej situacii, co je v pohode pre jedneho moze byt takmer nemozne pre ineho.
Ja som napriklad nasla jeden job, ale rozmyslam, ci mam alebo nemam poslat CV - je to 4 mesacny kontrakt na projekt, potrebuju niekoho na analyzu trhu so znalostou cudzich jazykov, lenze znamenalo by to denne dochadzat 70 km tam a 70 km spat po hlavnej ceste cez dediny, takze 3-4 hodiny denne stravene len za
volantom, pracovna doba 9-6, takze najneskor o 7 z domu a okolo 7-8 vecer by som sa vracala domov a to uz chce au-pairku. Preberiem to asi s drahym a uvidime...

mima4
12. feb 2014

@dai

ja s tebou suhlasim ze ten zivot sa zmeni, aj s tym ze ked zena je doma a nepracuje, nemoze ocakavat, ze pojde domacnost a deti fifty fifty, ale pokial chcu mat obaja karieru, alebo nazvyme to "akceptovanejsim" nazvom relativne fajn job, tak ked obaja pracuju, musia hladat kompromisy, riesenia. Napr. v tvojom pripade je to pani na vypomoc, opatrovanie deticiek.
Ak muz ma narocnu pracu, berem, vsak donesie slusnejsie peniaze, ale z tych penazi sa daju aj delegovat niektore povinnosti v rodine.
Proste ja si myslim, ze ked zena uz ide do pracovneho procesu, uz veci prechadzaju na oboch.. a nemala by mat vsetko na svojich pleciach ako keby nepracovala. 🙂

cobhan
12. feb 2014

@dai pekne si to napisala...je to 50:50 ale inym sposobom 🙂

tortelinka
12. feb 2014

@mima4 zatiaľ to riešiť nemusím, ešte som doma, keď pôjdem do roboty, budeme to riešiť podľa aktuálnej situácie, niekedy môže jeden, inokedy ten druhý, uvidíme

maria1989
13. feb 2014

mne osobne sa strašne "páči" keď slovenské školstvo posudzujú ľudia, ktorí ho zdarma využili, a potom odošli zúročiť svoje vedomosti do iného štátu. od veci poznámka, ale nemôžem si pomôcť.

mirip
13. feb 2014

@maria1989 odveci poznámka ale trafila si do čierneho 😉

zuzanockamt
13. feb 2014

@dai pekne napisane ... treba si veru situaciu prezit, ja som mala tiez ine nazory ako zamestnana a bezdetna a teraz ako zamestnana matka to chapem inak 🙂

bullinka
13. feb 2014

@maria1989 tak na tuto temu som priam alergicka. A potom sa budu chvastat, ze oni by na Slovensku v zivote nezostali a kolko tam zarobia a aki sme my tu chudaci ... Len si spomeniem na to a tlak mi stupa .. Klud 🙂

bullinka
13. feb 2014

@kare84gufa5 vyplnila som, sice uz nemam 25, ale doteraz si pamatam, ake to bolo, ked som skocila VS. Takze som to tam davala na t obdobie. Skoda len, ze pri niketorych otazkach, najma 19 , sa nedalo zakliknut viac odpovedi.

alexandramaria
13. feb 2014

@maria1989 ajajaj, to by bolo na ďalšiu siahodlhú debatu, večné sťažovanie sa na slovenské školstvo 🙂

dai
13. feb 2014

@maria1989 nie kazdy nadava... a kazdy sa snazi postarat v prvom rade o seba 😉 ja by som vysoke skolstvo spoplatnila - tym padom by isli studovat naozaj len ti co chcu a budu vediet svoje vedomosti aj zurocit - uplne inak by k vzdelaniu pristupovali... ( viem ze aj bohati by sa tam dostali, ale tych je malicko, takze na nich kaslat...)

froschka
13. feb 2014

Vela zalezi aj co je kto ochotny podstupit koli praci. Mne nedavno ponukli pracu v BA ale cestovala by som hodinu tam a hodinu spat, plus prac doba o 8 -17 tej cize deti by som rano ani nevidela a vecer tak mozno 2 hodiny , co mne za to nestoji napriklad. takze treba si zratat pre a proti, no musim uznat ze je tazke najst pracu podla svojich predstav.

