Ako oznámiť návrat do práce po rodičovskej?
Ahojte, o mesiac mi konci RD, planujem pisomne oznamit zamestnavatelovi navrat do prace. Mozem zaroven v oznameni o vrateni do prace napisat aj poziadavky k zmene pracovneho casu a vyske novej mzdy? Vzhladom na to, ze som na MD/RD 6 rokov, mzda je k dnesnemu dnu neprimerana... Dakujem za kazdu radu
@petronela1985 My sme mali tiez taku. 6 rokov doma, proste to nedavala povedala by som, ze jej to jednoducho nepalilo a bola najhorsi clanok teamu. Samozrejme, to nehovorim, ze je autorkin pripad, zda sa byt schopna. Pokial je presvedcena, ze si podobnu pracu najde a za lepsi plat, zase jej rozumiem, ze tam nechce ist za plat, co mala 6 rokov dozadu.
@autor Na lepsiu vyjednavaciu poziciu by bolo vhodne sa popozerat vopred inde a absolvovat par interview. Poviem ti tak, ze som bola top pracovnik, x dokonca medzinarodnych oceneni, vzdy najvyssie hodnotenia. Pol roka po materskej ma prosili, nech sa vratim, ze nemaju vysledky, ale vratila som az po 2.5 roku. Zmenila sa manazerka prisla zvonka, mala tam svojho cloveka, pozerala na mna, ze ty si kto a co chces??? Surovo sa ma chceli zbavit, ze moja pozicia zanikla ale to nebola pravda. Nedala som sa, dali mi inu poziciu napokon u ineho manazera, ale rovnako sa spravali k x dalsim. Problem je, ze bola vtedy baby boom, vela ludi slo na RD, ale tych, co zobrali sice prijali akoze na zastupovanie ale po case im zmenili zmluvu. Takze mali problem, ked sa baby, co sli na RD chceli vratit. Bolo to drsne a otvorilo mi to oci.
Ano, rozumiem, ze je to take vselijake, mozno ocakavam vela, ale chcela by som vidiet kolko z vas by islo pracovat za plat, ktory sa nezvysil za poslednych viac ako 8 rokov, budme realne... Nemusia so mnou suhlasit, ale ja jednoznacne skusim, ak to ma znamenat, ze sa nedohodneme, svet sa nezruti, najdem si nieco ine, co mi bude vyhovovat.
@autorka osobne si nemyslím, že kvôli tebe pošle preč 2 ženy plus teda este niekoho po 6 rokoch, keď sú zabehnuté.
Detto ako písali ti už baby predo mnou, predpokladám, že máš 2 male deti, cize si pre neho momentalne zial riziková z hľadiska chorôb deti. Neviem, aká je to pozícia z hľadiska nejakej zastpitelnosti.. a po ďalšie, určite nečakaj, ze ti dá zamestnavatel plat za 2 osoby plus. Ak tak, dá ti nejaké symbolické zvýšenie, plus budeš robiť za nich všetkých a on ešte aj ušetrí...
Cize si zvaz všetky pre aj proti a podla toho sa zariad. A ak môžeš, určite potom daj vedieť ako si dopadla. Drzim palce ✊
A tie dievčatá majú zmluvu na zastupovanie alebo nie ? Za mňa príprav sa reálne na variant dohody tak aby si mala max podporu
@lienka.7 necakam astronomicke zvysenie, ale upravu vzhladom na dnesne platy ano, lebo povodny plat je daleko pod hranicou platu, ktory ponukaju novemu zamestnancovi v sucasnosti. Viem to z profesie, lebo nedavno odchadzala jedna kolegyna a vtedy sa ma pytali, ci by som sa chcela/mohla vratit skor, ale nakoniec sme sa dohodli, ze vtedy este nie.
Uvidim, sama som zvedava, ako to nakoniec dopadne.
@autor Odpoved na otazku - ak by som tie peniaze urgentne nepotrebovala, ze sa okamzite musim zamestnat, inak budeme hladovat by som sa za plat pred 6 rokmi nezamestnala. Okrem toho bola vysoka inflacia, takze platy sli hore za poslednych 6 rokov dost. Ja som bola doma 2.5 roka nezvysili mi nic samozrejme, ale ani so s tym nepocitala, bola vtedy aj kriza.
Ale 6 rokov je dost. Len vyckaj ako zareaguju na navrat a potom vyjednavaj
@mircalla to áno, s tým súhlasím. A ešte by som to riešila osobne, viem, že aj kamoška si dohodla stretko so šéfom presne z tohoto dôvodu pred nástupom tesne. Vopred vedeli o čom bude debata.
Ale autorke držim palce. Po RD sú návraty náročné. Ja som späť pól roka po 3 rokoch doma s dvojičkami a išlo to prekvapivo ako po masle..po 6 rokoch to ale musí byť brutál.
Bola som v tejto situácii v lete. Normálne som nastúpila a až osobne som potom riešila pracovnú dobu (predtým som sa už ale informovala u ex kolegýň, takže som vedela +- či môžem očakávať splnenie mojich požiadaviek). Takisto na plat som sa spýtala - u nás sa každoročne zvyšoval plat, takže som chcela len to akoby dorovnanie, čo dávajú každému bez ohľadu na pracovný výkon. A ten mi tiež upravili (ale teda prvé dve výplaty, kedy som ešte čerpala starú dovolenku boli nízke a až od reálneho nástupu som podpísala zvýšenie). Teraz počkám pár mesiacov a ukážem, že som sa zapracovala a všetko klape a až potom si vypýtam také to zvýšenie za "zásluhy". Určite tieto 2 požiadavky nepíš v žiadosti o návrat, to je podľa mňa nevhodné , ale rieš to osobne.
Autorka,skus priamo napusat o kolko si predstavujes dorovnanie platu pri skratenom uvazku. Ak sa bavime o sume 600€-800€ je absolutne nerealne, ak ide o dorovnanie 200€ moozno.
Ja som sa tak vratila po RD, a v korporate mi "dorovnali" iba o inflaciu. Moznost zvysenie platu mi navrhol teamleader az po 6 mesiacoch. Ci nabehnem bla bla. Makala som viac aj x chorym dietatom, ziafne ocr,pn. Robila som z domu nonstop, dotahovala som robotu za kolegov, ktori nestihali. Ale zial peniaze vraj na zvysenie plati nemal, ze nech pockam...po 8 mesiacoch som dala vypoved

To, ze si to pred materskou zvládala sama, nic neznamená. Neber to v zlom, ale vies po 6 rokoch stopercentne zaručiť, ze budeš vsetko zvládať rovnako dobre ako predtým? Lebo vacsina zien take sebavedomie nema, aby toto naisto povedali. Za 6 rokov sa vela veci mohlo zmenit aj v práci, aj u teba. Plus OCR a podobne, neviem, ako mas toto vyriesene. Najprv ukaz, ze si na tom stale rovnako ako pred rodicovskymi, a potom pytaj zvysenie platu.