icon

Ako nájsť prácu pred pôrodom?

jasom36
25. mar 2025

Zeny ahojte,
ano zavitala som sem aj ja a idem si po radu alebo konkretny tip nakolko uz zacinam byt mierne frustrovana a neverim, ze to naozaj takto funguje. Intenzivne odpovedam na pracovne ponuky, ktore splnaju moje kompetencie aj schopnosti. Som ochotna robit aj na fakturu. Kazdopadne akonahle tehotna ....ban- macka vo vreci. Vsade som vo finalnych kolach a uz zacinam naozaj pochybovat, ze je mozne si zabezpecit prijem pocas materskej.
Kde hladat takpovediac zelene ponuky pre take chodiace bomby pre zamestnavatela ako je tehotna zena, ktora si dovoli chciet pracovat bude lojalna a svedomita- uz mam pocit, ze som presla vsetko co existuje. Pracovne ponuky- account manazera, vztahoveho manazera, praci v obchodnej sfere pripadne aj PR. Pripadne je tu nejaka, ktorej sa realne toto v podobnej oblasti podarilo si dopriat aj pocas materskej? Otazka je kde?
Prosim mamicky, ktore maju potrebu ma oboznamovat s tym, ze babatko je na prvom mieste aby si poznamky nechali od cesty. Respektujem ak niekto ma nastaveny mindset inak, tak by som rada bola respektovana aj sama. Dakujem velmi velmi za kazdu radu, ktora bude pouzitelna🙂 verim, ze nie som jedina a odsudeniahodna.

Strana
z2
kuggis
25. mar 2025

Koľko máš detí?

heminepa
Autor odpoveď zmazal
krasneleto
25. mar 2025

ak si chcela pracovat hned po materskej, preco si odisla z predchadzajuceho zamestnania?
k teme: ani ja by som ta nezobrala... ak by bol kandidat tvojich kvalit, budes rodit, budes doma a s malym dietatom - je to proste starost, ktoru napriklad chalan v tvojom veku nema....

colsami
25. mar 2025

Ahoj,
Je mi luto co zazivas, zial ak naozaj nemas specificku perfektnu kvalifikaciu a taku prax ci zrucnosti ze si vsetci povedia "wow", nie, nikto nevezme tehotnu. Ani ja by som ju nezamestnala, az na tu jedinu vynimku. Preco? Za prve, aj ak mas super vyzerajuce tehotenstvo, zo dna na den sa moze vsetko zmenit a ty zostanes doma na PN, prip.hospitalizovana. To je fakt. A za dalsie, predstavy pred porodom su sice krasne, ale clovek netusi ake bude mat dieta, aka bude realita, co to urobi so vztahom a zazemim, ci dieta casom bude ok, a ci nebude druhe, a kedy sa realne plnohodnotna (!) vratis.
Takze nie v zlom - ale chcem len, aby si sa postavila aj na druhy breh a pochopila ze PRECO mas tento problem co mas. Je to proste pochopitelne, ak si racionalne a realne uvazujuci objektivny clovek.

A nie nemyslim to ako odsudenie ani neriesim kto kolko ako chce pri detoch pracovat, ja som pracovala az do porodu a este ani sestonedelie neskoncilo a mala som part-time 😁 takze ja tomu rozumiem, to je OK. Ale ano, v aktualnom stave si pre zamestnavatela nezaujimava. Navyse Ta ani nepozna, je to prenho extremna neznama a riziko, ze kto si a ako pracujes.

