icon

Ako posilniť sebavedomie v pracovnom prostredí?

9. mar 2025

V praci neviem ako sa za seba postavit. Je mi neprijemne povedat nie. V praci na mna kolega prenasa jeho pracu, ktoru ma robit on a ja mu neviem povedat, ze prepac, ale toto je tvoja praca. Nerozumiem preco mam tento problem, ci to nejak suvisi s vychovou alebo psychikou, neviem. Rada by som na to prisla, co je za tym, ze som takto zaseknuta.
Realne nemam preco ten strach mat, ale je tam. Vcera sme sa bavili s kolegynou, povedala som jej o kolegovi, co odo mna vyzaduje, sama mi povedala, ze musim byt raznejsia.
To viem sama moc dobre, lenze ako na to? Ako sa zbavit takeho toho stresu, strachu? A z coho to vobec moze byt?

kavasmliekom
9. mar 2025

Deťom na všetko povieš áno? Manželovi stále áno? Skus to takto.
Ja by som kolegovi povedala slušne, že máš veľa prace so svojou úlohou, nech ide za niekym iným dnes. A stále častejšie ho odmietať.

autor
9. mar 2025

@kavasmliekom Jasne, ze nie. Ja nemam problem povedat nie v osobnom zivote, ale v pracovnom je to pre mna velky problem. Tiez mam problem s autoritami, taky akoby strach. Viem, ze ho musim slusne odmietnut, ale nejde to.

barka1
9. mar 2025

Neviem, ci ti pomoze, ked budeš vediet, z coho to je. A my ti to tu nenapíšeme, nevieme, aka si, ake si mala detstvo, školu, rodičov, vztahy, atd. Na to by prisiel psycholog po X stretnutiach. Aj to je cesta.
Skor sa zamysli nad tým, čoho presne sa bojíš. Ked na to prides, choď dalej. Rozober si to. A potom prides na to, že o nic vlastne nejde. A urobis to. Slusne a rázne povies kolegovi, že jeho prácu robit nebudeš. A bude ti vyborne. A už nikdy so sebou nenecháš orat. (Takto by to bolo vo filme. V skutočnosti budeš musiet asi viac makat).

gribka1
9. mar 2025

Povedz prepáč, dnes nestíham. Ok?

autor
9. mar 2025

@gribka1 To by nic nevyriesilo, lebo o tyzden budem zas v rovnakej situacii.

zuzinka888
9. mar 2025

Je to vychovou. Asi si doma rodicom nemohla oponovat a musela si urobit bez ODVRAVANIA a bez FRFLANIA veci co od teba vyzadivali- ci sa mylim??

autor
9. mar 2025

@zuzinka888 Psychicke tyranie :(

gribka1
9. mar 2025

Veď len prvý krok. Stále niečo pridáš. Keď nevieš povedať jasné nie, zázračnú formulku nečakaj.

gribka1
9. mar 2025

@zuzinka888 Ale niektorých to vyburcuje a niektorých to ubije. Takže záleží na človeku samotnom.

0silvia0
9. mar 2025

Ked nevies byt raznejsia, jednoducho to nevyjde z tvojich ust, skus najprv tak nejednoznacne: asi to nestihnem, mam sama toho vela. Necitim sa dobre, dnes sa neviem sustredit. Ani toto nezvladnes povedat?

karolinakr
9. mar 2025

to neni riešenie posielať ho za niekym druhym, on si musí sám spraviť prácu a nie cely život prenášať na druych a brať za to výplatu
ma viac na vyplate než ty? a ty zaňho makáš ako taký osol, možno by si bola prekvapena, že platy nemate rovnaké

tiika
9. mar 2025

Porozmyslaj, coho sa bojis? Možno, že sa kolega nahnevá, zvýši hlas, bude sa na teba sťažovať, nebude sa s tebou chcieť bavit,…? Vedela by si to všetko prežiť za cenu toho, že sa dokážeš za seba postaviť a nenechať sa niekym vyuzivat?
Možno nemusíš hovoriť, prepáč, ale toto je tvoja praca. Skôr hovor o sebe, napr. prepáč, ja mám teraz dosť prace, pre mna je dôležité ju dokončiť, nemám momentálne priestor na iné úlohy, ….

maya_hi
11. mar 2025

Jentu viac možností. 1. Buď sa bojíš autority 2. Bojíš sa že sa na teba bude niekto hnevať, budeš neobľúbená, pomyslí si o tebe že si zlá 3. Bojíš sa, že ak ho upozorníš aby si robil svoju robotu, zistí, že ani ty si svoju nerobíš na 100% a odhalí ťa. V každom prípade je to neprijatie samej seba, svojej prirodzenosti nech je aká je.

misanthropicdann
12. mar 2025

Neviem co máš za prácu a zamestnávateľa ale skus si vyžiadať kurz asertívnej komunikácie. U nás to bol jeden z povinných kurzov co sme dostali.

margotka17
23. mar 2025

Normálne si ráno v práci povedz, že dnes je ten deň, keď príde, tak mu povieš, že nie, že ani za teba nikto tvoju prácu nerobí a jednoducho už to robiť nebudeš dnes, ani zajtra a ani v budúcnosti. Veď on za svoju prácu dostáva mzdu. Si predstav, že dôjdu k tebe ešte dve kolegyne a tiež ťa poprosiť, aby si aj ich prácu urobila. No kedy sa dostaneš k svojej práci? Jednoducho to stopni, máš na to, ver si. Držím ti palceky 👍.