maria1989
13. feb 2014

@dai nuž čo, máme také zákony, tak čo by sme ich nevyužili... 😀

alexandramaria
13. feb 2014

@dai a tí čo sú šikovní ale chudobní ? Ako by si riešila toto ? Či klasicky zahranične ? Pôžičkami ktoré by študenti splácali po skončení školy ? 🙂

alexandramaria
13. feb 2014

to all:
aj keď si myslím, že s naším školstvom by sa dalo toľko vecí robiť, aj keby bolo spoplatnené...pôžičky, granty, štipendiá pre tých najlepších ..
súkromné školy a lá svätá betka by som všetky zatvorila, a myslite si čo chcete, môj názor 🙂)))

dai
13. feb 2014

@alexandramaria sama si si odpisala... ja poznam vela ludi co si platia za studium - moj muz napr. ... proste chce ten titul od danej skoly tak si studium plati... platil si aj prrvadzkove naklady pocas celej vs - brigadoval od kedy ho poznam ... takze ak si chudobny ale sikovny mozes ziskat stipendium - socialne alebo prospechove, ak si z normalnej rodiny tak si vrzmes pozicku...

mirip
13. feb 2014

@dai nemyslím si že spoplatneiie vysokých škôl by viedlo k tomu ako hovoríš že by tam"tym padom by isli studovat naozaj len ti co chcu a budu vediet svoje vedomosti aj zurocit - uplne inak by k vzdelaniu pristupovali..."
Keby saVŠ spoplatinilo tak by boli dve skupiny ludí tí bohatší čo majú na to a chudobnejší ktorí peniaze nemajú /ako sa mimochodom teraz bežne riešia zdravotné problémy ked máš peniaze máš aj starostlivosť ak máš vážnejšie problémy a potrebuješ nejakú operáciu alebo liečbu čo poisťovňa nehradí, tak tučnou peňaženkou či kontom máš šancu a ked na to nemáš tak hold prd, ked aj umrieš nikto si ťa zo zdravotníctva ani neprdne/
no vrátim sa k tomu spoplatnieniu VŠ, keby toto zaviedli tak na VŠ by šiel len ten kto ns to má peniaze nie ten kto má vedomosti, takže v tom prípade by každý hlupák bohatý mohol mať aj 5titulov pred dalšík 5 a menom

mirip
13. feb 2014

@alexandramaria prečo len so školstvom? je tu veľa vecí čo tu škrípe, npr dostaneš výplatu, z nej odovody do zdravotnej poisťovne, platíš si poctivoj a zdrav. poistky a ked si napr. bežne chorá, vezme Dr do vrecka aby ti vobec niečo predpísal prípadne vypísal ťa na PN, prednostné vyšetrenie 5-10e dáš ak potrebuješ obehnúť 5-6lekárov cez deň inak to nestíhaš za deň, dostaneš lieky kde ti poisťovňa preplatí len nejakých 0,50-1e za ATB, kvapky od kašla, teploty, bolesti a do nosa si platíš sama. Tak načo idú peniazedo poisťovní ked ti h...o preplatia, hlavneže menejprispôsobiví občania ktorí v živote nerobili majú všetko zadarmo čo im dáva štát a priznajú akdečo poiťovne, takže tam idú naše peniaze...
problémov je veľa ale nitko ich nerieši v štáte, politici sa na Tv obrazovkách hádajú a za chrbtom ked sa vypnú kamery si podávajú s úsmevom ruky,pred voľbami sľubujú a bijú sa do prs a po voľbách ked sú pri koryte ako hovorí moja 90 ročná stará mama "všetky rable k sebe hrabú a nie od seba" a všetky sluby sú v...
to isté máš aj pri hľadaní práce, ked máš známosti a dávaš úplatok tak si nájdeš ale ked nie tak si doma, na internet a úrady práce sa dostáva lento čo nikto nechce

dai
13. feb 2014

@mirip to nie je pravda... podla mna je to len hladanie dovodu preco nie... ako som pisala - moj muz si vsetko platil uz v case ked ostatnym studentom vsetko platili rodicia - myslim mimo skoly...a takych ako je on poznam viacero... mala som tu cest spoznat aj nekonecnych studentov pre ktorych bola skola lrn nekonecna zabava - tyto by na skolu urcite neisli keby museli platit.
a znovu - kolko je podla teba tych bohatych ktori budu nekonecne dlho platit svojim jlupym detom skolu?

dai
13. feb 2014

@mirip s tvojim druhym prispevkom nesuhlasim skoro vobec - okrem tych politikov... ale zdravotne si ludia platia tak malicko a ukony a lieky stojja tak vela ze tu mame v tomto smere stale tazky socializmus... keby si zila v amerike tak by si videla kolko tie ukony realne stojja...
pri hladani prace to co ty popisujes mozno funguje na uradoch a na miestach ako predavacka a pod. v malych mestach... urcite nie v sukromnom sektore kde potrebuju naozaj skusenych a dobrych ludi...