mabenn
25. mar 2025

hladala by som nieco len part-time, na dohodu, v tomto stave...logicky ziadny zamestnavatel nevezme cloveka, za ktoreho ide platit odvody a pracu nebude mat kto robit mesiace az roky...spravna otazka uz polozena - kde si pracovala predtym a preco prave pocas tehotenstva pracu hladas...lebo ideal je, pocas tehotenstva byt u zamestnavatela, kde mas nejaku historiu a po materskej/rodicovskej sa proste vratit

betulinka1
25. mar 2025

@jasom36 najprv ti odpoviem ako zamestnavatel. Ja by som neprijala tehotnú a ani na fakturu. Ale napriklad by som prijala zenu po materskej a na rodičovskej, ak by islo o pracu na doma a na fakturu. Lebo proste ten prvy pol rok vsetci vedia, ze je to armagedon a nemusi stihat. To ake budes mat dieta nevies ani ty. Ako zamestnanca vobec, to sa bojíme brat aj slobodne zeny, co nemaju deti. Teraz ako zena, co robila z domu aj pocas materskej, robila som jedno vyberko skoro 3/4 roka pre Anglickú firmu. Bolo tam asi 5 kôl. A potom ostalo ticho. V juny sa mi ozvali, ze ma beru. V jul som mala termin. Hovorim im, ze sorry ja v july rodím. Ze to nevadi, Ved 6 tyzdnov materská 🤣🤣🤣, to akurat konci leto, kedy vlastne vsetci rozlietaní. Cize za mna si najdes skor zahraničnú firmu, ktora vlastne ani netusi, ze na SK su zeny doma 3 roky. Cize Skus pozriet zahranicne firmy, alebo to nechaj po materskej a budes zarabat popri rodicaku. Neviem aku pracu hladas ale predpokladam, ze pracu z domu.

jasom36
autor
25. mar 2025

@mabenn samozrejme ze part time. Co som vypisala su oblasti kde sa hybem cize... napr pri pr viem resersovat, oslovovat, hladat influencerov, obvolat... proste robit pomocne cinnosti.... len pruser je, ze ani neviem uz kde hladat

jasom36
autor
25. mar 2025

@betulinka1 ahoj dakujem za peknu odpoved🙂 samozrejme z domu a kludne pomocne veci... vypisala som len oblasti kde sa hybem. Je mi jasne ze nebudem plnohodnotny uplne clovek a nemozem chodit kamdaj tamdaj 🙂 skor ma zaujimalo ci su tu baby z rovnakej sfery a ako a kde hladali a riesili ...

jasom36
autor
25. mar 2025

@mabenn samozrejme ze vratit sa chcem. Poziciu svoju vsak vzhladom na jej narocnost vykonavat nemozem. Tam neexistuje part time🙂

jasom36
autor
25. mar 2025

@mabenn odvody na fakturu?

mabenn
25. mar 2025

@jasom36 to je otazka na tych, co ta neprijali...mas 16dni do porodu...neviem ako dlho pracu hladas, ale zjavne uz pomerne s velkym bruskom, co je, ano odstrasujuce...pokial si pracu mala, tak ti bezi materska a ideal je, zamerat sa na to, co ta o chvilu caka-ale to uz som pri tom, co si pocut nechcela...syn prespal noc okolo 3rokov, dovtedy tie noci boli take priserne, ze som bola rada, ze cez den sa venujem len jemu a domacnosti...neviem, ci hladas pracu kvoli deficitu financii alebo sa "bojis nudy", riesila by som to uz tak ci tak po porode...

colsami
25. mar 2025

Tak problem je aj v tomto:

"Viem resersovat, oslovovat, hladat influencerov, obvolat... proste robit pomocne cinnosti.."

Netvrdim ze to nie je praca ako "nic" a kde samozrejme mozes mat lepsie/horsie kvality a prax, ale povedzme si uprimne, dnes taketo nieco robi alebo chce robit velmi vela ludi a nijake specificke kvalifikacie Ti na to netreba, aby si bola tym nenahraditelnym..., takze naozaj nemas sancu preco by Ta brali este ako tehotnu, spomedzi pravdepodobne velmi vela ucastnikov a pre zamestnavatela teda ovela menej rizikovych.

