Ako ovplyvňuje výpoveď čerpanie nevyčerpanej dovolenky?
Ahojte. Som zamestnaná od 2.5.2025 na hpp. Dovolenku som dostala po 3 m práce ale len polovicu ( aj na výplatnej páske to tak mám). Chcem dať výpoveď, mám 2m výpovednú lehotu. Zostane mi ešte aj tá druha polovica dovolenky ktorú môžem vyčerpať? Alebo nie. Moc sa tomu nerozumiem, je to moja prvá práca tak sa prosím nehnevajte keď to vyhodnotíte ako blbu otázku.
Výpovednú lehotu máš 1 mesiac , pretože pracuješ menej ako rok .
A prináleží Ti len adekvátny počet dovolenky , to znamená že len 10 dní dovolenky máš nárok od mája do septembra . Viac minúť nemôžeš.
@lenka7477 v zmluve mám napísanú výpovednú lehotu 2 mesiace. A 4t dovolenky. Na prvej páske som mala napísaných 105h ktoré mám už minúte
Výpovedná doba
Pracovný pomer sa pri výpovedi zo strany zamestnanca končí uplynutím výpovednej doby, ktorej dĺžka sa odvíja od § 62 Zákonníka práce a závisí od odpracovaného času u zamestnávateľa:
Ak zamestnanec odpracoval menej ako 1 rok, výpovedná doba je najmenej 1 mesiac.
Pri pracovnom pomere trvajúcom viac ako 1 rok je výpovedná doba najmenej 2 mesiace.
4 t dovolenky je nárok na celý rok , do 33 roku života , po 33 roku máš nárok na 5 t dovolenky
Výpovedná doba
Pracovný pomer sa pri výpovedi zo strany zamestnanca končí uplynutím výpovednej doby, ktorej dĺžka sa odvíja od § 62 Zákonníka práce a závisí od odpracovaného času u zamestnávateľa:
Ak zamestnanec odpracoval menej ako 1 rok, výpovedná doba je najmenej 1 mesiac.
Pri pracovnom pomere trvajúcom viac ako 1 rok je výpovedná doba najmenej 2 mesiace.
@lenka7477 autorka píše, že má 2 mesačnú výpovednú dobu. A to je v poriadku, pretože podľa zákona je výpovedná doba pri pracovnom pomere kratšom ako rok najmenej 1 rok. Najmenej. Čiže môže byť aj viac ako sa tak dohodnú v zmluve.
Mas narok len na dovolenku za mesiace, ktoré odpracujes. Takže ročný nárok/12*počet mesiacov v práci a pravdaže mínus už vybraná dovolenka.
Nerozumiem uplne, co sa pytas s tymi polovica dovolenky. Kazdopadne, ak das v septembri vypoved, vypovedna doba konci 30.11.
Mas narok na alikvotnu cast dovolenky, za kazdy CELY odpracovany mesiac, teda jun-nov, teda 6/12 - polovicu - rocnej dovo. Ak mas narok 20 dni rocne, tvoja cast je 10 dni. Minus co si su uz vybrala
@anonym_autor skus pozrieť ešte zmluvu, máš na nej napísané 1.5. či 2.5.?
@anonym_autor skus pozrieť ešte zmluvu, máš na nej napísané 1.5. či 2.5.?
@tiika 2.5. , ako som písala

Výpovednú lehotu máš 1 mesiac , pretože pracuješ menej ako rok .
A prináleží Ti len adekvátny počet dovolenky , to znamená že len 10 dní dovolenky máš nárok od mája do septembra . Viac minúť nemôžeš.