Ako oznámiť tehotenstvo v práci?
Ahojte,
Budem musieť oznámiť tehotenstvo v práci. Ako ste to oznámili emailom alebo?
Chcem to oznámiť tento týždeň a to uz budem pomaly 8tt.
Ďakujem za rady.
Rozhodne maj potvrdenie od lekára, to je najdôležitejšie. Išla by osobne na personálne oddelenie.
Odporúčam počkať kým bude tehotenská knižka, ta sa prefotí a prikladá ako doklad k oznameniu pre zamestnávateľa.
Čo sa týka Oznámenia, kľudne niečo v tomto zmysle:
Vec: Oznámenie o tehotenstve
Vážený [meno nadriadeného/zamestnávateľa],
touto cestou Vám oznamujem, že som tehotná. V prílohe prikladám kópiu tehotenskej knižky ako potvrdenie môjho tehotenstva, a to v súlade s § 41 Zákonníka práce.
Prosím, aby ste túto skutočnosť zobrali na vedomie aj z hľadiska uplatňovania práv a povinností, ktoré z tehotenstva vyplývajú, vrátane ochrany pred výpoveďou, možnosti úpravy pracovných podmienok či nároku na pracovné voľno na lekárske prehliadky.
V prípade potreby som k dispozícii na osobné stretnutie alebo doplnenie informácií.
S pozdravom,
[Vaše meno]
[Pracovná pozícia]
[Dátum]
Ja by som to osobne rovno na ludské zdroje zaniesla, aby ste mali istotu, že to prevzali.
to asi vsade funguje inak. zalezi aj na tom, kde pracujes. u nas by som to oznamila len osobne, neviem ako to je u vas. mozno si to vedenie vyzaduje aj nejako oficialne, formalne.
Dakuejm za rady. Tehotenskú knižku už mám a mám aj papier o potvrdení gravidity. Tento týždeň mám ešte jednu kontrolu tak po nej by som to chcela oznámiť. Nakoľko som po ivf tak cez deň si vkladám progesteron vaginálne a v práci sa to proste nedá. Takze by som chcela pracovať z domu a preto to aj chfem oznámiť.
to asi vsade funguje inak. zalezi aj na tom, kde pracujes. u nas by som to oznamila len osobne, neviem ako to je u vas. mozno si to vedenie vyzaduje aj nejako oficialne, formalne.
@panipanka ona nemusí nič, ale takto je chránená, ak by sa náhodou prepúšťalo atď, tak je lepšie to mať na papieri.
Nakolko mam administrativnu pracu a v prvom trimestri mi nebolo tak zle aby som musela byt doma ale normalne som fungovala, tak som to oznamila na zaciatku 5 mesiaca nadriadenemu pisomne, s kopiou dokladu od lekarky. Knizku som nechcela prefocovat, su tam moje osobne udaje o zdravi ktore nepotrebuju vediet, na co im to, stacil mi papier od dr kde je jej razitko podpis aj uvedeny predpokladany termin porodu.
prečo sa tabl. nedá vkladať aj na wc v práci... samozrejme že sa dá, jedine ak by si robila niekde vo výrob. hale kde je veľmi znečistené prostredie vtedy to je nebezpečné.
@heminepa mne v centre povedali že po vložení je potrebne aspoň 15 minút ležať čo si v práci neviem prestaviť. Keď pracujem z domu tak to normálne vybavím cez obednú pauzu.
@heminepa tak hlavne ja momentálne nemám svoj progesteron keďže mám riadený cyklus a neprebehla ovulacia. Takze je veľmi dôležité aby sa mi vstrebalo všetko čo aj vložím a aby to nevytieklo tak ke to kúsok iné :/
Nijako, okamzite som sla na pn a nevysvetlovala
Povedala som najblizsim kolegyniam a tie to rozkricali po celej budove
U nas v praci oznamuju zeny listom a fotokopiou strany z tehotenskej knizky. Ak chcu, donesu 2 x a 1 x im potvrdim, ze som to prevzala. Od tohoto okamihu je chranena, ma narok na viac lekarskych prehliadok v suvislosti s tehotenstvom a pod. (jedna sa o pracu v kancelarii). Home office Ti vobec nemusis byt umozneny, tehotenstvo nie je choroba. Pokial u vas nie je moznost HO alebo iba obmedzene, budes sa musiet pripravit aj na to, ze Ti to stale neumozni.