diewcatqoo
25. mar 2025

Ahoj, ono je to pre kazdeho zamestnavatela odstrasujuce a ani sa nedivim. Papierovacky s prijatim, zaskolenie, kopec casu, co do teba niekto venuje a nie je vobec iste, ci budes spolahlivy pracovnik. Byt na mieste potencialneho zamestnavatela, tiez ta nevezmem.
Pisem ti to ako mamina dvoch deti, ktora mala isty cas pod sebou niekolko mamiciek na RD, co pracovali na part time. Kazda jedna mi slubila, ze bude stihat a ani jedna to nedodrzala. Fakt, ani jedna jedina nedokazala drzat tempo, co som od nej ziadala (a to som neziadala vobec moc). Mna to hrozne stvalo, ze ja som sa im naozaj dokladne venovala, casto aj nadcas, snazila som sa zaskolit ich a proste to bolo zbytocne, lebo bud to po case vzdali same alebo neurobili ani polovicu toho, co sa od nich ocakavalo. Ja aktualne tiez pracujem popri RD (v podstate hned po nastupe na MD som presla na dohodu) a naozaj nestiham toho tolko, ako by som chcela. Kym bolo babatko male, tak to ako-tak slo. Teraz ma 8 mesiacov, idu zuby, nastupila silna separacna uzkost, pokazil sa spanok... a vazne potrebujem, aby mal den aspon 30 hodin, aby som stihala vsetko, co chcem. Takze sa vobec necuduj, ze radsej uprednostnia inych kandidatov, nez tehotnu zenu.

jasom36
autor
25. mar 2025

@diewcatqoo ahoj v poriadku beriem skusenost... moja otazka vsak znela kde hladat pracu aj na part time aj na zivnost nejake tipy triky okrem profesia, pretlak, growni, worki atd.... nechcela som ani som nepytala na skusenosti... prepac nechcem sa ta nijak dotknut ani ta urazit ale moja otazka bola konkretna....

elviku11
25. mar 2025

@jasom36 pozri, na Slovensku je zaužívaný zvyk, že ženy minimálne 6 mesiacov po pôrode vôbec, ale že vôbec nepracujú. Ani na part-time ani nijak. Každý zamestnávateľ sa na to tak pozerá. Prečo by ťa teda teraz mali vziať, keď o tri - štyri mesiace odídeš? Nedáva to vôbec logiku.
Fakt musíš pracovať kvôli financiám? Keď bude mať dieťa rok a bude v jasliach, už sa ti bude hľadať práca o niečo ľahšie.

diewcatqoo
25. mar 2025

@jasom36 ok, prepac. Len som nacrtla, preco sa ti to nedari. A je jedno, v akej oblasti hladas.

fairyy
25. mar 2025

pridavam sa k nazoru, ze pocas materskej nenajdes na Slovensku... ja sama by som ta zobrala iba ak by si mi povedala, ze mas opatrovatelku a manzela doma inak si neviem predstavit ako by si mala stihat akukolvek pracu ... a to vravim ako zena co s prvym dietatom chodila na denne studium VS a ked mala rok isla som pracovat na full time... a teraz pri druhej akurat mi konci MD mala ma pol roka idem robit, ale, velke ale moj muz ide na matersku, realnu, kde sa bude o malu starat a akokolvek do toho zamestnavatela nic, tak vzdy hlasim kto sa bude o dieta starat kym ja pracujem...robi to vela a vdaka tomu som sa este nestretla s odmietnutim

tiika
25. mar 2025

@jasom36 myslím, že väčšiu šancu budeš mat, ak už budeš na materskej. Pre každého (i pre teba samu) je to totiž taká neznáma. Až keď budeš mat bábätko, môžeš reálne odhadnúť koľko času a kedy sa môžeš venovať práci, ako bude o babo postarané a tieto informácie podať ďalej potencionálnemu zamestnávateľovi. Najvhodnejšia bude asi nejaká dohoda, či praca na živnosť, ako výpomoc na par hodín, neskôr možno skrátený uvazok.
Ak máš na to žalúdok, môžeš hľadať i niečo o čo je maly záujem a čo sa neustale inzeruje, napr. finan.poradca, marketing.pracovnik, telef.operator.. Tam ma väčšiu šancu i mamička na MD.

