icon

Ako postupovať, keď zamestnávateľ nechce akceptovať výpoveď?

vero_nika28
3. okt 2024

Dobrý deň, bola by som veľmi rada ak by mi vedel niekto poradiť.
Dňa 20.09.2024 som podala písomnú výpoveď. Výpovednú dobu mám podľa pracovnej zmluvy 1 mesiac , nakoľko som u daného zamestnávateľa pracovala kratšie ako jeden rok (od apríla 2024).
Od 1.11.2024 nastupujem do iného zamestnania a súčasný zamestnávateľ ma nechce "pustiť". Ako dôvod som udala zdravotné problémy, pre ktoré nemôžem danú prácu vykonávať. Výpoveď mi nepodpísal, iba na podateľni mi dali pečiatku a dátum, že je táto výpoveď zaevidovaná. Je moja výpoveď platná? Zamestnávateľ ma chodí stále presviedčať aby som ostala ďalej u neho pracovať a vybavuje mi prednostné termíny u kardiológa a endokrinológa, aby zistil môj zdravotný stav či je naozaj taký vážny aby som tu mohla ostať pracovať. K zmene zamestnania ma viedli aj iné veci ako len zdrav.stav. Ako mám postupovať? Nepresvedčí ma aby som ostala, mám už v novej práci vybavený nástup aj zarezervovany nájomný byt v inom meste. Ďakujem za kazdu normálnu radu.

Strana
z2
melanta
3. okt 2024

@vero_nika28 majiteľku písomne informuj (stačí mailom), že v prípade, že neprestane rieišiť tvoj zdravotný stav, na čo ju neoprávňuje žiadny zákon, budeš to riešiť s právnikom. Ostatné nerieš. Chápem, že to nie je príjemná situácia, ale nijak ako silnou asertivitou a následne ignoráciou to nevyriešiš. V budúcnosti odporúčam nekomunikovať takéto dôvody. Dôvod výpovede si ty ako zamestnanec nie povinná oznamovať.

eleanor2510
3. okt 2024

@melanta ospravedlňujem sa, toto som v zivote nepocula, cely cas do nas vtlkali, ze doba je v kazdom pripade nesprávna, toleruje sa len preto, ze je to zauzivane. Guglila som clanky, kde je to vysvetlene, len tam bolo uvedene, ze ak by koniec lehoty pripadol na volny den, za jej koniec sa povazuje najblizsi nasledujuci pracovny den, cize v tomto pripade mi to vychadza na 2. 11. Nie je to tak? Pytam sa ako clovek, co sa prave po 20 rokoch prace so slovencinou dozvedel, ze spisovne vyjadrovanie mu moze v právnych situaciach pritazit. 😃

melanta
3. okt 2024

@eleanor2510 áno, sekla som sa, pracovný deň po, nie pred. K tvojej poslednej vete - nie všade je logika použiteľná. Právo je všeobecne podľa mňa oblasť, kde množstvo vecí ide mimo logiky. Na druhej strane, nám neslovenčinárom tiež niektoré veci neprídu v slovenčine úplne logické. 😉

eleanor2510
3. okt 2024

@melanta ani pre nas slovencinarov nie je vela veci logickych 😃 a ďakujem za vysvetlenie 🙂

26ka
5. okt 2024

trošku off topic, ale súhlasím s @melanta, v práve sa napr. používa aj slovo vada, čo je nespisovné slovo a myslím že čechizmus, no je nemysliteľné aby sa použilo slovo chyba (hoci by bolo gramaticky správne).

eeffka
5. okt 2024

@vero_nika28 normalne 1.11 nastupis inde. K tomu ze sa ti stara do zdravotneho stavu, akoze toto by ma vytocilo do biela. Nema na to ziadne pravo a razne by som jej to vysvetlila.

sterbulka
6. okt 2024

@vero_nika28 ako clovek s prislusnym vzdelanim sa k tejto teme vyjadrim-vypoved dana zamestnancom je jednostranny pravny ukon,postacuje doklad o tom,ze bola riadne podana.vypovedna lehota plynie od nasledujuceho mesiaca po tom,kedy bola dprucena,t.j v tvojom pripade od 1.10 do 31.10,zamestavatel ti moze nariadit cerpanie dovolenky,avsak dva tyzdne vopred pisomne,inak ti musi nevycerpanu dovolenku preplatit..co sa tyka zdravotneho stavu,naozaj treba zamestnavatela poslat do haja,to uz je riadne cez...ale ze riadne...

vero_nika28
autor
8. okt 2024

@sterbulka dovolenku mi preplatí celú, nakoľko som sama na pracovisku takže odrobím celý október bez voľna. Náhradu za mňa zatiaľ nehľadajú , asi žijú v Tom , že ostávam. Takže môžem im 31.10.2024 po pracovnej dobe odovzdať kľúče na stôl a ďalej sa nemám o to starať žeby bolo niečo namierené proti mne ? Kópiu výpovede mi sekretárka nedala , vraj až keď bude podpísaná ale ak teda stačí pečiatka a dátum z podateľne, podpísaná nemusí byť.

martul
8. okt 2024

@vero_nika28 Samozrejme, tebe stačí doklad o tom, že to prevzali a 31.ho im odovzdaj kľúče a rozlúč sa. Samozrejme ti musia dať potom aj podpísanú výpoveďa zápočtový list.

sterbulka
10. okt 2024

@vero_nika28 so stoickym kludom to urobte,odrobte posledny den a dovidenia...mate doklad ze ste vypoved dorucila,tym to pre vas hasne...

majdus
29. okt 2024

Vaaaau, to je sila, čo všetko dokáže jeden zamestnávateľ. Nielen s výpoveďou, ale aj so staraním sa do zdravotného záznamu...Fakt sila. Som zvedavá, ako to skončilo. 😁☺️😎 Ako prebehol tvoj odchod, @vero_nika28 ? Nech sa ti darí v novej práci. 🍀

eleanor2510
29. okt 2024

Autorka tu zalozila asi tri taketo podobne temy a uz nema ucet na MK. Cize klasika, riesenie sa nedozvieme

majdus
30. okt 2024

@eleanor2510 🙄😑😵‍💫

trnavacka
3. nov 2024

@eleanor2510 som sa vrátila, chcela som vedieť výsledok ☹ a teda nič
Nechápem dôvod, veď pre dalších ľudí to môže byt nápomocné zase v budúcnosti

eleanor2510
3. nov 2024

@trnavacka ani ja to nechapem, tri diskusie zalozila plus aj v pravnej poradni sa to pytala, dostala milion rad a nakoniec si zrusi profil

Strana
z2