Nakolko mam administrativnu pracu a v prvom trimestri mi nebolo tak zle aby som musela byt doma ale normalne som fungovala, tak som to oznamila na zaciatku 5 mesiaca nadriadenemu pisomne, s kopiou dokladu od lekarky. Knizku som nechcela prefocovat, su tam moje osobne udaje o zdravi ktore nepotrebuju vediet, na co im to, stacil mi papier od dr kde je jej razitko podpis aj uvedeny predpokladany termin porodu.
@kristie571 zamestnávateľa nezaujima predpokladaný termín pôrodu, ale nástup na MD.
@kristie571 zamestnávateľa nezaujima predpokladaný termín pôrodu, ale nástup na MD.
@lienka.7 dostal to co dostal, vyhrady nemal ziadne.
U nas v praci oznamuju zeny listom a fotokopiou strany z tehotenskej knizky. Ak chcu, donesu 2 x a 1 x im potvrdim, ze som to prevzala. Od tohoto okamihu je chranena, ma narok na viac lekarskych prehliadok v suvislosti s tehotenstvom a pod. (jedna sa o pracu v kancelarii). Home office Ti vobec nemusis byt umozneny, tehotenstvo nie je choroba. Pokial u vas nie je moznost HO alebo iba obmedzene, budes sa musiet pripravit aj na to, ze Ti to stale neumozni.
@muchotrafka298 chápem že tehotenstvo nie je choroba. Ale mám nariadany kľudový režim od lekára. A pracujem z domu už cez mesiac. Takze len to chcem oznámiť aby v práci chápali argument prečo chcem predĺžiť.
Ja len pisem, ze zamestnavatel nema povinnost Ti vyhoviet. Je to vyslovene na dohode a odporucam Ti oznamit tehotenstvo az po uplynuti urcitej doby. Nie ihned a pisomne. Pretoze prve 3 mesiace su kriticke a ak sa nieco stane, vsetci to budu vediet a riesit.
Ja len pisem, ze zamestnavatel nema povinnost Ti vyhoviet. Je to vyslovene na dohode a odporucam Ti oznamit tehotenstvo az po uplynuti urcitej doby. Nie ihned a pisomne. Pretoze prve 3 mesiace su kriticke a ak sa nieco stane, vsetci to budu vediet a riesit.
@muchotrafka298 ďakujem za názor určite to zvážim. Ešte som to neoznámila a teda uvidím či oznámim alebo počkám na prvý screening.
@muchotrafka298 Tiež sa prikláňam k tomuto názoru. Mne lekár ani skôr ako v 11.tt nevystavil tehotenskú knizku. V práci som to povedala až počas 2.trimestra, aby sa to zbytočne neriešilo, ak... (prvé tehotenstvo o.k., potom MA v 11. a 9.tt).
Autorka, samozrejme je to len na Tebe a blahoželám a všetko len to najlepšie Tebe aj bábätku želám.❤️

Ak chceš, aby išlo o oficiálne oznámenie v zmysle zákona a teda aby si zo zákona bola vnímaná ako tehotná zamestnankyňa, na ktorú sa vzťahuje ochrana, tak musíš oznámiť oficiálne - čiže potvrdením od lekára (niekde akceptujú prefotenie materskej knižky). Ideálne osobne. Teoreticky môžeš mailom a následne osobne. Záleží aj na tom, či u vás v práci akceptujú mail ako oficiálnu cestu komunikácie.