lienka.7
25. mar 2025

@jasom36 počas materskej pracovať nemáš, mas sa starať o dieta. Za to tu matersku totižto dostávaš- ako náhradu za mzdu. Plus mas este aj tehotenske, cize mnohé majú dokonca viac ako mali plat 😉 Pracovať mozes o cca.7 mesiacov, na rodičovskej.
Mozes sa hneď vrátiť do prace a pracovať, co ti sily budú stačiť.
A pred pôrodom, nevzala by som ta preto, lebo zo dna na deň mozes skončiť v nemocnici, a co potom? Odtial budeš vari pracovat? Lebo práca musí byť urobená. Ty si to predstavuješ ale ze velmi jednoducho. Aj po porode, môže sa hocičo stat, babo ti nebude spať napr.a zase neurobíš ani doma ťuk. Tiez mame v tíme aj kolegyne s deťmi, a áno niektoré odišli, nakoľko ako sa vyjadrili, u nich sú na prvom mieste deti a par krát nechali tím naozaj v stichu, ale keď prišlo na odmeny, tak ze prečo ony nemajú, resp.maju tak málo? Ale mame aj také, čo sa naozaj snažia a vedenie to vidí. Nezneuzivaju OČRky. Také problém nemajú, všetko sa dá, keď sa chce a je vola, ako hovorí môj šéf.
Neviem, aké máš vzdelanie, ale kamoska robila po materskej part tíme pre PR a marketingový agentúru. Mala na starosti nejakých klientov, starostlivosť o sociálne siete a tak. Ale tiež toto bolo na prvom mieste, prácu musela mať hotovú ako bolo treba dieta-nedieťa. Ale asi sa osvedčila, lebo potom ju vzali aj na full time a už je tam pomaly 5 rokov 😁

betulinka1
25. mar 2025

@jasom36 nie som ale z tvojho odboru. Ale podla mna spravovanie sieti alebo nieco podobne si kludne neskor najdes.

mamina7070
25. mar 2025

neviem podla mna neponukas nic specificke a teda ved uz mozes porodit kazdu chvilu

ja som odisla na matersku 6 tyzdnov pred porodom z prace a doucovala som vysokoskolsku matiku az do porodu (aj v den ako som rodila) po styroch dnoch v porodke som na druhy den uz zasa doucovala
treba len najst to co vies robit

danica2711
25. mar 2025

@jasom36 prepáč, ale ja by som si ťa do firmy tiež nezobrala. Je jedno, kde hľadáš, ale keď sa prídeš potenciálnemu zamestnávateľovi ukázať s bruchom, je mu jasné, že nie si zamestnanec na dlhú dobu - kým ťa zaškolí a dosiahneš plný pracovný výkon, odídeš na materskú. Smutné, ale tak to je, žiadnemu zamestnávateľovi to nemôžeš vyčítať. A čo sa týka toho, že budeš nejaké, aj keď jednoduché veci robiť z domu - odhliadnuc od toho, že plný home-office väčšinou majú osvedčení zamestnanci, tak mi je jasné, že toto je tvoje prvé dieťa, pretože predstava, že pri dieťati dokážeš podať plný pracovný výkon a dodržiavať termíny je prudko naivná

miko_matata
25. mar 2025

@kuggis tipujem, že žiadne

majlo1234
25. mar 2025

Hladaj skor medzinarodne, nejaku virtualnu asistentku/spravu sieti

denkabemommy
25. mar 2025

@jasom36 oslov priamo firmy, kde by si chcela pracovať. ako mi raz jeden kamarát povedal “na profesii sa práca nehľadá” a mal pravdu 🙂.

jasom36
autor
25. mar 2025

@majlo1234 dakujem krasne uz aj to ma napadlo

jasom36
autor
25. mar 2025

@denkabemommy aj to je riesenie 🙂 asi skusim 🙂

denkabemommy
25. mar 2025

@jasom36 mňa môj šéf osobne ani nevidel a na tehotenstvo sa nepýtal, takže aj keby, je mu to asi jedno, keď mám prácu hotovú. Takže odporúčam ísť touto cestou 🙂

jasom36
autor
Autor odpoveď zmazal
jasom36
autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2