Ako overiť chýbajúce dovolenkové dni?
Ahojte, mám takú otázku, z roku 2023 mi zmizlo 10/11 dní dovolenky, menili sa zamestnanci, tak som zastupovala/ zaúčala o dušu, vyčerpala som si 14/15 dni - zo zákona mám nárok na 25 dní, dovolenka mi zmizla, zvyšných 10 dní som nečerpala, neboli mi ani preplatené, kontrolovala som si to podľa svojich dochádzok, ktoré mám k dispozícii, na akom úrade alebo kde si viem overiť koľko dní som čerpala? Dá sa to riešiť len s účtovníčkou vo firme? Či je to evidované aj v Sociálnej poisťovni, ďakujem / ešte podotknem, že čo sa týka výplatných pások, je firma v ktorej pracujem priam až nekorektná …poslednú výplatnú pásku som dostala v Októbri 2024 za august 🙂 a preto som si to nevedela kontrolovať priebežne, možno to robia naschvál …
@eleanor2510 ďakujem, ešte ak smiem sa Vás opýtam, keď mám 40h pracovný čas na zmluve / 8h, tak to správne chápem, že dovolenka 1deň je 8h a tak isto to je potom rátané na výplatnej páske napr 3dni som čerpala 3x 8 =24 h a to mi má byť odpočítané? Lebo mne rátajú miesto 8 na deň 10,5/11 podľa dňa, ktorý robím, to mi odpočítajú a preplácajú len po 8 hod nie 10,5 alebo 11 to čo mi zoberú z tej dovolenky, ospravedlňujem sa nie som mzdárka ale šípim tu odrb
@nelllynka ano, za jeden den by mali odratat 8 hodin. Cize na zmluve mas 8 hodin, ale robis 10,5/11? Tam bude vela veci nie s kostolnym poriadkom vo vasej firme
@eleanor2510 a nerobíš 12stky,dlhy krátky týždeň napr? Vtedy sa dovolenka inak počíta. To by mohlo byt tých 14,15 dní nárok za rok. Kedysi som to tak mala.
Ak robíš na smeny a smena trvá napr 12 hodín tak za taký deň čerpáš 1,5 dňa dovolenky.
@chichua no len autorka pise, ze ma na zmluve 8 hodin. Otazka je, ci je to tak priamo napísané, alebo je tam 40 hodin za tyzden a pritom maju ten cas rozvrhnuty inak, to by potom mohlo sedieť. Tazko povedat, ked nedostava vyplatne pasky, ci to strhavaju korektne alebo nie
@eleanor2510 áno, robím 4 dni do týždňa streda štvrtok - 11h a so/ne po 10 hodín

@nelllynka v prvom rade, to, ze nedostavas vyplatne pasky, malo byt davno nahlasene na inspektorate prace. V druhom rade, dovolenka sa eviduje u zamestnávateľa, treba sa informovať tam. V tretom rade, dovolenku za rok 2023 si uz davno mohla vycerpat, lebo ked ti zamestnávateľ nenariadi jej cerpanie v prvej polovici roka, mas pravo urcit si jej cerpanie sama, akurat to musis mesiac vopred ohlasit, cize 1. 7. si mohla prist nahlásiť dovolenku od 1. 8., resp. hocijakeho ineho datumu, a nemohol by ti nic. Ak ju nevycerpas do konca tohto roka, prepadne. Dovolenka sa preplaca len pri skonceni pracovného pomeru, inak nie.